|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:11 am
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 проблем с кредитна карта
Здравейте,
тъй като тук може да има някой препатил реших да попитам какъв е вашият опит. Преди 1 месец ми 'избомбиха' кредитната карта, като има направени няколко транзакции по 200 евро. Транзакциите за през някакъв сайт за продажба на снимки, който изглежда легитимен и явно измамника си е регистрирал акаунт там и сам си е продал/купил няколко снимки по 200 евро. Естествено, спазвал съм всички нормални правила при употребата на картата и не съм си въвеждал информацията по съмнителни сайтове. Картата не е изгубена и си е в мен. Предполагам, че изтичането на данните може и да е станало преди доста време, а сега са решили да ударят, тъй като валидността на картата изтичаше същия месец.
Веднага след извършването на плащанията ми се обадиха от банката (ПИБ), поради забелязани съмнителни транзакции. Питаха ме аз ли съм извършил тези плащания. Аз казах, че не съм и блокираха картата. След това както си му е реда, подадох искане за оспорване на транзакциите в банката. После в предвидения 7 дневен срок получих отговор, който се състоеше в това, че тъй като транзакциите били направени в чужбина разследването щяло да отнеме повече от 7 дни.
След излизане на излвечението погасих на 100% легитимните направени от мен плащания, както правя всеки път, а фалшивите останаха да 'висят'. Мина повече от 1 месец и забелязах в електронното банкиране, че върху тези пари вече има начислени и около 50 лв. лихви. Писах им едно писмо профилактично в стил 'мина 1 месец от искането за оспорване, има ли някакво развитие'. Също попитах какво ще се случи с лихвите, които виждам, че се начисляват.
От банката ми отговориха, че тъй като било международно ала-бала се скъсвали да разследват. Евентуално развитие по случая да съм очаквал средата на декември. Съветват ме, при възможност да съм погасял цялата дължима сума. Относно начислените лихви, след като приключела процедурата по оспорването, можело да разгледат искането ми за сторнирането им.
Според българския закон за платежните услуги, при оспорване на неоторизирани плащания срокът за реакция е най-много 21 дни след подаване на искането за оспорване. Писах им още едно писмо, с горния факт, както и че съм им клиент от повече от 10 години и това първият проблем от подобен характер и се надявам скоро да бъде разрешен, а не да си търся друга банка. От тогава - ни вест, ни кост.
За мен не е нормално, да ме съветват да погасявам напълно суми по транзакции, които не съм извършил. Също въобще не би трябвало да стои под въпрос сторнирането на лихвите ако след великото разследване се окаже, че транзакциите са неоторизирани, че да трябва да подавам искане и те евентуално да го разглеждат.
В тази връзка имате ли опит и какъв е той при оспорването на транзакции по кредитни карти от български банки? Интересуват ме както отрицателни, така и положителни примери какво се случва при другите банки в подобна ситуация.
Поздрави, Радо
|
| Вто Ное 25, 2014 7:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: проблем с кредитна карта
не искам да те плаша, но най-вероятно ще си от страната на булката. нашите банкови закони във никакъв случай не защитават потребителите и всякакви измами удоно се препращат за тяхна сметка.
точно ПИБ имат карта с неснижаем остатък. направи си една и дръж малко пари в нея. по нета плащаш само с нея, като непосредствено преди транзакцията превеждаш нужната сума и пак си на минимуна след това. и да техакнат, ще те товарят с 50 стинки за недостатъчна наличност по картата.
|
| Вто Ное 25, 2014 8:18 pm |
|
 |
|
radolin
|
Имаш ли предвид нещо конкретно? Поне на първо четене е обратното. От преди няколко години, в следствие на синхронизация на законодателството с европейското, законите са на страната на потребителя, като по-слаба такава. В най-лошия случай, дори ако си изгубиш картата, заедно с листче с ПИН кода прикрепено към нея, отговорността на потребителя е ограничена до 300 лева. Това е на теория де, на практика ще ви кажа какво става когато има някакво развитие. Да, знам за тази възможност, но има известни неудобства. Когато резервираш хотел примерно, понякога се опитват да блокират някаква сума по картата, дето не я знаеш каква е.
|
| Вто Ное 25, 2014 8:39 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Мен ме бяха хакнали с 15 евро в букмейкърски пункт в Англия(дебитна карта). В Англия не съм ходил. Или са скимирали картата на банкомат тука, или са хакнали Амазон (което не вярвам). От Райфайзен ми се обадиха да ме питат дали аз съм плащал, после блокираха картата, някъде след 30-40 дни ми се обадиха да и кажат , че ми възстановяват сумата. Според мене го направиха , защото сумата беше мижава. За голяма сума обаче - съмнява ме,че ще имаш такъв късмет. Оня ден ми отказаха да ми издадат кредитна карта - имам 115 евро по сметката си, нямам движение там, нямам заеми и кредитна история . Въздъхнах с обллегчение - само ми остана чуденето дали ще мога да наема кола с дебитна карта (Италия).
|
| Вто Ное 25, 2014 8:43 pm |
|
 |
|
bobihot
|
До колкото знам дебитните ни карти ги разпознават като кредитни- не правят разлика. Стига да я имаш наличността вътре. Също така за някои страни, където има изискване за минимална носима сума, са ми казвали, че като си покажеш дебитната/кредитна карта и няма как да и проверят наличността и минаваш. До сега като по твоя случай съм чел и са се оправяли. Може би проблемът ще ти е бамката и познатите се изнесоха от там.
|
| Вто Ное 25, 2014 9:04 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Разпознаването на кредитни от дебитни се прави от автомат - пробвал съм го на парижките общински велосипеди - не приема дебитна карта.
|
| Вто Ное 25, 2014 9:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Предполагам развитието ще е в твоя полза, проблема е с дебитните карти, там и канселирането на транзакции и оспорването е доста по-сложно, с доста сгоряхме миналата година и то не от БГ а от US банка, възстановиха 10-на % от цялата сума.Та първо проблема не е смао в БГ и второ много зависи от типът на картата.
|
| Вто Ное 25, 2014 9:51 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Това от договора на Райфайзен. За златните карти е друго, но едва ли коментираме случай със златна карта. Обаче:
|
| Вто Ное 25, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Новите дебитни - MasterCard Debit И Visa Electron нещо си се водят (по думите на "каките" в Уникредит) с номер на кредитна карта. Или по-скоро просто се приемат. Имам Debit от Уникредит, тя е и PayPas, безконтактна. Честно казано по-скоро е направена да може лечно да се източи, отколкото спокойно да я ползваш  На ден, ако правилно помня данните от док. на Уникредит, бяха 40 безконтактни плащания, всяко мах до 25лв. Тоест 40 * 25 = 1000 лева на ден могат да се точат спокойно, ако не се усетиш. Лична карта не се прояверява, подпис също не се изисква. Фън да има. След това има и други готини неща като лимита ...
|
| Вто Ное 25, 2014 10:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, ти си първия който чувам да е имал проблеми от такъв сорт с американска банка - обикновено нещата биват уреждани в твоя полза за не повече от седмица. Особено пък с кредитни карти. Преди с дебитните беше малко по-сложно, ама от доста време и те имат 100% гаранция и няма грижи с тях. Единствено може ако нещо има различия в законите в Индиана, ама не ми се вярва. Наскоро даже ми пратиха една брушура от моята банка, че имат нова услуга - емърдженси кеш. Всеки път ако се наложи да ми блокират картата (или я загубя/откраднат я), даже и в чужбина, заради съмнения за неправомерно ползване могат да ми осигурят емърдженси кеш до $2500 на ден, на който после не трябва да плащам лихви, защото за разлика от покупките ако изтеглиш кеш с кредитна карта лихвите започват да текат от момента, в който банкомата изплюе банкнотите. Та тия неща тук са доста уредени и се учудвам, че въобще си имал проблеми. Иначе мине се не мине месец и пишат по вестниците как били арестували незнам си колко българи занимаващи се с кражба на данни от кредитни карти и после теглене на пари. Та сме доста известни по тия географски ширини и знаят, че това си е чисто български бизнес  .
|
| Вто Ное 25, 2014 10:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това не е 100% вярно, защото зависи от самата карта и какво банката рипортва за нея. Ако аз не кажа на апарата, че картата ми е дебитна и да вкарам пин кода, той никога не я разпознава като такава, а като кредитна. Така че е според зависи  .
|
| Вто Ное 25, 2014 10:39 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Е, крайно време беше по-запознатите от мене да се обадят  . Е- в крайна сметка автоматът не ми даде да карам колело, тоест моята дебитна карта не бе потвърдена от банката/системата като кредитна. Димитре, я разкажи как е в УСА с кражбите през кредитни карти? оп, ти си написал вече!
|
| Вто Ное 25, 2014 10:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами тук нещата са малко по-различни от извън щатите и общо взето клиента е доста защитен. На мен ми се е случвало няколко пъти да ми чарджи някой картата (последния път беше за $6500) и никога до сега не съм имал грижи. Даже реагирам преди банката да ми се обади, защото съм си настроил акаунта да ми праща SMS/email ако има транзакция над $100 и веднага ги хващам такива и се обаждам на банката и обикновено отнема няколко дена те да разследват случая и да махнат транзакцията от акаунта.
|
| Вто Ное 25, 2014 11:03 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Както го разказваш -е нещо обичайно при вас. Картата не я ли изтеглят / подменят с нова? Къде са ти прихванали номер/пин?
|
| Вто Ное 25, 2014 11:26 pm |
|
 |
|
radolin
|
Картата е най-обикновена Мастеркард кредитна карта. И аз съм чувал, че по-принцип от дебитна ако ти вземат пари е по-трудно после да си ги търсиш обратно, макар че според бългрския закон няма разлика.
|
| Сря Ное 26, 2014 12:01 am |
|
|