|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:35 am
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Борба с къртици
Взимам повод от темата за EV. Нашият двор е осеян с къртичини. Пробвах какво ли не- специални димки, карбид... Една котка до едно време ги ловеше, но тя умря, а новите котки никви ги няма.
Някой да сподели челен опит?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Яну 13, 2025 12:19 am |
|
 |
|
d_jelev
|
 Re: Борба с къртици
Нямам челен опит, но помня, че преди много вече години един колега на ранчото си на село си беше взел куче, а не котка, много ги ловеше. Беше някаква лоджийска порода, ще го питам каква точно, ако имаш интерес. Инак не знам... С ултразвук, като мишоците да ги гониш? През 2003 бях поръчал и инсталирал такива устройства на мелниците, в които работих, че вървяха по трифазните шини и ги окъсявяха, и там си оставаха. Ама ефектът от тези устройства беше сякаш нулев... Дето има зърно, има плъхове. Та сигурно и за къртиците в двора важи. Глупотевини от рода на "засади чесън или мащерка" дали няма да помогнат?
|
| Пон Яну 13, 2025 12:53 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Има едни ултразвукови, забиват се в земята, тука вършат работа .... от няколко години май са умрели, и миналата налото лято беше страшно, това поизчезнаха от самосебе си.
|
| Пон Яну 13, 2025 1:02 am |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Вършат, даже имаш едни с фотоелемент отгоре, не мислиш и за батерии. Мисля, съм чел, че рицин (растение, засадено) ги отблъсква, но пък е отровно.
|
| Пон Яну 13, 2025 9:00 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Не знам другите неща как и колко са ефективни но от опит мога да ти кажа че това работи на 100% http://www.diakor-bg.com/products/deliciaЛеко отриваш да намериш дупката слагаш 2-3 хапчета и поливаш с малко вода, след това слагаш парче найлон и отгоре зариваш, това на всички дупки. Гледай да не дишаш докато слагаш хапчето и поливаш с вода или ползвай противогаз, хапчето е сериозно, нема лабаво.
|
| Пон Яну 13, 2025 9:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ее.. с отрови кофти! Продават капани, ловиш и пренасяш гадинката в близка горичка. Иначе фирмите за озеленяване полагат мрежи, това е най-сигурното и чисто решение, но трябва да се направи в началото. Къртиците по принцип са си полезни и са симпатични животинчета. Единствената поразия дето правят са къртичините, което в моя случай не е голям проблем тъй като ливадата ми е все още естествена. Само кося и поливам... не е обработвано от сигурно 30-40г. След още 150г. като заприлича на английска ливада ще го мисля. Засега ползвам къртиците и пестя от аериране  Виж сляпото куче ми е проблем. То за разлика от къртиците не е месоядно, а напада картофи, лук, чесън и други неща. Обикновено гнезди на 3-4 метра дълбочина и прави мноооого дълги тунели и много по-трудно се маха. Но засега и него търпя, примерил съм се че ще си делим продукцията и толкоз. Ултразвука при нас не върши никаква работа. Предполагам заради естествения шум от вятър, вълни и т.н. Може би на по-тихи места може и да имат ефект. Но и от двете страни комшиите пробваха какви ли не пищялки с батерии и със солари, все тая...
|
| Пон Яну 13, 2025 10:48 am |
|
 |
|
HCL
|
Бащата слага от тези устройства които се забиват в земята със слънчев "панел" и вършат работа. Но не съм сигурен дали са ултра-звук или нещо в по-ниските честоти, понеже от време на време се обаждат и аз ги чувам много ясно 
|
| Пон Яну 13, 2025 11:37 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Имам същия проблем и се чудя един таралеж дали би свършил работа 
|
| Пон Яну 13, 2025 1:25 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Таралежите ядат много неща, но мисля, че къртица ще ядат само ако е умряла. Цитат  |  |  |  | Цитат: Таралежите са всеядни. Хранят се с насекоми, охлюви, жаби, змии, птичи яйца, мърша, гъби, корени от трева, плодове, тикви, пъпеши и дини.
|  |  |  |  |
Бих добавил бебета мишки, малки пиленца, гъби, но възрастна къртица - едва ли.
|
| Пон Яну 13, 2025 2:17 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Унгарска визла е кучето на моя авер, идеално за къртици: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0 ... 0%BB%D0%B0
|
| Пон Яну 13, 2025 3:05 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ние наоколо имаме таралежи, но в двора не съм виждал. Може ли линк към някоя от електронните плашилки с фотоелемент. Питам за линк, за да знам, че работи.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Яну 13, 2025 3:07 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз нямам къртици, но отдавна искам да си завъдя таралежи в градината. Проблемът е, че не знам откъде и как да си импортна. Някакви идеи?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Яну 13, 2025 3:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ако имаш едри растения и ги трупаш на нещо като компост има вероятност някой таралеж да се мушне отдолу и да зимува там. Аз един така нанизах на вилата и вече внимавам зимно време да не местя такива купчини 
|
| Пон Яну 13, 2025 4:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Едно време, като деца вадехме лалугерите като пълнехме дупките с вода, но не знам дали това е приложимо за къртиците.
|
| Пон Яну 13, 2025 5:45 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Явно доста сте извадили Не съм виждал лалугери от времето, когато от "Тодор Каблешков" нагоре към планината Витоша бяха т.н. Боянски ливади. Тогава имаше много. Сега вече е в Червената книга.
|
| Пон Яну 13, 2025 5:48 pm |
|
|