Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Идея за стрийминг клиент / веб радио 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Идея за стрийминг клиент / веб радио
Имам една активна тонколона с аналогов вход и блутут - искам да и вградя нещо че да стане подобие на chromecast, само за аудио е достатъчно.
Като база имам RPi, orange pi, и 2-3 андроид базирани tv box-а - та идеята е едно от тях да стане "мозъка" на тая тонколона. Целта е от телефона (или през веб интерфейс, или с апп) да избирам какво да свири, но и както при каст-а да не минава стрийма през телефона (ако минава мога да си ползвам и сегашния блутут), а тонколоната да получава url-а на радиото примерно и да си свири сама - докато я изключа или сменя на друго от веб интерфейса или апп-а.
Ей тука има нещо подобно за пи:
http://www.pimusicbox.com/
Ако не намеря друго ще правя него, но тия старите андроид тв боксове и без това лежат неизползвани та ще ми е по-добре ако намеря софтуер за андроид (а там имам и няколко телефона които може и по-добра работа да свършат).
Play music/spotify и сие не ме интересуват много - онлайн радиа е което слушам по принцип.

Съб Сеп 01, 2018 8:50 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Идея за стрийминг клиент / веб радио
Виж това https://volumio.org/discover/ - има имидж за RaspberryPi, качваш го на SD карта, бутва и го командваш от телефон или компютър и прави точно каквото искаш.

Съб Сеп 01, 2018 9:17 pm
Профил

Да, много прилича да е това, което ми трябва - благодаря.
Гледам че официално го няма за orange pi, но има community ports и там има бета даже за zero - ще го пробвам че ми е на една ръка разстояние, ако не стане ще търся orange pi pc или направо ще жертват малинка.
Щеше да е перфектно ако го имаше ако андроидско приложение....

Edit: а, някой направил имиджи и за амлоджик тв боксове - ще тествам!

Edit2: е, не може да е лесно - в имиджа за orange pi zero са нагласили да излизат през i2s dac - само че едно че нямам, и второ че на zero-то трябва да се прави хардуерен мод за да се подкара i2s. Т.е. или трябва да намеря usb карта (утре?), или да подкарам аналоговия кодек на SoC-а. А гледам че няма много информация - май още на ниво devicetree не е пуснат, после модули сигурно ще му липсват...

Съб Сеп 01, 2018 10:09 pm
Профил

Да си призная, че го ползвах на малинка преди поне 2-3 години и не помня как му ползвах аудиото - може би през HDMI. Файла който съм ползвал (и имам но е 300 МБ) се казва Volumio1.55PI.img.zip - ако не намериш, ще ти го дам ако измислиш как :)

Съб Сеп 01, 2018 11:12 pm
Профил

Имиджи има всякакви - не ми се заточва цяло Рпи3 за тая простотия - ще мъча да покарам оранжадата. Но пича дето е направил за оранже пи зерото е нагласил да работи през i2s с pcm5102 - много убаво, ама на мен не ми върши работа.
Иначе останалите неща тръгнаха - пуснах си даже радио 1 и си пише текущата песен, изглежда всичко работи с изключение на изхода.
Утре ще взема от технополиса някаква евтиния - дано да я разпознае. Доколкото виждам usb dac-овете би трябвало да работят независимо от тая настройка за I2S-а.
На tv box-а нищо не стана - е, стана - 2-ра micro sd карта си отиде последните 24 часа - един сандиск 16Г в гаранция вчера почна да се представя с йероглифи и да не иска да се форматира, сега друга - 8Г нонеймка изкара подобни йероглифи. Тая втората си отиде в момента в който дадох safe removal и чаках да каже да я вадя - а то изпищя като на новозакачена и показа печално известните йероглифи...

Съб Сеп 01, 2018 11:52 pm
Профил
Аватар

а ако може и да плейва разни веб станции, че и да записва поне за една за една седмица назад (да мога да връщам и да си записвам/експортвам каквото ми харесва) за една или повече радиостанции, си е направо проект от класа

Нед Сеп 02, 2018 12:01 am
Профил
Аватар

гичо,
внимавай с евтиниите. има дори на 8 бита аудио - дори и Лили Иванова няма да я познаеш :D

Нед Сеп 02, 2018 7:17 am
Профил

Успях уж да конфигурирам вградения кодек на h2 чипа, алса-та го вижда, избира, глася нива. В web интерфейса на volumio-то също се появи като възможен изходен дивайс, но просто няма звук на пиновете...
А за 8-те бита - каквото намеря ще да е - в технополиса има някакво виванко, но не знам с какво е вътре, няма информация, но станно указват само вин като съвместим ос. По китай гледам по един долар разни варианти, дето даже са ги тествали с малинката и работят уж добре. Естествено, не ми се чака оттам, ще търся за проба по приятели дали няма да излезе нещо. Дори да се изръся 6лв за адаптер пак ще съм щастлив че не съм "похарчил" цело распбери и съм ползват тия Opi zero-та.
Имам и сериозен рутер на xiaomi - но не съм му сменял още фирмуера и не вярвам в оригиналния да поддържат usb аудио за радио?

Нед Сеп 02, 2018 10:03 am
Профил
Аватар

Наскоро някой беше закупил от али-дядо USB звукова карта на която левия и десния канал бяха замостени с елегантна писта - за да не се натоварва слуха от стерео сигнала. :lol:

Нед Сеп 02, 2018 11:22 am
Профил

Мога да ти препоръчам PCM2704 - пее чудесно под линукс (но не съм го пробвал под портокал пи). Просто не е 1-2$ а мааалко повечко и ще ти глътне 1 usb.

Нед Сеп 02, 2018 12:56 pm
Профил

Да, това щеше да е "луксозния" вариант - ама по китай ги гледам към 11 долара са:
https://de.aliexpress.com/item/Raspberry-Pi-Audio-Mini-USB-DAC-PCM2704-high-quality-sound-card-with-Texas-Instruments/1009397243.html
А прости дето уж работели прилично с малинка са по долар и дребни:
https://de.aliexpress.com/item/3D-Hot-Sale-White-2-0-Virtual-7-1-Channel-External-USB-Audio-Sound-Card-Adapter/32800611835.html
А как ме е яд че някъде трябва да се въргаля друг вариант на оранжадата - orange pi pc, дето си има av аналогов изход, но не мога да го открия :evil:

Нед Сеп 02, 2018 9:07 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Вграденият аудио ЦАП на H2+ / H3 е доста некачествен.
PCM2704 трябва да е 4-5 долара.
Готовото Zero лесно му се разрешава и забранява хардуер - bin2fex->edit->fex2bin.
Аз го ползвам с хардуерен мод, но предишното радио беше USB към рутер с OpenWRT.
Wi-Fi-то на Zero не го коментирам :)
PS.Ако линка е този, то ядрото
е 4.х и ползва device tree вместо fex. Но USB аудио карта трябва да работи.

Сря Сеп 05, 2018 2:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]