|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:40 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Строителни
Що пък да си нямаме и такава тема.
Наскоро писах из фейса за един строеж, на който очевидно се виждат проблеми при отливането на бетонните конструкции лежащи на основите. И според мен е неправилно да се прави такова отливане при което има липси / кухини и е видима арматурата. Освен показаното на снимката има поне още няколко такива "пропуска", личи си къде са замазвали. Строителя евно е решил каквото става, става. После ще го поизмаже и замаже. Къде се подават сигнали за такива неща? Строежа е на такъв етап че това може да се коригира сравнително безболезнено. Ще е допълнителен разход, но поне ще дисциплинира инвеститора да изисква повече от строителя и качеството. Да въпроса е - коя институция поема такива случаи?
|
| Вто Юни 23, 2026 4:37 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Строителни
ДНСК? Тя арматурата повече от бетонЯ!
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Вто Юни 23, 2026 5:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Тоя обект видимо е над 200м2, което значи задължителен строителен надзор. Предполагам ти имаш някакви отношения със строителя, но не си инвеститор и съответно не можеш да му държиш сметка. Надзорът обаче може и задължен, защото на всяка стъпка са едни бумащини и се случват само с подписи... Така че говори с надзора и ги питай дали са одобрили полагането на бетона.
|
| Вто Юни 23, 2026 5:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Това е много зле. Много проблеми има, първо бетона не е добре вибриран, след това бетона им най-вероятно е свършил, не случайно е два цвята. Аз ако съм надзор ще им искам скенер на всичко което са ляли и ако има още такива събарят всичко и започват наново, а ако съм инвеститора и ще ги бия. Лошото е че в тоя бизнес не е лесно за надзора, имам познат беше надзор на един голям софийски мол и отнесе боя, беше се притеснил по едно време но му решихме проблемите .. та строител когато и да го биеш все е късно, има разни се изживяват на нереализирали се мутри, или пък са бивши такива, с такива първо биеш и после се обяснявате кой, кой е.
|
| Вто Юни 23, 2026 8:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
pop@аrmеniа.com
тия всички са за бой. дори не ми се мисли какъв ще да е цимента и пясъка в бетона...
|
| Сря Юни 24, 2026 6:06 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
На снимката виждам земетръсна шайба, в която бетона като е налят не е вибриран, за да се уплътни. Колоните се декофрират след ден или два, така че не е непоправимо. Кърти се бетонаоколо арматурата (или се бута цялата шайба, така че да се запазят вертикалните фусовете от плочата отдолу в които е насадена арматурата над плочата) изгражда се и се налива наново. Желазото в стоманобетона работи само на опън, а бетона само на натиск. В случая бетона е компрометиран с тези въздушни шупли и не я върши никаква. Земетръсните шайби укрепват клатенето на стоманобетоннана конструкция на сградата при клатене от земетресения. В случая тя няма да работи както е проектирана от строителния инженер. Строителния надзор не би трябвало да приеме тази стъпка от строежа. Негова работа е да приеме всяка стъпка от конструкцията - оплитането на арматурата, после като се кофрира - да приеме кофража, после като се налее и декофрира - да приеме наливането. Така или иначе той е необходим, за да може да се получи акт14 и така или иначе ще вземе пари за контрола, който трябва да свърши.
|
| Сря Юни 24, 2026 9:23 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
УЖАС. Примоция 2000 ойро квадрата на зелено. 
|
| Пон Юни 29, 2026 1:49 pm |
|
 |
|
velio
|
То това всичкото много хубаво, ама не видях да го къртят. Мисля че просто замазват дупките. От ден два са сложили пак кофраж и нещо са правили. Ще видя днес като мина от там дали са го махнали за да се види резултата. Като цяло ми изглежда кърпена работа, нямат пари ли, що ли.... Бетона на места не им е достигнал, после са доизливали. Ама дали са поръчвали бетон от възела или са си го бъркали на място - никой не знае...
|
| Сря Юли 01, 2026 2:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами нестигането едва ли е въпрос на пари, но определено не е вибриран. Ако беше вибриран, това че са го ляли на два пъти не е чак такава драма, въпреки, че определени елементи трябва да се леят в цели ако не са мислени за леене на части.
|
| Сря Юли 01, 2026 3:50 pm |
|
 |
|
velio
|
Бавно работят, според мен нямат пари за голяма бригада. Покрай където съм живял съм наблюдавал няколко строежа - ами... личи си кой строи с пари и знания и кой за да прибере парита набързо. Преди 20 години покрай офиса строяха един блок - всеки етаж беше с различен вид тухли - и като вид и като цвят!
|
| Чет Юли 02, 2026 3:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
закостенял расист ...хората още тогава са оценявали разнообразието, по днешно му дивърсити ....а той и тухлите по цвят дели .. 
|
| Чет Юли 02, 2026 3:41 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|