|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:48 pm
Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична инст.
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Водородна горивна клетка като батерия за фотоволтаична и
Мисля, че излишно го усложняваш. Може би пропускаш факта, че по принцип при тая постановка фотоволтаиците се вързват серийно, така че имаш достатъчно високо напрежение. При това положение съпротивлението на стандартен нагревател се оказва прекалено ниско в целия диапазон на фотоволтаиците. С други думи необходим е просто един чопър, който да ограничава тока и да държи фотоволтаиците в MPPT-режим. Един ключ, една индуктивност и един диод (евентуално и филтърче, ако сме ларж). За управление мисля, че обикновено използват PID за MPPT-то. Но разбира се може да се добави и следене на изходния ток и/или напрежение с цел разни защити. Примерно ако има късо да не топлим кабелите.
|
| Пет Окт 22, 2021 3:55 pm |
|
 |
|
sthx
|
Нека го кажа за трети път,бавно и спокойно, щото не искам някой да ми тежи на съвестта. Бойлерът е променливотоков уред. Нагревателят може да е едновременно постоянно токов и променливотоков, но бойлер и нагревател не са синоними. В болера има и други неща освен нагревател, като например термрегулатор и термозащита. Те са контактни. Контактните системи не се кефят много на постояннотоков товар. Пример - първото произволно реле , което ми допадна: https://store.comet.bg/download-file.php?id=23176Мисля, че не е нужно да ви обяснявам графиките. При бойлера е доста по-зле положението - неговите контактни системи едва ли някой се е сетил да ги изпитва при постояннотоково захранване. Като залепне единия контакт, а след това и следващия, до телевизионния репортаж от апартамента/къщата остава една малка крачка. Аз реших, че не искам някоя сутрин да се събудя, яхнал бойлера и затова го захраних променливотоково, даже и през трансформатор. Така, за сметка на някаква дребна сума и неизбежните загуби реших няколко проблема. 1.Безопасност 2.Безпроблемно захранване по избор от мрежата или от фотоволтаика 3.Схемата на бойлера не се променя. Смяната му може да се извърши от който и да е, без всякаква мисъл. Поне за себе си съм решил, че няма да живея вечно и не искам оставям капани за наследниците. Поддържащият персонал по фабриките ги нарича кур-капани. Не знам защо. Естествено с един обратен диод паралелно на контакта може да се реши проблема с искрогасенето, но тогава точките 2 и 3 няма да бъдат изпълнени. По отношение на ефикасността е необходимо да се съобрази следното. Фотоволтаичната система е ефективна по около 2-3 часа около обяд. Затова е важно да е оптимизарана да такова слънцегреене. Това, че ще се извади голям процент ефективност сутрин , вечер, или при облачно време, няма никакво практическо значение . Затова и премахнах обратната връзка. Не знам, може би ще си направя експеримента да сложа едно следящо DC/DC преди трансформатора, но пустото време - за нищо не стига. Те и панелите стояха година и половина безработни. Пък и загубите в една такава система ако са 20%, то няма да си струва въобще напъна.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Окт 22, 2021 5:34 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
"Кур капан" е нашенската версия, по обясними причини. Оригиналът идва от турското курт капан (вълчи капан) 
|
| Пет Окт 22, 2021 5:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ако бойлерът служи да обира излишъка: най-добре е терморегулаторът да не се задейства! Останалото е вярно само по принцип, т.е. ако си оставиш ръцете.
|
| Пет Окт 22, 2021 5:50 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
@HCL Домакинството е 2 души, засега. Тя ламбата, свети и за един и за трима, хладилника си бачка, тв-то, парното... Вярно другите разходи - вода, пералня, даже и печка е според броя "членьове"  Не са ми проблем сметките, не искам да съм в положение да нямам избор. Имам бойлер на ток,имам и климатици, и както вървят цените на газта (щото ТЕЦ-а ги плаща, съответно и аз), може и да мина отопление и топла вода на ток. Но имам възможност, щото съм го предвидил - само отварям-затварям няколко крана, паля бойлера и пускам климатиците. Наздраве! 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пет Окт 22, 2021 8:22 pm |
|
 |
|
741
|
Не залепват. При първото изключване се разгаря дъга, сред секунда-две контактите се стопяват и ако евентуално успеят да изтекат през някоя пролука, тогава токът може и да спре. В тоя случай диод не помага по никакъв начин.
|
| Съб Окт 23, 2021 11:23 am |
|
 |
|
sthx
|
Нека изгорят контактите при първото изключване. Лошо няма. А, ако не изгорят целите? При някое включване пак могат да залепнат. Все пак захранват потенциална бомба, а не фуражомелка. За диода си прав. Няма полза от него. Във някой от форумите, някой се хвалеше, че сложил такъв и нямал проблеми. Докога?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 23, 2021 3:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да не отварям нова тема... Вече имам панели и ще се наложи да измисля как да ги вкарам в употреба. Определено не ми се занимава с бюрокрация, затова търся решение само за собствената консумация. И тук идва проблема с балансирането. Освен варианта с бойлер не виждам друго решение. Въпросът е как да го реализирам точно. Приемам всякакви идеи. Според мен най-удачно ще е да намеря инвертор с два изхода като тия CyboEnergy. Два изхода, единия стандартен, а на другия изкарва само излишъка. За съжаление тия са в щатите и предполагам цените им едва ли са ниски, шипинга и той сигурно ще е солен, абе с две думи очакванията ми са да е хем скъпо, хем с много разправии. Затова предпочитам да е нещо от европа или от китай, но не намирам нищо. Ако не намеря решение с инвертор, тогава отивам на варианта само с чопъра, който коментирахме по-горе. Там забележките на sthx на теория са така, но на практика няма проблем защото чопърите не изкарват буквално "прав" ток. На 30-50Hz се чопва до нула, така че дори и да се получи дъга тя ще се изгаси по същия начин както и с кривия ток. Подобни технологии се ползват и на входа от почти всички маркови инвертори. Примерно хуавейчата били ползвали изкуствен интелект за тая работа. Както и да е, това ще се гледа като (ако) купувам нещо. А ако се стигне (предпочитам да не се стига) до правене мисля, че дъгата ще ми е последния проблем 
|
| Сря Ное 17, 2021 3:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
sthx, я сподели малко повече как се държи като цяло, т.е. каква мощност си сложил и колко вода топли през лятото, през зимата и т.н. ? Аз нещо не намирам комби решение за инвертор + топла вода, затова май ще почна само с бойлер и се чудя колко панела да взема и какво да очаквам...
|
| Пет Ное 19, 2021 12:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
е като има проблеми с релетата, защо не мощно SSR? там искри няма, нищо не залепва.
|
| Пет Ное 19, 2021 1:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Идеята е да не бараш бойлера, т.е. вместо от контакт да го захраниш от панели. Без да прецакваш оригиналните защити. Само че оригиналните терморелета и терморегулатори най-често са механични. Сега тъй като соларния контролер също обикновено мери температура е най-логично да го настроиш няколко градуса под настройките на самия бойлер. Така оригиналните релета ще щракат само в краен случай. Но точно в този случай не трябва да има фал. И ако не искаме да има фал, просто не бива да се подава постоянен ток. Но както казах, това не значи задължително променлив. И пулсиращ върши работа, стига да спада до 0 през 30-50Hz, щото това гаси дъгите...
|
| Пет Ное 19, 2021 1:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
В селските дворове в Хърватия ми направи впечатление, че навсякъде бяха изкарали на двора по един черно боядисан бойлер, без никакви електрики по него. Докато водните соларни панели и бойлери в Гърция си бяха стандарт още от време оно. Но не съм правил подобни чудесии и незнам. Тук в Швеция - незнам за чий изобщо инсталират слънчеви батерии. За водни да - ама слънчевите са чиста загуба според мен.
|
| Пет Ное 19, 2021 1:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Според мен идеята е недообмислена и не е добра. Когато работим с пулсиращ ток, намаляваме ефективната му стойност, а от там и мощност. Респективно, не ползваме пълноценно мощността на панелите. Много по-добре би се получило ако свържем напрежението от панелите към мост, и подаваме към бойлера двуполярно правоъгълно променливо напрежение. Тогава пък се получават хармоници, смущения. Контактите предназначени за работа при 50Hz как биха работили с високочестотна съставка? Всъщност идеята за истински инвертор защо е отпаднала? Заради няколко процента спад на КПД?
|
| Пет Ное 19, 2021 2:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
To на село и аз сложих колектор, но покрай него само ядове. По принцип технологията е супер, определено може да топли много вода, дори в китайско изпълнение. Но лятото кипи ако не се ползва 2-3 дена, или трябва да се засенчва, зимата го свалям да не замръзва. И покрай тия игри и занимавки и най-вече измислената конструкция проквапват и с две думи не си струва и не го препоръчвам на всеки. Имам познати с по-качествени колектори и ситеми и там проблеми няма. Само че не струват по 1000лв като китайчета, което прави цялата инвестиция малко спорна. Отделно, че искам и вкъщи да сложа нещо, но без да прекарвам тръби до покрива на блока. Така че вариантите с колектори или черни бойлери просто не стават. От друга страна цените на панелите вече са такива, че стига да имаш достъпен покрив инвестицията е съвсем прилична. Примерно 4 панела по 450W барабар с кабелите ще ми излязат почти колкото дадох за китайския колектор. Дори да е малко повече, то ще е повече щото и контролер нямам, но фактът че няма да се разправям с течове, кипене, замръзване и т.н. мисля че е далеч по-човешко решение. То ще е важно и все пак да топли водата... по сметки би трябвало, но затова питах sthx или друг ако има практически наблюдения да каже.
|
| Пет Ное 19, 2021 2:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Според някои фенове, които са правели подобни играчки, пулсациите върху панелите са в рамките на 1-2 волта. Практически е нищо (напрежението е от порядъка на 160V). По-съществен е проблемът с излъчването, особено с участъка между контролера и бойлера. Там и пулсациите вече са с порядък по-високи. Не е отпаднала, но поне аз не мога да намеря нещо дето да си го купя на разумна цена. Проблемът е, че съотношението на мощността на панелите и консуматорите е кофти като за стандартен инвертор. Инвертори с отделен изход (за нагреватели) има, но са екзотика и са скъпи. Продължавам да търся де... но нямам големи надежди. Затова обмислям и други варианти. При варианта само бойлер ми трябва само контролер. Това е и най-рентабилно като инвестиция, в смисъл че ако се сметне като лятно слънце, панелите ще се натоварват целогодишно и ще се избият бързо. Недостатъкът е, че зимата ще трябва да се допълва с ток от енергото... но в момента аз допълвам на 100% и през цялата година, така че не е толкова фатално. Ако инсталирам повече панели, то пък лятото (баш когато дават най-много) няма да мога да ги натоваря. Затова инвертор с два изхода би бил добро решение, ама като няма... Другият вариант е да превключвам панелите между контролер за бойлер и стандартен (хибриден) инвертор. Струва си да се обмисли, особено ако инвертора поддържа повече от 1 стринг могат да се направят интересни комбинации.
|
| Пет Ное 19, 2021 2:54 pm |
|
|