Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Следваща
Икономическото ни дередже ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
е, аз пък съм склонен на компромис: да прави за нас поне толкова, колкото прави и за себе си.
ако го спазят поне половината политици - ще цъфнем. то без бъркане в кацата с мед не може, ама не трябва само това да те е обсебило на 100%. в "белите държави", хората от кумува срама поне малко нещо правят и за обществото, което ги е избрало...

Вто Окт 23, 2007 9:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
е, аз пък съм склонен на компромис: да прави за нас поне толкова, колкото прави и за себе си.
ако го спазят поне половината политици - ще цъфнем. то без бъркане в кацата с мед не може, ама не трябва само това да те е обсебило на 100%. в "белите държави", хората от кумува срама поне малко нещо правят и за обществото, което ги е избрало...

Съгласен. С изключение на това че не го правят от кумува срама. Просто самото общество е намерило механизми да ги принуждава да го правят. И това не са изборите :) Нито пък стачките :)

Вто Окт 23, 2007 9:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не знам дали е така, наистина.
в повечето страни, където съм бил, локалното население е много аполитично. интересува ги единствено да са добре на локално ниво, в тяхната си микроикономика. повечето даже не знат кой им е министър-председател, да не говорим за министрите. а и като цяло телевизиите не показват непрекъснато политици, че да им вдигат реномето.

в япония примерно в ден на избори, питам моите японци няма ли да ходят да гласуват.
те: "какво да правим?"
ами днес има избори, няма ли да ходите да гласувате?
така ли? ти от къде разбра?
от телевизията
ъъъъ... ми няма да гласуваме....
до сега гласували ли сте
(най-възрастния) абе след войната гласувах няколко пъти (смее се)
така и не разбрах коя война имаше предвид

вечерта гледам резултатите по телевизията (15-тина минути, няма пресконференции на живо, между новините)
имаше маса префектури с <5% активност

е, япония е на друга планета, ясно. земеделския им министър го заподозряха, че бил уредил някой негов приятел от някакъв фонд и оня си резна корема (министъра де)

Вто Окт 23, 2007 10:09 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
в "белите държави", хората от кумува срама поне малко нещо правят и за обществото, което ги е избрало...

Мда... така е. Далавери и мафия има навсякъде но като цяло политиците си гледат малко по-съвестно работата от нашите.
От части е вярно че хората там са аполитични като цяло, т.е. народа говори малко и мисли малко за политика, за разлика от нас които говорим много. Но има една друга разлика - там става зле за политиците ако народа започне да говори за политика.
Причината е че в повечето западни държави има доста обнощности - като започнеш от религиозните католици, протестанти и т.н. Пък и не само религиозни, дори на местна основа - разни квартални организации и какво ли не. И на последно място синдикатите...
Всичките тия "общности" формират това което ние наричаме "гражданско общество". То е доста силно защото хората в тия общности се познават лично и си вярват един на друг.
С годините (мнооого години) се е постигнало нещо като неписан договор между политиците и гражданското общество, който гласи че народа няма да се бърка в политиката ако политиците не се ебават с народа. Политиците знаят че не могат да я карат съвсем през просото, защото ще раздразнят някоя общност и ако това стане общността ще се вдигне като един и най-малкото на следващите избори тая партия няма да вземе и един глас.

У нас няма никакви общности - църквата е някаква тъжна история, на квартално ниво даже не се поздравяваме с комшиите защото вечно има някакви спорове за такси по входа, лъгане с парното, кой къде паркира, кой хвърля фасове и боклуци през терасата и кво ли не. За синдикати просто няма нужда да говоря...
Ние просто не можем да се организираме - въпроса изобщо не е дали сме умни или глупави, по-скоро въпрос на манталитет. Но имаме тарикат-политици, които ни организират когато им трябваме и след това организирано ни "оправят".

Като стана дума за организираност - ние имаме ли някаква професионална организация? Ей така освен приказки по форумите да свършим и нещо полезно... Примерно да отстояваме някакви наши интереси, или пък примерно да помогнем на някого - неотдавна в един подобен форум четох че хората се организирали и всеки дал по някое старо дъно/платка и сглобили няколко компютъра за деца от домове.

Вто Окт 23, 2007 11:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Като стана дума за организираност - ние имаме ли някаква професионална организация? Ей така освен приказки по форумите да свършим и нещо полезно... Примерно да отстояваме някакви наши интереси, или пък примерно да помогнем на някого - неотдавна в един подобен форум четох че хората се организирали и всеки дал по някое старо дъно/платка и сглобили няколко компютъра за деца от домове.

Ами като става дума за организираност, още със създаването на форума и като се видя, че тук ще се съберат хората, които сериозно се занимават с проектиране и производство на електроника, поставих въпроса да си създадем браншова организация. Предложих и формата - като асоцииран член на БАЕ, за да си спестим разните регистрации и тем подобни бюрокращини. Тогава реакцията на повечето беше отрицателна и повече не се постави тоя въпрос. Дано сега да има по-узрели.

Вто Окт 23, 2007 12:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Ми не знам какво е БАЕ, може да има далавера но така или иначе според мен регистрацията е последна грижа...
Първо трябва да е разбирането че има проблеми които може би ще решим по-лесно като сме организирани отколкото дезорганизирани. Цялата организация би била безполезна ако се сведе до една регистрация а няма файда за всеки от нас.

Нека да умуваме за неща от които бихме имали далавера, другото лека полека ще си дойде на мястото... И да не забравяме че децата винаги правят грешки, т.е. дори и да успеем да се съберем и да регистрираме "нещо" то това нещо с много голяма вероятност ще фейлне заради детински грешки. Може би втория, третия път ще е по-добре. Абе като английската ливада - трябва да косим 200-300 години, па после да се радваме ;-)

Вто Окт 23, 2007 1:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
БАЕ - Българска Асоциация Електроника
Ами да си косим нивичките тогава....

Вто Окт 23, 2007 3:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@miro_atc,освен,че трябва да се коси трябва и обилно да се полива и да се пази от тревопасни :wink:

Вто Окт 23, 2007 4:10 pm
Профил

Мнение 
няма нужда да се иронизираме ;-)

Просто казвам че това е от оня сорт начинания където резултатите обикновено се разминават с очакванията, но въпреки всичко трябва да се коси :D

Вто Окт 23, 2007 4:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво означава резултата се разминава с очакванията? Ако си правиш експерименти - да съгласен съм,но при нещо което е изпитано разликата в очакванията и резултата е минимална при нормални условия и среда.Така поставен въпроса - кое в България е нормално,че да искаме нормални резултати?А когато се види че нормалните методи,за постигане на някаква цел не дават ефект идва ред на новаторството и лудите експерименти ( къде с,къде без мисъл в тях).Всеки със всичко експериментира - като почнеш от човешки взаимоотношения и стигнеш до живота на някой.
Разбирането и осъзнаването на даден проблем не означава,че ще се реши,защото все ще се намери някой на който това да му пречи (този някой в мътилката създадена от този проблем си лови риба - образно казано ,и не иска да му се разваля риболова).Друго което тук е възможно - грешка която е наказуема в държава тук може да се окаже печеливш ход.И такива абсурдни неща.
Никой не иронизирам и не искам да засегна!Докато не се направят много големи промени (направени с твърда ръка) ситуацията няма да се оправи.

Вто Окт 23, 2007 6:09 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Какво означава резултата се разминава с очакванията?

Ще дам пример - сестрите от Либия. Имаше нещо като опит за организиране да изразим подкрепа и т.н. После някои хора останаха разочаровани - ама те били нагли, ама курвети ама не знам какво си...
Аз бях за подкрепата и пак бих постъпил по съшия начин, защото считам че така е редно... Специално за моите очаквания в тоя случай не бих казал че има разминавания, понеже не съм имал никакви очаквания. Това вече е въпрос на разбирания, някои смятат че като помогнеш на някого той трябва да ти е благодарен и едва ли не да ти върне помоща. Аз мисля по малко по-различен начин - когато помагам на някого, дали той ще бъде благодарен си е негов проблем, аз помагам на едни, други помагат на мен - важното е да става течение ;-)

Както и да е... въпроса беше че има някои неща у нас самите които трябва да се опитваме да поправяме. Подчертавам "опитваме" защото няма да стане от раз. Няма какво да се лъжем че тук изведнъж ще се съберем една маса хора и ще решим проблемите и на гилдията че после и на държавата. Но пак казвам въпреки всичко трябва да го правим, ако ние я караме през просото и политиците ни ще я карат по съшия начин. Това са силната ръка - хубаво, ама няма гаранция че тая ръка няма да се окаже лява и съвсем да ни "оправи". По принцип - да, една силна и разумна ръка може да оправи много неща в държавата, но ако ние не се оправим ще се повтори историята със Стамболов... ще си позволя да цитирам няколко негови думи:

Цитат:
Ако някой ни попита...

Ако някой ни попита какво правят днес българите, ние, като туриме ръката си на сърцето, отговаряме му тия две думи: стоят и чакат. И наистина, тия са думите, с които най-добре може да се определи и охарактеризира нашето днешно положение. Ние всинца българите, тука и отсреща, само стоим и чакаме, а нищо не предприемаме, за нищо се не готвим.

...
Цитат:
Знайно е, че за да се направи една каквато и да е работа, то има нужда от две неща: първо, от добра воля, второ, от средства. У нас за зла чест и двете тия неща, ако и да ги има, намират се в парализирано състояние и нужни са големи усилия, за да се положат в действие. Несъгласието, омразата, завистта, подлостта, интригантството и всичките други лоши качества на човека, които особено се добре развиват във всеки робски народ, пуснали са дълбоки корени помежду ни и парализират много добри и полезни дела за народа ни. Ако да бяхме малко по-честни и по-благородни, малко по-самопожертвовани и по-горещи патриоти, много работи не щяха да са сега така, както ги гледаме. Но това у нас го е нямало така, както е било нужно. Затова повечето от нашите народни работи са се раждали или недоносени, или мъртви.

Нашето отечество е в отчаяние. То е потънало в кръв и сълзи, то бедствува, след малко съвършено да пропадне, а ние се късаме на партии, гоним се, правим си спънки и изхабяваме силите си в борба не само безполезна, но и вредна. Кой умен човек не би погледнал с укор и съжаление на тая наша деморализация, която особено е силно развита посред нашата емиграция? Но доста за това. Болестта има нужда от лек, и тоя трябва да се намери. Нашето спасение е в ръцете ни. Стига да поискаме, и ние от разглобен и парализиран труп можем да станем здраво и пъргаво тяло, способно да живее самостоятелен и разумен човешки живот. Да съединим в едно здраво и неразделно цяло всички честни и самоотвержени патриоти, че средства ще се намерят лесно. Да отхвърлим настрана всичко, що е гнило, неспособно, заразително и като се съберем под нашето обезславено и окървавено знаме, да докажем още веднъж пред цял свят, че ние умеем и знаем да се бием и да умираме за нашата свобода...

Като чета това нещо писано преди 130г. добивам кураж - още толкова и сме готови с англисйката ливадка :D

едит: да не спамя повече, тук може да се прочете за едно управление което мъничко се различава от сегашното:
http://members.tripod.com/~bg_railroad/ ... alfova.htm

Вто Окт 23, 2007 8:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
... поставих въпроса да си създадем браншова организация. Предложих и формата - като асоцииран член на БАЕ... Дано сега да има по-узрели.

ами аз съм за.
дали да не форкнем темата от тук и да обсъдим вече идеята?

Вто Окт 23, 2007 10:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето тук: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 5&start=30
започна някакво обсъждане. Може би това е добре да е отделна тема и анкета към нея за да се види нагласата.

Сря Окт 24, 2007 9:06 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Как действа валутния борд:

http://www.capital.bg/show.php?storyid=388808 - виж картинката.

Това горното е за всички дето искат да харчат резерва.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=388814

Това пък доста точно описва моментната ситуация в БГ. И показва защо повишаването на заплатите в бюджетната сфера не е желателно на този етап. Или ако ще се повишават то трябва да е за сметка на оптимизация (по вярно казно - СЪКРАЩЕНИЯ).

В момента аз лично виждам три сценария за развитие:

1. Правителството кляка - раздава парите - народа млъква за кратко догодина по това време ще пием бира по 10лв. в кварталното кафе и ще гледаме по новините как народа обръща и пали коли пред банките.

2. Правителството замазва положението с някакво увеличение, компенсира дупката с бюджета с дране на данъкоплатците и си продължава по старому - просто отлагаме бирата по 10лв. с известно време.

3. Правителстово почва да прави реформи (уф че изтъркана дума). Съкращава половината бюджетна сфера и вдига парите за останалата половина. После следва жесток натиск от страна на народонаселение и синдикати. Ако устиска - устиска, ако не идва ново правителство и пак горните 3 сценария.

Това тука са сравнително краткосрочни сценарии. Т.е. какво може да се направи утре, до месец, до година. Истината е че единствен положителн изход може да има чрез стъпка 3. А тя е тази която най-няма да допадне на народонаселението. Под народонаселение разбирам консуматорската част от гражданите на БГ - те са по-голямата част и за съжаление те диктуват правилата по време на избори. Тъй че ... не мога да съм оптимист. Българина е доказал че е говедо.

Сря Окт 24, 2007 9:23 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
...Българина е доказал че е говедо.

И затова не му требе никаква демокрация! Трябва му юлар на врата, капаци на очите, за да вижда само браздата пред себе си, остен в задника, за да дърпа ралото и да си знае сайбията!
Затова България е вървяла най-добре напред при тоталитарните режими на Стамболов, Кимон Георгиев и Тато!

Сря Окт 24, 2007 10:30 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Следваща