|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:56 pm
| Автор |
Съобщение |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
 Rohde & Schwarz
Вълнува ме един въпрос - само на мен ли ми се струва, или R&S нарочно правят възможно най-неинтуитивните потребителски интерфейси? Или пък имат някаква тяхна логика, с която след време се свиква? Или се изисква някакъв мозъчен дял, който при мен липсва? Това го казвам след 2 дни борба с един спектрален анализатор 9 KHz - 26.5 GHz (даже не мога да разбера кой точно му е модела). Последно преди година ползвах един друг техен, пак беше тежка мъка, но в крайна сметка след няколко часа разбрах как да save-на спектър на флопито. Гледам панела, менютата, документацията и се чувствам като неграмотен циганин-пенсионер пред интегрална бюлетина с преференция. Иначе тук преобладават Agilent, с техни инструменти нямам никакъв проблем. Между скопове Tektronix и Agilent превключвам автоматично. Имаме и две бройки HP 89410A - от това по-изпипан, универсален и интуитивен уред не съм виждал. Жалко че вече не ги правят, а и няма заместител  Сред колегите има консенсус - това е уредът, който биха взели на безлюден остров, ако имат право само на един...
_________________ Manners maketh man.
|
| Сря Май 28, 2014 3:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Rohde & Schwarz
Тоя въпрос може да го зададеш за много продукти, примерно всичко що е творение на Ментор, седиш, гледаш, мислиш и решаваш че си твърде тъп ... то не само де, аз мога да давам примери ..... не знам нарочно или не, но някои доста добри продукти имат невъзможни интерфейси, може би се правят от гении, а както знаем всички гении са леко мръднали, може би това е техния начин на логична подредба и функционалност.
Последна промяна ToHu на Сря Май 28, 2014 9:35 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Май 28, 2014 6:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ха-ха! добро сравнение - R&S и ментор mountaineer, не ти липсва мозъчен дял. но и аз имах подобни съмнения първата година, откакто захапах ментора сериозно, а той е с много повече менюта дори от по-по-най уреда на R&S. на мен лично ми е странна логиката дори в именоването на уредите им, прилича ми на лафа за немците, когато слушали виц, чакали края на изречението и тогава се смеели. та и в R&S всяка буквичка значи нещо, но пък същата буквичка в друг уред значи друго. така че, явно няма логика и човек трябва да си дава зор да запомня комбинация от съгласни... ти с кой точно уред си се сблъскал?
|
| Сря Май 28, 2014 9:30 pm |
|
 |
|
Pif
|
Абе няколко такива спектрални са ми минавали през ръцете ама не помня да съм имал проблеми с тях. Просто трябва да знаеш какво искаш да мериш и в какви граници искаш да го видиш. Имаше нещо с обхватите и скалите ама не е болка за умиране. Къде го тоя спектрален дето ти дава зор ?
|
| Сря Май 28, 2014 10:27 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Като каза, сетих се че някога имах офисен стационарен телефон Siemens. Всичко много хубаво, беше с ридконтакт за слушалката, обаче така и не можах да разбера как да му намаля звука. Та и аз имам едни мои си класификации за немски интерфейс ..
|
| Чет Май 29, 2014 12:03 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ооо сименс, изобщо не ги споменавай, и те са ми любимци, както е мерцедес, едно нещо ако си е на мястото пък на. Преди години ходихме на една обиколка с едно от малките, за 3 седмици успях да разгадая кай да си свържа телефона ... Аз друго и не опитвах. Те всички нвмци, швецарци и др в региона са царе на логиката.
|
| Чет Май 29, 2014 8:30 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
От скромния ми опит с битова електроника - и схемотехниката им е същата.  Например импулсно неизолирано захранване на пералня, чиито минус може да е вързан към нула или фаза, в зависимост от това как си включил щепсела. 1-2 автомобилни печки Webasto - пак такива изпълнения. То затова почти никой не се справя със сервиза - мигаш на парцали какво са искали да сътворят. 
|
| Чет Май 29, 2014 11:02 am |
|
 |
|
mountaineer
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Този на снимката е.
Накрая сигурно ще се свърши работа, ама бива ли да е толкова зор? Поне се успокоих, че не само аз не разбирам немския гений. Ще си купя събраните произведения на Гьоте, ще ги изчета и ще пробвам пак. А може и по-скоро да ми се наложи да влизам в час, в родината на видни личности като Хитлер, Шварценегер и Фрицл.
|
| Чет Май 29, 2014 11:13 am |
|
 |
|
velio
|
Ooo Webasto! Чудо на чудесата! Това нещо така и не открих каква точно логика са вложили при опроводяването на печатната платка.  Ама това май важи за голяма част от автомобилната електроника - имам чувството че се опроводява от студенти втори курс...
|
| Чет Май 29, 2014 11:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
базовия модел е FSEM ония цифри в дясно 1080.1505.20 са 'ordering information' което сочи към модел-20 (FSEM20), но при него последната цифра е 20, а не 25. 25 е може би някаква полу-стандартна опция, трябва да зяпаш и отзад. модел 20 е с малко по лоша дълговременна стабилност, по-висок Noise floor и по-лоша линейност на ниски нива (-80..-95dB) това е така, защото правят едни шаси с почти 100 опции (в случая FSE) и след това имат хиляди варианти в пермутации. едва ли не всеки уред е уникален... --- за автомобилите фаворит за сега ми е рено еспейс. преди години вземам едно от летището в милано. яхам коня, тръгвам да излизам от летището и реших да си пусна радиото. първия бегъл поглед не ме насочи към нищо, викам си "дай да изляза от летището и по магистралата ще мога да хвърля поглед за повече от секунда". излязох, хвърлих поне 10 погледа - нищо наподобяващо радио. спирам на първата бензиностанция и почвам сериозен оглед. гледах, гледах... отидох да си взема кафе, викам си "сигурно ми се е размекнал мозъка в самолета". пия кафе и продължавам да гледам. накрая извадих едно 300-400 страници ръководство от жабката и почнах да чета. изпих си кафето. на 38-ма страница го намерих (как се включва радиото)... на гърба на лоста на чистачките има 2 бутончета за усилване и намаляване. трябва да се натиснат едновременно за 3 сек. и радиото пали. на другия ден реших да си пусна диск. е... и ръководството не помогна. звъннах на едно приятелче, тогава беше дилър в рено. и оня ме пита за номера на шасито.  защо бре? ами до не-знам-си-коя година се намира еди-къде-си, след това го слагат еди-къде-си, последно е еди-къде-си. и понеже не можеш да разбереш коя е годината, дай номера на шасито да видя в компютъра... чейнджъра се оказа в багажника, като трябва да сгънеш допънителната седалка и да махнеш кората над калника.
|
| Чет Май 29, 2014 12:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Таблото му е фйешън.  Какво значение има останалото? Интересно ако имаше музика на флашка, къде ли се боцва?
|
| Чет Май 29, 2014 12:27 pm |
|
 |
|
mountaineer
|
Интересна информация, благодаря.
Ето и една снимка изотзадзе.
Линейността много не ме бърка, защото "сигналът" ми е шум в широка лента. Noise floor-а го минавам без проблем, във веригата след източника има доста усилване.
|
| Чет Май 29, 2014 12:36 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Какво му е фешън, бе ??? Най мразя красивите нефункционални решения (блондинка с къса пола в кухната да ти прави вечеря). За да си погледниш таблото трябва да си извъртиш главата настрани. Хората правят 'грозни' прожекции върху предното стъкло, само и сами да ти е пред очите всичко, тия само дето не за го сложили на страничното огледало.
|
| Чет Май 29, 2014 12:37 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми фиешън е. Кой го интересува функционалността?  То и блондинката с къса пола така - на кой му дреме как готви, ако е със стегнат задник и "говори" френски перфектно. 
|
| Чет Май 29, 2014 12:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми като гледам е съвсем прост базов модел, гол 'кат пушка има само 2 опции - B4-Low Phase Noise and OCXO - B5-FFT Filter (1Hz - 1kHz) вероятно нов е под 50К афро. ти шум или сигнал ще мериш? ако ще мериш шум, виж опциите FS-K4 и FSЕ-K5. те са чисто софтуерни, но нямам идея колко струват
|
| Чет Май 29, 2014 2:04 pm |
|
|