Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Апр 23, 2024 11:34 pm
Пасти, фурни и вентилация
Автор |
Съобщение |
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Пасти, фурни и вентилация
Здравейте! Каква паста използвате за reflow oven и как вентилирате помещението? Взех тука една уж за теста обаче мирише много гадно и докато настроя фурната се омирисах на пръч... Добре че бях изнесъл фурната навън, ако я вкарам вътре ще се издушим. Препоръчайте ми някаква арна паста и ако е възможно да обясните как се ветилирате? Някакъв абсорбатор? Турбинен вентилатор някакъв? Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
Пет Яну 17, 2020 3:02 pm |
|
|
nik
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 2:25 am Мнения: 6019
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
преди 2 години си правих вентилация за една друга работа, понеже специализираната вентилация за това което ми трябва е неразумно скъпа, гледах за алтернативи - харесаха ми тия дето продават за хидропонни системи, имат си всичко, тръби, турбини най различни, филтри, всичко налично в различни размери, лесно за окомплектоване, само за моята работа към активния въглен трябваше да добавя малко екстри, за филтриране на изпарения на органични разтворители и миризми се добавя калиев перманганат, под формата на разни специални порести материали напоени с калиев перманганат https://www.pureairfiltration.com/our-p ... ent-media/с добавяне на още материал забавих доста въздушния поток, но пък филтрира по-добре, от ужасна смрад на входа, на изхода не се усеща никаква миризма за да не задръства активния въглен с прах добавих и въздушен филтър за фин прах, ползвах едни големи въздушни филтри за някакъв автомобил по принци препоръчват активния въглен и топчетата да се сменят на 6 месеца ама вече втора година не съм го сменял, още си работи, като се размирише ще му мисля
|
Пет Яну 17, 2020 3:29 pm |
|
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 8900 Местоположение: Разград
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Аз ползвам полската от ТМЕ. Обикновена оловна. Сега гледам в ТМЕ и вече няма такава... Мирише съвсем леко и определено не е неприятно. Пека в "парти грил" и всичката миризма си излиза директно но никога не ме е дразнила.
|
Пет Яну 17, 2020 3:48 pm |
|
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Има една друга работа, която не отчетох. Сложих на няколко места от термоустойчивия силикон, обаче май е доста близо до реотаните. И може от него да идва миризмата. Трябва да почистя... Като гледам по разни видеа, това не би следвало да изкарва такива миризми...
_________________www.elkran.com
|
Пет Яну 17, 2020 7:22 pm |
|
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Един въпрос! Какво се прави, когато има по-големи компоненти? Увеличава се максималната температура или се увеличава времето? Нещо не мога да намеря точния баланс и явно ще трябват няколко опита. В момента ми се запояват големите компоненти, но при малките направо пожълтява тинола.. Някакви съвети?
_________________www.elkran.com
|
Чет Мар 12, 2020 11:39 am |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 28018 Местоположение: София
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Температурата не я бараш, температурният профил трябва да си го видиш какъв е на тия компоненти и дали твоят профил отговаря.
|
Чет Мар 12, 2020 1:19 pm |
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 8:42 am Мнения: 10941 Местоположение: Гьотеборг
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
ей така за забавление, но като гледа човек старата и новата фурна - има какво да се види откъм вентилация https://www.youtube.com/watch?v=qr_Zyrabm_M
|
Чет Мар 12, 2020 2:07 pm |
|
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Ами там е работата, че самият профил е даден с доста променливи. С времена от до. Ще опитам по-плавно да качвам температурата. В момента прехийт зоната ми се качва с 2 градуса на секунда(от 1 до 3 в чаршафа), соак с 1(мисля беше 0,5 до 1,5) Предполагам ако смъкна на 1 градус прехийт и 0,5 соак, големите компоненти ще имат повече време да се загреят. Защото максималната ми е точна, обаче явно големите компоненти им трябва повече време да се загреят - по-инертни са.
_________________www.elkran.com
|
Чет Мар 12, 2020 2:12 pm |
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 8:42 am Мнения: 10941 Местоположение: Гьотеборг
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
слагаш ли термодвойки с дълги кабелчета вътре, или самата фурна не е толкова дълга? да за си сигурен, че профила се следва мисля, че има калибровъчни платки, може и да има отворени дизайни - точно с големи и малки компоненти, т.е. кат озапоиш няколко такива като хората, знаеш че всичко е ок
|
Чет Мар 12, 2020 2:15 pm |
|
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Така! Нещо, което или не сте споменали, или аз не съм обърнал внимание. Явно пастите имат различен вискозитет. Тази, която купих от Комет, беше много рядка. Явно имаше много флюс в нея. Обаче сега взех една от Маузер (TS391AX50 на Chip Quik), която е доста по-гъста и много по-добре се нанася. Тази от комент се разпльокваше и явно идваше много. С новата всичко е 6. И не мирише толкова. Това за гъстотата пише ли го някъде? Гледам пише някакъв тип... Натиск с шпатулата дават...
_________________www.elkran.com
|
Пон Мар 16, 2020 2:51 pm |
|
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 8900 Местоположение: Разград
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Е това ще трябва да си го установиш сам. Аз имам още доста от една полска ама гледам вече не предлагат такава (оловна) - има само безоловна. Та тя като нова си е точно, обаче с времето почва да се сгъстява та се налага да я разреждам. Вече съм свикнал какъв трябва да и е вискозитета за да работи добре и си я докарвам на гъстота преди да работя.
|
Пон Мар 16, 2020 7:50 pm |
|
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
С какво я разреждаш? Гледам, че май всеки си има собствена рецепта. Че ще купя пак от същата ама вече поне 250г. Още една работа! Когато имам елемент свързан с полигон (примерно кондензатор 1000uF), то си има термален релеф, но въпреки това мисля, че там спойките ми не стават добре. Само на такива места. Ще опитам да увелича малко времето, че да видим. Или да намаля количеството паста? Защота падовете съм ги правил по препоръка(default layout) обаче ми се струват доста големи за толкова малки пинове. И съответно аз намалих пейст маската ама то като е огромен пада... Може би с по-малко паста ще е по-добре...
_________________www.elkran.com
|
Пон Мар 16, 2020 8:02 pm |
|
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 8900 Местоположение: Разград
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Ами преди доста време поляците имаха една паста (флюс) за запояване която директно я слагах и ставаше. Да ама вече тая паста не я правят. Сега има един течен флюс (пак от същите поляци) - с него пак ми се получава номера обаче той е разтворен с ИПА и малко съхне, та сипвам и ИПА по една две капки ако се сгъсти много. Във пастата последно имаше малка тубичка с флюс за добавяне, ама още не съм опрял до него.
|
Пон Мар 16, 2020 8:15 pm |
|
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 12:01 pm Мнения: 2202
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
Може ли да споделите малко ноухау?! В момета гореспоменатата паста ми върши перфектна работа. Обаче е доста гъстичка и ми задръства стенсила много лесно. На 1-2 експозиции(или както се казва) трябва да го чистя. Мога да разредя пастата с флюс, но тогава започва леко да се разпльоква, което създава ядове при по-малките корпуси(това не е потвърдено). Въпросът ми е нормално ли е да се почиства стенсила толкова често. Всъщност с какво го чистите? В момента използвам, каквото докопам в склада - АМБ, коресилин, бензин... Просто пастата е, както казах, гъстичка и като остане тънък слой много лесно засъхва. А с парцал много трудно се премахва. Бая търкане пада! Как изпълнявате процедурата? Какво използвате за почистване? Благодаря! ПП: Аз не, че няма да му хвана цатаката с няколко опита, обаче заради корона шита се наложиха тука разни преустройства и ще ми се скъсат нервите, докато му хвана чалъма.
_________________www.elkran.com
|
Чет Апр 02, 2020 5:36 pm |
|
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am Мнения: 8900 Местоположение: Разград
|
Re: Пасти, фурни и вентилация
С кореселин чистя - ама мнооооого хубаво трябва да се чисти. Слагам върху един чист лист хартия и търкам и от двете страни докато по листа спре до оставя топчета. Разреждането на пастата е нож с две остриета. Трябва много да внимаваш с какво точно я разреждаш, щото ако не уцелиш точния флюс и ще почне да окислява и да не работи - уж се разтапя ама спойка не става. Най добре разреждай само с някакъв алкохолен разредител. Изпарява се бързо и после пак трябва да се разрежда но поне не променя значително качеството на пастата. На 100-тина грама паста носи по капка ИПА, за да стане достатъчно рядък. Недостатък на това разреждане е че пастата спира да лепне доста по бързо отколкото когато е нова. Аз успявам по 7-8 паса да направя без да чистя, но и аз не мога повече да си приготвя за насищане и ми хваща по около 2-3 часа да наредя всичко. А това време и без това е доста за нареждане - почва много да съхне пастата.
|
Пет Апр 03, 2020 9:00 am |
|
|
Кой е на линия |
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|