|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:20 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Размисли за китайска имервателна техника
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Размисли за китайска имервателна техника
Битката е между Rigol DM 3068 и Fluke 8846A (a.k.a. Tek DMM4050).
Китайчето изглежда доста интересно, изглежда си има всичко вградено (откъм софтуер - логер, интерфейси и т.н.). Има подстветка на бутоните, което е чисто ергономична функция, но на мен ми харесва. Максималното му показание е 2400000 (по спомени), в комплекта има сонди и разни други нещица. Китайчетата са известни с това че не се пестят на функции. Изглежда използваем. Цената е предимство.
Флюк-а от друга страна има температурно стабилизиран референтен източник, качествени резистори на входа. Максималното му показание мисля е 1010000, което на практика го прави 6 цифри (не 6,5). Софтуера иска лицензи. В комплекта не знам какво влиза. Четох че се оплакват от входните букси. Превключвателя предни/задни букси е меко казано странно решен за такъв клас уред (някаква пластмаса + пластини които се плъзгат по платката - напомня ми на Тек осцилоскоп от 70-те). Предполагам като метрологични характеристики е по-добър и във времето ще е по-стабилен.
И за двата не съм сигурен какъв е сервиза и колко струва калибрацията.
Само ви моля да не изпадаме в полемики за уреди струващи десетки пъти повече от тези. Дилемата е реална - трябва да си избера качествен уред в ценовия диапазон до 1300 - 1400 афро.
|
| Сря Апр 10, 2013 12:10 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Размисли за китайска имервателна техника
Ако имам парите бих взел Флюка.
Казвам го като човек, парил се от маркова техника. В смисъл, че в днешно време, марката въобще не е гаранция за качество, т.е. и големите произвеждат откровенни боклуци и не им дреме въобще.
Но конкретно Флюк са фирма от, която оплаквания нямам. Те едни от малкото "маркови" в момента, на които смятам, че марката струва парите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 10, 2013 2:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
софтуера и за двата предполага лабвю/VEE, совен ако не решите да софтуерисвате сами. в този смисъл, лиценза няма как да го избягате, независимо от уреда.
което пък ме навежда на по-сложната мисъл: какво искате да мерите, че да ви трябва софтуер/автоматизация. може би от там трябва да се тръгне, за да може да се даде приблизителна оценка на единия или другия уред в конкретната ситуация.
калибрация на ригол надали някой ще може да направи. гледам, че баш тези команди липсват в 'менуала'. може и да ги има, само да не са описани, но неведоми са пътищата такайски. като цяло, нищо впечатляващо в ригола (входните делители са дискретни)
|
| Сря Апр 10, 2013 6:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Преди няколко месеца смених портабъл скоп Флук с Овон и от такаеца съм 10000 пъти по-доволен. Просто такова дърво като тоя флук едва ли някой може да направи. Обаче това е за скопа. Мултиметтрите Флук например не ги заменям за други. Та според зависи май е работата  .
|
| Сря Апр 10, 2013 10:58 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
аз пък си купих ренде...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Апр 11, 2013 6:00 am |
|
 |
|
velio
|
@Дедо
За момента се сещам за батерии - ще сваляме разрядни криви и оттам - капацитет. Това относно автоматизацията. То като го имаш ти хрумват какви ли не приложения. В момента за целта ползвам осцилоскопа на най-бавната развивка, ама понякога стават много маймунки на клончето и не мога да го задържам за 2-3 часа заради едни батерии.
Гледам Агилент и те имат някакви модели, само дето еквивалентния им 34411A е доста солен..., освен това мери тоци само до 3А и капацитети само до 10u.
|
| Чет Апр 11, 2013 11:26 am |
|
 |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
Със стационарни нямам опит, но при преносимите мултиметри Fluke е бърз, точен и надежден. Китайския или е бавен, или е неточен, или с голяма консумация, или нещо друго му куца. На снимката горе в дясно всички недостатъци са накуп. http://s019.radikal.ru/i607/1210/83/26ccb61c30f4.jpg
|
| Нед Апр 21, 2013 12:53 am |
|
 |
|
velio
|
Карай, заявихме китаеца. Ще видим дали става, поне цената не е прекалена.
|
| Вто Апр 23, 2013 4:31 pm |
|
 |
|
velio
|
Ето малко отзиви, макар че в момента вниманието на повечето хора е насочено към протестите в столицата.
Значи в НИКАКЪВ случай НЕ препоръчвам RIGOL. Общо взето техниката е китайска и си личи от далече. Документация няма на практика. Разчита се на хелпа в менюто. Някои функции откровено не работят. На обхвата за променливо напрежение 750V~ има някакъв офсет -0.15хххV (кофти калибрация вероятно) което е супер странно, при положение че дори на 200mV~ показва 6 нули при закъсени изводи. Run/Hold бутона не работи за измерване на ток (бъг) (EDIT: имало ама се появи след рестарт...). Няма даталогер (което си е мой пропуск да го видя, но не вярвам да е кой знае какъв проблем да се добави в софта). Ъпдейта на дисплея е бавен, няма възможност да се ускори повече от 4 индикации за сек (въпреки че вътрешно прави десетки че и стотици измервания), освен в режим "зумер" където пък няма възможност да се забави... Няма "аналогова" скала. Прословутия 2nd display може да мери само честотата на променливото напрежение и ток, никакви неща от сорта на пулсации при постоянно напрежение, ток и напрежение едновременно, напрежение върху резистор (при мерене на съпротивление) и т.н. всякакви други неща които са ми хрумвали и са били просто въпрос на софтуер... Като цяло използваемостта на фунциите е доста базова, каквито са и самите функции. Софтуер за РС - йок. Вероятно се разчита на IVI драйвера и това да си намериш отнякъде LabView. Online ъпдейти - също йок. Фърмуер не видях да има откъде да се свали. Реално поддръжката е доста съмнителна.
Надявам се че поне до 4-тия 5-тия знак нещата са сравнително добре. Че то почти не остана функционалност която да е наистина добре направена.
Всъщност най-тъпото беше че сложения в комплекта кабел за захранване опираше в корпуса и на практика е почти невъзможно да се използва. Абе като цяло впечатленията са ми твърде противоречиви.
|
| Чет Авг 01, 2013 4:53 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
аз работих тук с риголски осцилоскопи... от тогава не бих си купил и мотика, ако на нея пише "ригол". големи дървета.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Авг 01, 2013 4:55 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|