Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Евтин рутер? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Евтин рутер?
Едно роднинско семейство искат да си сложат WIFI в къщи. Обаче се притеснени финансово и се търси най-евтиното възможно РАБОТЕЩО решение. Трябва им елементарен рутер, просто да разхвърля нета из апартамента. Другото условие е да е стабилен, че хал-хабер понятие си нямат хората, та ако нещо се смартафоса, аз трябва да го оправям. Обхвата не се гони кой знае какво, трябва да се покрие апартамента и толкова.

Гледам евтините TL-WR741ND (740) са около 30 лв. Мисля да му ръгна отгоре едно OpenWRT и толкова. Имате ли впечатления от тях, как са като надежност? Има и някакви D-Link ама за тях няма OpenWRT, с DDWRT аз опит нямам, а фабричния им фирмуер не го знам дали е читав. Има и някакви асуси, ама за тях пък съвсем нищо незнам.

Нед Авг 11, 2013 10:26 am
Профил ICQ

Мнение Re: Евтин рутер?
Аз не мога да ти помогна, но попитай и тук: http://hardwarebg.com/forum/forumdispla ... 0%B6%D0%B8 има доста хора, които се занимават с това и ще могат да ти помогнат. Проблема при рутерите е, че понякога сменят вътре хардуера и софтуера а модела го оставят същия, само буквата сменят. За това попитай там, кое е актуално. И наистина най-важното на рутера е да не забива, защото това са най-честите оплаквания.

Нед Авг 11, 2013 12:06 pm
Профил
Аватар

Ми с баш такъв карам тука, и на клиенти съм давал, години карат вече.
Нищо не съм им правил, както излизат от кутията така. 740 май са, не 741.
Wifi-чавата част я ползвам без encrypt-вария, само съм и сложил списък
на MAC адреси които да пуска, не знам как ще се държи инак но така е ОК.
50-те MbpS от близу не ги забавя, нагоре не съм пробвал (твърди 150).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 11, 2013 12:12 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Бягай далеч от D-Link всичко е рециклати със съмнително качество.Ако уцелиш читав биват ама TPLink са си класика.Относно моощноста ако ще се ползва нет и на смартфони слагай по мощен за да няма после ама на таблета или телефона ми разпада връзката :)

Пон Авг 12, 2013 7:56 am
Профил

740 с http://www.gargoyle-router.com/ (опенврт) от около година работи безпроблемно. Често му се налага да клати по 30-40Мбит/с торенти, не се е предавал сам. Взимай смело.

Вто Авг 13, 2013 10:31 pm
Профил

Абе ако ще минава само нормален нет е ОК, но почне ли да минава нещокато IP камера много от евтините забиват сравнително често, същото е при сериозни файлови трансфери, примерно от локален сторидж.

Вто Авг 13, 2013 10:32 pm
Профил
Аватар

Тоя за който става дума е TP-link 740 и го имам от години, и при клиенти съм го
слагал и т.н., не забива. Случва се да не го рестартирам с дни и седмици, всъщност
веднъж само си спомням да беше се спекъл нещо той. Това както е излязъл от кутията,
казва, че е с Firmware version 3.12.4 Build 100910 Rel.57694n . Не съм убеден, че и
другите дето са ми минавали през ръцете са със същия фърмуер, дотук работят.
На един клиент веднъж дадох D-link, пак евтин, и той работи (имах наблюдения
към година). По-криви ми се видяха менютата му за настройки ама това сигурно
защото не съм свикнал с него, и той правеше каквото ми трябва там, port forwarding
и такива работи.
И двата струваха 30-35 лева, не си струва човек да плаща повече ако просто му трябва рутер
и не гони повече от 50-60 MbpS, 100 баш дали прави не съм пробвал (LAN <-> WAN де,
зад него през суича мисля, че съм пробвал и си тече).

Сря Авг 14, 2013 12:40 am
Профил WWW

Ами аз доста съм пробвал и повечето не само евтини ми правят проблеми при интензивен трафик. Принципно IP камерите са малко по специфични, доста от тях са UDP може и това да оказва влияние, не знам, но ефекта е че забиват, и то забиват странно. Не става въпрос да забива веднъж или два пъти дневно, въпреки че делинковете точно така правят, но за три четери дена и се усмъртява. Лошото е че почти няма алтернативи. В офиса съм наслагал цисковски, просто даване на пари, забиват и това е. иситната е че последните месеци не помня да съм ги рестартвал, ама може някой колега да е, може и да са се кротнали. Линксисите май за момента ми се държат най-добре. То принципно и суичовете забиват, там имам и най-много проблеми с IP камерите, за момента има 2-3 марки които са ми ОК, почти всички други не устискват, като ефекта много често е дропене на пакети.

Сря Авг 14, 2013 2:46 am
Профил
Аватар

Кво ги зориш тия рутери бе :D

Предполагам тия IP камери генерират немалък трафик - не им знам коло добра им е компресията
но малък няма как да е трафикът. И като сложиш няколко зад рутер и те почнат да UDP-чат
като щури ей го, NAT таблиците или нещо подобно се задръстили. То аз съм виждал
рутери да са порядък по-бавни и при ftp трансфери ако не инициира човек връзката в
passive mode. Пак се справят де, помнят кой кой е и работи но мнооого бавно, като
сбъркам и тръгне така направо прекъсвам и почвам отначало, това за 10-ина мегабайта.

Сря Авг 14, 2013 2:14 pm
Профил WWW

Ами самия трафик не е много, 1-2 Мb от камера, обаче ефекта е такъв, дори при не голям брой камери. Реално навремето имах проблем с multicast с 100 Mb суичове, а там трафика е още по никакъв, ама се чупи. От тогава ако е за IP или Alied Telesyn или високия клас на HP, има и други ама ...

Сря Авг 14, 2013 11:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]