Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
3D скенер за разни ... модели 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 3D скенер за разни ... модели
Някой пробвал ли е това чудо
https://shop.revopoint3d.com/products/p ... 7467671739

и изобщо налага ли ви се използване на подобна техника и какво използвате?

Чет Дек 02, 2021 1:35 pm
Профил

Мнение Re: 3D скенер за разни ... модели
Не ми се е налагало никога, това има смисъл при ривърса на някои странни по форма детайли но на мен лично не ми се е налагало, за всичко друго е много по-добре да се измери. На няколко пъти ми се налага да обработвам такива сканове, голяма гадост. Директното им използване за мен няма никакъв смисъл от техническа гледна точка, вършат работа за да си напаснеш/провериш евентуално твоят си модел. Фирми които се занимават с модове на коли ги използват често, и там в някои случаи няма алтернатива но то това си е общо взето Ривърс.

Чет Дек 02, 2021 4:08 pm
Профил
Аватар

е да - или някакви форми на изкуство, и по специално лица, крайници и т.н. Може би модели на животинки, но пак трябва да са големи, не става за сканиране на насекоми например :)

Чет Дек 02, 2021 4:34 pm
Профил

Да за изкуство върши работа, то според мен това е основното приложение, е не само изкуство, 3д модели които не са технически.Не че не става да си сканираш счупената врътка но слана почти никога не е пълен, а да модифицираш сканира обект си е разправия, 10 пъти по бързо е да си направиш модела, очевидно имаш подобни умения ако можеш да обработиш скан. При ревърса има смисъл, не толкова като работен модел колкото за сравнение, но в много случаи е по-удачно използването на CMM. Там софтуерите директно работят с детайли, сканираш отвор по 3 точки, и в модела се получава отвор, равнината си е равнина, и т.н.

Чет Дек 02, 2021 5:22 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Да за изкуство върши работа, то според мен това е основното приложение, е не само изкуство, 3д модели които не са технически.Не че не става да си сканираш счупената врътка но слана почти никога не е пълен, а да модифицираш сканира обект си е разправия, 10 пъти по бързо е да си направиш модела, очевидно имаш подобни умения ако можеш да обработиш скан. При ревърса има смисъл, не толкова като работен модел колкото за сравнение, но в много случаи е по-удачно използването на CMM. Там софтуерите директно работят с детайли, сканираш отвор по 3 точки, и в модела се получава отвор, равнината си е равнина, и т.н.

Абе, според мен, доста по-удобно е да ползваш скана за шаблон и да чертаеш по него, отколкото да мериш навсякъде. А и самото мерене става по-лесно във виртуалното пространство.

Чет Дек 02, 2021 5:46 pm
Профил
Аватар

предполагам е съвсем различно да сканираш лице и да искаш да виждаш малки неравности и т.н., и да сканираш някоя USB флашка или "дървена" кутия. Сигурно има някакви начини за закръгляване, заравняване и т.н. А всъщност - не може ли от скана да избереш виртуални точки, и то да си направи равнините.

Чет Дек 02, 2021 6:01 pm
Профил

Прилича ми на скенерите на Интел и Майкрософт - горе долу същите пари и възможности.

Според мен един айФон про (12 или 13) със вграден ЛиДАР ще върши по добра работа и ще ти е винаги в джоба я за снимка, я за сканиране ... даже и за говорене става. Разбира се като цена е двойно, ама ако си сметнеш цената на този скенер + цена на някакъв по приличен смартфон и ще стане горе долу същото, та ..

Едит: айПад про също е добра алтернатива - той е към 800 пари май за най слабия модел ...

Последна промяна palavrov на Чет Дек 02, 2021 6:03 pm, променена общо 1 път

Чет Дек 02, 2021 6:02 pm
Профил
Аватар

предполагам е съвсем различно да сканираш лице и да искаш да виждаш малки неравности и т.н., и да сканираш някоя USB флашка или "дървена" кутия. Сигурно има някакви начини за закръгляване, заравняване и т.н. А всъщност - не може ли от скана да избереш виртуални точки, и то да си направи линии, развнини, отвори и т.н.? Или пак става сложно?

Чет Дек 02, 2021 6:02 pm
Профил

Зависи за какво говорим. Ако е нещо което е резултат от прави, окръжности и сплине cmm върши много по-добра работа, а такива са поне 90% от всички детайли. С 3д скенер няма как да постигнеш точност, така че няма и как да се водиш в това отношение. Дори 0.5 мм са трудно постижимо с 3д скенер, а какво да кажем за 50-10 или 5 um. Отделно голяма част от детайлите могат да бъдат оразмерени само със шублем, микрометър и високомер и добър набор еталони. Много често това е и по бързо, защото ти ще го сканираш но след това с размерите е дърво. Преди месец някъде борих такъв скан, багажното на някакъв СУВ, изгубих половин ден и накрая им казах вземете шублера и измерете междуцентровото.

Чет Дек 02, 2021 8:42 pm
Профил
Аватар

Де и меренето да вършеше работа... В нашата фирма е имало случай, в който началник цеха е събрал рулетките на всички и ги е нарязал на гилотината. След това е отишъл в магазина и е купил еднакви рулетки на всички. Та дори и да са грешни, поне да са еднакво грешни. Скоро засякохме две рулетки от една и съща куча марка - едната 3 метра другата 5 дето имаха 1 мм разлика на на 100мм. Ама това го го установиха, след като един огромен шнек не се събра в тръбата си и се чудеха защо. Уреди дето успешно минават метрология са в пъти по-скъпи от масовките. А пък с цифровите шублери такива грешки се допускат че чак не е истина - забравил да нулира или пък мерил в инчове - познай.

Пет Дек 03, 2021 9:35 am
Профил ICQ
Аватар

Вземането на размери по сканиран модел не знам доколко е достоверно. От това което съм виждал сканираният обект представлява поредица от точки, всяка със свои 3Д координати.
И какво бихме измерили ако за един отвор имаме точки по 3 различни диаметъра с няколко центъра?
Какъв е диаметъра и къде е центъра на отвора?
Знам де, размерът е шублер, шублер и половина...

Пет Дек 03, 2021 9:45 am
Профил
Аватар

Cekins написа:
Де и меренето да вършеше работа... В нашата фирма е имало случай, в който началник цеха е събрал рулетките на всички и ги е нарязал на гилотината. След това е отишъл в магазина и е купил еднакви рулетки на всички. Та дори и да са грешни, поне да са еднакво грешни. Скоро засякохме две рулетки от една и съща куча марка - едната 3 метра другата 5 дето имаха 1 мм разлика на на 100мм. Ама това го го установиха, след като един огромен шнек не се събра в тръбата си и се чудеха защо. Уреди дето успешно минават метрология са в пъти по-скъпи от масовките. А пък с цифровите шублери такива грешки се допускат че чак не е истина - забравил да нулира или пък мерил в инчове - познай.

Така трябва да се действа - със замах. Като нямат представа от метрология и калиброване - да си ядат попарата.

Пет Дек 03, 2021 11:23 am
Профил
Аватар

Относно лидара в таблетите, сигурен съм че с повече познания и туниг се постигат далеч по-добри резултати, но това е което получих с 3d scanner app и Polycam не беше особено по-добре. Иначе казано висока разделителна способност трудно и без доработка не ръка няма да минеш. Как се прави скан на сложни обекти с празни пространства идея си нямам, но съм жидал по тубата добри попадения. Ако ти трябва нещо специализирано, като скан на глава на човек, там се използват ML алгоритми, които дават знаително по-добри резултати.

Прикачени файлове:
IMG_0081.PNG
IMG_0081.PNG [ 4.72 MiB | Прегледано 3882 пъти ]
IMG_0082.PNG
IMG_0082.PNG [ 1.85 MiB | Прегледано 3882 пъти ]
Пет Дек 03, 2021 6:41 pm
Профил WWW

Е то на ниво мерене с рулетки нещата са доста по-лесни, имахме навремето един дърводелец, та той имаше лаф: "сантим го не бърка".
Много зависи каква е целт ана упражнението. CMM-ма дава същият резултат ако сканираш просто точки, но софтуера му си има функции по които намира центрове на окръжности, равнини, изчислява кириви и всякакви подобни, и ти дава използваема информация. CMM дори и по-нисък клас мери без проблем с точност 10 um на митьо малкия CMM е 0.5 uм, тези които са 6 и 7 осни са в диапазона от 10-50 um. Има и лазерни скенери които мерят с подобна точност но са много далеч от евтино решение, нео такова например : https://www.hexagonmi.com/en-US/product ... d6EALw_wcB
което работи както контактно, така и с лазерен скенер.
Та много зависи на кой какво му е нужно и колко дълбок е бюджета. Аз лично не намирам смисъл за моята работа от лазерен скенер, бих предпочел добър контактен CMM.

Пет Дек 03, 2021 8:21 pm
Профил

HCL за сканиране на малки обекти, много удобно е ако имаш въртяща маса, и стойка по която да движи камерата/таблета около обекта, релано по този начин дори и само с камера с епостига задоволителен резултат като 3Д, но отново без работа няма как да минеш.

Пет Дек 03, 2021 8:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща