|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:27 am
Покупко-прoдaжба на инвестиционно злато
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Можеш да имаш сметка в чужда банка - няма проблем. И една малка подробност, коеято пропускаш явно - не фалират търговски банки (тези със сметки на хората в тях), а инвестиционни. Такива, които се занимават само с раздаване на заеми за къщи или само с инвестиции на вторичния пазар на ипотеки. Не, че и търговските не са зле и не записват огромни загуби, ама още не са тръгнали да фалират като другите  . За бензина - сега не му е високия сезон, само след месец обаче ще стане и цената сигурно ще се вдигне поне 30-40%. Но той е така всяка година, просто тая няма да стане 3.50$ галона, а 4.00-4.30$ което някои хора може и да ги обърка, а други ще си го преместим в другия крачол  . Нали ще давам 150 или 200$ на месец за бензин не е кой знае каква голяма разлика  .
|
| Пет Мар 21, 2008 1:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Тцъ, сега не правят така, вземат автомата, отиват в някой мол и започвата да стрелят на мръвка, докато не дойде полицията да ги гръмне тях, така хем кеф си прави, хем не цапа плочките, пък и не плаща ( за хотел )
Напоследък зачестиха хора да ми искат пари пред някой мазагин за хранителни стоки. По принцип повечето такива са по тъмни на цвят, но започнаха и с по-светла кожа да се появяват. А бе да му мислят хамериканците, дреме ми за депресията им, най-много да се върна по-рано от плануваното 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 21, 2008 6:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ¶ написа: Тцъ, сега не правят така, вземат автомата, отиват в някой мол и започвата да стрелят на мръвка, докато не дойде полицията да ги гръмне тях, така хем кеф си прави, хем не цапа плочките, пък и не плаща ( за хотел )  Напоследък зачестиха хора да ми искат пари пред някой мазагин за хранителни стоки. По принцип повечето такива са по тъмни на цвят, но започнаха и с по-светла кожа да се появяват. А бе да му мислят хамериканците, дреме ми за депресията им, най-много да се върна по-рано от плануваното  |  |  |  |  |
Ох де да беше толкоз лесно. И на мен не ми пука за хамериканците, проблема е , че те имат отвратителния навик да прехвърлят проблемите си на околните - я чрез прехвърляне на икономически негативни, я чрез прехвърляне на бомби и ракети тук там.... абе както вече съм казвал - като пръдне Америка, обикновенно около нея се посират.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 21, 2008 8:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо - дано да не си накупил злато. Гледаш ли какво става с него - от 1030$ на 880$. Баси и убежището при кризи дето е. Разправям ти аз, че вече всичко е мижи да те лъжем и яка спекулация, ти не ми вярваш  .
|
| Вто Апр 01, 2008 10:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Когато говорихме да го купя беше 680  Около 800-850 би следвало да му е нормалната цена, просто ей тъй интуитивно го казвам. Защото реалната обезценка е към зелената хартия, към еврото ако мръдне значително - значи е спекулативна цената. А това бяха цените от и над 1000.... Някой направиха добри пари
И незнам ти какво точно разбираш под убежище. Аз разбирам да купиш нещо което ще компенсира спада в нещо друго. Когато тенденцията трайно се промени - продаваш и пак обратно. Златото е перфектното убежище срещу спада на долара, за домашни инвеститори, защото промените са сравнително бавни (за разлика от акциите например). Съвсем логично е че няма вечно убежище срещу инфлацията. Затова и хората си управялват портфейлите активно. Диверсификацията предполага освен злато в кошницата да има и петрол и други нещица от стоковата борса. С което не казвам, че човек трябвало да обърне всичките си активи в злато. Не и затова отворих темата тогава. Но би трябвало определен процент да има, ей тъй за лоши дни. Лошото е че в БГ сме много далеч от тия работи и напрактика човек освен да купи имот или земеделска земя и малко швейцарски франкове напрактика няма с какво друго да диверсифицира.... То както разбирам при вас май не е по различно положението, поне що се отнася за валутите. Виж поне злато във вид на акции и фючърси и пр. хартиени носители, поне можете свободно да си пазарувате (друг е въпроса през какви комисионни ще ви го превъртят).
Иначе не бързай да се радваш на краха на златото. Първото полувреме на мача като че ли привършва. Да видим какво ще е второто....
http://www.investor.bg/?id=61973.
Защото както вече разбрахме, банките в Америка са със статут на богоизбрани. Та там формулата за класическата банка е - "Ако печеля, печеля само аз, ако загубя... губи цял народ (свят)".... И шапка им свалям - много ефектно прехвърлиха голяма част от горещите картофи на нас (останалия свят). То вие че ще им плащате далаверите и глупостта вече е ясно, ама явно и на нас няма да ни се размине...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Апр 02, 2008 9:12 am, променена общо 2 пъти
|
| Сря Апр 02, 2008 7:56 am |
|
 |
|
3aek
|
BTW какво значи банка да отпише активи? кредитите активи ли и са?
|
| Сря Апр 02, 2008 8:11 am |
|
 |
|
Цецо
|
И аз скоро умувах над същото - ами според мен да, кредитите са активи...  Поне класическия кредит - аз имам пари и ти ги давам назаем, си мяза на актив. Друг е въпроса че то това тяхното не са точно класически кредити, а някакви увъртяни "инструменти" маскиращи риска (но не намаляващи риска както е видно), препродадени по n на брой пъти, с цел всеки по веригата да си прибере комисионната и да се маскира още повече риска. Т.е. накрая се оказва че нинджа кредита от който е тръгнало всичко е така увъртян и олихвен през няколко играча, че даже и да намерят първоизточника (нинджата  ), то конфискацията на имота му не можа да покрие почти нищо. А и ме гложди съмнението, че оправданието с нинджите е като за пред лаици като мен ( и средния американски избирател), всъщност големото надуване на балона е вътре между банките, фондовете и въобще белите якички. Щото всеки през който е минал въпросния "инструмент" си е сложил лихвички, комисионнички т.е. печалбички, с което цената му е нараснала невъобразимо. Цена зад която обаче не стои нищо. Но като цяло счетоводно пак са си актив, поне според мен. Актив който се изпарява с притеснителна скорост....
|
| Сря Апр 02, 2008 9:07 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Цецо, вземи си оправи заглавието на темата, че това " праджба" ми звучи като казано от ядосан грузинец на руски език... 
|
| Сря Апр 02, 2008 2:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Сря Апр 02, 2008 2:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Банките са само катализатор на проблема... Като цяло западната икономика работи "на доверие" и проблемът е че доверието е твърде високо, т.е. около 2/3 от финансовите ресурси които се въртят нямат никакво покритие. Ето тук има една хубава статия по въпроса http://money.ibox.bg/comment/id_276559057
Докалкото бизнеса се върти между сериозни и професионални играчи проблемът с "доверието" е контролируем. Както показва следващата статия от поредицата http://money.ibox.bg/comment/id_533770120 се допускат двърде много "играчи", т.е. най-обикновени хорица като Цецо дето се чудят как да си запазят парите и инвестират тук-там. Тръгва слух че златото е далавера примерно - и айде юруш на маслините. После настава някаква паника и хоп всичко тръгва панически на някъде другаде... Само че големите риби няма накъде да бягат, щото то всичко е надуто, всичко е временно...
|
| Сря Апр 02, 2008 4:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тия дето са давали кредити после ги пакетират в големи пакети и ги продават на инвестиционни банки и фондове. Те купуват въпросните хартийки и в тяхните книги това се води актив. Проблема с тоя актив е, че никой не му знае цената и на книга тя е такава, каквато банката или фонда са си измилили, че е. Докато балона се надуваше те си ги пишеха с все по-големи цени и мениджърите съответно си взимаха яките бонуси, защото нали всичко върви по мед и масло и все нагоре. Балона се пукна и какво става - никой вече не иска да купува въпросните "инструменти" (всеки си ги къщаваше с разни и все по-завъртяни имена). Да ама и банките и фондовете не искат да ги продават, защото нали като ги искарат на пазара и се окаже, че никой не иска да ги купува цената им тогава ще се срути (прогнозите бяха, че ще стане 10% от колкото пише на хартията). Седяха така година-две ама вече почнаха да ги натискат и кредитори и акционери а и обществеността и политиците. Отделно те останаха и без кеш и трябваше някак си да ги изкарат. И какво се получи - цената им падна, т.е. активите си загубиха голяма част от стойността и съответно трябва промяната да се отрази в счетоводните книги. Е когато в тези книги махнеш нещо, което струва 100 лв. и го вкараш пак с новата цена от 20 лв. например ти отписваш активи на стойност 80 лв. Ей това с думи прости е отписването на активи. Някой банки отписаха по 7-8 млрд. $, други по 15-18, трети по средата и това на тримесечие. Сити банк имаха SIV (structured investment vehicles - що пък точно vehicles иди ги питай  ) на стойност 80 млрд. $. Арабите инвестираха в тях 18 млрд. ония ги отписаха след две седмици и изпариха 75% от инвестицията на тъпите арабели. Същото става с китайските фондове, дето инвестират спечелените долари тук, защото иначе няма какво да си ги правят. Т.е. "ние" си живеем на кредит, трупаме дългове и като станат огромни почваме да бутаме цената на валутата си и да отписваме активи и така го духат всички "бедни" държави с многото доларови резерви. Като се пооправим с отписването пак ще го вдигнем (длара де  ). Последната "случка" - известната Bear Stearns - пичовете се набарбальокали с такива "активи" надвишаващи 33 пъти капитала им. Т.е. 3% спад в цената на въпросните активи и капитала им изчезва. Ей затова акциийте им паднаха от 170$ на 2$ преди седмица, две и JP Morgan ги купиха  . С две думи ей това става в момента в САЩ. Лакомите бели якички по върховете срутиха банки и инвестиционни фондове с история от по над 100 г. Налапаха се с мултимилионни премии и не стига това ами като ги махат за изпроводяк им дават още. Някои даже ги оставиха да управляват въпросните компании, защото били много ценни кадри  . Защо се случва това - ами според мен след всички тоя бум на инвестициите по сток маркетите от обикновенния човек, който вече и в кенефа докато ака гледа на телефона как вървят индексите и купува и продава като за световно старите еврейски акули са се отдръпнали и само гледат сеир и събират крушите като раздрусат дървото. С такива акционери вече на никой не му пука как ще управлява компанията и гледа той да се нагуши като за последно, защото знае, че дребните сульо и пульо няма как да му търсят сметка после. Затова сега са се засилили всички във Вашингтон да променят правилата на играта, защото им стана ясно, че шепа спекуланти по върховете могат да затрият не само САЩ ами и половината свят. Толкова е глобален вече, че няма на къде - кой викаше тук, че като пръдне САЩ и половината свят прави кълбета. Много пари имат (в ръцете си) мамка им и си правят каквото си щат  .
|
| Сря Апр 02, 2008 4:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Извода какъв е ? Споре мен трябва да се помисли какво да се втъкне където трябва, така че да не изляват газовете 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Апр 02, 2008 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Трябва да им се втъкнат няколко неща .. някоко хиляди ... Т-92 ки из отзадзе .... ама вътре да не са Руснаци само...... кк са си били добре преди да станат голямото добро утро .... Руснаците са си виновни, да бяха подписали сепаративен мир с Хитлер да видим тогава какво щеше да стане с десанта в нормандия дали нямаше да има десанти нейде другаде ......и дали щеха да се правят на толкова отворени, то лесно друг като си гори пръстите да вади картофите ти после да ги раздаваш ....
|
| Сря Апр 02, 2008 7:12 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ще се сетят, че отдавна е трябвало на инвестиционното банкиране да се сложат двойни юзди, но лесно ли се усмирява такова буйно животно...
Трудна работа, и накрая ще стане по болезнения начин - с "умерено" прилагане на сила.
Но както знаем, "Когато атовете се ритат, магаретата ги боли!"
|
| Чет Апр 03, 2008 12:55 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе той в момента големия проблем не е кризата във финансовия сектор. Сама по себе си кризата е нещо оздравително - на всички е ясно че белите якички се бяха оляли - тази криза трябва да ги върне на земята.
Проблема е, че белите якички изкусно прехвърлят всички негативи от проблема на данъкоплатците и така просто кризата става криза за тия дето нямат вина за случилото се, а за виновниците - или добро - или нищо.
ФЕД вече повлече крак и почна да спонсорира яко виновниците за кризата с парите на данъкоплатците. ЕЦБ като ги знаем колко ги е страх от кризи - при най-малкия проблем ще развържат кесията, само и само да не се разчуе че някоя банка е пред фалит.
И за добро (по-скоро лошо) ще успеят да изпуснат парата без да засеганат осезаемо истинските виновници за кризата. Както казва Сорос (една от най-изявените якички, ама той поне си го признава) - дисциплиниращия ефект е сведен до нула - поемай рискове на воля, ако положението яко се закучи, ФЕД ще спасява, за да не гръмне цялата държава....
Иначе Димитър е прав до известна степен че Хамериканците обезценяват с такава скорост, защото така прехвърлят проблема извън УСА. Има и едно голямо НО обаче. Пропуска факта, че колкото повече обезценяват, толкова по лесно Китайци и Араби (а и Руснаци и Европейци) придобиват процентно участие в въпросните институции. Което според мен е за добро. А и не става за първи път - Саудитските шейхове отдавна (над 10-15г.) контролират огромна част от Американските ценни книги.
Иначе аз забелязвам една интересна корелация - движението на световната икономика и Майкрософт като компания. Всъщност Майкрософт е един мини свят който 1:1 повтаря движението на света ни последните 20 години.  Даже Майкрософт бих казал, че се движи 3-5 години напред
Иначе специално за Димитър, оценка на пазарите през тримесечието:
http://www.profit.bg/?cid=1&sid=0&aid=16629
|
| Чет Апр 03, 2008 8:26 am |
|
|