|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:03 am
Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст.
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст.
Обмислям инсталация с 400 кв.м. фотоволтаични панели. Един познат ме пита защо не заменя литиево-йонните батерии с водородни горивни клетки. Според него на пазара имало готови решения включващи компресор, тръбна инсталция, бутилки и инвертор. При това ефективността им била окоо 85% и цената приемлива. За пръв чувам подобно нещо, но напоследък все по-често виждам модели на Хюндай и Тойота по улиците които карат на водород. Някой да е запознат с тематиката?
|
| Нед Окт 17, 2021 6:35 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична и
За тези коли, които се движат на водород, той се произвежда не от електричество а от природен газ, тъй като първото е относително неефективен способ. Най-вероятно, ползвайки батерии вместо производство на водород, ще постигнеш по-високо КПД.
|
| Нед Окт 17, 2021 8:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз не съм виждал решения които да играят ролята на батерии, двете неща според мен нямат нищо общо. Да произвеждаш водород с електричество не е най-ефективният начин, има доста подобрения свързани с електрода и оптимизация на процеса но все така КПД е около 80%, като сложиш и обратното преобразуване на водород в енергия което е около 60% и стигаш до общо КПД от около 50% на цикъл съхранение/утилизация. С батериите имаш КПД над 90%. Дори и метан да разлагаш до водород, пак имаш КПД не по-висок от 85%, и обратният процес си е все така дърво. Има смисъл ако произведеш водород за автомобил, или го използваш за отопление. Лично според мен обаче това е много опасен процес, не знам как го мислят това с колите, но водород е изключително експлозивен газ, освен това е много по-ритичен към уплътненията. Отделно водорода мигрира в стоманата, което намалява якостта и вди до пукнатини. Аз не бих си сложил нищо водородно в къщата. Не знам виждал ли си индустриални инсталации които работят с водород, нещата хич не са прости и евтини и изискват регулярна поддръжка доста по-сериозна от тази на газовите бутилки. Преди години, 70-те мисля е било, са правени редица експерименти за въвеждане на водородно гориво за автомобили, има разработени твърдотелни резервоари които решават част от проблемите, най-сигурният начин е да държиш водород до последно като съединение, но процесите не са мнго прости и евтини. Изобщо тая водородна истерия не знам до къде ще доведе, айд епри колите може би може да се стигне до сравнително безопасно решение, и доколкото минаваш някакви прегледи може да има контрол, въпреки е тма знаем е миже да те лажем. как обаче ще стане при домашнит еинсталции идея си нямам.
|
| Нед Окт 17, 2021 8:46 pm |
|
 |
|
HCL
|
Идеята му беше, че водородните клетки заедно с инсталацията щели да излязат по-евтини от батериите. До края на месеца трябва да имам оферта и ще видим дали наистина е така. Относно безопасността, каза че е индустриално решение и се инсталира от производителя. За поддръжка обаче не говорихме. Ще поразпитам как стоят нещата. Иначе имам спомен, че водорода реагира в голям температурен диапазон с кислорода (дори този от въздуха), а и е лека молекула която преминава през всякакви метали и го питах, но каза, че това не е проблем при правилна инсталация и сертифицирани компоненти. Проверих какво казват ADAC при атомобилите и там официалното становище е, че рисковете не са по-големи от ДВГ, вкл. и при катастрофи... Пак да кажа, че хал хабер си нямам от темата и може да говоря пълни глупости, но човекът е др. инженер химик и с това си вади хляба, та би трябвало да е наясно.
|
| Нед Окт 17, 2021 9:09 pm |
|
 |
|
lcr
|
Аз мисля, че бъдещето е на водородните автомобили. Ако водород се произвежда от електричество, това е по-нерентабилно, но, ако източниците са зелени, практически няма въглеродни емисии. Все още, обаче, технологията на горивните клетки отстъпва, като цена и ефективност пред акумулаторните. Това е и причината, вторите да бъдат значително по-масовите засега.
Накратко - аналогията с електричките може да послужи за ориентир в конкретния казус.
|
| Нед Окт 17, 2021 9:37 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз също смятам, че водородът има повече предимства и бъдеще от литиевите батерии. В единия случай (батериите) се съхранява самата енергия, докато в другия (водородът, както и всички фосилни горива) се съхраняват компонентите за генерирането на тая енергия. И емисиите от водородния синтез са си проста водица
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Окт 17, 2021 9:55 pm |
|
 |
|
nik
|
виждал съм такава инсталация, не на живо разбира се  по дискавъри - на ниво ранен прототип, твърдяха че работи, но като всичко на тема водород - говореха само общи приказки, завоалирано спестиха пълната картинка, в смисъл безумно количество стомана като резервоари и тръби, за нещо не кой знае какво като краен резултат, резервоара беше отдалечен на страни, в отделно заграждение (защо ли) та с всичките нужни галимации едва ли някога ще се изплати такава инсталация не помня дали го съхраняваха като газ под налягане или втечнен, но и в двата случая си е допълнителна енергия на вятъра иначе като алтернативни "акумулатори" май все още е актуално изпомпване на вода - само ти трябват 2 язовира с достатъчно деневилация 
|
| Нед Окт 17, 2021 11:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз съм инсталирал горивни клетки но метанови, горивото е течно, наситен с метан воден разтвор или нещо такова, разбира се доста малки мощности. Цената хич не беше приятна, ако разровя старите проекти сигурно ще открия и покупни цени, но по спомен бяха няколк хил евро за нещо от сорта на 200 Вт, не помня кой модел точно слагахме. Комбинирахме ги с фотоволтаици и така се осигурява непрекъснато зхранване, работи добре, сменят резервар на месец два, зависи и от слънцето де. А за безопасността, ще си проличи. Те и Хиндербург като са го правили са си мислили, че е безопасно но ... според мен в момента натиска за зелено е толкова голям, че не остава много място за разум и безопасност. Като цяло с тези зелени простотии насилваме нещата, едва ли някой може да прогнозира реалистично какъв ще е екологичният ефект от милионите тонове отпадъци от панели, батерии и перки. Всички анализи към момента са силно поляризирани, а ако някой се престраши да каже нещо което не е полит коректно бързо бива заглушен.
|
| Нед Окт 17, 2021 11:35 pm |
|
 |
|
lcr
|
С 1 кг водород автомобил може да измине около 100 км. Ако приемем, че 500 км са един нормален пробег, то за съхранението на 5 кг водород при атмосферно налягане е необходим резервоар с вместимост 55 куб. м. Същото количество водород може да се побере в 125 л. обем при налягане от 700 атм. Другият вариант е да се втечни. При атмосферно нялягане, водородът се втечнява при температура -253 гр. C.
Както е видно, самото съхранение, е енергоемка работа.
|
| Нед Окт 17, 2021 11:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами те тука доста информация се е събрала, повърхностна естествено но достатъчно за да се придобие представа какви са проблемите : https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_storageНо проблемите не са малко, да се съхранява под налягане си е предизвикателство CNG се съхранява при около 200-250 бара, 350 -700 бара е значително повече, оставяме настрана проблемите с миграцията. Предимството на композитните цилиндри е че в повечето случаи разрушаването им не е експлозивно, или по-скоро има експлозия но скоростта е по-ниска, въпреки че това зависи и от обема им. Втечненото съхранение пък съвсем не го разбирам, какво става с това което се изпарява, не се ли вентилира става бум, а като вентилираш къде вентилираш ? При газ станции и хранилища си има системи за рециклиране и утилизация, ама в автомобила къде е тая система, или ще го вентилират към атмосферата, пък каквото стане. Според мен бъдещето ще е в твърдотелните, но там напредък много няма. Пожарите при автомобилите не са рядкост, това е сериозен проблем и за компресирания водород и за втечнения. Аз лично мисля да горя динозаври до де има, после ще му мислим.
|
| Пон Окт 18, 2021 1:33 am |
|
 |
|
bobihot
|
С брауновият газ е изгодно производството на водород от вода. Петромафията се опитва да си (ни) удължи гърчовете с добивът от петролни продукти.
|
| Пон Окт 18, 2021 9:01 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Приеми го с щипка сол... и не бързай да се набутваш преди да си проверил много внимателно. Аз следя научните клюкарници и към тоя момент не съм видял новина за даден тип водородна инсталация, която да излиза по-евтино от батерии. Последното, което четох беше че се опитват да заменят катализаторите (платина и други скъпи метали) с ензими, но все още не се говори за практическо приложение. То по принцип и батериите не са рентабилни все още. Може би сега с новите цени на тока и да станат, но ме съмнява. Сметката е елементарна. Приеми че имаш напълно безплатен ток, т.е. зареждаш само с излишен ток, който иначе би загубил. Смяташ колко живот има батерията и колко ток може да изкараш от нея и сравняваш цената на тоя ток с цената на батерията. Примерно ако имаш 1квтч батерия с живот 1000 цикъла, то общо от нея може да изкараш 1МВтч, което доскоро струваше около 100лв. Хайде сега тока скочи, но предполагам и цените на батериите ще скочат. Това показва колко са нерантабилни батериите. Най-близко до 1квтч са обикновените 100Ач оловни акумулатори. С тая подробност, че много трудно може да изкараш от тях 1000 цикъла. Може да изкараш 1000 ама на 50%, демек в най-добрия случай ти трябва 2000 цикъла с 50% разряд. Като обикновено един път да ги забравиш да се разредят и си заминават. Както и да е, въпросът беше че много трудно с батерии може да имаш рентабилност на пазара. Още повече, че само с батерия не става, трябва ти и инвертор, а той за 1квт може и да струва към 1000лв. Тъжната истина е, че няма батерийно решение с което да конкурираш големите батковци в мрежата. Даже и да имаш безплатен ток по време на излишък, по-евтино излиза да го изхвърлиш и после при недостиг да си купиш от енергото. По-скоро въпросът е как да не го изхвърлиш. Някои примерно слагат копачки, които работят само като имат ток. Може и някакво енергоемко производство, което да търпи режими...
|
| Пон Окт 18, 2021 9:42 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Това не беше ли класическата електролиза? Ако да, процесът далеч не е толкова ефективен. Да не говорим, че тая технология от десетилетия превзема енергийния пазар и пребива петролните шейхове. Ама все нещо се обърква... 
|
| Пон Окт 18, 2021 9:53 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
От това, което съм чел и гледал, оптималното работещо решение за момента е "liquid metal molten salt battery". Гледах преди време интервю със създателя на Ambri, в което каза, че след 5000 цикъла тяхната батерия имала 98% капацитет. https://ambri.comhttps://www.youtube.com/watch?v=dScA8xB2ERoРазбира се, тук става дума за доста сериозни мощности. Сигурно и цените отговарят на тези мощности, не съм срещал ценова информация. П.С. Май още не са стигнали ниво да продават, въпреки доста солидните инвестиции. Явно и това е решение в бъдеще време. Но ми звучи перспективно.
|
| Пон Окт 18, 2021 9:58 am |
|
 |
|
lcr
|
Точно това е. Аз така и не можах да разбера, кое точно му е революционното на "нашенското откритие". Нещо, като топлата вода.  По темата - производство на водород чрез електролиза се ползва, като метод за стокиране на енергия при някои съвременни подводници. Очевидно си има резонно обяснение.
|
| Пон Окт 18, 2021 10:14 am |
|
|