|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Фев 10, 2026 11:42 pm
Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 11:32 am Мнения: 8319 Местоположение: София
|
 Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
Ще започна нова тема да си задавам въпросите в нея, понеже знам, че има ремонтници у тоя форум.  Ситуацията е следната. На жена ми лаптопа - dell P66F порта му за зареждане сдава багажа и спира да зарежда. Физически се чупи, изпадат парчаляци от него. Жена ми източва батерията до последно (жените са тъпи, спор няма) и го заебава докато пристигне от алито новия порт. Седи в тоя вид някъде между 2 седмици и 1 месец. Сменям порта и го пускам. Светва за няколко секунди и успявам да видя само някъв екран от биоса, къде пише Battery critically low и подобни. После угасна и не щя да запали повече. Батерията е wdx0r, може да я гугълнете. Номинално напрежение 11.4V, това което измерих е 11.05 - не знам малко ли е или има още живот и проблема е другаде. При мушкане на адаптера по платката минават 19.5-те волта (порта си е ОК), но измерено напрежението на буксата на батерията са си все така 11.05, т.е. не зарежда. Гугъла ме отведе по разни руски форуми, къде обвиняват транзистора PQ6 и съветват да се махне и да се сложи мостче между S и D. Не помогна.  Дайте някъв съвет.
|
| Пон Авг 28, 2023 7:25 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 12:26 am Мнения: 2735 Местоположение: София
|
 Re: Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
Дай ток направо на елементите за кратко да вдигнат напрежение и тогава пробвай пак.
|
| Пон Авг 28, 2023 8:16 pm |
|
 |
|
nik
|
конкретно за твоя лаптоп незнам как е, но за разни модели имаше някаква последователност от събития за ресет на защитата на батерията на моя ейч пи беше задържане на пауър бутона за много дълго време - 30 секунди или нещо от сорта, след това време на задържане лампата на зареждане примигва 4 пъти и нещо вътре се ресетва, след което прави нов опит за зареждане, но ако батерията е дефектна пак се заключва, обаче само на зарядно си работеше и без батерия също така някои модели си показват код на грешка която се показва с брой мигания на светодиод https://www.dell.com/support/kbdoc/en-u ... indicators
|
| Пон Авг 28, 2023 9:01 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Аз не разбрах на батерия ли не работи само или и на адаптор? Виж това ли е схемата.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Вто Авг 29, 2023 8:54 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 8:47 pm Мнения: 562 Местоположение: Бургас
|
Относно шунтирането не PQ6- не трява да се прави. Транзистора е на входа на сигнала Adapter_ID и е сложен там (както е в твоя случай) при счупване на буксата +19В да НЕ попаднат в мултиконтролера. Ако беше причината в него, на екрана щеше да се изпише, че лаптопа не може да определи адаптера какъв е и затова НЯМА да зарежда батерията. Това съобщение може да се направи да не се показва, но така или иначе пак няма да се зарежда батерията. На почти всички модели лаптопи има процедура по възстановяване на зареждането на критично разредена батерия- оставя се включен в зарядното и след време (от половин час до към 4 часа) би трябвало заряда да тръгне, ако самия софтуер на батерията не я е заключил като негодна. Въпреки горните перипетии около лаптопа би трябвало да се включва без нея при включен адаптер. Пробвай и с изключена CMOS батерия (изключва се само ако е разкачен акумулатора и при изключен адаптер!!!)- при включване на адаптера трябва да има автостарт и след около 2мин трябва да се появи изображение на екрана с надпис, че датата и часа не са верни. Ако няма автостарт, от бутона би трябвало да може да се включи. По време на дву-минутната инициализация, лаптопа би трябвало да се изключи и включи САМ няколко пъти- обикновено 3-4-5...
|
| Вто Авг 29, 2023 9:53 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Махнах мостчето и върнах транзистора.  Платката не работи без батерия (поправка, не работи въобще, никак). Не изключвам докато съм го премятал да видя кво има на екрана някой недобре наместен лентов кабел да е прицъркал и да е бал мамата на мадърборда. Процедурата с 30 сек. пауър бутон не свърши работа. При него си отиват 3V. Премерих и 5-те волта някъде по платката. Остава май да намеря къде е 1.8V да меря и него. За сега съм го оставил на адаптор за през нощта, утре ще видим какво се случва, но съм песимист.
|
| Вто Авг 29, 2023 8:44 pm |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 2:18 pm Мнения: 361 Местоположение: Varna
|
Имах подобна случка със DELL. Беше прекъснато PR762 или PR763 и не можеха да се отпушат PQ740 и PQ718. Бяха го изкъртили докато махат клавиатурата. Падаха се точно под дупката където е едно от зъбчетата на клавиатурата. Не знам на твоя модел какво е разположението, но поведението е същото.
|
| Вто Авг 29, 2023 9:38 pm |
|
 |
|
Pif
|
Някой знае ли сервиз / човек който успешно може да флашва телефони самсунг през Jtag или с разпояване на чипа? Трябва 2 самсунга S9 да се флашнат със стоковия андроид 8. Бутлоудера дори отключен не позволява връщането на версията. Става само с отваряне но трябва читав човек дето да е наясно.
|
| Вто Авг 29, 2023 11:57 pm |
|
 |
|
nik
|
Мисля че не е нужно отваряне, потърси дали няма за твоя модел combination firmware, флашва се с odin, след него вече се флашва каквото искаш
|
| Сря Авг 30, 2023 6:09 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 8:47 pm Мнения: 562 Местоположение: Бургас
|
При включване на адаптера по платката трябва да плъзнат само +19В и LDO на 3В, което захранва мултиконтролера (по написаното виждам, че се появило). Останалите напрежения трябва да се появят след натискане на бутона- 3.3В, 5В, след него- 1.05В за захранване на хъбовата част на проца. Той пък включва захранването на интерфейса и ядрото на процесора, после паметта (1.2В). Захранването на видеочипа и видеопаметта е последно. На първите няколко страници от PDF има кое напрежение кога се появява.
|
| Сря Авг 30, 2023 10:03 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре, значи има си 19 има си и 3.  Не тръгва. Оставих го на адаптер за през нощта - ефект няма. Дай няква насока от къде да тръгне разследването.
|
| Сря Авг 30, 2023 11:45 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Виж тук https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=893621Както казаха по горе щом включва работата не е за jtag
|
| Сря Авг 30, 2023 8:12 pm |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 2:18 pm Мнения: 361 Местоположение: Varna
|
Махни батерията и не я слагай докато не "запали" дъното! Включи адаптера. Не натискай power бутона. Провери дали имаш +19VB. Това е след PQ718. Може би най-лесно ще е на PR703. Ако +19VB са налични, провери +3VALW. Това се изработва от PU100. Може да го провериш на дросела PL100. Ако няма +19VB, измери какво има на 1,2,18,19,20 краче на PU703. Засега толкова. п.п. Не намерих datasheet на ISL88739HRZ. Ренесас не дават без регистрация.
|
| Сря Авг 30, 2023 10:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ок, мерси, ще пробвам. Идиотски въпрос - задължително ли е матрицата да е вързана за мадърборда за да запали?
|
| Сря Авг 30, 2023 11:47 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 12:26 am Мнения: 2735 Местоположение: София
|
А пробва ли да заредиш малко батерията ръчно.
|
| Чет Авг 31, 2023 12:57 am |
|
|