|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
 Microchip и Free Samples
След като сме вече в EU, дали можем да се надяваме, че скоро мирочипаците ще ни искарат от черния списък и ще можем да поръчваме семпли от тях? По принцип почти всико тяхно досега съм го намирал в Комет, но ми потрябваха няколко чипа, които нямаха и трябваше да чакам да ми ги доставят и то на надути цени. Въпреки това не получих всичко, което поръчах.
|
| Чет Фев 01, 2007 3:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По принцип Комет би следвало да могат да ти доставят всичко от Микрочип, чрез електронния им магазин. А цените - аз не съм забелязал да са фрапантни - все пак говорим за единични бройки.
Иначе за семпълите - не чакай скоро - като си сменят сайта тогава.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 01, 2007 3:50 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Да, не е болка за умиране. Просто често се случва да забравят кво сме им поръчали.
|
| Чет Фев 01, 2007 4:17 pm |
|
 |
|
3aek
|
ей аман от авантажии
много пъти съм се чудил на тези призводители за какъв чеп им е да предлагат фри семпъли като 99.99% от случаите се поръчват от хора които никога и няма да направят читав проект който да им генерира бройки продажби по-нататък, а някои поръчват само за да "имат" без вообще да ги ползват, чувал съм и за сервизи в София които впрягат всички роднини да поръчват семпъли за да трупат склад
този който е решил да ползва нещо от тях и е сериозен така или иначе 5-10-20 лв за чип едва ли са му проблема
ярък пример - максим може да поръчваш семпъли колкото си искаш и пращат но като тръгнеш да произвеждаш нещо и заложиш техен чип ти дават срок на доставка 20 седмици - вообще съм ги отписал като доставчик ако ще да ми дават и пари за да им поръчвам семпълите 
|
| Чет Фев 01, 2007 4:28 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Сеплите са си добро нещо, особено ако тепърва почваш и експериментираш. Аз си ги получвам за 3-4 дена след поръчката. Вярно е, че съм си поръчвал и такива, дето още не съм ги пипал, но нали все пак трябва и време за това. Същото е да спорим, дали софтоера да е изцяло платен или не. Ако ще трябва например да си купиш програмата аутокад за да го научиш, едва ли щеше да е толкова разпространена и толкова хора щяха да могат да работят на него.
|
| Пет Фев 02, 2007 10:13 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ейй, ко се праите на малки деца ? Причината е реклама, и го боли манивелата Maxim за няколко десетки хиляди чипа, което ще рече към няколко милиона за транспортни разходи на година. 10% да клъвнат, ще отнесат плувката и заради останалите 90%.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 02, 2007 11:04 am |
|
 |
|
Bezmozachen
|
Ей, Заек, сякаш от джоба ти ги взимам тея семпли  . Както писах проблема не е в парите, а просто чисто удобство. Вярно е, че някои семпли, които поръчвам не достигат до някакво приложение, но и много са намерили приложение.
За служебни нужди, цената за 1,2,3 бройки няма значение, но когато ги сикам лично за мен, не виждам защо трябва да плащам, след като може и да не плащам  . В крайна сметка, вероятността и те да намерят приложение в производство е голяма. Всичко зависи от нуждите на фирмата. А какво по хубаво от това, ако се наложи да се ползва някакъв нов чип в някакво ново изделие, предварително вече да съм си поиграл с него или с някой чип подобен на него.
|
| Пет Фев 02, 2007 12:07 pm |
|
 |
|
GTN
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Ами и според мен няма нищо лошо в samplе-ите. Преди 2 месеца си поръчах от Microchip и ми дойдоха 4 броя. Както казва колегата, защо да плащам като може и да не. Особено като става дума за лични цели. Със сампълите най-лесно ще разбереш дали това дето си го замислил ще стане така както си го замислил. Разбира се, ако не ти е проблем да си купуваш всеки чип който искаш да проваш чудесно, но не винаги е така. Пък и това си е много добра реклама. 
|
| Пет Фев 02, 2007 1:01 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Даааа, истината е някъде там....
Не съм работил до сега с други контролери, освен с тези на Майкрочип, защото се занимавам с това отскоро. Една от причините да почна с тях е широката им достъпност и различни други търговски трикове, като семплите например. Да не забравяме защо Windows е най разпространената операционна система. Не защото е по добра, бърза или качествена от другите, а защото Бил Гейтс е бил търговец с нюх и е дал някога на хората евтина и достъпна операционна система, която се е наложила въпреки бъговете 
|
| Пет Фев 02, 2007 1:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе то проблема, обикновенно не е в цената, ако може да се купи сравнително лесно (Микрочип, Аналог). Ама много често при разработка ти трябва 2,3 бройки. Е да ама като кажа на търговеца че искам да ми достави 2-3 бройки от нещо дето не му е на склад, или ме отрязва, или ме натоварва с 50-60$ ( всевъзможни оправдания за тия разходи) ей тъй, да внимавам какво имам наглостта да искам.
Но това в последните години доста се промени в БГ. Преди 3-4 години, да докопаш чип (различен от ПИК) си беше някво чудо небесно. Сега вече почти всико може да се вземе на що годе човешка цена за дребни бройки. (под човешка разбирам до 2 пъти по-висока от обявената на сайта).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 02, 2007 1:23 pm |
|
 |
|
Sonic
Ранг: Новодошъл
|
от Comet ми въртят номера постоянно
не искат да поръчват единични бройки - дори и с надути цени
трябват ми 10-на DS2409 ( нa dalas ), ама изобщо не ги поръчват
|
| Пет Фев 02, 2007 3:55 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Тогава се обаждаш на Акерман 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 02, 2007 5:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Sonic, защо не си ги поръчаш от Farnel през Kомет. На мен митрябваше един SHT11 и си поръчах една бройка от Фарнел. След седмица си ми дойде (датчика е с размер на 8 пинов MSOP).
|
| Съб Фев 03, 2007 5:01 pm |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
 въпрос :)
Здравейте искам да ви попитам плаща ли се нещо за тези мостри  ,защото аз си поръчах 2,3 чипчета и се чудя дали няма да ми одерат кожата за доставката  ?
|
| Вто Юли 10, 2007 1:18 am |
|
 |
|
Zeus
|
 Re: въпрос :)
Ако имаш впредвид семплите, поръчани през сайта на майкрочип - не се плаща нищо. Идват ти в малка кутиийка и толкова.
|
| Вто Юли 10, 2007 8:55 am |
|
|