|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Raspberry Pi
За Атмел не знам но да сравняваш гарантираността на линия на Broadcom с такава на Freescale е просто смехотворно. Все още мога да купя всеки процесор, който съм залагал последните 30 години, в това число и пенсионираните 6800 и 6809 (не че ми трябват). Е кой хвърля скъпо време в разработка на нещо налично на пазара, че и по-евтино. Сега глупости ли ще си говорим. MPC5125; MPC5121 и той е там (малко по-едър), 5200B е работен кон от сума години вече (той няма вграден дисплеен контролер но пък има PCI). Ти правил ли си някога някаква разработка въобще. _Кой_ нормален човек ще смята $20 или $200 (или $2000) ще му струват елементите за първите 2-3 бройки на нещо, по което ще работи година и нагоре. Другите разходи са несъпоставимо по-големи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 04, 2012 2:35 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Да, правил съм  Разбирам какво имаш в предвид, но мислите ми са насочени в по-друга посока ... Защо мислиш, че разтаботката като е "бутикова" бройките ще са повече от 50-100 през целия "живот" на изделието? А точно поради причината, че въпреки "бутиковия" характер на продукта клиента не е склонен да плати голяма цена - трябва максимално да се реюзва код и хардуер, с цел да излезе сметката накрая ... Никой клиент не иска и няма да плати повече, ако може да плати и по-малко, нали? Останал съм с впечатление, че твоите продукти са силно специализирани (много близки до бутиковите), и все пак едва ли се опитваш да угодиш на прищявките на всеки единичен клиент ... Моята визия за бутиков е наистина бутиков - единични - да не кажа уникални бройки къстъмизирани и пригодени за всеки конкретен клиент...
|
| Нед Мар 04, 2012 2:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Значи ще правиш нова разработка за всеки клиент - няма разработка траеща под 6 месеца - и ще продадеш една бройка за $100 като резултат, та ти се налага да спестиш от частите. Страхотно, дерзай  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 04, 2012 3:06 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
|
| Сря Мар 07, 2012 8:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
евтиното почти винаги излиза скъпо, лесното се оказва трудно и скъпо, а взетото на "заем" трудно, скъпо и неработещо ....
|
| Сря Мар 07, 2012 9:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Какво им става на тия хора бе  ? Дай да направим компютър без пари, ама уууупс, забравихме да ви кажем, че ако ви трябва мрежа трябва да си сложите допълнителна карта на USB-то, за монитор ще ползвате някой древен телевизор, защото имаме само композитен видео сигнал, ама пък е със супер-дупер хай резолюшън, трябва да си купите и клавиатура и мишка, ама не може да ги свържите едновременно, защото имаме само един USB порт и т.н. Не може да вържете и диск, само SD карта ви стига, нищо че ще я скапем след няколко седмици джагъркане по нея. Ама да знаете, че ще имате "комп" за 30 евро, на който всички деца ще си умират да "програмират". Баси и смешниците, дето са станали всички  .
|
| Сря Мар 07, 2012 11:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
По-полека с обидните квалифакации моля!
|
| Сря Мар 07, 2012 11:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Що бе - теб лично ли нарекох смешник. Аман вече от големи моралисти и модератори. Ако не си забелязъл тоя форум си има и администратор и модератор, ако прецени, че съм минал чертата и нарушавам някакви правила на форума може да ме трие, да ме банва, въобще да ме прави какво си иска. Ти лично тук си г-н никой, че да ми даваш наклон какво да пиша. Не ти е за първи път да си позволяваш да ми налагапш цензора, без въобще да ти влиза в работата, затова ще те помоля за в бъдеще да се съпбразяваш малко. Ако толкова лично теб те дразни, предполагам има начин как да направиш така, че да не ми четеш мненията ако модератора решин да не ги редактира. И без това не е задължително човек да чете всичко. Така че айде със здраве - хейт спийча ми е основно право в конституцията, не е задължително всички да се обичаме, нали  .
|
| Чет Мар 08, 2012 12:23 am |
|
 |
|
tgi
|
Само се хабиш бе, Димитре, да ти дам копие на plonk списъка си  .
|
| Чет Мар 08, 2012 12:41 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Съжалявам, но не мога да изпълня молбата ти. Уважението е взаимен процес. Ако искаш да престана, цената е ти да престанеш да правиш обидни квалификации или пускаш кадри с насилие. Ти избираш...
|
| Чет Мар 08, 2012 1:38 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Би следвало тогава да те попитам как според теб да наричам хората, които са ми смешни? Или може би ще ми забраниш и да се смея, за да не се окаже сучйно някой смешен в очите ми  ?
|
| Чет Мар 08, 2012 2:56 am |
|
 |
|
zaphod
|
как да ги наричаш? е ти трябва да ни учиш на тия неща димитре, там нали сте развили политкоректния говор.  алтернативно сериозни не става ли? 
|
| Чет Мар 08, 2012 7:59 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
иии политикокоретно ... това може да те побърка, като седнем да говорим и големия току каже, това така казано не е политически коректно .... каква политика не знам, негъра си е негър, циганина циганин ... за каква политика става въпрос не знам, ама им промиват главите от рано, то айде аз съм сицапнат в остата, тъмен балкански субект как да е, ама ми прави впечетление че и хора американци заемали високи постове също се оказва че вече не говорят политически коректно .... към днешният момент де ... да наречеш негъра афро-американец или чернокож иди дойде, няма да се очудя ако и това не е коректно, ама едно нещо като е черно как д аму кажеш бяла да им го .... не мога да се сетя конкретен пример щото ако трябва да ми се прави цензура само пиукане ще се чува ... ама не ми допада тая работа .. на къде съм тръгнал ....
Иначе за тия от олимекс, хората си имат бизнес, лошо няма, пък експлоатирайки разни такива идеи може да извличат дивиденти, та в тоя ред на мисли начинанието може да е смешно само по себе си, но както се казва накрая може друг да се смее. Мен лично ме дразнят такива идотски идеи като компютър за всяко дете в африка, печки от станиол и какво ли още не, но истината е че някои хора изкарват пари покрай това и то не лоши ...
п.с. в африка в момента мобилния сектор много се развива, да взмеме да направим телефони и да им ги подаряваме, има едно задължително изискване, да има отделни бутони прати 100, 1000, 2000 ... сумите трябва да се прецизират, там е доста модерно да с епращат пари по телефона, ако може да станем монополисти хех ..... пък че си инвестирал в няколко милиона телефона ще се преживее
|
| Чет Мар 08, 2012 10:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Това е твой проблем. Ако зависеше от мен бих ти отгворил да се отнасяш с уважение към всички, ама това не зависи от мен. Тъй че се ограничавам да ти правя забележки, само когато прекрачваш определена граница. Извън нея не ме интересува какво правиш или как го правиш. В случая Олимекс и много други български фирми и колеги не са в топ 100 на хайтек класациите. Това не е някаква новина, но ако на теб това ти изглежда смешно, на мен ми изглежда тъжно. И още по-тъжно е когато даже и толкова "смотани" фирми избягват българския пазар и изобщо работа с българи. Нещо повече, когато наемат хора избягват форумници. Не веднъж ми се е налагало да се застъпвам и да обяснявам, че не всички по форумите са комплексари или имат психични проблеми ...
|
| Чет Мар 08, 2012 11:25 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не мога да разбера защо като се каже компютър всички си представят PC? Предполагам всички във форума имат въображение и могат да си представят и други разновидности на компютъра, нали?
Аз например си я представям като "модул" (малка платчица), на който има всичко необходимо, за да се подкара "много-платформена" и разпространена операционна система ( поддържаща и реакция в реално време), която максимално да позволи реюзването на код и лесното къстъмизиране на хардуер-а, опростяване на развойния процес при разработването на хардуера и най-вече на софтуера ...
Както сега всички използваме микроконтролери с вградена памет и периферия в един чип - така си представям и въпросния "компютър" за 30$. Т.е. малка платка с вградено всичко това. И както запояваме микроконтролера на платката на устройството - така ще запояваме и въпросното платка-модулче на нея. Китайците предлагат такива модулчета за по 50$, но няма унификация, неритмичност и несигурност в доставките и т.н. ...
Така главната платка може да е дори еднослойна и точно тя ще позволява хардуерната къстъмизация за конкретното приложение ... Трябва да се помисли за някакъв "стандарт" в размерите на модула, изводите, подреждането на сигналите по пиновете, захранвания и т.н. ...
|
| Чет Мар 08, 2012 11:33 am |
|
|