|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:42 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Котел на твърдо гориво или ...
| Автор |
Съобщение |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
 Котел на твърдо гориво или ...
Изправен съм пред избор за отопление на 3 етажа по 130кв.м. та сега събирам мнения, и всякакви съвети, да видим какво ще се реши накрая. Някой ползва ли котел на твърдо гориво или някакъв друг? Каква система ? Какъв разход на гориво и съответно какъв разход на пари за месец и сезон? Нагледах се на какви ли не варианти и тотално се обърках - на дърва и кюмюр, на пелети, с обикновено или горно горене, пиролизни ...  Някои ги комбинират с термопомпа или със соларни панели. Друг ме убеждава да сложа термопомпа със серпентина в земята, а в стаите конвектори. С други думи като един голям климатик за цялата къща. Било много ефективно и по евтино от всички други варианти. Хем зимата топли, хем лятото охлажда, хем осигурява топла вода. Няма мъкнене и зареждане на цепеници, а после чистене на пепел. Само дето цената на цялата система е доста стряскаща - към 10хил. лв. Има предвидена и камина, но се съмнявам да успява да затопли цялата къща в големия студ  Дали пък да не сложим и камина и котел и климатици. Пак там някъде ще дойде цената на всичко...
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Чет Ное 15, 2012 8:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Котел на твърдо гориво или ...
Незнам какви варианти точно съществуват в момента в БГ, но само ще ти кажа, че ако за теб 10к лв. са много за къща на три етажа по 130 кв. всеки, по-добре се откажи от всичко и си сложи 3 кюмбета циганска мечта на всеки етаж и си гледай кефа  . Дето се вика с трици маймуни се не ловят. Не може хем да искаш месечни икономии, хем да не искаш да даваш пари при инсталацията. Обикновено сметката е следната - колкото по-малки месечни сметки искаш, толкова повече пари трябва да дадеш при първоначалната инвестиция и после си правиш простата сметка дали ще се изплати инвестицията за времето, за което смяташ да живееш в тая къща и вземаш решение дали да я правиш или не инвестицията.
|
| Чет Ное 15, 2012 10:06 pm |
|
 |
|
StiV
|
Така е, абсолютно си прав. На фона на цялата инвестиция, 10к, не са нищо. Имах в предвид че в сравнение с другите варианти които ми предлагат разликата е доста, а не знам доколко са достоверни рекламите на тия термопомпи - не са ми познати, затова и събирам мнения. Всеки си хвали стоката. Тоя дето предлага камини казва, че от камината по добро няма, другия казва, че най добре е котел на въглища, третия който предлага термопомпите въобще отрича всичко останало...
|
| Чет Ное 15, 2012 10:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
каквото и да направиш ще е грешно...
дървения климатик харчи много дърва. предполагам за тая къща 25-30 кубика за сезон. кюмюрения климатик пък има неудобството на сгурията и смърдящия пушек. иначе топли най-здраво. и двата вида климатици искат всекидневно робуване. газа май отпада поради цената? иначе е за предпочитане по леснина на ползване и удобство. тока... хмм всякакви термопомпи са кинтомания и доста зависи кой ти ги слага. вероятността всичко да е успешно я оценявам оптимистично на 10%. в момента не знам дали някой може да се ориентира какви плонжове планира бойко и кукления му театър в енергетиката. ток, газ, лайна или пръдня? вероятно ще е някакъв възхитителен бъркоч от всичко.
а 10К лв не биха ти стигнали да направиш изолация и смяна на дограмата, без което каквито и да е климатици са безсмислени. само да не вземеш да кандидатсваш по програмите на малката фидоска, че може да останеш и без къща, като дойде да връщаш "помощите"
може би на "циганската мечта" ще е най-тънко
|
| Чет Ное 15, 2012 11:06 pm |
|
 |
|
sthx
|
Teрмопомпата би била чудесно решение, ако къщата е покрай река или езеро. Между другото, като смятат кпд-то на термопомпата не вземат предвид помпата, която смучи водата. Вариантът с тръби заровени в земята не е сигурно дали ще работи. Вероятно зависи от много почвени условия, които не ги знаеш, а тези които ти го продават - още повече. Като толкова го хвалят, накарай ги да ти покажат къде е монтирано и говори с чорбаджията дали е доволен. Иначе аз съм на чугунен котел с твърдо гориво. Като го правех нямах много варианти. Зареждам един път на ден, понякога и допълвам. Сега хубав вариант са пелетите,макар и цената да не им е малка - има недостиг, особено зимата. Ако къщата е в голям град от твърдите горива са за предпочитане пелетите и пиролизните котли. Не смърдят на сяра и няма да имаш проблеми с комшиите.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Ное 15, 2012 11:13 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Те тия работи със съмнения и почесване зад врата не стават. Хващаш калкулатора и смяташ! Каква ти е къщата - изолация ,дограма, изложение? Колко ти харчи къщата - нова ли е, досега имал ли си зимен сезон? Каква ти е топлинната инсталация - парно, подово, конвектори? Термопомпите са сигурни само ако са вода-вода. Климатиците така или иначе няма да ти се разминат.
|
| Чет Ное 15, 2012 11:32 pm |
|
 |
|
StiV
|
В момента се строи  Изолация ще има разбира се, предвидена е 8см. Дограмата ще е 6 камерна 3 пластова. От към загуба на енергия смятам да я подсигуря колкото е възможно най-добре. За банки, "помощи" и прочие програми за енергийни ефективности не искам и да чувам. За 20% дето подарявали, голяма реклама, но за другите 80% ОТГОРЕ, които ще ти вземат после, и дума не обелват. Няма по-големи кръвопийци и мошеници от банките (поне тукашните). За тоя живот съм приключил с кредитите, под каквато и да е форма.
|
| Чет Ное 15, 2012 11:55 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
 Щом сега строиш, слагай задължително навсякъде ПОДОВО отопление, да не си биеш после главата! Къщата сигурно си има проект - нали? Там трябва да е написано колко е енергоемка, по закон се изисква. Питай проектанта - той трябва да го знае тоя параметър.
|
| Пет Ное 16, 2012 12:07 am |
|
 |
|
StiV
|
Много негативни неща четох за подовото отопление - топлината от долу вдига праха от пода нагоре из въздуха, вдишваме го и в резултат алергии. Може и да е измишльотина на някой доктор, а може и да има някаква истина. Освен при вариант с подово, постоянно някой да чисти с прахосмукачка 
|
| Пет Ное 16, 2012 12:59 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммм много сложен въпрос, аз май съм изпозлвал всичко от изброеното, включително и камини съчетани с въздушно отопление. Ако ги караме от работещо и приятно бих ги подредил така : камина с въздушна риза и въздупно отопление камина с водна риза въздушно отопление - дали с климатик или по друг начин все тая климатик подов, под-прозоречен, таванен, стенен ток локално парно Няма по приятно от това да си запалиш камината, вечер и оставяш няколко цепеници, затваряш притока на въздух и си топли почти до сутринта, но много зависи каква е архитектурата, не всяка къща е удобна да с еотоплява с такива камини. Относно ефективността ми е много трудно да отговоря. В момента сме на парно централно, но има и климатици стенни, това в София де. Удобството е че не го мислиш, за разлика от камината която си иска занимавка. климатика не е много удачен за топлене, поне не стенния, не е комфортен, а и не знам доколко е икономичен. Офиса си го топлим с термопомпа, миналата година беше топличко хем беше студено, какъв е разхода обаче ... трябва да проверя. Там решението е термопомпа, подпрозоречни конвектори. Но за там каквато и да излезе сметката, имай в предвид че сградата е термопанел, и тоделно отвътре имаме около 10 см вата под гипсокартона. В САЩ къщата е с два централни климатика, то не са два де, те са няколко машини, едната група за втори етаж, една група за първи и сутерен. Разхода на ток/газ мога да го проверя лесно. Топлоизолацията не е върхът на сладоледа, особенно едно помещение на горния етаж което е към 40 кв. то с него и проблем имам, но проблема по скоро е във въздуховодите. такова нещо обаче в БГ не знам кой ще ти сметне и изпълни. Ние искахме за офиса да го правим така но уви, никой не се нае да го прави и да гарантира ефективност. В Шумен едно време офиса го топлихме с парно на твърдо гориво, въглища. Ефективно е в смисъл че сутрин палиш котела, след 15-на минути вече е доста топло. Неудобството е нуждата от чистене, и заигравката с въглищата, не на последно място паленето. При нас беше лесно, имахме и фабрика за рбаотно облекло, от там идваха много остатъци от плат, с тях въглищата се разпалват за около минута. Колко обаче отиваше .... върти ми се че вземахме към 4 тона ама може да се лъжа. Офиса беше на 4 етажа, но релано се отопляваха 2, т.е. около 250 кв. Единия етаж се отопляваше но радиаторите бяха доста намалени, а от другия само 1 .. или 2 помещения .. е ако добавим и гаражите и мазето .. стават повече. Подово имахме в стария офис мммм работеше, добре топлеше, за прах не мога да ти кажа, все пак е офис. Нямам спомен колко ток харчехме, но и офиса не беше голям, иначе не мога да кажа че е неприятно, хубаво е когато пода е топличък. С най-малко занимания е локалното парно на газ, е разбира се след климатика и подовото. Да ти кажа и от котела на твърдо гориво не бях недоволен въпреки че често аз го палех, не е чак таква разправия. Сега ако ти се занимава, котел на твърдо гориво, но не на брикети а на прах. Котела е малко по специфичен, иска си стопанство и автоматизация, но не иска обслужване. Имал съм и котел на нафта, за времето беше доста изгодно сравнено с варианта ток, но сега нафтата май много скъпа, иначе се прави лесно, автоматизира се 100%, контролира се добре ... Сега докато пиша и мисля, аз бих заложил или на термопомпа но с въздушно отопление, или на камина с въздушна риза, може и с въздушна и с водна, комбинирана. То не пречи да си имаш камина за удоволствие а да се топлиш на термопомпа. За темропомпата е важно да знаеш какво се прави, да начукваш канчетата на тия дето я правят и да им гледаш в ръцете ...абе с две думи да изучиш материята дотолкова че да може да почнеш да ги смяташ/монтираш... 
|
| Пет Ное 16, 2012 2:25 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Отоплението на дърва в момента излиза най-евтино, но изисква много обслужване. Моето мнение е, че е най-добре да се инсталират навсякъде радиатори или конвектори - като за локално парно и да се предвиди малко помещение а котела, най-добре в мазето, ако има такова. Самите радиатори могат да се захранват с локално парно на дърва, въглища или пелети, но при необходимост (по-точно , при наличие на пари някой ден) могат да се превключат към термопомпа въздух/вода. По моите сметки и известен опит излиза, че от начините за отопление, не изискващи постоянно обслужване, отоплението с термопомпа е най-евтино. Напоследък цената на слънчевите клетки е паднала под $0.35/ват. : http://www.ebay.com/itm/500-Watt-DIY-So ... 19d6a0a85dАз бих помислил и по този вариант - не като основен, разбира се, само като допълнение за икономия.
|
| Пет Ное 16, 2012 10:12 am |
|
 |
|
StiV
|
Ицо, тия силициеви клетки във вида в който са показани не можеш да ги ползваш ефективно. Можеш да ги вземеш и да си поиграеш с тях колкото за пробите, но за сериозни резултати, трябва сериозна подготовка. Какво имам в предвид: През 2000-2004-та внасях готови слънчеви панели от Русия. Вземал съм и такива клетки за тестове. Иска се много внимателно боравене с тях. Много са крехки и изтървеш ли някоя от тях на земята, отпиши я. Ако падне на твърдо, веднага става на парчета. Иначе ако все пак остане цяла се получават микропукнатини, които не ги виждаш, но веднага пада КПД-то. Руснаците тогава казваха, че за да работят дълго време, обезателно трябва да се ламинират/вакуумират с една специална "пльонка" както и казваха, за да не се окислява силиция. Ако ги навържеш и оставиш просто така на въздух, след някоя година няма да ти дават и половината енергия на която са разчетени. Тогава ми предлагаха специална машина за производство на панели, за да ги сглобяваме тук в БГ, но поради липса на излишни $25000 се върнах без нея. Та тия клетки дето ги предлагат, не се знае къде и колко са отлежали, съответно какво КПД ще ти дадат като ги вземеш...
|
| Пет Ное 16, 2012 12:16 pm |
|
 |
|
Edesign
|
за такава квадратура се откажи от каквито и да е термопомпи като вариант за единствено отопление (като помощно може например колектори за лятото).
|
| Пет Ное 16, 2012 12:28 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
И аз имам твоята дилема с отоплението и стигнах до следната комбинация: Термо-помпа комбинирана вода-вода/въздух-вода, която ще захранва подови конвектори. Те ще се захранват и от котел. Идеята е да не се "аргатува" на котела в преходните сезони, а да се използва термо-помпата и цялата и автоматика. През големите студове ще се пали котела. Така не е необходимо да се ползва голяма и мощна термо-помпа, която да успява да топли и в най големите студове, а в пъти по-маломощна такава, която ще е и значително (в пъти) по-евтина. Отделно мисля и за камина с въздушна риза, която да топли 3 стаи, без да "смесва въздуха между тях (без вентилатори и др. подобни бръмчилки). С нея се търси "гледката" на горящия огън, както и пълната автономия при спирането на тока през зимата. Подовото отопление от енергийна гледна точка е идеалното отопление. Може да се захрани с нискотемпературен топлоизточник - термо-помпа, като по този начин се сваля температурана в изхода и до към 40градуса, което понижава темпаратурната разлика вход/изход и работи в по-благоприятен режим от гледна точка на КОП-а. Въпроса за повечето прах при него е мнооого спорен ... като че ли по-скоро проблема е свързан с разширените вени на краката ... В крайна сметка по-ефективно ще е ако вложиш в изолация на къщата, вместо в скъпи и сложни отоплителни системи ... Според специалисти - до 10 години се очаква масова подмяна да технологията на сегашните климатици с абсорбционни, които били с до 10 пъти по-ефективни от сегашните и параметрите им зависили мнооого слабо от външните температури ... (каквото и да значи това  ) Та може би не е зле да помислиш и да заложиш на система с конвектори (и/или подово), която да може да работи и да се захранва с "нискотемпературен" топлоизточник ... Относно слънчевите колектори - при сегашните цени и "нормална" консумация на 4 членно семейство - експлоатационният им срок е по-малък от периода им на откупуване, така че за мен - нямат смисъл... Като поевтинеят - сметката може и да излезе  И тъй като сега строиш - (и ако не е късно де) помисли за комините на камината и котела. Идеалния вариант ще е да са "вътрешни". Ако например котела е в мазето - добре ще е комина да е от метална тръба (неръждавейка) чак до покрива на къщата. От преминаващия метален комин през стаите по етажите може да се смъкнат 800 - 1500W на линеен метър тръба ... Тръбата се затваря в гипс-картонен куфар с вата отвътре, като в долния и в котния край (до пода и до тавана) се поставят големи вертикални решетки. През долната се засмуква студен въздух от пода, затопля се от тръбата на комина и излиза през горната решетка... Варианти много 
|
| Сря Ное 21, 2012 11:46 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Какво и е на квадратурата не разбрах, малко ли ти се вижда, много ли ? Ние топлим така горе долу 1200 кв. Дори миналата година като беше доста студено температурата в офиса си беше ОК. Освен това имай в предвид че 400 кв са хале с ролетни врати, верно хубави, но все пак врати, високи 6 и широки .. абе доста, 20 м е широко халето и те са по цялата широчина с изключение на една междинна колона и по 50-на санта отстрани.
|
| Сря Ное 21, 2012 10:25 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|