Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Избори 10.2014 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Избори 10.2014
Утре да гласувате, ей ! Празна бюлетина да пуснете, също е глас за бъдещето, а не статуквото. Дигате избирателната активност, от там броя гласове нужни за ЕДНО депутатско място. Или казано другояче - ще се елиминира или поне намали силно квотата на купените депутатски места. 10 минути средно отнема гласуването. Времето ще е хубаво, разходете се и попътно минете да гласувате ! Избора е ВАШ !

Не видях тема за тези предсрочни избори, затова отворих нова тема.

Съб Окт 04, 2014 9:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избори 10.2014
Невалидната бюлетина, все едно каква, те прави неграмотен а не протестиращ. Бройката се регистрира, но не се зачита за нищо.
Единствено валидните бюлетини определят депутатите. Има и преференциален вот.
Гласувайте за някого!

Съб Окт 04, 2014 10:04 pm
Профил

Говори каквото си ИСКАШ, Бонго. Факта е следният: ВСЯКА подадена бюлетина се отчита - валидна или НЕ; и това определя % на избирателна активност. Броя хора отишли да гласуват. Колкото повече, толкова повече гласове трябват за едно деп. място.

Ако отбележиш Х на някой, но излезе от квадрата, пак е НЕВАЛИДНА, но СИ гласувал. Точка.

Съб Окт 04, 2014 10:18 pm
Профил
Аватар

Значи, ако имаме 5млн гласували и само 500 валидни: няма да имаме депутати :roll:
Доколкото знам, невалидните дори се поставят отделно.
Гласувайте с валидна, и то преференциално! Само така се сбръчква системата.
Още има време да ровичнете нетя и да изберете за кого, пък и утре ще имате.

Съб Окт 04, 2014 10:31 pm
Профил

Ае човек няма никой дето:

- да става
- да не е купен вече
- да не е разчетен
- да не е циркаджия

В момента аз съм определил 3 варианта:
- един нов
- един клоун
- празна бюлетина

най-вероятно ще е последното, но утре отивам и което ми е кеф от 3-те това ще е.

Истината е една: Колкото повече партии влязат - ПО-ДОБРЕ ! По-трудно ще поделят кокала, ще си мътят водата един друг, ще си пречат. Иска ми се да е друго, но това е, което виждам като единствен вариант за нещо напред. Всичко друго е добре познато вече.

Съб Окт 04, 2014 11:27 pm
Профил

Кокала е отдавна поделен и то за десетки години напред. За Бойко се знаеше още по Татово време. Генералите го виждаха, че е прогресивен и си го сложиха да им обслужва интереса.
Гласувайте си на воля. Празна, пълна, преференциална - все тая. Никога овцете не могат да се преборят с пастирина в кошарата. Те са овце и са затворени в кошара. Пастира ще ги прави каквото си иска защото са негови. И кучетта са негови.
Ще ги дои, ще ги стриже и ще ги държи гладни и жадни. Те нека си блеят и бунтуват из обора.

Съб Окт 04, 2014 11:32 pm
Профил
Аватар

разпределението на мандатите става само с валидните гласове. прочетете методиката.
на практика няма проблеми с 50 валидни бюлетини да разпределиш 240 места

малък брой валидни гласове влияе само на закръглението на частите от мандати - примерно дали 0.1 човек ще влезе в парламента или 0.9 човек няма да влезе. в последния пач на методиката има една неяснота в тази посока, но такива неща май вълнуват само хора като мишката констатнинов.

невалидните, негласувалите и т.н. бройки гласоподаватели се разпределят пропорционално на МИНАЛИТЕ 4% бариера. ако сте гласували за кандидат, останал под бариерата, вашия глас най-вероятно ще отиде при спечелилия най-много гласове. тук влизат в играта малки трикове с абсолитни и относителни проценти, брой гласове, частни/части от мандати и т.н., с които е наблъскана методиката. не е много лесно да се разбере къде е заровено кучето, но на последните избори това позволи на ДПС да вкара човек във Видин само с 10 гласа.

ако гласувате за Т.Донч (примерно), вашия глас ще вкара депутат от ГЕРБ. единственото добро нещо на невалидните бюлетини е, че намалява тежестта на купения вот. но съвсем малко. така, че по-добре гласувайте на някой, който има шанс и ако не харесвате лидера в листата, сложете преференция на някой друг. въпреки, че дупетатите се погрижиха с малка поправка да бетонират водача на листата.

все пак е добре да има по-висока избирателна активност. защото някои от кандидатите успяват да мобилизират гласоподавателите си на почти 100% и когато други не успяват да привлекат и 50% от техния потенциал, онези с малкото гласов удвояват или дори утрояват порцията си даром. съвсем друг е въпроса ДПС примерно как с 7-10% от населението успява да се добере до почти 50% от властта. почвам да се чудя кой е малцинство вече в България - циганите, турците, педалите или ... българите?

като ни пробутваха демокрацията, никой не ни обясни, че избирателните права не вървят непременно с правото на избор. като гледам какъв цирк бяха и последните избори във флагмана на демокрацията, започвам да се чудя дали думичката не трява да има друго обяснение в тълковния речник.

когато отиваме отвратени на избори - резултатът ще е отвратителен.

Нед Окт 05, 2014 9:00 am
Профил
Аватар

За мен, да гласувам е като да играя тото - винаги резултата не е в моя полза.
Затова, много отдавна не практикувам тези две вредни дейности. :lol: :lol: :lol:

Нед Окт 05, 2014 11:06 am
Профил

1. Кажете една система на управление в съвременният свят БЕЗ партии или парламент/конгрес/т.н.

2. Играете по правилата на системата, докато я преодолеете после я променяте.

3. С бездействието сте толкова 'виновни', колкото и тия дето действат срещу пари, облаги и т.н.

Ако не сте осъзнали текущото положение - погледнете прикаченото изображение. Продължавайте да НЕ гласувате. Има ефект. Сигурно ...

Прикачени файлове:
1014058_828324750565209_3700380643623003327_n.jpg
1014058_828324750565209_3700380643623003327_n.jpg [ 60.74 KiB | Прегледано 3985 пъти ]
Нед Окт 05, 2014 11:18 am
Профил
Аватар

Изображение

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Нед Окт 05, 2014 12:04 pm
Профил WWW
Аватар

Колкото и невероятно да звучи, този път напълно подкрепям Pif.
Призовавам всички, които осъзнават какво точно се случва, ДА НЕ ГЛАСУВАТ. Според мен това е единственият разумен (и законен) начин да излезем от порочния кръг, просто трябва малко повече единство. Има и друг начин, ама той не е много разумен , или поне на мен така ми се струва...засега.

Нед Окт 05, 2014 1:55 pm
Профил

Ицо написа:
...Според мен това е единственият разумен (и законен) начин да излезем от порочния кръг...

И как, по-точно, ще излезем от порочния кръг, не-гласувайки? Обясни механизма, моля. Щото явно пипето ми не е достатъчно сам да го измъдря.

Нед Окт 05, 2014 2:01 pm
Профил ICQ

Ицо,
ако измислим как да съберем малко пари от емигрантите за "правилната" кауза - нещата ще са лесни. 2 милиона емигранта пращат по 100 долара на месец. Ако 1 милион емигранта пратят само еднократно 50 долара - ще имаме 50 милиона долара с което ще сменим модела. Въпроса е как да го организираме. Защото всичките изпратени 3 милиарда на година биват откраднати от когото трябва и този "когото трябва" си ни управлява "както си трябва" (според него).
Ние само си блеем в кошарката и се кефим да ни стрижат и доят. Поне да ни хранеха по малко... а ние и гладни стоим.

Нед Окт 05, 2014 2:22 pm
Профил
Аватар

Навремето, още при първата вълна на завръщащи се в БГ, като се изгъбарках за "Партия на бившите емигранти" която да сложи ред в ш*баната държава, целият интернет в "Занзибар" бе отрязан от достъп до БГ. Оттогава си уважавам Tor.

Иначе: не гласувайте, бе! И Манго трябва хляб с кебапчета да яде!

Не агитирам, но при политическа криза зелените дърпат напред. В БГ и на това са намерили чалъма: за кои от всички зелени? Аз лично знам за кои, защото в преференциалните им листи са сложили местни хора.

Edit: в интерес на истината дори само 5лв да ми дадат за гласуване - ще им ги взема. Отделно за кого ще гласувам.

Друг едит: според Дарик радио вече и пари не дават. Просто големият работодател в махалата казва: "Ако не съберем толкова гласове - заплати йок!". А големият пазар ставал след 4-5 часа - чудя се дали да не намъкна стари работни дрехи и да пообиколя секциите :)

Последна промяна bongo_x2 на Нед Окт 05, 2014 3:42 pm, променена общо 1 път

Нед Окт 05, 2014 2:45 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Ицо,
ако измислим как да съберем малко пари от емигрантите за "правилната" кауза - нещата ще са лесни. 2 милиона емигранта пращат по 100 долара на месец. Ако 1 милион емигранта пратят само еднократно 50 долара - ще имаме 50 милиона долара с което ще сменим модела. Въпроса е как да го организираме. Защото всичките изпратени 3 милиарда на година биват откраднати от когото трябва и този "когото трябва" си ни управлява "както си трябва" (според него).
Ние само си блеем в кошарката и се кефим да ни стрижат и доят. Поне да ни хранеха по малко... а ние и гладни стоим.

Pif-e, не е ли по-добре да събереш по 30 долара от 6 млн, дето живеят в БГ. Мен ако ме интерисуваше кой управлява в БГ щях да си стоя в БГ, а не да ходя на другия край на света. Докато все чакате и разчитате някой друг да ви оправя ще си стоите все на същото дередже. В една друга тема обясняваше вчера как ти лично работиш за много пари и се присмиваше на другите, даже и на някои имигранти как работели за жълти стотинки, а сега искаш точно те да ти събирали пари. Тоя лозунг 'Дайте да дадете' май ми е познат вече и си спомням, че хич не ми харесваше :) . Та вземи се стегни и се оправяй сам.

Нед Окт 05, 2014 3:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща