Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 28007
Местоположение: София
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Няма да стане така работата, някой да вземе и да проучи целия процес, поне 5 отделни бидона, с въздух, без въздух, с претакане, без претакане ... дори 5 ще са малко, след това да обобщи резултатите за да можем да направим задание за автоматизацията.


Пон Ное 18, 2019 12:56 am
Профил
Online
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 2:25 am
Мнения: 6018
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
аз пък съм чувал, че целта на претакането е да не се утаява солта, щото ако не се претака соленото отива на дъното, а отгоре остава не достатъчно солено и се нарушава процеса


Пон Ное 18, 2019 5:47 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 11:02 am
Мнения: 8898
Местоположение: Разград
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Ми не знам - ние тази година няма да правим. Миналата направихме 2 бидона. В кауфа продават една добре пречистена морска сол на не много едри кристали. Разтварям 250-280 гр. в литър-два вряла вода в 11 литрова туба и после допълвам догоре със студена. Миналата година една зелка беше успяла да се покаже над водата, въпреки затискането и се беше развалила, където е била на сухо, но останалото беше ок. Нито сме го претакали, нито сме му баяли по какъвто и да било начин. Правим го в кухнята където винаги е около 20-22 градуса. Един ден жената се сети че имаме кисело зеле, отворихме бидоните, пробвахме - беше станало - и го ядохме до март-април някъде - пак без нищо да му правим.


Пон Ное 18, 2019 8:42 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Май 29, 2007 1:23 pm
Мнения: 3546
Местоположение: Високо в планината
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
То хубаво за автоматика, но какво ще правиш като се затлачи входния маркуШ? Ще трябва и хидравличен клапан периодично да обръща посоката (да продухва) :)

_________________
Хайде де!


Пон Ное 18, 2019 9:33 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Регистриран на: Съб Май 21, 2016 8:47 pm
Мнения: 476
Местоположение: Бургас
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Да споделя и аз за киселото зеле, тъй като от няколко години все на мен се пада.
Най-напред за солта- най-добре става с нашенската си морска сол, в смисъл- изкарва най-дълго. Ако не го бърникате много като се стопли времето- става за ядене чак до края на юни.
За концентрацията на разтвора - трябва да е между 2 и 6%. Под тази концентрация комшиите викат гражданска защита като отворите бидона, над тази имате добре осолени зелки.
За преточването: в началото се убивах да източвам водата от бидона и после да си наливам обратно. Оказа се, че четири-пет преточвания през ден са напълно достатъчни. Като обем- добре е да се източи около половината течност отдолу и да се върне отгоре, по възможност да не се сипва отвисоко. Не слагам нищо друго в бидона, освен зеле, вода и морска сол. Бълбукането на зелето помага на ферментацията, ама в киселата посока, не в естествената.
За зелето: по възможност НЕ си купувайте от големите вериги магазини (Кауфланд, Лидъл)- последните две години бяха пуснали едно много плътно зеле, където водата изобщо не може да влезе в него, и съответно нещата не стават.
За неизползваното зеле: най-лесно се запазва, като се нареди в обикновени компотени буркани (не с винт), като сока е до ръба (не върха) на буркана. Затваря се капачката с машинката, след което върху капачката се сипва спирт за горене колкото може да събере, запалва се спирта, изчаква се да изгори и... готово. Така в средата на август може да си хапнете свински ребърца с кисело зеле.


Пон Ное 18, 2019 10:39 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm
Мнения: 11338
Местоположение: "Занзибар"
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
И мойто друго двайсе: концентрацията на сол е важна и си има стандарт. Добре обработеният мат'рял поема вода колкото собственото си тегло и тогава се казва, че на кг матрял се слагат 40гр едра сол.
По-точно става като на кило матрял+вода сложиш 20гр едра сол.
Бабешки метод: правиш саламурата и слагаш сол докато яйцето спре да потъва.

Що едра сол: щото в ситната ръгат к'во ли не за да си стои ситна.


Пон Ное 18, 2019 3:12 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm
Мнения: 10370
Местоположение: Добрич
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
bongo_x2 написа:
Бабешки метод: правиш саламурата и слагаш сол докато яйцето спре да потъва.


Това е за трушия...
Бабешкия метод за зеле е първо изрязваш "чуканчетата" и после запълваш дупките със сол. Оставяш така да постоят зелките няколко дни (а може и повече да е било, не помня). Така зелките поемат част от солта преди изобщо да е тръгнала всякаква ферментация, а и не се мъчиш с друго мерене, после само се нареждат в кацата и заливат с вода.
Тъй като не ям кисело зеле, не ми се налага и да го правя ;-)


Пон Ное 18, 2019 6:16 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 10:24 pm
Мнения: 1923
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Незнам за претакането, но не купувай зеле от камиона дето беше преди две седмици в началото на квартал Гъзурниците, не става.


Пон Ное 18, 2019 11:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 11:15 am
Мнения: 1245
Местоположение: Phoenix AZ
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Моите 2 стотинки по темата -споделяне на личен опит- баси сега кат се сетя колко назад е било това ........ , щото това дет Гичо иска да направи аз го правих кат ученик в Електротехникума и естествено по причина да не ме занимават в къщи с тия неща.

Изначало претаквах през кран/канелка ама след време се скапа и вече се беше позастудило та рекох и аз да автоматизирам.
Намерих една Бензинова бутална помпа от ЗАЗ ( преполагам повечето от колегите тука знаят какво е ЗАЗ автомобил) и това беше ключовия елемент в сиситемата.
Сковах тимер – на 24 часа тва да бачка 1час .
Другата особеност на това беше че ако се задръсти вхаода или изхода помпата спираше в някакво неутрално положение или пък гърмеше бушон така че всичко по безопасноста беше Ок.

Относно осоляването - по памет – на зелките изрязвах кочана във вид на конус и кат се редяха по редове в бидона там се слагаше едра морска сол.
После след наливането на водата в бидона се добавяше още сол, пак едра морска ,обаче вече ми се губи колко беше.
Деиствието се развива в Пловдив дето през зимата не беше много судено, какот казах бидона седеше отвън на терасата.

Споменвам го щото когат бех в Детроитска околия едно мое приятелко семеиство -градски чеда и те кат мене ,ама пък те никога в живота си не са правили никаква зимнина- та ме ангажираха да им направя сетуп-а за киселото зеле.
Понеже при сетването хората нямаха достатъчно сол та казах на мъжа да досложи поне 1 пакет 1 кило сол в леко по малък от 80л бидон -ама ония забравил и по едно време ако че бидона беше в гаража бидона се спука ,но и температурите там през ноща падат на -15 – 20 Ц
та от тая гледна точка има значение колко сол се слага и то не за друго ,ами против замръзване ако се екстремни условията . :D :D :D


Вто Ное 19, 2019 12:34 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 10:31 pm
Мнения: 9645
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Tisho написа:
Незнам за претакането, но не купувай зеле от камиона дето беше преди две седмици в началото на квартал Гъзурниците, не става.

най-технологичното нещо в киселото зеле е ... зелката.
ако не е от подходящия вид и 10 помпи няма да помогнат за втасването. а ако е подходяща - и без претакане ща стане, както отбелязват колегите.


Вто Ное 19, 2019 6:39 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 12:59 pm
Мнения: 3855
Местоположение: Габрово
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Гъзурниците Любово ли е? Няма да ходя дотам чак...
Пък и по-полезен съвет би било откъде да купя, а не обратното :)


Вто Ное 19, 2019 9:24 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm
Мнения: 11338
Местоположение: "Занзибар"
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Моето го взех от плод-зеленчук "Евтин" (оказа се румънски) - суперфино, тук-там с червеничко. После минах по пазара: всички изкарали "кьосе", всичкото еднакво и всичкото малко грубичко. Така е като сееш холандски семена.


Вто Ное 19, 2019 9:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Вто Май 29, 2007 1:23 pm
Мнения: 3546
Местоположение: Високо в планината
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Не е ли странно, че почти всички ядат кисело (вкиснало) зеле, а почти никой не иска кисела (вкиснала) манджа. А процесите май са сходни...

_________________
Хайде де!


Сря Ное 20, 2019 3:22 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 2:38 pm
Мнения: 9103
Местоположение: Chicago, IL
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Процесите може да са едни и същи, ама бактериите не са и от тези във вкисналата манджа не се излиза от кенефа :D .


Сря Ное 20, 2019 4:20 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm
Мнения: 28007
Местоположение: София
Мнение Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Според мен е въпрос на привикване, ако я хапваш редовно няма да имаш такива проблеми ...това е тезата, сега някой трябва да провери.


Сря Ное 20, 2019 5:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Хостинг и Домейни