|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:31 am
Търся фирма за изпълнение на проект
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Търся фирма за изпълнение на проект
Пелов, имаш ли бегла идея какво означава "сертификции" за взривоопасна среда? И въобще какви са изискванията към такова устройство. "Водонепромукаемо" какво ще рече? Останалите изисквания не са проблем.
|
| Пет Окт 03, 2014 9:37 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Очевидно е, че колегата няма представа за това.
Нямам представа на какви стандарти трябва да отговаря и по кои от тях трябва да се "сертифицира", но само това занимание имайки опит от нашите устройства (които имат разни сертификати) ще струва десетки хиляди лева ... едно ходене до лаборатория (е, зависи и какво се мери) е трицифрена (може и 4 цифрена да е) сума в евро ...
Та на този фон - цената на инженерната работа по разработването на устройството някак си е нищожна ...
npelov, Според мен ще е добре, ако разработването и сертифицирането се разделят (защото и те са) като отделни задачи. Като начало разберете кои са и купете необходимите ви стандарти ( цената може да се окаже и 4-цифрена сума), след това изгответе съответното подробно и детайлно задание за проектиране, като в него включите изискванията налагани от стандартите и чак след това търсете фирма или специалист, който да изпълни заданието ви. Въпросния специалист/и който търсите не е длъжен да познава стандартите. Това е специфична работа за съвсем друг вид специалисти. Той трябва да има "сдъвкана" информация изложена в ясно дефинирано задание, което да изпълни.
( Имай в предвид, че "предъвкването" на информацията може да отнеме повече време от разработването на устройството ... )
|
| Пет Окт 03, 2014 10:07 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да се включа и аз: По-евтино и бързо ще е, ако се направи пазарно проучване какво се предага съществуващо на пазара. Евентуално да се адаптира ( ако това не прее*ава сертификата )
|
| Пет Окт 03, 2014 10:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Сори за офтопика, обаче в бг бензиностанциите си мерят основните параметри (температури, нива, пистолети...). Тая информация е има налична... и да няма някой странен параметър, не мисля че тия дето правят нивомерите ще им е проблем да го измерят. Не виждам смисъл от батерии, втори gsm/карта, сертификации и т.н.
|
| Пет Окт 03, 2014 10:21 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Малко размисли (в момента работя върху подобен гпс тракер - кара 10-на години на батерии, мери температури, цъка релета, ъпгрейдва/конфигурира се дистанционно и т.н.): - С няколко измервания на час, данните май няма да влезнат само в 1 смс. По практично е да се мисли за някаква тцп/ип, фтп комуникация (ще има и екстра - дистанционно обновяване и конфигуриране) - не е проблем конфигурацията да става и тя със смс - в края на краищата винаги знаеш номера на модема - също бих се замислил дали вместо сериен порт с ттл нива да не ползвам блутут или зигбее - така и така кутията заради гсм-а ще трябва да не екранира, спестяването на още един куплунг ще спести доста разправии със всички тези изисквания - батериите ще са няколко - ако цената не е проблем - 2х2 броя - 1+1 малка да да буди системата за всяко измерване, 1+1 да дава достатъчно ток за гсм модема да се регистрира в мрежата и да комуникира (двата вида батерии са с различна химия - едната държи години на нищожна консумация, втората дава достатъчно ток но и е проблем малката консумация)
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 03, 2014 10:52 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
По бензиностанциите няма ли 220В, защо трябват батерии?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Окт 03, 2014 11:34 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Може да е за стационарни резервоари и камиони цистерни. Не съм много сигурен, че е добра идея да се закарат 220в до пълна с гориво цистерна  Да не забравяме и ведомствени бензиностанции - някои дори нямат колонка, сипва се колкото си искаш Абе търговията с горива си е отделна губерния ...
|
| Пет Окт 03, 2014 11:48 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
вместо да разсъждавате тука, пуснете му една оферта на човека и се разберете кой ще е отгоре.
|
| Пет Окт 03, 2014 12:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Е, как да стане, като човека не може да си формулира изискванита...  Ако наистина трябва сертификация за взривоопасна среда, работата въобще не е проста. По едно време четох (малко) стандарти по темата, а също чаршафа с рекомендации на сертифициращата лаборатория. Клиента, замрази проекта за сега, защото сметката му се връзва при минимум 10К устройства годишно, а той не очаква да успее да реализира такива количества. Видях отвътре сертифицирано устройство с горе-долу търсената функционалност. Частта от платката където са батерията и суперкапа са залети с нещо като епоксидна смола, т.е. няма достъп до корпусите и изводите им. Пада батерията - заменя се цялото устройство. Кви 220V, кви 2 лева на дребно... 
|
| Пет Окт 03, 2014 12:30 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Ох, ама на вас ви се отвори приказка. Нищо де, то е полезно. Няма да са ми излишни малко съвети. По ред: @Desert Leo - ако имах представа щях аз да го направя. Колко ще струва човека ще си провери и ще си реши за кои стандарти ще си го сертифицира. Затова си търся човек, чиито продукти са минавали сертификация за запалима среда и т.н. Вероятно няма да сертифицира веднага, а когато му падне клиент, който го изисква. Тогава ще си отиде при някоя фирмичка дето прави pre-compliance тестове, ще измерят, ще ни посъветват, ще го променим малко и тогава чак в лабораториите. @emilvtc Имаш право. Разработката и подготовката за сертификация са различни работи. Но, когато се занимава човек, който има опит поне малко с продукти, които са сертифицирани по подобни стандарти, по-късно ще се налагат по-малко промени по хардуера за да мине тестовете. Това означава, че човек (фирма) с подобен опит ще има предимство пред такъв с по-малко опит. @emilvtc Става въпрос за цистерни с гориво. Не съм 100% сигурен, че ще са на бензиностанция. Знам само че не стига ток до тях. И не са в БГ. @palavrov Както казах има такова устройство и то е втора версия, дори не е първото. Работят така от почти 10 години. Щом до сега е можело да работи 1 до 3 години (не 10) с батерии, значи не е невъзможно. Проблема е, че втората версия са я поръчали без уговорката да им предоставят правата в/у разработката и сега духат супата. Така че ще правят трета. - Батериите са 2 пака по 2 броя такъв тип. Понеже е трудно да се мери колко капацитет остава като свърши едната почва да точи от другата. Моля без коментари колко са опасни тези батерии. Казах им, пък те да си правят сметката. Знам че модемите правят пикове по няколко ампера. Освен това има едни мощни мосфети, които най-вероятно подават повечко ток на сензорите - отново голяма консумация -> опасност за батериите. @ike явно на близо няма ток. Може би цистерната не е толкова близо до бензиностанцията. А и май става въпрос за цистерни по строежи. @Desert Leo "Е, как да стане" - ами както става. Пускаш оферта, казваш какво можеш и какво не можеш, даваш портфолио и като намалим бройката на офертите до 1-2-3, правим една среща (като за начало) и ти изнасяме всичко в детайли. Тогава решаваш ще го правиш или няма и говорим по-конкретно за пари. Това го има и в предишното устройство. Само дето не са помислили изцяло. Хубаво са заляли платката, но буксата на батерията е обикновена букса - никаква херметизация. А и "нещо като епоксидна смола" не е задължително "епоксидна смола". Знам че ползват епоксидна смола за херметизация и уплътнение, но не знам дали е достатъчно за взривоопасна среда. не е задължително. Виждал съм го в клип на EEVblog. Беше отварял нещо такова дето мери запалими газове. Батерията беше отделно и имаше някаква гума за херметизация (може и да не е точно гума - гумите се разлагат при определени условия). Към всички интересуващи се:Знам, че информацията не е достатъчна. Ако имах повече, щях да напиша повече, или поне щях да пращам лично на всеки. Ще се постарая да измъкна каквото мога от клиента. Знам, че няма да седне и да напише точна и подробна спецификация, така че информацията ще трябва да си я изкопчите и запишете (ще помагам), чрез поредица от срещи. А и признайте си, дори по големи проекти, от големи фирми няма точна спецификация. Тонове чаршафи и 50% от нещата са ги изпуснали. Ако хората знаеха какво искат, света щеше да е едно по-добро място за живеене. Важно е, който си предложи услугите да разполага с ресурси (наблягам на ресурса "време") да завърши проекта в разумен срок. Кажете си тарифата на час. Никой не иска конкретна сума от вас. Сумата за проекта ще стане ясна в по-голямата си част след като поговорим за подробностите.
|
| Пет Окт 03, 2014 9:46 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ама всички големи тарикати се извъдихте. Искате някой да ви проектира устройство и да му плащате на час. Това да не е чистачка да и плащате на час. Искате ноу-хау - ама да си платите само труда. И ако може да минете по-тънко за да изкарате кинти. То бива, бива тарикатлък ама туй вече на нищо не прилича. Много правилно, че не са ви дали проектите. И аз нямаше да ви ги дам. Там има ноу-хау с което веднага ставате конкуренти на тоя дето го разработва. То ако всеки можеше да го разработи - вие нямаше да питате а щяхте сами да си го разработите. А ако беше толкоз лесно - под път и над път щеше да има разработени такива устройства. Това е като Ахмед Доган дето направил проекта за Цанков Камък. Той взел милион и половина от държавата и платил 25 000 лв на двама професори да му направят проекта. Ако мине. ГСМ-а е източник на йонизиращо лъчение. Познай как ще минеш сертификация за работа във взривоопасна среда и кой клас сертификация ще вземеш. За тоя проект си трябва най-малко екип от 5 човека и работа поне по 3 месеца на човек. Лабораториите не ги броя изобщо. Ако ръководителя на проекта специфицира добре заданието и хардуериста не се осере - ще мине от 1-вия път. Механичния дизайнер също трябва да е кадърен и да не се осере с кутията. Ако се хване някой с тоя проект със сигурност ще е човек, който не знае с какво се захваща. А ако е фирма дето се занимава с това - трябва да са малоумни да си дадът схемите и програмите и чертежите. И не толкова за това, че вие ще печелите а те няма - колкото до това, че вътре има ноу-хау дето няма от къде да го вземеш на друго място. Аз дори понякога да дам на клиента сам да си произвежда устройството - никога не давам сорсовете нито на схемите, нито на платките нито на софтуера. Получава гербер файлове, БОМ и хекс файл. Пък туй дето с гледане на ЕЕВлог се учи електроника... няма да го коментирам изобщо. Успех с намирането на будала дето да ви направи богати.
|
| Пет Окт 03, 2014 10:11 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
 отклонение от темата пифе, ти да не мислиш, че някой ще те спонсорира да разработиш нещо, дето после ще му го продаваш? По закон ако работиш за фирма(или си нает временно) то всичко, което сътвориш и измислиш и напишеш свързано с темата на работа Е СОБСТВЕНОСТ НА ФИРМАТА и си длъжен да го предоставиш накрая, в противен случай е кражба. Ти ако си мислиш, че каквото си сътворил(софт и хард) си е твое ноу хау си се объркал леко. Освен ако не си бачкаш в мазето сам за себе си.
|
| Пет Окт 03, 2014 10:44 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
@Pif Желаеш да направиш оферта или само си чешем езиците. Мисля, че ясно написах накрая: Разбира се, че всеки, който има малко акъл няма да уговори проект на час. Всеки, който работи на час почва да му се струва малко точно заради ноу-хау-а и протаква. Според мен е хубаво да си включиш всичко в крайната оферта и ако клиента се почне да се мръщи че му е много, тогава се оплаквай. Имаш дългогодишен опит? Ами измери го с мултицета, умножи го по количеството работа и си кажи цената. Ако те интересува проекта, пиши, ела да чуеш подробности и тогава коментирай. А ако бачкаш сам за себе си се спонсорираш сам... и понасяш загубите от продукта сам. Разбира се има значение какво сте се уговорили. Клиента е получил ниска цена точно, защото не са изяснили въпроса чий е продукта накрая. Ако бяха говорили за това са можели да уговорят цена или да търсят друг да го направи. Затова сега го казвам като част от условията - продукта и цялата работа остават за клиента. Добавете си го към цената и толкова.
|
| Пет Окт 03, 2014 11:58 pm |
|
 |
|
Pif
|
npelov: Нямам цена за която бих си продал ноу-хауто. В момента нямам и екип с който да го направя. Имам 6 проекта които не са спорни и критични от към задание и сертификация и всеки от тях е за вчера. При положение, че само сертификацията ще ти глътне поне 200к евра и нагоре колко смяташ, че трябва да струва разработката? Да, ние по български можем да го направим без пари. Тука даваме по 10 лева/час а не по 75 евро/час. Освен това хората ни са доста кадърни и се разчита на техните умения а не на системата по качество и проекта става 3 пъти по-бързо с 5 пъти по-малко хора от западния модел. Направи си сметката, че вибротестовете за автомобилно приложение са 27к евра. ЕМС е към 8000 ако не включват радиокомуникационна апаратура. Включват ли работата става дебела. Смятай скачаш над 75. Ако говорим за щатите - там за добър ден ти искат 25к евра. Някой от форума беше сертифицирал нещо там и се оплакваше, че в Европа минава с 8к евро а там му искаха 50к долара.
Ако искате да минете тънко - съберете си екип, купете апаратура, направете си развоен отдел и си разработете продукта сами. Никой нормален човек не би си подарил ноу-хауто. Затова и се купуват цели компании - за да я вземеш с ноу-хауто.
И за да ти отговоря конкретно на въпроса: чешем си езиците. Може да имате хубава идея, може да имате много пари, може да имате голям пазар но както се казва - хубава работа ама българска.
|
| Съб Окт 04, 2014 12:34 am |
|
 |
|
palavrov
|
Pif-е, що се палиш толкова, има си хора за всичко. На мен лично ми е все тая дали някой ще ми вземе ноухауто или не - няма ли 10-20 години опит зад гърба си и да му обяснявам от А,Б нищо няма да му остане в главата, ако пък е с опит, то и ноу хауто малко или много го е натрупал вече. Предложението си е ОК, който иска да си казва цената и да се пазари. Изкарай няколко месеца за по 50-60 евро на час, после си дай почивка докато намериш нещо друго - работа да искаш ... просто в бг не всеки умее да се продаде изгодно, поживей малко в англо-саксонския свят да видиш за какво иде реч.
|
| Съб Окт 04, 2014 3:35 am |
|
|