|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:38 pm
| Автор |
Съобщение |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
 Съвет за лаптоп
Скоро си взимам лаптоп, но се чудя да ли да си взема core i7(4 ядра) с вградено видео или core i5 (2 ядра) + външна карта. За какво ще го ползвам ще кажете ? Ами за всичо, не съм геймър но поцъквам шат-пат(разбирайте 2 -3 месечно), CAD системи и други такива. Мнения ?
|
| Сря Авг 14, 2013 3:21 pm |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Съвет за лаптоп
Вземи си десктоп за графичните нужди - КАД и игри (500-600 лв - малко на изуст го казвам) и старичък лаптоп от типа на Делл Д620/630 или ИБМ Т60/61 (300 - 400 лв) за програмиране и работа изобщо. Да ги съвместяваш в едно - ни рак, ни риба, не си струва парите и проблемите после.
|
| Сря Авг 14, 2013 10:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
+1 Аз бих му препоръчал МакБук ... ама много пари - не, че не си ги заслужава де, струва си всяка стотинка ... и все пак са си много. Между делл и леново - категорично не делл ... моя опит с делл д820 е трагичен - една торба пари (повече отколкото за мак) и само ядове с него - единственото хубаво му беше матрицата - 1920х1200 - 3д видеото пълна скръб, грее, пантите се чупят.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Авг 14, 2013 11:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе имам едно HP ... не му помня вече модела, 2004 е купувано, та те това HP няма чупене, батерията държи повече от 2 годишната ми тошиба, корпуса е магнезиев и CD-то му работи ... що не правят такива вече не знам. Със сигурност не вземай тошиба, от това което чувам е че дел са по добре. Със сигурност недей тошиба, леново майне е никак зле. За мак бука .... всичко му е хубаво, е почти всичко , CD-тата не струват. Проблема там е че ако не ползваш Mac OS си е абсолютна загуба на пари. Директно боза го скапва, и батерия заминава, и power managementa не върви. Ако си боза през виртуална машина пък перформанса пада. Аз съм така на десктопа, от тоя i7 нищо не усещам, по леки неща вървят добре, но не мога да позлвам всичко което процесора може да даде.
|
| Чет Авг 15, 2013 12:06 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Попитай за съвет тук: http://hardwarebg.com/forum/forumdisplay.php/50Гледай процесора да е: http://en.wikipedia.org/wiki/Haswell_(microarchitecture)#Mobile_processorsТези Haswell за десктоп процесори не ги бива много-много, но за лаптопи са идеални.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Авг 15, 2013 6:40 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
+1 за марката Lenovo Ползвам 2 вече няколко години и до сега никакви проблеми. И са сравнително студени.
|
| Чет Авг 15, 2013 9:07 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Каквото и да правиш, имай предвид, че i7 на лаптоп, няма нищо общо с i7 на десктоп. Реално всеки i7 лаптоп дава производителност на читава i3 десктоп машина. Айде да не генерализираме "всеки" лаптоп, но поне тия дето са под 2000лв., логото i7 е колкото да се продават. Иначе и аз съм за Леново. От 10 години не съм си купувал друго, та едва ли мнението ми е меродавно, де 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 15, 2013 9:17 am |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
Още един глас за Lenovo 
|
| Чет Авг 15, 2013 11:16 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Има варианти с две видео-карти. Вградена и някаква външна, за по-яки сметки. Превключва ги в зависимост от текущите нужди и настройки. Като ще си хвалим марки, да метна един глас за Панасоник, цивилната им серия. Е, цивилна според техните си стандарти... 
|
| Чет Авг 15, 2013 11:29 am |
|
 |
|
polinom
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
Аз имам тошиба на 5 години и един ден не е била в сервиз, даже за почистване. Преди 5 години струваше 900 лв и имаше надпис "произведена за България"(тогава беше възможно най-евтният лаптоп който можеше да се намери и да представлява нещо повече от PM3 плеър ), работи вече 3-та година със Windows 7 и съм мега доволен. Вярно е че е мега слаба, но си представете в 1 курс как съм пуснал SolidWorks, word-a, google Chrome, може би някаква музика и си вървеше перфе. Затова съм със сънтимент към марката , имат също и готини гаранционни условия, и качествен БГ съпорт. http://toplaptop.bg/laptopi-toshiba/Lap ... 001B3.html . -поръчан е !! Не искам десктоп понеже пътувам (още уча и даже не знам къде ще съм след 3-4 месеца ) иначе установя ли се 100% край на лаптопите. Знам че процесорите за настолни са много различни от тези за лаптопи
|
| Чет Авг 15, 2013 12:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ти си или страшен късметлия или платен агент на тошиба  Аз освен моята купих още 4 или 5, за децата, за познати, за офиса ... ми всички имат проблеми, тошиба не искам и да чуя, а е от скъпите ... иде ми да я блъсна в стената, но то може и да се уреди.
|
| Чет Авг 15, 2013 7:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Що бе, колегата има няква почти 10 годишна тушиба, първо била на брат му - папорджия. Освен че преди няколко години и уголемих RAM-а и преинсталирах WinXP че беше блъскано с вече неизползваеми програми друго не е патила. Вярно, че навремето е струвала мама си и баща си (3ГХц проц), тежи и грее повече от аналозите си ама щом е изтраяла кораба и нервите и незнанието на колегата... polinom-е, добре че поне си го избрал лайт-версия  Щото скоро ми се изпречи едно 18 инча прасе (коментирах го във форума) и наистина не ставаше за нищо, може би само за геймърски LAN партита на тежкари. Не му пише цената но е вероятно за парите му можеше да си купиш читав Dual Core и да ти останат за десктоп-самоделка ама нейсе - ако си го пазиш и е сполучлив след време може да го дадеш на децата си да се ровичкат из рекламите на нета докато изкопаят каквото им трябва, или да си пущат ретро игри дето не искат флаш или джаба ами проц и видео карта 
|
| Чет Авг 15, 2013 9:00 pm |
|
 |
|
polinom
|
95% съм сигурен че в БГ се внасят предимно ИТ продукти които не покриват заложените параметри, колкото да не ги пускат под други имена или да ги бракуват. Преди време си мислих че когато една компания слага име гарантира с това за качество, за последните годни тая моя гледна точка се промени. Пример: мислих да взема таблет от най-китайските но взех Acer след година и половина дъното изгоря, съквартиранта ми си взима лаптоп HP za 4000 лв!!! Да не разправям за неговите проблеми като смяна на монитори и клавиатури, сестра ми си взе packard bell: за една година изгоря батерията, харда се смени, имам едно по-светло петно на монитора, сега се чухме пак бил за нещо в сервиза. Има 1-2 приятелчета които работят за HP, те самите викат (H)e (Р)аботи. И да спомена за тошибата че веднъж я залях с кафе ама не просто опръскана, кафето потъна някъде из клавиатурата. Даже сега я оставям на наще да си я ползват.
|
| Чет Авг 15, 2013 9:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не проблема е всемирен, поне с повечето продукти. Някои от лапатопите ги асемблират тук, в смисъл доконфигурират, което си е баш асемблаж,с тях още повече проблеми има. като цяло и туки в US все същия. Женатаползва таблети на HP, то не са точно таблети, ами едни коитохем са с тъч, хем с клавиатура и им се върти екрана, сега не помня модел. Позлва ги вече 10-на години. Още имам от старите им модели които са си ОК и като батерия и като хардуер, е слабички са, има едно две с изгорели дискове. Новите са боза. Вече второ се скапва. Последното е купувано в US, имаше си разширена гаранция и дойде техник у нас и смени дисплей, клавиатура, хард диск ... някакви части по кутията, релано всичко без дъно и батерия. Това след около година експлоатация, и пак се дръвчи. Отделно батерията е тотално умряла,а имай в предвид че освен оригиналната позлваше и допълителна външна пак от HP, и двете в рамките на година дадоха фира. Просто нищо вече не се прави както трябва. Имам Vaio на 15 години, ако изключим батерията всичко му работи, дори и CD-то .. може и DVD да е не знам. Новите карат по година, и толкова няма. Изобщо почти няма какво да се купи, препоръчват ми високия клас на дел или леново,чудя се с кое да си пробвам късмета. Иначе на ейпъл продуктите са най-качествени, но лично за мен неизпозлваеми. А за Тошиба и друго дърво, съпорта е смотан та смотан, вкл. и драйвери и съпътстващи дискове. Моето е Tecra S11-124, това нещо няманамиране, нито по сериен номер, нитопо модел. Излиза само в еидн несмки сайт и то май не точно този. Драйверите които тегля от тях не биват за нищо. Ако инсталираш от оригиналния диск всичко свършва, боз 7/64 с неизбоимо количество ненужен софт.като почнеш да махаш софта и току се счупи нещо. Отделно този боз по дефаулт е преебан. Примерно explorera не ъпдейтва десктопа, ине само. Примернокопваш файл но не го виждаш, F5, F5 .. и се види. Айде аз не съм фен на 7, сложих XP, пак от техен диск, имат такъв. Ами пак боза, пак кушища ненужен софт, айде махнах го малко по безболезнено, ама power maganementa не бачка като свят, батерията не се зарежда, на 3-тия месец почва да ми казва че е за смяна. Преди 3-4 седмици инсталирах 7-ца но моя си, всичко добре, ама няма драйвери. Тегля от тук, от там, каквото намеря по сайата им, в резултат от един момент на сетне експлорера почна да се чупи.... абе пълна трагедия, бях на косъм даскачам отгоре му, ако бях бекъпвал предния ден със сигурност вече щеше да е мъртвец.
|
| Чет Авг 15, 2013 9:44 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Късметлийска работа е това с марките, ако за някоя знаеш, че не работи добре, това стига. Ама да знаеш за някоя, че работи не стига - има късмет в цялата работа. Ей го тоя телевизор (лаптоп) от който пиша, преди 3 ли години го купувах 4 да не са. Изгоря му PHY-то на ethernet-а в гаранция; тук един съфорумец по него време правеше гаранционни ремонти за Acer и му го занесох. Имаше приготвена цяла платка (основната, една бая голяма баница), ама с нея не тръгна, паметите не работеха. Той доста сръчен човек, смени му PHY-то (в QFN, направи го от раз - кога ли ще ми се случи и на мене такова чудо  ) и оттогава колко години са тоя телевизор почти не е гасен. Та това с изгорял PHY примерно не е лесно да се предвиди, стават всякакви бози. Аз като купувам в днешно време не гледам марката а параметри и гаранционни условия, ако не работи да си му мисли който ми го е продал както аз си им бера грижата на моите неща (то гаранционно оправях само един анализатор веднъж дето ми беше върнат в насипно състояние де, яко копан в жалък опит за копиране - оправих го за да запазя добри отношения).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 15, 2013 9:45 pm |
|
|