|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Цената на протеста
Ей така докато си карам се замислих каква е цената на протеста и ... Затварянето на булеварди и затуднение на движението. В София има над 800 хил превозни средства, ако предположим че дори 10% от тях са еднократно засегнати всеки ден и ътяим се удъжава само с 1 км и 5 мин то излиза че само за гориво се дават по 12 хил на ден. Отделно ако приемем че ъв вскеи автомобил има само по един човек, който е на заплата от 800 лв, тези 5 мин са още 30 хил на ден. Това е съвсем консервативна сметка, защото и удълженито на пътя е повече, и загубеното време и засегнатите превозни средства. Отделно тук не са смятани амортизции и др подобни които обач се търпят. До тук мин 40 хил на ден. От тук насетне има много допълнителни загуби за бизнеса, най-малкото ако на площада всеки ден има 12 хил чоека всекидневното стоене д 12 часа няма начин да не им се отразява. Дори с 5% да им пада производителността, това са 4800 човеко часа, или при средна заплата от 800 лв още 22 хил лева на ден. Загуите обаче са акумлативни и прогрсивни, та няма да с еочудя ако протеста само от тези рзходи излиза по около 100 хил на ден, т.е. до тук протестиращите са ощетили икономиката с поне 4 млн. Ако добавим разходи по охрана, почистване и др цифрата сигурно бързо може да набъбне до към 6-7 млн.
|
| Чет Юли 25, 2013 9:44 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
 Re: Цената на протеста
Сравни твоите сметки с милиардите загуби, които ще се случат заради престъпното правителство! Ако самозабравилите се комунисти бяха подали оставка по-рано нямаше да има загуби заради протестите.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Чет Юли 25, 2013 10:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да ти кажа честно последните 10-на месеца не се бях интересувал за дълга към частният сектор. Тази сутрин гледах предаване по On Air, към момента дълга е над 800 млрд, 200 от него само от невъзстановено ДДС. Нямах предства че цифрата е таква, предполагах че се е стопила до към 200-300 млн общо. Оказва се че за 4 години няма изчистени сметки, просто близо еидн млрд са взети назаем от бизнеса. Да ама има една малка особенност, не знам каква е лихвата по задълженията на държавата, но по неразплатеното ДДС е 10% на година. Както и представител на нестопанска асоцияция каза сутринта, на държавата и е много по изгодно да вземе кредит дори при 6% лихва и да се разплати с бизнеса от колкото да дължи пари на бизнеса при тази лихва. Нали се сещаш че тия пари трябва да се дадът, не може да се отпишат, колкото повече ги държат толкова повече лихви се трупат, и отделно преебават икономиката. Така че този заем от 1 млрд е не само нужен ами належащ дори само за това разплащане. В един момент бизнеса ще с епрринуди да си вземе силово парите, като казвам силово имам в предвид през съда и никой не може да направи нищо по въпроса за да спре това вземане. Тогава за да се обезпечи или ще се вземат рискови заеми, или длъжниците ще започнат да продават каквото имат, и тогава хората да не се чудят защо градинките им ще се превърнат в паркинги а парковете в молове. Няма начин да вземеш пари и да не ги върнеш, за голямо съжаление БГ не е САЩ и тук дори и фалита не освобождава от задължения, както може да бъде разпродадена фирма така може да бъде разпродадена и общинска собственост за обезпечение на вземания. А тези милиарди загуби не знам къде ги виждаш, про цялата си наглост ГЕРБ успяха да пребарат за 4 години не повече от 1-2 млрд, като голяма част от тях не са откраднати, просто определени поръчки са дадени на съответни фирми, има ощетяване но то едва ли е над 10-20% от тази сума. По голямото ощетяване идва от некачествени работи, но дали е ГЕРБ или БСП или някой друг, лайно за 5 лв мирише като лайно за 5 лв, т.е. това че ще има загуби от некачествено строителство и изпълнение е последствие единствено от опорочения закон за общшествени поръчки и опита да правиш с пръдня боя.
|
| Чет Юли 25, 2013 10:53 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Все едно чета "Работническо дело"....
ТоНи, монетата има и друга страна - тези хора на площада не си карат автомобилите, не позволяват на други автомобили да замърсяват въздуха, не консумират електроенергия...
Докато има фактури от Илиянци - няма как да се възстоновява ДДС веднага. От тези 800 млн са просрочени 300 - вероятно има причина. Ако няма - ами има си съд, нека фирмата да съди БГ. Как така ще се тегли 1 милиард заем??? Та мен някой пита ли ме, дали го искам? Ами да изтеглим 10 милиарда и да построим Белене - каква чудесна переспектива!
Между другото към твоята фирма държавата има ли някакви задължения за плащане?
|
| Чет Юли 25, 2013 11:08 am |
|
 |
|
ToHu
|
Wise ти наистинал и все още вярваш на мита за фактурите от Илиянци ... едва ли и 10% от това ДДС е такова. Друг момент, ДДС което е по схеми се възстановява, щото схемите са на близки до власта. По отношение задължения към мен, към едната има ДДС, не е голяма сума и не се и пъна за него, и аз имам от тази към държавата и смятам че сме фитка, в еидн момент аз ще им внеса каквото им дължа, те ще ми възстановят ДДС и данък и готово. Към по големите фирми няма, вече няма, близо 2 години ни дължаха над 200 хил без никакаво основание. Някои от другите фирми дори си надвнасят ДДС, т.е. не си теглят това което може да бъде изтеглено само и само да не се влезе в някакъв филм и да се търси злоупотреба защото това е крайно нежелателно. А въпроса е не дали трябва да те питата за тия пари, трбявлао е да те питата дали да ги изхарчат, след като са ги изхарчили е редно да ги платят. А дали си наясно че всъщност не млака част от задълженията са по програми. Тези пари не са твои и никога няма да бъдат, не забравяй това. Това че парите излизат от нашия джоб и влизат в държавата тов ане ги прави наши. Ако не ти харесва отиди в държава където се усвояват по добре. И много ми е интересно като кажат тия пари ще ги връщат и нашите деца ... как под каква форма, ще дойде някой и ще каже давай сега 1000 лв щото държавата има задължения ? Тези пари се отделят от данъци, мита и такси. Държавата има грижа да си организира вземанията и даванията. Жителите нямат ниаккво право да се местя в държавния бюджет и да искат ендо или друго. Това е същото като с менажирането на проектите. Аз да речем подавма моята оферта /предизборни обещания и програма/, инвеститора ме избира, подписва договор, от там на сетне инвеститора няма право да разпореди и 1 ст от своите пари, разпореждам ги аз, и ако искам ще му сложа плочки версаче ако искам ще му покрия подовете с конски лайна, това е мой избор. Аз имам задължение да спазвам договора и изскванията според които съм дал оферта, от там насетене съм свободен да правя каквото искам с тези пари. Ако съм оферирал бождет от 10 млн и проекта излезе 8 млн аз прибирам 400 хил, 20% от икономията. Ако проекта излезе 12 млн, аз си нося неустойките по договор. Е точно така е и с държавата, ти избираш този който менажира, как менажира не е твоя работа, той или постига или не целите, съответно търпи санкции и неустойки, няма да бъде избран отново, ще бъде свален от власт .. но за да стане трбява д аима обективни причини. Примерно аз решавам да позлвам фирма Х макар и по скъпа, това е мое решение, не може да дойде инвеститора и да каже махай се от тук ти ще ми изхарчиш всички пари. На държавта трябва да се гледа като на фирма или на еидн голямпроект а на политиците като мениджъри, и то не толкова политиците в парламента а на министрите и заместник министрите.
|
| Чет Юли 25, 2013 11:24 am |
|
 |
|
3aek
|
вие наистина ли не виждате какво става? гласуват нов бюджет и ще теглят 1 милиард за да се разплатят ... с фирмите които им финансираха изборите след като откраднат тези пари спокойно може да се оттеглят
|
| Чет Юли 25, 2013 7:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ама т епарите ги имаше, защо трябва д атеглят заем, имаше от къде да ги вземат и после другите да му мислят. А иначе несъмнено не малка част от задълженията са към фирми около БСП, ама тов акакво променя, да не би да прави задължението невалидно, или дай да не им платим, не става, просто не става, няма значение чии са фирмите редно е да се плати.
|
| Чет Юли 25, 2013 7:32 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Все е тая около кого гравитират фирмите. Ако ще ги наказваме за това, с всяка смяна на управляващите партии да съсипваме тия на опозицията ли? Не ми изглежда никак далновидно! Нали всяка фирма има работници, плаща данъци и осигуровки, прави БВП, а не политика. Идеята на Дянков да се декапитализират фирмите с невръщане на ДДС и неплащане на свършена работа беше една от двете големи тъпотии, които сътвори! Колкото до заема - което и да е правителство, дали сегашното, дали следващото служебно или редовно ще е принудено да го вземе. Няма друг изход! Фискалния резерв е на такова ниско ниво и перспективите толкова лоши, че ще падне борда (което е и целта на "задкулисието" на протестите). И тогава всички "ще видим кон боб яде ли".
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
Последна промяна Lupus на Чет Юли 25, 2013 8:20 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 25, 2013 8:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
съгласен ...
|
| Чет Юли 25, 2013 8:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Забранете на протестиращите да съсипват България, че за политиците работа не остана! А както съм се изказвал многократно: няма по-безотговорно нещо от служебно/коалиционно правителство. Марш, мамка ви...!
А ако следващите вземат да се дънят - пак предсрочни избори. Другото решение е отстрел!
Иначе: една народна мъдрост казва: "Дали камъкът ще удари гърнето или гърнето ще падне върху камъка - все гърнето ще се счупи". Време е за смяна на местата!
|
| Чет Юли 25, 2013 8:35 pm |
|
 |
|
Lupus
|
"И така до края на света!" Бумммм.... Познато ли ти е? 
|
| Чет Юли 25, 2013 9:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Те в Гърция като ги смениха една камара с протести та все едно се оправиха. Вече колко години стана германците все ги наливат с пари и всеки път е уж "за последно"  . Почни да правиш предстрочни избори на няколко месеца пък да видим как ще стане така, че да се оправи държавата. Ама кой мисли за такива работи - важно е патаклама да има. И тук много хора не харесват президентите и правителствата, но в момента в който ги изберат и почти всички казват - "това вече е нашия президент" и въпреки, че продължават да критекуват никой не тръгва да го сваля с протести, защото не му харесва избора. Когато избраха Буш младши за втори път реално той получи по-малко гласове като бройка на изборите, но понеже има повече гласове в ключвите щати получи и повече делегати в събранието, което избира президента. Ама после никой от противниковата партия не излезна по улиците да протестира и да чупи докато президента си подаде оставката. Може политиците да са долни утрепки и курветени, ама ако не ги оставиш да работят тези, дето сте си ги избрали сами няма как нещата да тръгнат да се оправят. Затова вместо да се пените след избори е по-добре да ходите на тях и да гласувате. Извинението, че нямало за кого не важи - винаги има за кого. Тук съм виждал протести единствено на локално ниво и то обикновено профсъюзни малоумщини или срещу компании. И обикновено искат да се промени взето вече решение, а не да си подават всички оставките.
|
| Чет Юли 25, 2013 9:52 pm |
|
 |
|
Lupus
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Те в Гърция като ги смениха една камара с протести та все едно се оправиха. Вече колко години стана германците все ги наливат с пари и всеки път е уж "за последно"  . Почни да правиш предстрочни избори на няколко месеца пък да видим как ще стане така, че да се оправи държавата. Ама кой мисли за такива работи - важно е патаклама да има. И тук много хора не харесват президентите и правителствата, но в момента в който ги изберат и почти всички казват - "това вече е нашия президент" и въпреки, че продължават да критекуват никой не тръгва да го сваля с протести, защото не му харесва избора. Когато избраха Буш младши за втори път реално той получи по-малко гласове като бройка на изборите, но понеже има повече гласове в ключвите щати получи и повече делегати в събранието, което избира президента. Ама после никой от противниковата партия не излезна по улиците да протестира и да чупи докато президента си подаде оставката. Може политиците да са долни утрепки и курветени, ама ако не ги оставиш да работят тези, дето сте си ги избрали сами няма как нещата да тръгнат да се оправят. Затова вместо да се пените след избори е по-добре да ходите на тях и да гласувате. Извинението, че нямало за кого не важи - винаги има за кого. Тук съм виждал протести единствено на локално ниво и то обикновено профсъюзни малоумщини или срещу компании. И обикновено искат да се промени взето вече решение, а не да си подават всички оставките. |  |  |  |  |
Евала!
|
| Чет Юли 25, 2013 9:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
http://www.dnes.bg/blogini/2013/06/21/p ... uot.191462Tова вярно ли е? Защото ако е вярно тогава цената на протеста е бая по-голяма от колкото Тони я смята  . Бе тия дето искат да свалят правителството имали доста пари за харчене  .
|
| Чет Юли 25, 2013 10:24 pm |
|
 |
|
Lupus
|
За съжаление - ДА! И то са 50 кинта е за "редови" протестиращ. От там за "десетници" и "стотници" има доста бонуси.  Същото е и с купуването на гласове по изборите. Правят го всички партии, без изключение. Загубилите и "спонсорите" им пият по една студена вода. Спечелилите са като гладни въшки - смучат яко да наваксат и натрупат "сало" за следващите избори. Тази практика тръгна от 97г и не е спирала.
Последна промяна Lupus на Чет Юли 25, 2013 10:38 pm, променена общо 3 пъти
|
| Чет Юли 25, 2013 10:32 pm |
|
|