Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Мотото е еднократно за всяка стока, дали е 5 или50% се начислява еднократно. Забавянето движението на стоките работи с натрупване за всяка стоко, колкото по бавно се доставя толкова повече и се вдига цената. За моят пример това забавяне е еквивалентно на мито от 200%.

А за твоят роднина в САЩ освен да кажа че нищо не му е ясно друго не мога да ти кажа. Първо ако е американец и няма застраховка болницата ще му направи отстъпка на кукуво лято, виж ако е нелегален е друг въпрос за тях им правят. Второ колко плаща застраховател той идея си няма, това което му дават на него е за него не за застраховател, обикновено застрахователя получава доста голяма отстъпка. Т. Е. Ако си платиш сам ще ти струва 3000 ако го плати застрахователя в сметката ще пише 3000 но застрахователя ще плати 1500 а ти още 500 да речем, това зависи от плана ти. Това е ситуацията със всички стандартно здравно осигурени. Ако говорим за обама кеър точно там е най-големия проблем, болниците не правят отстъпката щото плаща държавата и това води до още по-големи разходи. Частният застраховател се пазари за изгодни условия, държавата плаща като поп.
Ако отидеш като чужденец в повечето спешни винаги имаш отстъпка, аз на два пъти съм карал колеги, и отстъпката беше 75%.
Но тъкмо имам пресен опит, майка ми си счупи ръката. Не сме ходили в емърдженси или голяма болница, първо в някакво мед чек да видим счупена ли е, преглед и снимка 75$ което ме учуди. От там ни пратиха за обездвижване, цялата процедура 280$ което ме очуди още повече. Никога не сме ползвали разни такива, всички си и ат добра застраховка и си ходят в лъскави болници. Защо го пиша, това още повече обезсмисля обама кеър, дори за не осигурени разходите могат да с а по-ниски поне за по ежедневни неща.
Не го разбираш защото очевидно нямаш пазарен подход, не си търговец. По същият начин когато работим по проект, много често клиента вижда една цена на системата, а главният изпълнител ни плаща съвсем друга. Ти получаваш система за 150000 по лист прайс, изпълнителя на обекта плаща само 100000. С много неща е така, това е начин клиента да чувства по-голямо удовлетворение :) а и да не му минава през главата да стои без застраховка. Аналогията с мойте системи не е съвсем точна защото там изпълнителя обикновено ги продава на клиента, доктори застраховката не е така. Ти виждаш сума 10000 но плащаш само твоето си по застраховка, останалото се покрива от застрахователя. Но ако там пише 1500 ще си кажеш е аджеба аз защо плащам по 600 на месец няма далавера, но ако виждаш сума 10000 ще си кажеш само от тая процедура вече съм на печалба.
Да това е чист търговски трик, това е пазара съвсем реален пазар, и е въпрос на надлъгване до каквото се свежда всеки пазарлък.

Пет Май 10, 2019 5:03 pm
Профил

ToHu написа:
Частният застраховател се пазари за изгодни условия, държавата плаща като поп.........
Не го разбираш защото очевидно нямаш пазарен подход, не си търговец.

ти май сам не се разбираш :D та къде точно е пазарния подход в източването на едни лесни пари?
сам го написа и не се усети, бива ли такова нещо :D
не говорим за отстъпките, говорим за различни цени, щото знаят от къде колко могат да издоят, щото знаят че ако на пациента кажат 4000 няма да плати, ама от държавата вземат колкото може повече

Последна промяна nik на Пет Май 10, 2019 5:16 pm, променена общо 1 път

Пет Май 10, 2019 5:14 pm
Профил
Аватар

Тони, кво му обясняваш на тоя клоун бе - идея си няма от нещата, дето дрънка ама е много сигурен колко зле било. Вече и от здравната система тук разбира щото имал далечен риднина, дето бил казал не знам си какво. Също като преди, дето пита баща си какво мисли за прехода и каквото му казал баща му това е истината. Пълен циркаджия.

Пет Май 10, 2019 5:16 pm
Профил

да бе, ние простосмъртните сега падаме от небето :D
добре че няма интернет да разберем аджеба как стоят нещата с мафията там :D
ама като сте големи тарикати ще си сърбате собствената попара

https://www.youtube.com/watch?v=3NvnOUcG-ZI

пак баща ми намесваш, толкова ли те е яд че има кой да ми помага с полезна информация а ти си само на мозъчни промивки при тромпетчо :D

Пет Май 10, 2019 5:21 pm
Профил

nik написа:
яко са облъчени

Проблемът е, че ти не си "облъчен"... ама изобщо! Казвам го съвсем сериозно и без грам ирония.
Повечето хора сме "облъчени", което ще рече че вярваме в разни теории как е устроен света. Това ни действа като филтър или ако щеш цензура, когато слушаме новините.
Примерно наскоро имаше статия за някакъв дето щял да инсталира не знам какъв си генератор и щял да захранва тоя небостъргач дето му спряха строежа в София. Не помня подробности, просто щото съм "облъчен" на тема електротехника и само като разбера за какво иде реч директно кликам върху нещо по-интересно за четене.
За разлика от електротехниката, в икономиката, политиката и т.н. теориите не са толкова точни, даже често си противоречат. Но така или иначе повечето от нас (изключая теб) сме приели някаква доза облъчване. И на база това облъчване някои новини - директно в коша, други ги приемаме, ама не съвсем буквално.
В случая, това че политиците говорят гръмки и празни приказки не е някаква новина. Ще е новина, ако делата и думите на някой политик съвпаднат. Колкото до това как Тръмпчо щял или бил направил... то доста прилича на нашия тиквеник, който собственоръчно строи магистрали, плаща от джоба си всичко, лично гони и хваща лошите, да не изброявам... ъъъ
Просто това са неща, които не приемаме буквално. Пречупваме си ги през нашите теории. Другият ефект от облъчването, е че всяка теория прави някакви прогнози. Прогнозите често са противоречиви, примерно на тема вдигане на данъците либертарианците очакват едно, консервите второ, комунистите трето и т.н. Затова, когато имаме новина за нечии намерения, или просто нечие мнение - не го приемаме буквално. В повечето случаи очакваме нещо съвсем различно от написаното...

Като казах, че не си "облъчен" имам предвид че зад твоите мнения не хващам нито една от известните теории. Даже съм склонен да мисля че нямаш никаква теория, защото реагираш на всичко първосигнално и субективно. Всъщност имаш някаква теория за баламите и тарикатите, но само ти си я разбираш каква е ;-)

Пет Май 10, 2019 5:24 pm
Профил
Аватар

Баща ти да не би да има сертификат за даване на полезна информация?
Пак ти казвам - идея си нямаш за това, дето пишеш. Хиляда пъти ще предпочета да ползвам здравната застраховка, дето я имам тук пред това в Европа и Канада, да не говорим пък в БГ. Какво ти бил казал роднината и какво си чел за нещата, дето си нямаш идея как работят няма абсолютно никакво значение. Единствено показва какъв жалък смешко си.

Пет Май 10, 2019 5:27 pm
Профил
Аватар

Миро, поздрави за последния ти пост - дано смешкото успее да разбере какво казваш. Ама както е казала Айшето на Асан - а дано, ама надали :D

Пет Май 10, 2019 5:30 pm
Профил

Ник ти май не разбираш, клиента плаща повече от застраховател ако не е застраховане, това което ти е разправя някой е или защото е отишъл някъде където е за бедни или е нелегален и са го съжалили и са му направили отстъпка. Застрахователните не плащат повече, те не са идиоти.
Проблема е със обама кеър, защото е правен от идиоти. Там няма интерес който да бъде защитаван, това е държавно осигуряване един вид, държавата плаща каквото и кажат. Ако застраховател плаща 1000 държавата ще я издоят 5000 естествено, точ о пазарен подход, цената е такава каквато ще бъде платена. Затова тая програма е вредна, не генерира нищо освен езмислени разходи.
Ти май не правиш разлика между един нормално осигуряващ се американец и такъв осигурен от обама кеър. Осигуряването е изцяло частно, ако изключим обама кур, и там има много силен интерес, същите тия които казваш че за давали посоката и правилата. Сега помисли, те балъци ли са, то ще плащаш 1000 пък те 3000, ти си противоречиш. В нормалното им осигуряване надутите цени са само за пред клиента и за неосигурените клиенти, застраховател колко плаща е добре пазена тайна, но тъй като сме много близки с бивше СЕО на една от големите застрахователни фирми, мога да ти кажа че плащат много по малко от това което виждаш в сметката, повярвай те не са прецакани.
Не можеш да виниш и болниците че дерът държавата, щом им е дала възможност ще я дерът. Преди тоя обонго кур нямаше такива проблеми.
Това само показва колко неефективни са националните здравни системи. Нещата са точно обратното държавата с тая простотия се опита да из криви пазара.

Пет Май 10, 2019 5:36 pm
Профил

митак, как мое си толко залюхан не знам, излизаш с твърдения които дори не съм намекнал, само за да можеш гордо ги отречеш като глупости. бива ли да си толко елементарен?!? поне се хвани за нещо което съм казал да не се излагаш така, или най-добре си мълчи в балона на илюзии и не се излагай
пък миро каквото казва, ще ти трябва поне една фурна хляб да изядеш докато разбереш, да не говорим да стигнеш неговото ниво

миро, прав си че не допускам облъчване, по простата причина че това нарушава обективността, а без обективност... ставаш... митака... не знае кво приказва...
това че не хващаш известните теории е просто защото изхождаш само от теориите на облъчването, сини-червени, леви-десни
ще ти кажа каква е моята теория - съвсем проста е, всичко е тотално обсебено от олигарсите, нито един не допускат който може да им наруши схемите. може да се смени един олигарх с друг, може да има малки съресения между различните олигарси, но не за дълго и без да се отклоняват от общия модел. съответно политиците каквото и да направят го правят единствено и само в интерес на шепа хора. освен илюзии няма нищо, ама абсолютно нищо в интерес на хората. това ми е теорията за баламите и тарикатите - баламите се радват на илюзиите, докато шепа тарикати трупат милиардите ограбвайки всичко до каквото се докопат. ако някой ден толкова много се объркат нещата че да дойде честен политик който наистина да прави нещо за хората, и да не служи на олигарсите - най-вероятно ще го гръмнат преди да успее да се докаже като такъв. за това винаги като чуя гръмки изказвания се питам какво прикриват докато ми отклоняват вниманието с тези думи. защото при политиците е така - дори и вярър на устата да си прави пак не е без причина... винаги има цел, ако не друго то да води баламите за носа

Пет Май 10, 2019 5:55 pm
Профил

ToHu написа:
Ако застраховател плаща 1000 държавата ще я издоят 5000 естествено, точ о пазарен подход, цената е такава каквато ще бъде платена.......
......Сега помисли, те балъци ли са, то ще плащаш 1000 пък те 3000, ти си противоречиш.

пак нещо не ти се връзват приказките, от кога точенето на пари (крадене) е пазарен подход?

Сега помисли.....ами да помислим заедно.... балък ли ще съм да създам обама кеър и да източвам чужди пари докато примерно брат ми отваря поредната болница? ми не, балък ще съм ако не го направя, особено ако имам достатъчно власт и пари да го узаконя и да се измъкна безнаказано с парите
не мислиш ли че нещата са прекалено близки за да не бъдат свързани... това не е пазарен подход, това е източване, ограбване, престъпление от където и да го погледнеш
но това не прави обама кеър лошо нещо, лошо го правят тия които го източват
събирам си пари в джоб с дупка, кое е лошото? събирането на пари, или дупката в джоба?

Пет Май 10, 2019 6:13 pm
Профил
Аватар

Аве смехурко, на почти всички застрахователни компании дето предлагаха обамакеър застраховки им фалираха въпросните планове и съответно спряха да предлагт такива планове. В момента може би само една или две компании само ги предлат и то не във всички щати а само където населелението и ползващите ги са съответно млади. Сети се сам защо. Съотвено и Тръмп не се напъваше много да спре обамакеър щото тя почти умря сама. Обама кеър е една пълна недомислица и няма играч на пазара, включително и пациентите който да има някакъв бенефит от нея. Единственото дето направи е да вдигне цените на застраховките 3-4 пъти, на гартия всички имат застраховка но на практика тая застраховка е неизползваема и ако преди 15% нямаха застраховка, щото просто не искаха да я купят и цените бяха евтини, сега близо 50% на хартия имат застраховка но релно нямат нищо и цените са в небесата. Добре че нашата фирма има собствен частен застрахователен план та цените ни се вдигнаха само около 10%. Всички други, дето разчитат на основните застрахователи реват като заклани и не искат да чуят за обамакеър в момента. Ти обаче слушай какво ти дрънкат далечните роднини и пиши идиотщини по форумите. Необлъчения той.

Пет Май 10, 2019 6:34 pm
Профил

типична черта на облъчените е да бъркат причина и следствие
значи утре ако всичките гуми на колата ги намериш нарязани, не е виновен тоя дето ти е нарязал гумите, виновни са гумите, слаб материала :D

Пет Май 10, 2019 6:49 pm
Профил

nik, Dimitar е сред най-облъчените тук, неговите виждания са сред най-праволинейните. По друг начин казано неговото мислене най-много съвпада с това на други хора, т.е. има хора които мислят като него. Струва си да помислиш над това преди да ги наречеш всички вкупом заблудени или балами. Аз също не споделям голяма част от теориите му, съответно и той моите, но такъв е живота...
Трудно ще си обективен в даден област, ако не знаеш какво другите преди теб са измислили в нея. Не си мисли, че Айнщайн не е знаел законите на Нютон или го е смятал за глупак. Ако щеш и Маркс дето го плюят, същината на неговия труд е точно да обори абсолютно всички съществуващи към него момент теории. Но ги е оборил с аргументи, а не с плюнка или с игнориране...
Всички икономически и политически и социални и тем подобни теории започват от проблема "балама-тарикат". Абсолютно всички. Казвам го защото се интересувам от тия неща. Проблемът е съществен и да, определено проблем има. Повярвай ми не си го открил ти. Но този проблем е само върха на айсберга, нещата са много сложни. Тоя проблем поражда и много други... А още по-сложно е като стигнем до въпроса "какво предлагаш". Щото това че има балами всички го знаем. Че има тариката - има. Че между едните и другите има проблем - има. Но не всеки, който вижда даден проблем може да го реши.
Смисълът на теориите (облъчванията) са решенията. Доколко те решават или задълбочават проблема е друга тема. Въпросът е, че в общия случай са предсказуеми и донякъде приемливи. Затова примерно републиканци и демократите в САЩ може и да не харесват президента, ако е от другия отбор, но го търпят. Нещото, което по-трудно се търпи е демагогията. Това е когато някой като теб казва вижте какъв проблем има и не е ясно какво следва. А обикновено следва нещо лошо... дори когато човекът е имал добри намерения.
Та с две думи дотук не виждам някаква теория, само всеизвестния факт че светът е пълен с балами и тарикати. И все пак какво предлагаш да избием тарикатите, или само си мърмориш?

Пет Май 10, 2019 7:01 pm
Профил
Аватар

nik написа:
типична черта на облъчените е да бъркат причина и следствие
значи утре ако всичките гуми на колата ги намериш нарязани, не е виновен тоя дето ти е нарязал гумите, виновни са гумите, слаб материала :D

За н-ти път - идея си нямаш какви ги дрънкаш. Аз съм бил облъчен, дето вече 14 години ползвам здравната система тук, видял съм какво е било преди и по време на обамакеър, виждам какво е и след нея. Ходил съм при не знам си колко лекари и в колко болници, платил съм стотици сметки, обаче лалара Ник от другия край на света тръгнал да ми казва каква била реалността базирано на преразказ по картинки от далечни роднини и от гледане на конспирации в ютуб. На такъв като теб може само едно нещо да му се каже и да се приключи - Ф ю!

Пет Май 10, 2019 7:14 pm
Профил

миро, за вас не знам какво да предложа, обаче ако верно има толкова много като митака, тръмп ще вземе да спечели втори мандат... тогава вече сериозно ще се замисля дали да не продам всичко тук и да не заминавам за щатите... щом има толкова много балами то си е грехота да не се възползва човек :D
за сега още не вярвам да има втори мандат... ама не се знае...

Пет Май 10, 2019 7:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604 ... 1197  Следваща