Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа
Има ли някаде актуално описание на апаратурата която се използва тук в BG , начини или стандарт на подвързване изискване за въртене на фазност ... и вероятно още информация за която не знам да питам.

Нед Сеп 10, 2023 11:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа
Има изисквания според ФЕЦ-а и според региона на ЕРП - дали ги има описани някъде - по скоро проектантите си ги знаят. Ако случиш на любезен служител в ЕРП-то може и да ти ги кажат какви са им изискванията конкретно. ЕСО за големите централи имат конкретни изисквания които почти никой не ги знае и никой не ги казва (по долу пиша за какво точно). Мога да ти кажа какво основно гледат като приемат ФЕЦ. Първо дали е изпълнен съгласно проекта който им е подаден. Тука за дребни неща като че кабела не минава съвсем точно от където е описано не се заяждат. Заземяване обаче гледат - за това най много държат - не само протоколи а си го гледат дали и как точно е изпълнено. Обикновено гледат и трасето и кабела който се включва към тях - ама това е само за централи които са "Само за продажба", щото те се закачат на изцяло ново присъединяване към мрежата. От към електрическа част - няма кой знае какво - особено при малките. ЧЕЗ и ЕВН изискват напреженова релейна защита за всички централи - те обикновено после искат и протокол за проверка на защитата че отговаря на някакви опредлени изисквания - много ми е интересно как се проверява на място - голяма простотия, освен всичко останало инвертора се изключва сам доста преди тая защита. ЕнергоПро я искат над 200kW. От към DC на панелите - предпазители не са задължителни (но са препоръчителни по скоро от към улеснение за поддръжка), слагаме катодни отводители, арестори и подобни щуротии ама те са по скоро с гръмозащитна цел.

Над 200kW се изисква изграждане на постоянна онлайн връзка с ЕСО с възможност за мониторинг и изключване на централата от тяхна страна. Не съм правил такова нещо още - само знам че искат VPN канал с тях с някакви конкретни марка/модел устройства обаче те са държавна фирма и се държат като ... държавна фирма - никой не си прави труда да отговаря на телефони и мейли и ако случайно някак си успееш да направиш контакт с тях - отговора е имаме списък с одобрени фирми - аз тоя списък не можах да го намеря. Носят се слухове че имало и списък с одобрени устройства - след две седмици търсене на тия списъци резултата беше нулев. Виждал съм анекс към договр с тях в който пишат какви мониторинг данни изискват - освен електрическите искат и метео данни.

Въртенето на фазност, даже не мога да разбера въпроса? Аз винаги задавам един въпрос коя фаза е първа? Инвертора както го закачиш така ще работи - той си се синхронизира с всяка енда поотделно - до сега не съм виждал инвертор дето да се сърди за посока. Много са малко инверторите които могат да работят небалансирано и да искат като са заедно да са сфазени помежду си - и ако не са сфазени просто не работят небалансирано.

Има три категории ФЕЦ-ове - Само за собствени нужди, За собствени нужди и продажба и Само за продажба. За собствени нужду процедурата е много лека от към ЕРП. Другите две са по сложни, като си имат нюанси. Всички изискват разрешително за строеж със съответния проект - няма значение на земя ли ще е или на покрив.

Нед Сеп 10, 2023 1:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
...

Въртенето на фазност, даже не мога да разбера въпроса? Аз винаги задавам един въпрос коя фаза е първа? Инвертора както го закачиш така ще работи - той си се синхронизира с всяка енда поотделно - до сега не съм виждал инвертор дето да се сърди за посока. Много са малко инверторите които могат да работят небалансирано и да искат като са заедно да са сфазени помежду си - и ако не са сфазени просто не работят небалансирано.

...

Така ли да го разбирам :
За малките централи, които се подвързват към Mрежи Ниско Напрежение 220V.
Значи Слагат двупосочен електромер (14 тарифи) 1.8.х 2.8.х 3.8.х вероятно 4.8.0 или 5.8.0 сигурно и максимална мощност ... тука малко наизуст 0.6.х
Така ги докарвам до 14 8O 8O 8O
Електрониката на централата сама се нагажда по въртенето ... там са мисля ABC и не са длъжни да подадат стандартно подреждане на фазите АВС.
Мисля че имаше едни Landis-и които искаха и правилното въртене ... но не съм сигурен.
А нещо за стандарта за напреженията ... например
зимата са навили трафото na 245V, тези които са близо до трафото имат лятото повече от 250V. Инверторите как са настроени в момента в който ,
на 25 август на обяд при най-силното слънце, и на цялото трафо 400kW само баба Пенка се е сетила да си свари кафенце с едно 25W бързоварче.
Kак централата ще връща енергия на средно напрежение 20kV.

Нед Сеп 10, 2023 3:30 pm
Профил
Аватар

Ами ти нито на едно от трите ЕРП-та не можеш да продаваш освен на така наречените преференциални цени - те друго не купуват - там цената е фиксирана и те са от типа само запродажба. Всички нови електромери могат да мерят всякак и всичко - просто ги пренастройват в случай на необходимост. Стандартно ЕВН и ЕнергоПро ги настройват да мерят всичко като внос, двутарифно за домашните и тритарифно за фирмите заедно с реактивната. С търговците на свободния пазар се договарят цени - обикновено са прогнозна цена ден напред минус някакъв процент. Електромера изпраща данни през 15 минути май беше и мери импорта и експорта отделно. Сметката ти става динамична в зависимост от цената. Както и продажбата. Тука вече въобще не говорим за тарифи - в неговата памет остава само общото количество за сверяване. Какво се случва ако купуваш от едни пък продаваш на други - не мога да ти кажа точно, ама май не може. Та в общи линии когато продаваш на свободния пазар - всичко зависи от това с кого ще си сключиш договора. А да ти кажа - оня ден гледах фактури на един малък обект - няма никакви тарифи - 200 лв. на мегават и това е. После са разни такси и прочие - общо сметка към 700 лв. с всички такси и ДДС. Това с ТОКИ.

Поне аз не съм виждал инвертор който да има значение как са му фазите. Както споменах има значение когато се прави само за собствени нужди и инверторите могат да работят небалансирано - тогава искат фазите на всички инвертори да са подредени по начина по който са подредени на електромера за ограничаване - той е един допълнителен компонент който няма нищо общо с енергото и си е нормален електромер с модбъс който мери всичко и навсякъде. Системата си говори с него по модбъс и си регулира мощността на база това мерене. За инвертори които нямат такъв режим, дори и да са лимитирани - няма никакво значение коя фаза къде е, щото лимитирането се прави като общо и се взема предвид фазата с най-ниска консумация.

Това с напрежението - точно така - за това се слагат тези напреженови защити които споменах - те са едни електронни устройства, които мерят всичко по напрежението и изключват (контактор обикновено) когато нещо излезе извън зададени граници. Това инвертора го прави и сам ама ЕРП-тата още нямат доверие на инвертора и искат такива допълнителни устройства. Ние, а и други, ползваме ето това : https://www.schrack.bg/shop/network-and ... 345-b.html

Всички он грид инвертори трябва да имат всички тези защитни параметри. Казват им различно - Grid protection parameters, safety parameters и т.н. - някой може да им се зададе само като код - стандарта на конкретната държава - примерно VDE4105 - това е за Германия - българския е със същите (или поне много близки) параметри та в инвертори дето нямат за BG слагаме германския. Аз и не съм виждал все още дето да имат българския стандарт. Други имат настройките индивидуално. Ние основно ползваме Huawey - при тях може като код само да се зареди, може и поотделно да се настройват. На VDE4105 границата е 253 волта - вече съм го писал - масово по малките населени места, където има ФЕЦ-ове, вече трафовете са усилени на макс за да пречат на централите да работят нормално. Естествено инвертора за да отдава, повдига напрежението и като няма консумация, то доста бързо минава над 253 и се приключва с износа - просто инвертора спира да произвежда въобще. Някой имат вариант за Overvoltage prevention - гледат да произвеждат ама не чак толкова че да минава границата :) Huawey имат възможност, но на тези дето им трябва, са ми много далеч а трябва локално да се прави тази настройка. Тука като цяло момента е морален - по скоро ерп-то не трябва да прави такива игри, а не ние да се мъчим да ограничаваме производството за да не вдигаме напрежението. Ама и това някой ден като имам време ще го отиграя - за сега не са някакви големи и критични централи - три 30 киловатови.

Как ще връща на средно - ами както връща и на ниско - все пак трафа си е траф - за него няма значение дали ще понижава в посока първична->вторична или ще повишава в посока вторична->първична :) Големите фецове така се правят - слага се трафопост на място и всичко се закача към него. Само че там се правят на 600 или 800 волта - големите имат такива инвертори. Huawey примерно над 100 kW всички са им на 800 волта - най-големия им е 185 kW и по размер е колкото 100kW за 380 волта. Отделно на 800V се пести и от кабели и трафове и т.н. "дреболии" дето при голяма централа стават сериозно перо в изграждането. На тези високоволтовите и стринговете се правят по 1200-1400 волта (пак се пести от кабели и трасета).

Нед Сеп 10, 2023 6:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:

Как ще връща на средно - ами както връща и на ниско - все пак трафа си е траф - за него няма значение дали ще понижава в посока първична->вторична или ще повишава в посока вторична->първична :)

То е ясно ... но при връщане на енергия КПД-то би трябва да е различно и кой поема разликата.
В трафопостовете задължително има балансови мерения с тарифи 1.8.0 и 2.8.0 .
Трансформатора в трафопоста при номинален режим има много високо КПД , при добър фактор може да стигне 99%.

Знаем (или греша) че при обикновения траф че AC 220 към AC 12V е малко различно от 12V към 220V при една и съща конструкция на трансформатора.
Освен само аз да сънувам този филм ... :?
Все ми изглежда че има нещо недоклатено в цялата история. Или Вероятно всичко е измислено вече така че ще губят само собствениците на централите с разни такси и проценти ... Със сигурност няма да се занимавам с производство на енергия.

Или трябва да е разрешено , централите да повдигнат мрежовото 220V толковаче да преодолее обратната трансформация и повдигне средното за да има връщаща енергия. То повдигането на напрежението става и в ниските напрежения на синосуидата ... би трябвало връщането през трафото да не е толкова трудно но би трябвало да има по високи загуби ???

Нед Сеп 10, 2023 8:04 pm
Профил
Аватар

Честно казано не съм чувал трафовете да са по-различни. Все пак недей сравнява трафче за платка с траф за 20k/400 - общото между тях е само името и принципа на работа. Няколко централи имаме които са директно към трафопоста собственост на клиента и се ползва само от него. Няколко изнасят - няма никакви проблеми. Те по-принцип си ползват и излишъка се продава, но събота и неделя си изнасят мъжката щото не работят. Други ФЕЦ-а им не може да ги уплътни и не си дават зор да ги пускат за продажба, щото имат излишък само събота и неделя когато цената е много ниска. Трети пък са в процес на пускане за продажба. Няколко има по евро програми - те пък 5 години не могат да продават. След малко ще ходя да пускам една 440kW дето и тя е на клиент със собствен траф. Те трафовете имат загуби в каквато и посока да са - особено на празен ход. Ама когато меренето е на страна СрН загубите са си за сметка на клиента винаги. Само че повярвай ми - тези загуби са значително по-малки като пари отколкото са таксите които вземат ЕРП-тата когато си на НН. Сега като се замисля има само една дето меренето и е на СрН и то защото аз натиснах да е така - работех при тях когато си пускаха новия траф - то беше няколко години преди да си направят фец-а и даже тогава нямаше никакви планове да се прави фец там. Понеже си поддържам контакт с тях - нямат оплаквания да имат някакви сериозни загуби в трафа.

Мога да питам дали трафовете имат нещо особено - познавам главния енергетик на Биовет Разград - техния ФЕЦ тук е малко по-големичък : 55MW - той целия е осеян с трафове 20к/800 и работят само в посока повишаване. Доколкото знам са си стандртни трафчета от ПС Електрик Шумен. Какви са като мощност - не знам - вероятно са по 4000-5000 kVA. За такива мощности може и да са оптимизирани за по голяма ефективност в посока повишаване, ама те реално такива неща се правят по поръчка - не е като да отидеш в магазина и да си купиш някакво трафче дето "ще ти свърши работа" :)

Пон Сеп 11, 2023 8:14 am
Профил ICQ

RM написа:
зимата са навили трафото na 245V, тези които са близо до трафото имат лятото повече от 250V. Инверторите как са настроени в момента в който ,
на 25 август на обяд при най-силното слънце, и на цялото трафо 400kW само баба Пенка се е сетила да си свари кафенце с едно 25W бързоварче.

Наскоро го коментирахме... Инверторът не вдига напрежение (освен ако не е ниско). Инверторът проско вкарва ток, но го дефазира така, че да не се променя напрежението.
А с напреженовите защити моментът е доста тънък и зависи къде са сложени и как е разпределена мрежата. Проблемът е, че електричеството се движи бързо (малко по-бавно от светлината) но все пак не е мигновено. Когато напрежението на една централа минава през нула, от там като тръгнеш всеки метър кабел вкарава 35-37nS закъснение. След километър дефазирането е в микросекунди и т.н. Сега представете си 100км трасе в двата края централи по средата консуматор. Сигналът от първата централа до консуматора пътува повече от милисекунда, после още толкова до другата централа. И ако тя се синхронизира по локалния сигнал и вкара някакъв ток, то тоя ток докато стигне до консуматора минава още милисекунда и се среща със сигнал, който е няколко милисекунди напред и става боза.
За да не е боза, синхронизацията трябва да се случи в средната точка. Как му се викаше "конструктивен резонанс"? (че вече забравям физиката...)
Относно напреженията, очевидно те са най-високи в оная точка от трасето където се получи резонанса. Централите (инверторите) нямат за цел при тях да се получи резонанса, затова те постепенно дефазират докато избутат точката някъде надолу по трасето...

Пон Сеп 11, 2023 11:10 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

miro_atc написа:
RM написа:

Наскоро го коментирахме... Инверторът не вдига напрежение (освен ако не е ниско). Инверторът проско вкарва ток, но го дефазира така, че да не се променя напрежението.
А с напреженовите защити моментът е доста тънък и зависи къде са сложени и как е разпределена мрежата. Проблемът е, че електричеството се движи бързо (малко по-бавно от светлината) но все пак не е мигновено. Когато напрежението на една централа минава през нула, от там като тръгнеш всеки метър кабел вкарава 35-37nS закъснение. След километър дефазирането е в микросекунди и т.н. Сега представете си 100км трасе в двата края централи по средата консуматор. Сигналът от първата централа до консуматора пътува повече от милисекунда, после още толкова до другата централа. И ако тя се синхронизира по локалния сигнал и вкара някакъв ток, то тоя ток докато стигне до консуматора минава още милисекунда и се среща със сигнал, който е няколко милисекунди напред и става боза.
За да не е боза, синхронизацията трябва да се случи в средната точка. Как му се викаше "конструктивен резонанс"? (че вече забравям физиката...)
Относно напреженията, очевидно те са най-високи в оная точка от трасето където се получи резонанса. Централите (инверторите) нямат за цел при тях да се получи резонанса, затова те постепенно дефазират докато избутат точката някъде надолу по трасето...

Миро - беше ми много интересно (и полезно) да прочета всичко това , но Ти с тия наносекунди малко разсъждаваш като хардуерист в микроконтролерите и честоти от порядъка над мегахерцова шина.
Да изходим от там ,че в случая си имаме работа с "синусоида" (* не напразно в кавички) с честота 50 херца.
И второ - всеки трафопост си има секций с който може в някаква степенност (не плавно) да се регулира Коефициента на Трансформация .
Не се заяждам - просто отбелязвам (завършил съм точно "Електрически централи , Мрежи и Системи" в ТЕТ) - та "синхронизирането" на мрежата от мощностните генератори по няколко мегавата да не мислиш ,че става по наносекунди - всеки си тъпче по честота , а линията и товара се нагажда все пак.
Затова има и реактори в Откритите Разпределителни Устройства , затова и се вързват кондензаторни батерии ... Пак казвам - честота е важна и е "50" Hz , и електрическите генератори се синхронизират и по честота на въртене , но когато говорим за "временни" напомпвания в мрежата 1-10 Мегавата не са фактор .

Все едно изливаш чаша вода в мивката и се притесняваш да не прилее Дунав.

Пон Сеп 11, 2023 12:11 pm
Профил WWW

petko_sz написа:
Пак казвам - честота е важна и е "50" Hz , и електрическите генератори се синхронизират и по честота на въртене , но когато говорим за "временни" напомпвания в мрежата 1-10 Мегавата не са фактор .

Все едно изливаш чаша вода в мивката и се притесняваш да не прилее Дунав.

Точно така, честотата е индикатора за натоварване. Големите централи са със синхронни генератори, така че при тях синхронизацията е само при включване. Не знам с каква точност мерят тогава, имаше някакви уреди не им помня името "синхро" нещо си беше.
Както и да е, в нормален режим синхронния генератор си стои в синхрон. Но също така постоянно се опитва и да вдига честотата, ако товарът не е достатъчен. Един генератор няма къде да избяга, но цялата мрежа почва да вдига или да си сваля честота и там вече се мери доста точно и съответно включват/изключват мощности.
Въпросът е, че всичко това се случва само и единствено защото всяка централа/генератор/инвертор работи леко дефазирано спрямо това, което вижда като сигнал от мрежата. Дефазирането е ключа на бараката, а не напрежението. То и напрежението може да се вдигне леко, но ударението е в дефазирането.
Иначе - да, аз леко украсявам цифрите за да подчертая принципа. На практика никой не опъва 100км кабел за ниско напрежение и т.н. Но така или иначе това е принципа и всеки инвертор трябва по-скоро да се разглежда като генератор на ток, а не на напрежение. А за да се получи тоя ток без да се скапва напрежението ти трябва дефазиране...

Пон Сеп 11, 2023 1:03 pm
Профил
Аватар

Само има една малка разлика - при включване на механичен генратор минават някой път часове докато се синхронизира с мрежата. При инверторите е малко по бързичко, щото те напрактика електронно си се синхронизират и се закачат веднага към мрежата.

Миро - аз не съм задълбавал в техническата част на нещата и мога да кажа че тая област ми е малко извън полезрението. Ама ако правиш само дефазиране, това не означава ли че инвертора ще се яви като капацитивна енергия - щото то реално тока трябва да изпреварва малко. Не че не могат и това да правят - включвал съм инвертори да го играят ККУ, и докарват доста лош косинус на обекта, много близо до 1, ама централи дето работят чист експорт не съм виждал да работят с косинус различен от 1-ца. Сори ако говоря глупости - просто гледам да стоя далеч от точно тези неща :) Не ме кефят напрежения над 24 волта :)

П.П : и централите по селата дето са с експорт винаги повдигат мрежата. Както неколкократно споменах я повдигат над защитното напрежение. Като спрат и напрежението пада и те пак тръгват и така до безкрай.....

Пон Сеп 11, 2023 2:37 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Ама ако правиш само дефазиране, това не означава ли че инвертора ще се яви като капацитивна енергия - щото то реално тока трябва да изпреварва малко.

Аз затова дадох примера с дългото трасе. Ако всичко е както трябва, ток от едната централа не стига до другата. Демек нямаш нито активна, нито реактивна енергия.
Хайде за да се разбере още по-лесно, нека двете централи да са една до друга физически. И нека да са синхронизирани както по ниво, така и по фаза. Сега дали от всяка централа до общия консуматор отива отделен кабел и колко е дълъг кабела няма никакво значение. Ток между централите няма да има, стига кабелите да са с еднаква дължина и еднакви параметри, двата сигнала от двете централи ще си пътуват като копия едно на друго.
Но ако откачиш едната централа и направиш замерване, ще видиш че това което по кабела е дефазирано. Значи имаш две централи в абсолютен синхрон, но сигналът докато отиде до майната си и се върне му трябва време.
Ако вземеш за референс това, което виждаш по кабела, то имаш дефазиране. Но реално между самите централи нямаш дефазиране. Разбираш ли колко е относително всичко?

Цитат:
П.П : и централите по селата дето са с експорт винаги повдигат мрежата. Както неколкократно споменах я повдигат над защитното напрежение. Като спрат и напрежението пада и те пак тръгват и така до безкрай.....

В предния пост се опитах да обясня, че това е много деликатна работа. Единия начин да се разбере проблема е като гледаш на сигналите на вълни, между които винаги има интерференция. Неизбежно е. Съответно на места вълните ще се наслагват, на места обратно.
Другият вариант за обяснение е като начертаеш мрежата, но вземеш предвид факт че абсолютно всеки кабел има някаква еквивалентна индуктивност. Дори всички централи да правят по 220V ако схемата е кофти пак може да измериш високи напрежения в някои точки.
Не казвам, че селските централи са настроени и бачкат перфектно. Просто казвам, че може и в мрежата да е проблема. А че по селата си имат проблем с линиите те си го имат от много преди слънчогледите.

Пон Сеп 11, 2023 3:41 pm
Профил

Чак пък интерференции при дължина на вълната около 6к километра...

Пон Сеп 11, 2023 4:21 pm
Профил
Аватар

Днес взех един нов уред с точност 0.2 и го вързах към един траф. с активна потребителска и с феи 2х30кВата
първата пик е с облачета ... въпреки че активната беше сумарно повече то производителя обърква яко графиката.
Веднага след това пекна слънце и трафото стана моментално обратно ...
Това е измерено на рогите на трафото !!! Какво харчат потребителите от фотоволтаика и какво произвежда той ... не ме интересува.
има графика на трите напрежения и токовете, ъглите ... и репорт на енергията.
Часа ме мързеше да сверявам .
Снимките се подредиха обратно на качването , но който разбира ще ги познае веднага.

Прикачени файлове:
pic4.jpg
pic4.jpg [ 120.31 KiB | Прегледано 2548 пъти ]
pic3.jpg
pic3.jpg [ 78.11 KiB | Прегледано 2548 пъти ]
pic2.jpg
pic2.jpg [ 86.5 KiB | Прегледано 2548 пъти ]
pic1.jpg
pic1.jpg [ 95.38 KiB | Прегледано 2548 пъти ]

Вто Сеп 19, 2023 5:41 pm
Профил

off: EMSYST :)

Вто Сеп 19, 2023 8:38 pm
Профил
Аватар

amdatlon написа:
off: EMSYST :)

Не съм снимал хармониците ... но 3 и 5 бяха под 1 % THD то беше малко над 1 процент. По принцип имах някакви опасения, но както се вижда няма нищо обезпокоително.
Имам на разположение и FLUKE ... ще покаже същото.

Въпреки че всичко е ОК, е хубаво всеки да си има една защита от пренапрежение, че не знаеш кога ще избуши нещо и ще ти опече всичко в къщи 8O 8O 8O

Сря Сеп 20, 2023 4:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща