|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:17 am
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Малоумна бюрокрация
За тези които все мрънкат че в България било зле, имало много бюрокрация и т.н. Русия/Украйна: За да поръчат и платят нещо извън техния евроазиатски съюз трябва да изпишат буквално около 30-40 листа договори, спецификации, декларации и прочее. Украинците бяха супер нагли и ми даваха някакви документи с които да съм бил разкриел кой бил собственика на фирмата ни, аз им казах че в България тази информация е публична и че могат да я проверят в търговският регистър но дебилите ми искаха и личните адреси на управителите което не знам дали въобще е редно, оправдаха се че Българите правили само делавери в Украйна и техните данъчни/банки искали тези документи  и ако сега някой ще каже - хайде тези още живеят в комунизъм/социализъм то днес се занимавах с други дебили САЩ: голяма фирма - разбирай тотални бюрократи правят поръчка и ми дават 5 документа с които да ни регистрирали като доставчик. Сред тях е и декларация W8BENe https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8bene.pdfВсе едно аз като поръчам нещо от чужбина да ги карам да ми попълват декларация за пред НАП че не дължат данъци на Българската държава или да им прихващам 10% авансов данък от плащането. Това ми връща вярата че извън Европа живеят само идиоти особено в двете най-големи световни сили  EDIT: Понеже написах двете най-големи сили се сетих че съм забравил да добавя и Китайците с списъка. Да се изпрати/получи USD/EUR от вътрешноста на Китай е не по-малко трудно от това което е за Руснаци и Украинци, но Китайците са комбинативни и трудностите не ги спират изобщо, не знам китайска фирма която да не си е направила фирма-клининг и банковасметка в Хонг Конг, който уж е Китайски но режима е по-разхлабен.
Последна промяна 3aek на Вто Мар 06, 2018 5:33 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 06, 2018 5:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Малоумна бюрокрация
да, и не е само там - така искат да регистрират и оценяват фирмите доставчици и при нас и аз им разправям - вие луди ли сте или сега полудявате? това да не е доставчик на храна за детския стол, на превръзки за болницата или на транспортни услуги, или на мебели все едно да искам от OnSemi да ми попълнят няколко документа, какви са, защо са и как ще изпълнят моите изисквания  А фирмата зад гърба ми е институт с 1000 човека или нещо такова и смехотворен клиент относно електрониката.
|
| Вто Мар 06, 2018 5:29 pm |
|
 |
|
3aek
|
отделно на US бюрократите за какво им е тази информация за доставчика не ми стана ясно https://imgur.com/a/ZUyP8изкушавам се да отметна "LGBTQ owned" но собственика може да ми се обиди
|
| Вто Мар 06, 2018 6:00 pm |
|
 |
|
HCL
|
За китайците - миналата седмица ми спират прака с няколко платки с FPGA-та. И понеже бяха от големите прасета всички документи подготвени внимателно да не стане фал. За какво ги спряха - зарядните не били сертифицирани по ССС... че те са китайски бре пиша им аз, а от зад стената отговарят, че нямало стикер... пратихме един местен колега да ги освободи по презумция, че са част от цялостна система и няма нужда от стикер. А ако се наложи да им лепне по един стикер  сработи, предполагам с времето авиква човек и не хаби нерви.
|
| Вто Мар 06, 2018 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хм ... мен едни американци, за да ме вкарат като доставчик за някакви потенциални доставки, които ми беше ясно че изобщо няма да ги бъде, не сам че правих 2 аса регистрация в сайата им, ами след това и попълних един куп декларации .... това за НАТО доставчик .. ама то не аз ами те са удобрени, а от мен какво точно искат не разбрах. Как да е, бюрократщини има навсякъде, пак казвам, в БГ си е рай, ама не го осъзнаваме.
|
| Вто Мар 06, 2018 10:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Заек, САЩ таксуват гражданите си без значение къде живеят по света. В тая връзка всички фирми, които правят бизнес с американски фирми могат да имат за собственик американски гражданин или зеленокартовец. Затова и се изискват такива декларации, за да е ясно къде се движат парите. Има подобни декларации и за когато американска фирма наема фриленсери от други държави и ако са резеденти или американски граждани пак има авансово удържане на данъци. Та искам да кажа, че това не е биг дийл, дето му се вика тук и въобще не е признак на голяма бюрокрация, просто е една процедура. Такива неща ще стават все по-чести, защото глобалната и "честна" търговия е към края си. За толкова години от както съществува единственото нещо, което постигна е супер големи дисбаланси и обогатяването на една камара страни, за сметка на други. Бай Тръмпи е на път да разкажи играта на въпросната глобална търговия и дето се вика доста страни ще видят кон боб яде ли и аз лично съм напълно съгласен с това.
|
| Сря Мар 07, 2018 5:48 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Защо ще ме ограничават мен откъде да пазарувам (образно казано)? Светът върви към глобализация, а такова ограничение освен, че е непазарно е и назадничаво. За мен пазарна икономика е който може прави (произвежда), продава където си иска, на каквато цена иска. Който може купува, каквото иска, от където иска. Такива рестрикции обслужват определени интереси, и бяха типични по времето на желязната завеса. Водят до изолация.
|
| Чет Мар 08, 2018 3:42 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хахаха - Славчо, аз ти казвам че света върви обратно на глобализацията, а ти ми твърдиш че вървял към глобализация  . Иначе никой не те ограничава да купуваш от където си искаш, просто почват да слагат мита, защото глобалната търговия в момента нито е фри, нито е честна. Правителствата на държави като Китай примерно субсидират яко износа, за да може стоките им да са с ниски цени. По тоя начин съсипват цели индустрии по света, стават единстен производител и после вдигат рязко цените. Целия ЕС примерно обслужва интересите на Германия и Франция и другите просто влизат в един безкраен цикъл на трупане на дългове, защото са останали без никакви индустрии (страните PIGS). Та е време някои страни да помислет за себе си, а не за глобалната търговия. Това, което се случи през последните 70 години е безпрецедентно в световната история и планетата няма ресурси то да продължава вечно. Идват времена всеки да се спасява както може без значение дали това ни харесва или не  .
|
| Чет Мар 08, 2018 4:18 am |
|
 |
|
3aek
|
Това от някоя американска телевизия ли си го чул/видял, защото няма нищо общо с истината Китайците таксуват всеки ИЗНОС, т.е. имат ИЗНОСНИ МИТА, и това е причината всеки китаец да изнася с по-ниски стойности, иначе плаща между 8-30% ИЗНОСНИ мита. Идеята е че вътре в страната не могат да съберат никакви данъци, затова този който изнася продукт поне го облагат. Разбира се с корумпираната митническа система, там също са му намерили цаката, при мен са идвали по 500 кг електронни елементи с фактура за $700, естествено като обмитяваш тук показваш реалната фактура и банковият превод за да може да си затвориш счетоводно плащанията, но е показателно. от тази система най-много страдат чуждите фирми които са отворили фабрики там, затова и продават предимно на местния пазар. WV и Мерцедес правят автомобили там но не могат да ги изнесат а ги продават само на китайският пазар по тази причина. А за това как някой ставал монополист и после вдигал цените - моля те дай ми един пример за такъв Китайски производител, защото там вътрешната конкуренция е толкова силна че след като нещо стане масово цената му пада почти до цената на основните материали, толкова много производствени мощности има и толкова е силна конкуренцията.
|
| Чет Мар 08, 2018 1:45 pm |
|
 |
|
3aek
|
Аз намам никакъв проблем с това, но откъде на къде предполагат че всяка чужда фирма е собственост на американец и по каква причина ще искат лична информация като това инвалид ли си гей ли си? В Европа тъкмо след месец влиза GDPR закона, където събиране на лична информация без да се обясни на този от който се събира за какво ще се използва води до глоба 4% от годишният оборот. Този закон е направен точно за тези големите US фирми дето те таргетират и спамят безогледно. А ако сте забелязали повечето онлайн магазини вече специално обясняват в общите условия какви плъгини, пиксели и прочее от Google Analytic, Facebook и прочее използват за да тракват клиентите си, и клиентите им по всяко време може да се откажат или да поискат тази информация да бъде забравена.
|
| Чет Мар 08, 2018 1:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
. Заек, не е зле преди да пишеш нещо да вземеш малко да почетеш - има достатъчно инфо из нета. Да изръсиш как експортно ориентирана икономика (и по-точно Китай) таксувала износа с 30% щото иначе не могли да съберат такси по друг начин е такава велика смешка, че просто си нямаш идея. А примери за индустрии, дето китайците ги изтрепаха точно с експортни субсидии са - редки земни елементи (постоянни магнити примерно - Китай в момента владее над 90% от пазара и вдигнаха цените над 3 пъти). Фото волатични панели и разни други - пак има инфо колкото щеш, ходи чети. До сега колкото пъти съм си имал вземане даване с китайци винаги са ме карали да пиша ниски цени като внасям нещо там и никога не са писали по-ниски цени като купувам нещо от там, освен ако не съм в БГ и не им кажа изрично и то заради българските митници, а не заради техния износ. А това как ЕС щял са се противопостави на американския IRS да събира лична информация заради таксите не знам къде си го видял, само ще ти кажа че заради въпросния IRS отпадна швейцарската банкова тайна и след като почти всички швейцарски банки платиха тлъсти глоби на американците сега вече докладват всички сметки на американски граждани на годишна база. Стигна се даже до там, че за да си откриеш сметка в европейска банка първо те питат дали случайно не си американски гражданин и ако си повечето банки даже ти отказват да отворят сметката, защото и една такава сметка да имат трябва да рипортват на САЩ. Иначе имаш избор - като не искаш никой да знае дали си инвалид просто не прави бизнес с бюрократичните американци, а само с небюрократичните европейци  .
|
| Чет Мар 08, 2018 3:27 pm |
|
 |
|
3aek
|
С дървени философи не ми се спори, при мен знанията са получени от пракитката не от четене по интернет. За избора си прав, отсвирих ги да се оправят другаде, за поръчка от $150 искаха да ми загубят 2 часа в писане и четене на тъпите им правила който някой идиот е измислил за да осмисли дерибейският пост на който са го назначили, аз имам работа да върша. Просто исках да покажа до какви извращания са стигнали и Руснаците (които живеят в осъзнат тоталитаризъм ) и Американците (които живеят в неосъзнат тоталитаризъм).
|
| Пет Мар 09, 2018 9:00 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Хм ... ако за $150 трябва да потрошиш 2 часа да угодиш на бюрокрацията направо и свалям шапка. Това е по яко от мито и защитава дребните сделки от външни фирми. Друг е въпроса има ли смисъл от чисто икономическа гледна точка, дългосрочно и т.н. Но си е чудна бариера да се държи сульо и пульо далече от кацата с меда 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Мар 09, 2018 11:34 am |
|
 |
|
3aek
|
Не мисля че това е осъзнат идиотизъм, просто за Руснаците всичко е ясно, там ако чиновника не покаже власта си, в случая Банката в която са им парите мародества над клиентите си и им изисква какви ли не документи за да направят едно плащане извън Русия. Американците от друга страна се смятат за най-освободената страна в правенето на бизнес, но на практика бюрокрацията им е не по-малко лайняна от руската. Ако ти поръчваш нещо от Американска фирма няма никакви усложнения да ти вземат парите, нито те питат дали си гей или инвалид преди да ти вземат парите, но ако трябва някакви пари да пратят навън минават през почти същите глупости както Руснаците  само дето си мислят че са по-различни!
|
| Пет Мар 09, 2018 12:23 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Хм, бях свидетел на още по-тежък случай. Превод на около 20 кила $ от Бг до Украйна. Преводът (се оказва) минава през хамериканска банка и тамошните банкови чиновници решиха, че превода е фейк и отказват да го направят. Та се почнаха факсови обяснения с документи къде 2 недели, че и повече, докато кандисат. После се наложи доплащане и въобще не се чудихме - човече с парите в куфар ги занесе до Киев. 
|
| Пет Мар 09, 2018 12:51 pm |
|
|