Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am
Мнения: 8873
Местоположение: Разград
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Абе то и от киселото зеле може да те подгони яко към нулите. Много зависи от количеството. Аз си умирам за кисело зеле с олио и червен пипер, ама на жената не и дават много да яде такива работи и съответно и аз съм на диета заедно с нея. За последно пържени картофи съм ял в къщи преди 1 година, преди да и открият диабета. Миналата година трябваше да и се моля да извади някоя зелка и дори една-две зелки останаха и се развалиха. Тая година каза даже че въобще няма да правим кисело зеле.


Сря Ное 20, 2019 9:24 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm
Мнения: 4174
Местоположение: Brussels / Пловдив
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Чаша, две зелева чорба при мен вършат чудна работа с перисталтиката - час, два след като съм ги пил ме прочистват отвсякъде, Маринатата от трушията и тя така.

_________________
Мразя да мразя ...


Сря Ное 20, 2019 10:16 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm
Мнения: 11338
Местоположение: "Занзибар"
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Ъмчи тури някоя зелка за себе си, бре Цекинс! За диабета не виждам да е противопоказно, освен заради солта, но може да си го изкисва.
Жената оправи нейния диабет постепенно намаляйки хапчетата (вече отдавна не взема) и по-честа и "невредна" храна. Единствено хляб не яде, тестените, оризът, картофите, пърженото, сладкото и т.н. само ги е намалила, набляга на варено и скара (вкл. зеленчуци), плодове яде, а салати на килограм. Естествено, че ограничава солта, но не стига до крайности. В общи линии в къщи не се усеща, че някой "пости", дори е по-добре защото се набляга на правилната храна. То май това е тайната на диетите: да не се стига до крайности.


Сря Ное 20, 2019 10:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 10:31 pm
Мнения: 9635
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
киселото зеле няма отношение към диабета. или има и още нещо?
за компирите съм съгласен (включвам всички бързи/бавни въглехидрати - боб, ориз, хляб). трябва да са НУЛА, но зелката въобще не се отразява.
практически установих също, че избягването на пърженото също дава добри резултати. печене на фурна (в затворен съд), като мазнината се слага накрая, или дори след изваждането от фурната.


Сря Ное 20, 2019 11:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Май 12, 2014 10:49 pm
Мнения: 4379
Местоположение: София
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
При проблеми с храносмилането - киселини или тежест, 2 - 3 ябълки (белени) вършат чудесна работа. Трябва да се съобразяваме с естествените за региона храни.


Сря Ное 20, 2019 11:08 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 10:31 pm
Мнения: 9635
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
отказваш се от най-значимото постижение на демокрацията - бананите?


Сря Ное 20, 2019 11:10 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Май 12, 2014 10:49 pm
Мнения: 4379
Местоположение: София
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
ДедоБоре написа:
отказваш се от най-значимото постижение на демокрацията - бананите?


На този етап, теорията на Дарвин е с приоритет :D


Сря Ное 20, 2019 11:11 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3855
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Абе не е по темата, ама за това пържене - гледам модерни станали разни AirFryer на филипс примерно. Доста ревюта има из нета и няма лоши отзиви, освен че може да дойде малко като обем за цяло семейство. Тефлоновите покрития и те са рискови.
Та някой ползва ли такова нещо? Замислям се - вкъщи почти не пържим, картофите са винаги печени, вкл. риби, хапки и тем подобни. Гриловани зеленчуци също се тачат, а и ставали добре там. Такова нещо би ми паснало, ако наистина се справя както пишат.


Сря Ное 20, 2019 11:16 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am
Мнения: 10574
Местоположение: София
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
dan написа:
Не е ли странно, че почти всички ядат кисело (вкиснало) зеле, а почти никой не иска кисела (вкиснала) манджа. А процесите май са сходни...

Всяка пица е с гъби, ако чакаш достатъчно време. :D


Сря Ное 20, 2019 11:29 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am
Мнения: 8873
Местоположение: Разград
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Ами тя и мойта май трябва да намаля хапчетата вече, ама с яденето проблема си остава. Ядем пържено на 29 февруари. За диабета всичко е противопоказно - като съм гледал какво може и какво не може да яде и кога какво трябва да яде за да регулира захарта...


Сря Ное 20, 2019 11:55 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 12:48 pm
Мнения: 4393
Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
itso.t написа:
dan написа:
Не е ли странно, че почти всички ядат кисело (вкиснало) зеле, а почти никой не иска кисела (вкиснала) манджа. А процесите май са сходни...

Всяка пица е с гъби, ако чакаш достатъчно време. :D

Всъщност разликата между пицата и украинката лятно време по морето е, че пицата може да си я поръаш без гъбичкки :!:

_________________
... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !


Сря Ное 20, 2019 12:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 2:38 pm
Мнения: 9103
Местоположение: Chicago, IL
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Ние ползваме еърфраер и сме много доволни. Малко гадно се чисти, ама то не може всичко да е перфектно. Най-много правим пилешки крилца и картофи.


Сря Ное 20, 2019 2:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3855
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
С крилцата ме загуби, но останалите пилешки продукти също ще да стават. Хареса ми и как излизат и шницелите (поне в youtube-а).
Значи ще дебна тия дни ако излезе оферта - гледам че XXL-а е над 500лв, а по-малките са 2хх и нагоре.


Сря Ное 20, 2019 2:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 2:38 pm
Мнения: 9103
Местоположение: Chicago, IL
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Крилцата с подходящия сос и бира нямат равни. Тук са нещо като национален спорт :D .


Сря Ное 20, 2019 2:46 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Регистриран на: Чет Окт 02, 2008 9:24 pm
Мнения: 104
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Аз сложих зелето, днес му е 10-11 ден.

Сложих морска едра сол от Тунис, 400г на 10л вода, предварително разтворена във водата,
предишните години го правех със обкновенна ситна готварска сол,
и все не ставаше, не вкисваше достатъчно.
По въпроса за солта след обсъждане с приятели разбрах че,
каменна сол добивана от мини не става за зеле, защото има и други вещества,
които пречат на ферментацията. Сол от Тунис,Египет,Беларус,Украйна ситна готварска
не става за зеле.
Интересно че по магазините няма българска или гръцка сол.

Сложих една червена зелка разрязана на 4,
в момента сока е с много приятен розов цвят и ще я вадя да не почервенее още.
Почнал е и да киселее сока,
Уплътних пространства със малки морковчета, и карфиол, дано да станат и те.

Кочана го изрязвам на конус, но не го пълня със сол.
Отгоре чиния и голям речен камък.
Претаквам през 1-2 дни сега в началото,
със преточване от кранче и кофа връщам обратно в бидона.

По съвет на тъщата:
Листата на зелето трябва да са с тънки жилки особен при кочана,
и зелето да е зелено (не бяло), рехаво, а не сплъстено и стегнато.


Чет Ное 21, 2019 11:38 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: azxc33, Nikola Kirov, syscop и 16 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни