|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:07 pm
PC/SBC/onboardCPU за показване на видео/текст
| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 PC/SBC/onboardCPU за показване на видео/текст
Постановката - Трябва да се показва текстово и видео съдържание на HD монитор. Системата трябва да може да работи 24/7/365 монтирана от вътрешната страна на витрина. Температура на работа - предполага се стайна, но няма гаранция че през почивни дни няма да стaне -20+40. Захранване 220V. Наличие на LAN - за връзка с Интернет с цел обновяване на съдържанието. За предпочитане е нещото да върти някакъв Linux. Това, което за момента ми хареса са разни варианти на Jetway: https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIAB9456U1550Ама нещо навсякъде наличностите са по няколко броя. Дъно с onboardCPU - като например нещо от тук: https://itx.bg/bg/mini-itx-motherboards/onboard-cpu-mini-itx-motherboards.htmlРеално дори и едно Raspberry / Olimex мисля, че би свършило работа, но не са като да ги оставиш на клиент за 24/7. Някой попадал ли е на нещо, което би свършило работа?
|
| Пон Юни 26, 2017 7:05 pm |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: PC/SBC/onboardCPU за показване на видео/текст
Виж на Леново "Tiny" серията, изпадат по странични канали достатъчно евтини употребявани. Нормално PC с активно охлаждане. Стига DisplayPort да те урежда, защото HDMI изход директно нямат. По-старите генерации имат и VGA.
|
| Пон Юни 26, 2017 7:45 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това се води "digital signage" приложение - по термина може да потърсиш какво се предлага. Виждал съм с малинкоподобни платки направени - но точно малинката не е най-подходящото за широк температурен диапазон.
|
| Пон Юни 26, 2017 9:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Зависи какво търсиш. Става на всичко ако е читав софта. Има много бозави приложения, да не кажа че почти всички са такива, а хубавите струват пари. Ако е за едно видео има хиляди, почти всички много лимитирани и чат пат накъсват. Като сложиш текстове и РСС и всичко безплатно или евтино се сбозва, работи но ма пресекулки. Защо казвам това, защото от това зависи хардуера. Ние имамв такъв продукт, нашия можеш и на атом да го караш. За съжаление струва пари, в момента подготвяме и амдроид версия която ще е евтина и за малки андроид боксове, но още не е рвлийзната. Та първо си избери софта, като за съфорумник аз мога да ти предложа академичен лиценз, мисля беше 80 евро, то и безплатен мога да ти дам но доколкото виждам е за бизнес приложение. Иначе хардуери много, в зависимост от нуждите използвам стандартни дъна с АМД, Атом или Интел на сокет и DC захранване. Асус и Асрок основно. Имат по 2-3 такива модела, формат miniITX. Имам и по малки, 3.5" но са по скъпи. Съвет, вземай един Асус ило Асрок с АМД запоено и си готов, може и Интел с нов Атом, но софта трябва са е читав, иначе вмвсто видео ще имаш слайдшоу.
|
| Вто Юни 27, 2017 8:02 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абе Raspberry е достатъчно добро, както и всеки друг SBC. Бекенда е по-важен, според мен.
|
| Вто Юни 27, 2017 11:36 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Преди няколко месеца правих подобна щуротия , за нещо като училищна телевизия Предпочетох да ползвам youtube като "готова" платформа за мениджмънт на снимки,клипчета а за т.нар. табла ползвах малинка от новите която с кутията и захранване идваше към 100 лв а към нея инсталирах ето това https://libreelec.tv/ като го пипнах за да работи автономно и да слухти само определен потребителски плейлист, и да се "самоконектва" при срив на интернет. Единственото неудобство е ,че е необходим интернет ... а предимството е че не се нуждае от "пипане на място". Малинката си има вграден WIFI което е удобство въпреки ,че аз предпочетох жицата.
|
| Вто Юни 27, 2017 11:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Пак казвам, зависи какво търсиш, ако се ограничаваш до пускане на видео има и безплатни софтуери, има и малко платени, но всички стигат до общо взето правене на нещо като ТВ канал нищо повече, тестове и всичко друго им идва в повече, особенно ако трбява да са динамични, скролиращи и не скачащи. Малинката става, за просто видео става, държи 30 FPS що годе стабилно, като и сложиш текст малко се пъне но става, но защо да даваш пари за демо борд като за същите пари имаш китайски плеър в масово производство който работи та и уж е минал всички сертификации : https://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=c ... x&_sacat=0 съвсем примерен, аз купувах едни за по 56$, доста читави ако е само за видео. Но за софта си помисли какво искаш да правиш, съвсем честно не сме виждали нито едно читаво работещо което да миксира видео и текст и да не накъсва, имам в предвид безплатно или опен сорс. не го казвам защото искам да ти продам мой продукт, дори бе искам да ти го продаам, но ти го казвам от опит. Не един е имал същите идеи и след това е идвал да плаче ама как да го оправя, ами никак, то просто е написано колкото да покаже нещо, а не да върши работа. Има евтини платени които са с лимитирана функционалност, може някое от тях да пробваш, виждал съм няколко, тези които видях не бяха върхът на сладоледа, но не сме пробвали всички платени, очевидно защо.
|
| Вто Юни 27, 2017 5:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
лиценза на тубата позволява ли го това?
|
| Вто Юни 27, 2017 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Съмнява ме, че някой се е интересувал от такива неща  То принципно, дори само твои неща да излъчваш през подобна медия, има едни изисквания по белите страни те да са подписани и да се зане точно кога какво е било излъчвано, както и да се държат във формат койт не позволява някой да ги свали от у-вото и възпроизведе другаде. Това по принцип се отнася за материали с авторски права, но то всичко носи някакъв вид авторско право. Има и друго което се гледа, трябва да можеш да кажеш какво всъщност си въртял и какво не, защото ако си лепнеш на витроната ТВ което случайно върти реклами или нещо друго, свързано с брандове които не са ти възложили реклама, можеш да имаш сериозни проблеми за неправомерно изпозлване на бранд, лого, и т.н.
|
| Вто Юни 27, 2017 9:55 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Никой не оспорва авторски права , специално в моя случай клиповете са си авторски , просто тубата се ползва като платформа за стрииминг и обработка на клиповете ..визирайки условията им за ползване ... но това е друга бира . Просто дадох пример за нещо което може да се "сглоби" с определени ресурси . Иначе вариант е и DVD NEO + флашка .. или просто нов телевизор с USB 
|
| Вто Юни 27, 2017 10:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ако ти трябва remote обновяване на контента няма да е достатъчно. Минимум смарт телевизор.
|
| Сря Юни 28, 2017 10:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами става с флашка, лично наши локации казват така, не ни трбява сайнидж и софтуер, сложете ни една флашка. След това се почва, сменети ми тоа филмче, сменете онова. Като им кажем искахте флашка сменете си го сами не го сменят. След някой друг месец като мине два три пъти меринджера и види че се въртят глупости от преди половин година им насвива сърмите и след някой друг ден получаваме искане, сложете ни софтуер, ама може ли с флашка, пнякога итерацията минава два три пъти ... съвсем стандартно и при нас и при клиенти,не да кажеш че имискам пари за софтуера  Този подход го гледам от 10 години насам, от както разработваме тоя продукт. Този който иска да върши работа рано или късно стига до истински софт, този който иска да отбие номера минава с флашка, или смарт ТВ. Като летище София, още преди 5-6 години им казахме дайте да ви дадем нашия софт, бепзлатно, само ще въртите наше лого. Мне, не искаме. Правиха 3 конкурса докато си купиха тъпи самсунги с тъп софт, все едно гледаш предаване от луната. След това има казахме да ви го дадем за полетната информация, не за друго ама ние направено, нищо не искаме само да ни дадете и на нас достъп та да не я рипваме от сайта ви като последните идиоти, пак не ... сега ги гледам сложили няколко ТВ-та, отворили по един браузер и явно са сътворили нещо тяхно веб, ама дори не се сещат как да пуснат браузера в КИОСК режим та да не се виждат бутони и линукс средата ... винаги може да ти е трудно и да го направиш с лявата ръка 
|
| Сря Юни 28, 2017 12:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе смарт телевизорите няма киоск режим.  има си браузер и повечето се задоволяват с това, но обикновено работи зле и изглежда непорфесионално. Като си правих експериментите с видеонаблюдение на бебока, бях пуснал целия веб интерфейс барабар с HLS видео на LG-то, дето е модел 2012-та и си работеше прилично. Става да източиш некви евро или държавни кинти, ама не мисля, че е годно за по-сериозен пазар.
|
| Сря Юни 28, 2017 1:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
подхода е друг: софтуера ви го даваме безплатно. монтажа ще ви излезе 7 милиона. - 2 за боцко - 1 за Партията - 1 за цвъки (той беше казал, че е направил кинтите за апартаментите от консултация на видео наблюдението в софето) - 1 за теб (човека с който преговаряш, така го издигаш в неговите очи на едно ниво с шефовете) - 1 за мен - 500К за останалия планктон по веригата, да не вият и да пускат доноси в блиц, пик, чук-чук и други медии. софтуера е безплатен, но годишния лиценз е 500К, от които всяка година получаваш 250 за теб.
ако нещо се запъне шефчето, търсиш връзка с (1), обаче дигаш офертата на 20 милки, щото той числа под 10 трудно ги чува. казваш на шефчето, че ще го направиш и му обясняваш - защо искаш да си направиш газове? ако минем по тая схема, всичко по веригата няма да вземат нищо, и ти си на сухо.
пример от миналата седмица - системата 112 за 52 милки. баси и "системата"
|
| Сря Юни 28, 2017 1:47 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Приближават се бързо към Швеция, може и да са я задминали вече. Тук оправданието е - нямаме ресурси, ще ви се обадим, сега ще ви прехвърлим (разговора прекъсва), ще им кажем (на полиция, болница и други). Е някой път става, частично / но все пак има реакция.
Извинявам се за спама, не се сдържах - че съм се спекъл тия дни.
|
| Сря Юни 28, 2017 1:53 pm |
|
|