Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Апр 20, 2024 5:14 am
BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Автор |
Съобщение |
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm Мнения: 3855 Местоположение: Габрово
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Аз слагам разтопено краве масло вместо олио - дава същия ефект. Това накрая - след всички съставки, на тънка струя докато бъркам. То си изстива вътре и се стяга, но остава достатъчно добре разпределено. Хубавото олио стана над 5 кинта литъра и си го пестя От била-та изчезна турското "олин" и съм в задънена улица на какво да мина.
|
Пет Яну 29, 2021 9:13 pm |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27998 Местоположение: София
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Мани, напоследък и кръгъл ... Айде да споделя малко опит. Взехме едно те таквоз, жената го взе аз бях много скептичен към нуждата от него : https://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/wifi/Идеята е стара, известна и никога не съм и бил фен. Пробвахме на телешко стана много равномерно но за мен си беше съсипия защото го пробвахме на стекове за по 80$ паунда, тоя стек и без да го печеш е перфектен. За по-посредствено месо обаче мисля ще е много подходящо. Пробвахме и на Агнешко, също доста равномерно сготвено, и двете останаха много сочни. За такива меса обаче не знам до колко си струва, може би за телешкото ако искаш да хапваш сочни и крехки стекове на поносими цени. Това обаче с което ме спечели е свински джолан. Приготвя се много лесно, няма нужда от наглеждане и баяне, верно готви се 24 часа, ама слагаш и забравяш, и се получава те това на снимката. Ся на Дедо джоланите не съм ги опитвл, но така добре сготвен Джолан в Бг не съм ял, в Немско съм случвал но то там им е традиция.
|
Пет Яну 29, 2021 9:55 pm |
|
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 07, 2012 10:22 pm Мнения: 3074
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Накрая го пърли с бензиновата лампа ли? Всъщност 24 часа с каква температурна настройка - 67 градуса?
|
Пет Яну 29, 2021 10:43 pm |
|
|
michev
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 9:16 am Мнения: 1705
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Егати, к'во е това олио? Какво му има на "Бисер"?
|
Пет Яну 29, 2021 11:33 pm |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27998 Местоположение: София
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
167 F или 135*5/9 С каквото и да е това. Накрая във фурната на бройки, горе долу по 2-3 Мин отгоре и толкова от долу. Между другото кожата и подкожната мазнина стават превъзходни, повечето мазнини изтичат и имат вкус на добре отлежала запечена сланина.
|
Съб Яну 30, 2021 4:45 am |
|
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm Мнения: 3855 Местоположение: Габрово
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Ми не е олио - в смисъл, не цапа ръцете - пуснеш хладка вода и даже сапун не ти трябва да си измиеш ръцете. Някъде го дискутирахме - начините на извличане вече са съвсем други, рядко някой ползва студено пресоване. Но ако има референция за качествено нашенско, ще го пробвам - но какво съм тествал за под 3лв все е било компромис.
|
Съб Яну 30, 2021 2:02 pm |
|
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 10:49 pm Мнения: 4379 Местоположение: София
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Аз така и не можах да разбера, защо рафинираното олио е по-евтино от нерафинираното. Защо рефинираната захар е по-евтина от нерафинираната........
|
Съб Яну 30, 2021 2:20 pm |
|
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 8:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Защото нерафинираното се извлича със студено пресоване и защото мощностите заети в производство (количествата) са много по-малки, вероятно и количествата от единица слънчогледова маса са по-малки. Предполагам само. gicho - под хубаво олио - студено пресовано ли разбираш? Ако е това - има го в лидл - шафран. Ама си е тегаво на вкус, натъртва бая ако е в салата. Освен това мисля, че за термична обработка е по-лошо и от рафинираното (то и за зехтина важи). То за термична обработка най-добре си е свинска мас или масло. Или палмово масло ако трябва да е растително. Едит: не било шафран, шарлан било
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
Съб Яну 30, 2021 2:24 pm |
|
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Истинското олио (първа пресовка) не си струва да го ползваш за термична обработка, освен това става по-вредно от екстракта в повечето случаи. Купувайте свинска мас, че е сезона! Друго: днес като видях в кръчмето как една откачалка набива "Руска С шунка" на "Традиция" ми се дояде и си взех. Докато чаках да ми се опекат филийките почти я изядох, но не че беше вкусна - много вода. Етикетът се оказа изненадващо подробен и се зачетох: ... алабала... менделеевата таблица... свинска шунка 5% (свинско месо, вода, птиче МОМ, картофено нишесте, свински колаген, сол, аромати, емулгатор: алгицид, калиев хлорид, стабилизатор: полифосфат, антиоксидант: аскорбинова и изоаскорбинова киселини, натриев аскорбат, киселинен регулатор: натриев цитрат и ацетат, консервант: натриев нитрит, оцветител: естествен кармин, декстроза, трансглутаминоза, малтодекстрин)... и т.н. Въпросът ми е: какво е "термоустойчив жълтък" и защо липсва в майонезата за свободна продажба? Off: А нашето кръчме е горд носител на звезда! Вие в ресторанти с колко звезди се храните?
Последна промяна bongo_x2 на Съб Яну 30, 2021 4:04 pm, променена общо 1 път
|
Съб Яну 30, 2021 3:06 pm |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27998 Местоположение: София
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Ииии да готвиш с палмово масло пък ...сигурно се свиква, те тука готвят с канола и какви ли не извращения, но аз си предпочитам слънчогледовото олио.
|
Съб Яну 30, 2021 4:03 pm |
|
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Въх, по-горе писах, пък чак сега забелязох "палмово масло". Нидейте, ей! Най-малкото защото е маргарин от палмово масло...
|
Съб Яну 30, 2021 4:06 pm |
|
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm Мнения: 3855 Местоположение: Габрово
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Бе за олио си говоря - не знам как го правят, но не е мазно както преди и не цапа. Турското си беше както го помня от стъклените бутилки по соца - мазно, трудно се измива, значително по-малко нерви прави при пържене. На вкус на салата не мога да кажа - за там само свестен зехтин ползвам, но примерно родителите ми не харесват зехтина, и там се случва да ям с олио - определено правя разлика и гледам да ги зареждам с турското. Има някакви "високоолеинови" модели слънчогледово олио - по-добре са от евтинарото на вкус, ама дали са първа цедка, или специфични сортове матРиал, или лабораторно изпълнение?
|
Съб Яну 30, 2021 8:06 pm |
|
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 12:48 pm Мнения: 4406 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Toни, това какво е - бързовар с вайфай? или по-точно бавновар интересно ми е по какъв начин приготвя месото? щото ако е варено месо в пликче от фризер - мерси не
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
Пон Фев 01, 2021 7:41 pm |
|
|
nik
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 2:25 am Мнения: 6014
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
тоя бързовар не е съвсем глупост, преди време гледах някъв майстор готвач приготвяше месо в пакет и във вода по спомени 60-70 градуса или нещо подобно, за 5-6 часа му се разграждат жилите и остава само най крехкото сочно розово месо
|
Пон Фев 01, 2021 9:45 pm |
|
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 1:12 pm Мнения: 1976 Местоположение: Котел
|
Re: BGтатко-...как се прави хляб,,,,,и друг хранителен спам
Ей го на - https://sousvide.bg/за-су-вид/методът/ Все се каня да го пробвам и все до барбекюто стигам.
|
Пон Фев 01, 2021 10:39 pm |
|
|
Кой е на линия |
Потребители разглеждащи този форум: nixx и 17 госта |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|