|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:01 am
Какво искате от едно лабораторно захранване
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Какво искате от едно лабораторно захранване
Нещо като пазарно проучване:
Какво искате от едно лабораторно захранване като функции и параметри.
Например: - брой изходи, токове и напрежения - хюман интерфейс - цифров или потенциометри - ripple noise - управление от компютър
Може като пример да дадете и някое "референтно" / любимо лаб. захранване
_________________ Хайде де!
|
| Сря Яну 22, 2014 8:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Какво искате от едно лабораторно захранване
Ами то е много според зависи, това за което съм сигурен е че го искам с врътки и то истински врътки  Ако има интерфейс може би било полезно, въпреки че до сега ми е трябвало повече управляем товар а не източник. Всичко останало ... пулсации ....едно време ги позлвах все за аналоговщини тия захранвания, та от тая гледна точка е хубаво да е с много ниски, ама сега ако ме питаш и аз не знам. В момента си мисля че е по-добре да е по близо до реалното захранване, нищо че е лабораторно. така или иначе ако правиш нещо ще трбява да му правиш и захранване, направи си го и да ти е мирна главата, да не се окаже че на лабораторния източник за 2000 пари работи ама на адаптера за 20 лв не иска .... ако мен питаш много би ми се искало да има възможност да вкарва смущения, не само шум, и пикове .. ако е с няколко изхода да може да си клати изходите симулирайки натоварвания .... такива неща май по биха ме зарадвали. п.с. ако може да прави сандвичи или свирки това вече ще е неоценима екстра .. и да ходи за кола ... но то на това май му се вика секретарка .....
|
| Сря Яну 22, 2014 9:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Навремето имаше едни боклуци докато ги включваш и изкарват каквото напрежение им падне и на колкото ток дойде. Едва ли искаш при едно примигване на тока примерно да си опушваш платките. Това за мен е най-важното, аз имам едно вече 13-14 години и нито веднъж не ми е правило номера. Интерфейсът няма значение, стига напрежението, тока, както и задействането на защитата да са видими ясно, пък дали ще е с врътки или тъчк скрийн няма никакво значение. Единственото което за мен би било екстра е да има връзка с компютър, но не да се управлява а само да се логват данните. Никога не ми се е налагало да управлявам, но виж консумацията я гледам постоянно. Но с просто око няма как да се видят бързи промени, а да закачам осцилоскопи е играчка.
|
| Сря Яну 22, 2014 9:30 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Бих се радвал много на 4 канала - всичките независими (с отделни маси). Един канал 5В, втори 3.3В и двата с ток до 3А с индикатор за консумирания ток... Другите два да са регулируеми и по ток до 5А и по напрежение до 30В (40В). Задължително да има и фина настройка (по тертипа на старите тес-ове 2 врътки - грубо и фино). За лабораторно захранване много удобно ми се види да има бутон, с който да се пускат/спират изходите след като си настроиш напрежението и тока на съответния канал, а не веднага след вдигане на мастер шалтера. Индикатори - по два на всеки регулируем канал - за ток и за напрежение. Предложението на Тони за генериране на смущения ми се види много читаво, ама ще е много мъка да се направи си мисля... Връзка с компютър - ще е готино за да можеш да си задаваш профил на изменение на изходното напрежение за тестови цели, но и това би усложнилно много конструкцията... Та последните две - в лъкшъри версията за напреднали....
ЕДИТ: Захранването не трябва да си променя зададеното напрежение на канала при промяна на товара в изходите (от мин до макс товар - точност до 1%-5%) щото иначе е адски досадно....
ЕДИТ 2: Да има копче за всеки регулируем канал да се заключват зададените стойности, за да се избегнат неприятните емоции при случайно врътване на врътките докато се захранва жертвата....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
Последна промяна Koleto на Чет Яну 23, 2014 12:52 am, променена общо 8 пъти
|
| Чет Яну 23, 2014 12:30 am |
|
 |
|
nik
|
аз съм твърдо за стрелки и потенциометри (цифри само като втора индикация) последното което си правих преди доста годинки: +/- 5 , +/- 12 (всичките 1А) и регулируемо 0-30V 0-3A върши ми идеална работа за много неща като екстри може да се добави: регулируемото да е двуполярно, по голям ток на всичките захранвания но щом е проучване на пазара зависи и за какъв ценови клас става въпрос и какъв тип ще е - повече прецизно или повече мощно аз лично бих наблегнал повече на дурако устойчивостта от колкото на глезотийките, каква файда от изгорели глезотии  например спомням си класическата схема със 723 гореше ако захранваното устройство има голям кондензатор с малък товар, увеличаваш напрежението на макс и после намаляш, и готово, вече нямаш стабилизатор, това си е съвсем нормална ситуация, а какво остава за по груб тормоз... с няколко диода се решават тези проблеми и вече издържа на всичко, обаче иска време да му отделиш и яки тестове другия тест който се сещам е ферит с повечко навивки дебел тел, на 30В допираш за малко и ако задържиш на <1мм прави дъга която не гасне, класическата схема изгаря след няколко такива искрички ( това също е нормална ситуация - ако решиш за захраниш електромотор винаги има искрене на изводите )
|
| Чет Яну 23, 2014 12:31 am |
|
 |
|
michev
|
Преди време бях решил да си скова такова и стигнах до следните изисквания към него: - задължително врътки, по конкретно потенциометри. Не трябва ползвателя да се наказва с копчета или недай си боже - тъч скрийн. - бутон за заключване на даден канал - Индикация - LED 7 сегментна или в краен случай - OLED (монохромен) - показване на зададените величини + измерен ток. - поне 2 изхода с възможност да слизат под 1.2в . Поне единия да може да отдаде 36V/10А. - в никакъв случай да няма подскоци на напрежението при включване на захранването по - големи от зададеното (в рамките на 10-тина миливолта). - Фиксирани изходи +-5 и +-12V до към 200ма всеки. - линейно 
|
| Чет Яну 23, 2014 12:47 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Потенциометрите са удобни.... ама за съжаление опита (от китайски захранвания) хич не е добър. Изходното напрежение не се сменя плавно, а с подскоци 
|
| Чет Яну 23, 2014 12:49 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Относно потенциометрите - има и многооборотни такива ...
|
| Чет Яну 23, 2014 9:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
4 галванично развързани канала, 0-30V, 5А поне на 2 от каналите, другите може и до 1А. Шум/рипъл - колкото по-малко, толкова по-добре, но мисля, че в 99% от случаите добрата стара uA723 ми e достатъчна в това отношение. Врътки с читави потенциометри. Даже и финна настройка не ми трябва.
Толкоз.
Компютърна връзка....? Дай да му турим и линукс вътре направо и да го управляваме по мрежата....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 23, 2014 10:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
той въпроса ти е малко като "каква кола искате?" да вдига 300, да е с кожа, климатик, да има ултра озвучаване, на задната седалка да могат да легнат двама души, да харчи 5 на сто, да се паркира като смартче, да може да пренесе поне два библиотечни шкафа и една пералня едновременно, есенно време и тон-тон и половина кравешки тор, да е 4х4, с две лебедки, но да е красива и при сблъсък с трамвай да се напука боята само.
няма как да вкараш толкова много противоречиви неща в един блок.
|
| Чет Яну 23, 2014 11:03 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз се присъединявам към Миро  като пишеш 'Лабораторно' се рабира точно , надеждно, прецизно. Зашити по ток/напрежение; -като искаш 0.001А да дава 0,001А и т.н като гооставиш 3 дена да дава 0.001А или 0.5А да ги дава 3 дена със същата точност. Ако ще да изглежд като щайга от домати Не се разбира , юзър френдли, шарено, модерно 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Яну 23, 2014 6:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Задължително да може да се командори от компа. Налагало ми се е да "рисувам" различни криви за тестове - безценно е! Ако има и лоджер - още по-добре. Задължително да дава точен репорт какво има в изхода и колко се консумира от него. При включване да започва от 0 ( а не от последното ползвано ). Самото то да не смущава.
|
| Чет Яну 23, 2014 6:50 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Във всеки случай, ако ще правиш комерсиален проект, ще ми е интересно да го видя, като клиент.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 23, 2014 7:19 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Сещам се за един случай: флашвам телефон и понеже няма батерия е закачен на 'тес-а'(200 кинта 'марков' китайски). В същото време включвам поялника и телефона умира. Изследавам ситуацията и се оказва че поялника като се включи прави смущение в мрежата и съответно марковия 'тес' пик в изхода от 4 на 30 волта - пълно мазало. Тогава телефоните бяха скъпи, та едно ходене по мъките. Да не говорим при индуктивен товар колко непредсказуемо се държат.
|
| Чет Яну 23, 2014 7:47 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Относно защитите - трябва да има и защита от пренапрежение. Т.е. ако захранваното устройство "върне" по-голямо напрежение от зададеното (индуктивност или товар с индуктивен характер) да го ограничи ("дръпне" към маса) до зададеното при това БЕЗ ограничаване на тока. Т.е. изходното му стъпало да е нещо като "биполярно". Това НЕ го може почти никой стандартен линеен стабилизатор (чип), за който се сещам ...
Относно логването на изходния ток - идеята е супер, само дето трябва да се дефинира много точно семпъл-рейта. За мен е интересно семплиране поне на всяка микросекунда (моментна консумация на устройствата, които разработвам). Е, ако ще зареждам или изследвам акумулатори - семплиране на всяка секунда би било повече от достатъчно ...
Относно задаването на профил на напрежението и тока - също много добра идея, но пак трябва да е ясно кой и за какво ще го използва. За изследване на акумулатори това би било безценно ...
За мен би била интересна опцията за симулиране на шум (нестабилност) на зададения ток и напрежение. Т.е. трябва да има някакъв генератор на шумово напрежение с определени параметри (амплитуда, форма на сигнала, честота/спектър, периодичност), което да се "сумира" със заданието на стабилизатора...
На времето мислихме с един колега подобно захранване, но клиента загуби интерес и го зарязахме ... (а не трябваше ...) За да не тежи 100 кила и да не грее като печка бяхме решили да го реализираме като импулсен предрегулатор + линеен изходен "биполярен" (виж по-горе) регулатор.
|
| Пет Яну 24, 2014 11:16 am |
|
|