Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Шумоизолация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Шумоизолация
Каня се да направя малка работилничка в мазето си и т.к. в най-различни часове ме обзема творчески ентусиазъм, смятам да сложа някаква шумоизолация, че да не дразня съседите.

Потенциални източници на шум:
- колонна бормашина
- оберфреза
- шлайф

Предложете ефективни ( и по възможност не-кожосъдиращи) решения.

Четох, че тезгяхите могат да се сложат на някакви гумени подложки. Но какви и от къде да се купят не знам.

За отгоре(тавана)- четох, че е хубаво да се направи "сандвич" от гипсокартон , вата и стиропор. Това добре ли е? КОлко да е ватата, колко дебел да е стиропора. Как да се закачат? Предполагам, че стандартната метална конструкция няма да е удачна, защото по "шишовете" ще се предават вибрациите. Може би да се направи някаква мрежа от елеастични въжета, който да държат този "сандвич".

За стените - има някакви шумопоглъщащи завеси. Дали са подходящи за такова нещо или да се направи подобен "сандвич". Може ли шумоизолацията да се сложи отвъншната страна на стената или задължително трябва да е отвътрешната? (Предполагам, че е задължително, за да не се предават вибрациите по стената).

Вто Юли 29, 2014 9:24 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Шумоизолация
Всяка мека повърхност поглъща шума. Слага се на стената/тавана откъм страната на шума. По звукозаписните студия и по стрелбищата слагат едни дунапренепи плоскости. Откъм страната на шума са на едни изпъкнали бибуни или пирамидки за да се получи по голяма поглъщаща повърхност. В звукозаписно студио съм влизал веднъж и за малко, но по стрелбищата съм всеки ден и от опит знам, че ефекта от дунапрена е огромен дори и откъм страната на шума. Някакво перде върху стената пак е вариант. Колкото е по-нагънато (вълнообразно вертикално) толкова е по-добър ефекта. Може и вата зад гипскартон, но ефекта не е добър. Така правят в новото строителство, но там приоритет е естетиката, не толкова шума. Недостатък на откритата мека повърхност е, че задържа прах и боклуци, особено пък за прашно помещение.

Вто Юли 29, 2014 9:56 am
Профил

Взимаш стар дюшек от легло. Заковаваш ги по стените с пирони или друго нещо. В моето студио съм с тънки дюшечета - поръчахме ги в завод за дюшеци с половин дебелина.
Пирамидките не са особенно ефективни за ниските честоти. Тяхната основна функция е да разсея звука за да не се получават резонанси а не да го погълнат. Вата също става но не е ефективна. Най-добрия вариянт е дюшек и плюшена завеса отгоре. Тогава изниква недостатъка, че те заболяват ушите от тишина и като си говориш с някой много трудно локализираш къде се намира тоя някой. Това води до неприятно усещане в ушите.
Ниските честоти се поглъщат много трудно. Основно защото се получават резонанси между стените или между тавана и пода. Затова се слагат и дървените плоскости в студията или се правят с наклонени тавани. В малките студия където трябва да се погълнат ниските честоти се прави резонансна камера която е извън стаята и има дупка която да поеме въпросния резонанс и да го абсурбира. Такова не съм правил но съм виждал в разни студия. Прилича на един голям сандък в другата стая с дупка към студиото.
При мен проблема е решен с наклонен дървен таван и 2-3 ката дебел мокет на пода.

Вто Юли 29, 2014 10:15 am
Профил
Аватар

Погледни тук.

Вто Юли 29, 2014 10:43 am
Профил
Аватар

Най-големия проблем според мен ще са вибрациите които се предават директно към пода/стените. Като се развърти фрезата и ще почне да вибрира. Или пък ако реши за зачука някой пирон... Тези се предават директно по плочите и е трудно да се абсорбират.

Вто Юли 29, 2014 12:26 pm
Профил

velio написа:
Най-големия проблем според мен ще са вибрациите които се предават директно към пода/стените. Като се развърти фрезата и ще почне да вибрира. Или пък ако реши за зачука някой пирон... Тези се предават директно по плочите и е трудно да се абсорбират.

Ами едно време в шумен фрезата беше в гаража под мен, не мога да кажа че съм я усещал.

Вто Юли 29, 2014 9:23 pm
Профил

Абе че ще си е шумно- шумно ще е. Проблемът в действителност е по-скоро в едни злобни заядливи вещици, които се чудят за какво да се хапят с мен.

(онзи ден една от тях вика "Как можете да си смените вратата без да ни попитате дали сме съгласни?" WTF?!?!? )

Сря Юли 30, 2014 7:30 am
Профил
Аватар

Най-евтината изолация от акустичния шум е облицовката на стените с кори от яйца (от тия от пресована хартиена каша). За вибрации има специални тампони от гума и шпилки, които нямат твърда връзка помежду си.

Сря Юли 30, 2014 8:00 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Ама ти с това трябваше да започнеш... Има ли заядлива комшиика каквото и да правиш е безсмислено. Дори и нищо да не се чува от твоята работилница, фактът че тя знае че ти там работиш нещо на нея и е достатъчен за да "чува" и да и "пречиш".
Случай от онзи ден:
тя: - Кво правите с тая музика? Дум-дум и онзи ден , и вчера.. пречите ми....
аз: - Ама вчера не бях в града.....

Те кат наберат инерция спиране нямат :).
Сори за офф-а.

Сря Юли 30, 2014 9:05 am
Профил

сложи табелка "Секс клуб" на мазето, да чуем злобарката какви ще ги плещи тогава :-)

Чет Юли 31, 2014 9:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]