|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 от къде идват кутийките
|
| Пон Май 20, 2013 5:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: от къде идват кутийките
Клипа показва много, но не може да усетиш аромата на такова място, особено ако се работи с чам и производните му.  Някога всички подобни, че и по-големи цехчета са работили така - парна машина и система от валове и лентови ремъци към всяка машина. Имам няколко такива машини, естествено преправени за електромотори. Концептуално различни са от тия, дето се проектират днес. Може да са бавни, понякога капризни, но и след 100 години дават същото, което и когато са били направени. Искат само смазване, и толкоз. Радостно е че има оцелели и работещи и днес. На тия сметката за ток, ако и него не си го правят сами, е само за осветление и за нагревятеля на "печата".
|
| Вто Май 21, 2013 12:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На мен ми е чудно, как кучето, а и жената оцеляха до края на клипа.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Май 21, 2013 1:55 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
|
| Вто Май 21, 2013 2:06 pm |
|
 |
|
ike
|
Някой ремък да захване малко от косата на жената или от козината на кучето и като ги повлече през макарите, ще ми станат само на жени и кучета.
|
| Вто Май 21, 2013 2:10 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Обаче идеята за парна машина като източник на бекъп енергия - да върти 10-ина киловата генератор примерно - не беше ми идвала а е прекрасна. По-непретенциозно откъм гориво не може да го направи човек (освен с малък реактор дето да не му трябва никакво гориво идните 30+ години може би  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 21, 2013 2:23 pm |
|
 |
|
nik
|
впечатляващи са и машините и постоянството на собствениците, да работят чевръсто и постоянно за да съхранят бизнеса и фабриката
машините са концептуално различни защото са планувани да се ползват 100 години, и наистина се ползват 100 години защото и хората са концептуално различни, фамилна фабрика, от поколение на поколение се предава както фабриката така и възпитанието от времето на машините - по добре да работи и изкарва малко пари всеки ден 100 години от колкото да се продаде за скрап и да се изкарат много пари за 1 ден
|
| Вто Май 21, 2013 2:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
А да ама то тоя смисъл на поста беше очевиден пък и немалко хора тук, дето им се налага реални неща да правят, си го знаят  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 21, 2013 2:56 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Повечето дърводелци имат проблеми с отрязани пръсти и прочие хубавинки от самите режещи инструменти. С другото проблем няма - обикновено ремъците са така разположени че да нямаш повод да се мотаеш около тях. А освен друго лентов ремък е едно, а модерен клиновиден - друго. Бе не е толкоз страшно. Даже е кеф да се бачка. Само трябва да се внимава и да не се бърза повече, отколкото трябва. Относно генератора - предполагам точно от такова им е по-голямата част от електричеството. Това парното си се върти, независимо дали работиш или не с машините. Трябва да са луди да не закачат един генератор. И практически не само им е фрий, ами даже са на плюс, понеже иначе триците, стърготините и останалите отпадъъци трябва някъде да ги изхвърлят и да си плащат за което. Друг вариант е да си направят преса и да ги продават на брикети, пък с полученото да си плащат тока. Ама няма сми - така са автономни. Ако и тракторите и останалата техника са им парни или с газ генератор, даже и нафта няма да им трябва.
Последна промяна sparkybg на Вто Май 21, 2013 3:08 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Май 21, 2013 2:59 pm |
|
 |
|
nik
|
извинявам се... явно около мен са повече хората на които не им са очевидни нещата... (възпитанието)
|
| Вто Май 21, 2013 3:04 pm |
|
 |
|
ike
|
На мен също не са ми очевидни нещата. Една фабрика с щприцове, конвейри и китайци може да произведе няколко порядъка повече кутийки, при по-високо качество на много по-ниска цента. Това което го правят в момента е все едно за обмен на информация вместо да използваме оптични кабели, да ползваме пощальони на парни влакове.
|
| Вто Май 21, 2013 3:11 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
На мен защо ли такива конвейри с китайци ми навяват асоциации за заблудени нещастници работещи за единия обяд. Докато като гледам такива фабрики, където както казва спарки мирише на чам и някакъв пес спи блажено на пода, асоциацията ми е за нещо готино и уютно.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Май 21, 2013 3:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами явно пазар за дървени кутийки има и тия хора успяват да са конкурентноспособни на него, колко по-очевидно от това да е.
|
| Вто Май 21, 2013 3:52 pm |
|
 |
|
nik
|
заради ике ще кажа още нещо очевидно - благодарение на хора като тези, можем все още да пием 30 годишно уиски... ако искаш възпитание му казвай, ако искаш традиция... а не ракия "брезово" на етикета пише - отлежала в дъбови бурета в дядо ивановата изба, живиял съм там и знам кога и къде отвориха фабриката, но никой не знае кой е дядо иван и къде му е избата, и всички знаеха "дъбовите" цистерни които идваха от пловдив със спирт, е, това е отлежаването
иначе да - можем да спонсорираме прекупвача който ще изкара колкото и неконтролируемо множащите се китайчета за пластмасови кутийки заради които следващото поколение не само ще остане без работа но и ще се чуди къде да прави ново сметище щото пластмасата се разгражда много по бавно
|
| Вто Май 21, 2013 3:53 pm |
|
 |
|
tgi
|
Другото очевидно нещо, което хората често забравят докато не мислят за това какво да правят, та да има какво да се яде утре, е "животът е труден". Но пък има и примери как хората успяват да се справят с него и по трудния начин, като тези хора. По-лесно е разбира се човек да се нареди на опашката дето всички са на нея, правят каквото им се каже и получават колкото им се даде, но слава богу има и от другия вид, като тези хора от видеото. Брей, мислех, че е по-очевиден тоя му аспект отколкото се оказа - но със сигурност поста на Ник си струваше, за мене парната машина беше хипнотизираща като я гледах , всичките му там чекръчета дето мърдаха и цялото пуфтене  .
|
| Вто Май 21, 2013 4:02 pm |
|
|