Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Мар 29, 2024 10:34 am
Автор |
Съобщение |
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 8:14 am Мнения: 4578 Местоположение: Новата земя на племето Мутум'ба
|
Луканка
Мисля да отскочим с жената утре до българския склад. По традиция при всяко ходене се купуват голямо количество кюфтета и кебапчета. Аз съм също и голям почитател на луканките обаче в магазина има някъде към 473 вида. Някой да има фийдбек кой бранд е добър и кой е за избягване?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
Съб Окт 12, 2019 1:11 pm |
|
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 4975 Местоположение: София
|
Re: Луканка
Кебапчетата замразени ли ги продават?
|
Съб Окт 12, 2019 1:46 pm |
|
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 8:14 am Мнения: 4578 Местоположение: Новата земя на племето Мутум'ба
|
Re: Луканка
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
Съб Окт 12, 2019 1:58 pm |
|
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 4975 Местоположение: София
|
Re: Луканка
Щом е така и отгоре на всичко ти харесват, значи не си опитвал истинско кебапче. От това следва, че не си опитвал и истинска луканка. Ето ти жокери за луканката: 1. Да мирише на вмирисани мъжки чорапи. 2. Да има бяла плесен, не бяло брашно.
|
Съб Окт 12, 2019 2:51 pm |
|
|
nik
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 22, 2006 2:25 am Мнения: 6004
|
Re: Луканка
преди време видях една, която не само че не бе с бяло брашно, а беше с принтирана шарка наподобяваща бялото....
|
Съб Окт 12, 2019 4:17 pm |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27949 Местоположение: София
|
Re: Луканка
Оо такива много. Без да опиташ няма как да разбереш само по въмшен признак, шарка се докарва. Ако можеш да го срвжеш, или има срязан, трябва да имаш равномерно разпределени парченца мазнина, не трябва да са размазани, структурата трябва да е едра, повече да прилича на кълцано а не на мелено месо. А ти търсиш луканка или суджук, много хора ги бъркат. Луканка та е по-тежка за ядене, като месо стои по-сурова, като цяло вкусна е ама нормален човек, или поне аз не мога да изям една щафета, започва да ти накъртва вкусът е специфичен. Суджук е това което е като подкова, хубавия трябва да е сух, може и да има може и да няма пати а, червото трябва да е естествено, по това правиш първото отсяване. Структурата му също трябва да е едра но не колкото на луканка та, нито едно от двете не трябва да има структурата на салам, едното се кълца едро, другото се мели, докато салама реално се кълца но на много ситно. Ако суджук ти е смес свинско/телешко горе долу 10-15% трябва да е мазнина, ако е само телешки или конски мазнината трябва да е съвсем малко, това визуално като го срвжеш. Абе най-сигурно на вкус. За кебапци и кюфтаци сложен въпрос, ама защо си ги купуваш, читава кайма се намира на всякъде другото е подправки и си готов. Аз си купувам кайма като за бургери, малко е едра но става, някъде я къпувам готова, другаде искам да ми я мелят, в САЩ поне не съм уцелва кофти, навсякъде е сравнително прясна. В Мехико още не съм купувал, каня се да пека кебабци на роботчетата ама все не остава време, но визуално също ми изглежда добре, тяхната е и по-дребно смяна.
|
Съб Окт 12, 2019 4:47 pm |
|
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 10:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Re: Луканка
Аз си купувам най-сухата / застоялата. Ако не другo - тегли по-леко и е по-узрялa. К'во има вътре знае само Господ и наистина избягвай българската готова продукция, купувай само подправки. На най-горния рафт в хладилника съхне перфектно и изненадващо бързо, слагаш само разделители. Ама черва...? Спомням си как шашнах продавачките в гръчко като поисках цялата дълга и дебела щафета луканков салам. Хареса ми заради видимите подправки и сухотата/узрялостта. Уж беше адски скъп, пък ми излезе малко повече от сурово месо със същия обем. И беше вкусен, ама накрая ни втръсна - няма пълно щастие ПС: В момента нагъвам луканко-суджуци с червено винце. На външен вид хич ги няма, ама и другите бяха такива, избрах ги по цена. Обаче на подправки сa го докарали и винцето взе да писка "на резерва" Ти пастърма не ядеш ли? Поне при нея съдържанието е предимно месо. Тук пущат няк'ви крайчета за без пари, купувам ги за кучето щото се мръщи на саламите, но откакто ги опитах взех да купувам двойна доза. ПС2: Тъкмо се зазяпах в брошурата на Лидъла: Black Angus барбекю стек, голяма степен на мраморизация, добит от горната раменна част на телето, само за 33,30лв/кг
Последна промяна bongo_x2 на Съб Окт 12, 2019 10:07 pm, променена общо 2 пъти
|
Съб Окт 12, 2019 8:21 pm |
|
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 7:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Re: Луканка
"Братя Къртеви", за момента правят, все още истинска луканка, имат сайт, зареждат само малки магазинчета и съм им фен, но цените са нормални, сиреч - 25-30 лева за кило. Не знам дали изнасят извън БГ.
_________________Химик-галфон съм аз.
|
Съб Окт 12, 2019 8:27 pm |
|
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 10:53 pm Мнения: 4174 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Re: Луканка
То май наистина по добре да кажеш какъв е избора, за да може се коментира той - иначе всеки ще си каже предпочитанията без да знае дали ги има при теб или не
_________________ Мразя да мразя ...
|
Съб Окт 12, 2019 10:27 pm |
|
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Ное 06, 2018 4:18 pm Мнения: 1188
|
Re: Луканка
В складовете на Баркинг истинска е само луканката на собственика - тая дето я ядеш накрая.
|
Нед Окт 13, 2019 12:59 am |
|
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 5:34 pm Мнения: 1696 Местоположение: Варна
|
Re: Луканка
Телешки суджук на Орехите. От няколко г. това ми е мезето , не съм уцелвал кофти партида.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
Нед Окт 13, 2019 6:30 am |
|
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 4975 Местоположение: София
|
Re: Луканка
Съвсем нормална (да не кажа ниска) цена за месо от Aberdeen angus. Чистокръвните животни от тази порода не са само черни. Има и кафяви. Аз си правя суджук от говеждо и свинско и купувам от конско. Конските са дори по-добри. Но най-хубавия суджук, който съм ял е от дърто магаре.
|
Нед Окт 13, 2019 8:01 am |
|
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 3:11 pm Мнения: 3742 Местоположение: София
|
Re: Луканка
Аз като чуя "дърто магаре", все си представям нещо като мен и теб. Не че няма и по-дърти ...
А по въпроса за луканките ти - ша взема да ти дойда на гости някой път. От мен виното.
|
Нед Окт 13, 2019 8:44 am |
|
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 4975 Местоположение: София
|
Re: Луканка
Добре, но изчакай да станат, че миналогодишните свършиха. Междувременно приготви повечко вино, че на част от луканките слагам люти подправки, та виното влиза като в къртичина.
|
Нед Окт 13, 2019 8:52 am |
|
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 8:14 am Мнения: 4578 Местоположение: Новата земя на племето Мутум'ба
|
Re: Луканка
Като за референция, ето това го намерих за доста добър вкус въпреки че му липсва малко пикантност
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
Нед Окт 13, 2019 1:26 pm |
|
|
Кой е на линия |
Потребители разглеждащи този форум: valioman и 10 госта |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|