Отговори на тема  [ 187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща
пак за банковите карти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: пак за банковите карти
350000 ловни пушки, много, брей. А кремъклийките по музеите ще броим ли.

Нищо не е. Познавал съм достатъчен брой хора през годините, не повече от 1 на 20
домакинства имат ловна пушка. Която е практически напълно безполезна в тоя контекст,
не можеш да я помъкнеш със себе си.

Да се потретя, смисълът на притежанието на оръжие е да направи хората по-учтиви
и по-уверени в собствената си неприкосновеност. Ловни пушки, черешови топчета и
подобни не помагат. Големият брой полицейски пищови работят точно в обратната посока.

Въобще не ми е ясно как хора доказано с акъл в главата си могат да защитават толкова
очевидно погрешна позиция.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Авг 12, 2012 4:37 pm
Профил WWW
Аватар

Доколкото си спомням от статистиките в щатите има над 400 млн. единици огнестрелно оръжие в населението, което прави по малко повече от едно на глава.

Нед Авг 12, 2012 4:48 pm
Профил
Аватар

Девизът на Колт:
"Господ създаде хората, Колт ги направи равни"

Четох едно проучване, според което ако Андерш Брайвик си беше разиграл сценария в Тексас, му дават максимум 3 минути въпреки въоръжението му. Друг е въпроса щеше ли да се пробва въобще.

Нед Авг 12, 2012 6:35 pm
Профил
Аватар

tgi, ако ми позволиш да те иронизирам. Твоята позиция е като на радетел за масовизирането на силиконовите цици, здравната каса да се намеси, да коригираме това което Дядо Боже не е дал на някои. И смяташ че така ще се повдигне самочувствието на повече жени, съответно ще се вдигне потентността на повече мъже, ще се подобри сексуалното здраве на нацията и от там ще оправим раждаемостта.
Въобще позицията ти е пълна утопия според мен.
Тъй като гледам в щатите, които взимаме за пример, хората изобщо не знаят какво е страх и са страшно учтиви на улицата, особено в кварталите на черните. И никой няма никакви съмнения че това се дължи на 400-те милиона огнестрелни единици.
Според мен използването на огнестрелно оръжие да става в условията на война. Там знаеш че можеш да убиваш и да бъдеш убит. Докато излизайки на улицата със семейството си едва ли това са мислите които ще ти минават през главата и ще те правят коректен гражданин.
Все едно да се надяваш, че ще станем по-коректни шофьори ако всички караме Хамър като Максим Ставийски. Има някаква логика, ама има и много утопия.

Нед Авг 12, 2012 6:55 pm
Профил
Аватар

Не е утопия. Не е панацея, но не е и утопия.

Не искам никой да субсидира оръжие (още по-малко силиконови цици, като ги видя
и автоматично изключвам - мераци по гумени играчки ако и да съм имал нявга ще да е
било в ранното ми детство отпреди да имам съзнателни спомени).

В щатите хората ги е страх много по-малко отколкото в БГ и дори Европа като цяло,
отчасти и заради това. А в БГ хората ги е страх повече отколкото в Германия, примерно.

Използването ( в смисъл стреляйки) само по време на война на оръжието е хубава
цел, и някои общества са близко до постигането и - като това в щатите. Тук дори
нне е започнало такова нещо, въоръжени са само бандитите и полицаите (т.е. охраната
на бандитите). Останалите са голи та няма какво да се използва.

Димитър спомена една хубава статистика, стрелби по училища, магазини и подобни
в щатите стават само по тия места, където е затруднено да притежаваш/носиш оръжие.
Което не пречи на малоумниците да пищят именно против оръжията като стане нещо
такова, разбира се.

Желанието ти да живеем в идеално общество без конфликти е хубаво, и аз го
споделям. Докато стигнем дотам обаче на първо време някакво балансиране на
силите между маси и надзиратели би било полезно, макар и само начало.

Нед Авг 12, 2012 7:08 pm
Профил WWW
Аватар

Кога пък съм имал желание да живеем в безконфликтно общество?!?
И без това си имаме достатъчно конфликти, човек така е устроен. Защо да военизираме емоционалните си конфликти. Защо да е идеално общество където да можеш да се разхождаш без оръжие на улицата.
Според статистиката която Димитър посочи и не знам защо точно тази статистика я сметнахме за показателна, та според тази статистика, когато се въоръжим да чакаме хора като Брайвик да ходят по детските градини, където няма да има оръжия и където най ще боли.
В условията на либерално въоръжаване, полицията ще се въоръжи подобаващо повече. Не се съмнявай, че ще се промени съотношението. Така че това няма да ти реши проблема с "хората с пушките".
Сори че се обръщам така лично към теб. Все пак надявам се и да не попаднем в ротата на зейфод :D :D :D
И въобще никой не знае напред ли са щатите, назад ли са и въобще на една писта ли сме с тях?

Нед Авг 12, 2012 7:32 pm
Профил
Аватар

StiV написа:
Представи си как би реагирал, ако видиш на педя пред носа цев, от която не знаеш дали във всеки момент няма да изхвърчи нещо, което да сложи край на земния път?

Огромна грешка! Ако ще вадиш пистолет, подсигури си поне 2 метра разстояние или ако си в челен упор - стреляй на мига. Да завреш пистолет в лицето и да чакаш реакция е опасно. Има смисъл ако е в тила, отстрани... но в лицето е глупост.

Да си виждал полицай да го прави? Само негрите по филмите.

Спазването на дистанция е задължително и ти дава време за реакция, прицел и преценка!

В конкретната ситуация - задължително е да имаш дистанция от която държиш под контрол и двамата.

Между другото на мен са ми вадили пистолет още в техникума и са ми го завирали в лицето. Не се уплаших - просто се вдървих. Бях дете (ученик). Срещу мен беше друг ученик. Случи се в подлеза на Плиска посред бял ден. След време държах въпросния пистолет в ръцете си. Така и не разбрах, зареден ли е бил тогава... В мое присъствие са вадили пистолет и на мой приятел на купон с 15 човека в стаята... Келешка му работа, но тук е БГ не Америка. Имайте го предвид.

Последна промяна Цецо на Нед Авг 12, 2012 8:08 pm, променена общо 1 път

Нед Авг 12, 2012 8:01 pm
Профил ICQ

tgi написа:
...Да се потретя, смисълът на притежанието на оръжие е да направи хората по-учтиви и по-уверени в собствената си неприкосновеност....

Ами учтивост под принуда, народът му е измислил друго име - лицемерие. Благодаря за такава учтивост.
Един познат в щатите (от 20 и няколко години), обиколил доста щати казва , че по-лицемерни хора от южняците не е срещал. Отдава го на това, че са загубили едно време войната със северняците, но по твоята логика може да се дължи и на по-голямата въоръженост. Самият той не е почуствувал необходимостта да си купи оръжие, въпреки че е в Мисисипи от десетина години.
Като се замисля, не се срещам често с хора, които не са учтиви с мене. Може би те да са 1-2-3%, което мога да го преглътна. Също така не страдам от липса на увереност в непрекосновенността ми. И въпреки, че съм имал проблем с една "особа", не съм почувстувал необходимостта да се въоръжавам. Ако бях рекъл да си отмъщавам, нищо не би ме спряло, даже и без оръжие да го направя, но разумът ми говори друго. Заради един червей с плоско чело, не си струва да си съсипвам живота, а и на другите около мене.
И ако липсва нещо на "народонаселението" в България, бих казал, че на първо място това е грамотността. Много от дугите недостатъци са следствие на това.

Нед Авг 12, 2012 8:06 pm
Профил
Аватар

Всичко това добре, и съм съгласен. И аз не съм чувствал нуждата да застрелям
някого.

Но масите са с акъл далеч под нивото тук, и да свикнат да бъдат учтиви от
лицемерие ще е повече от добре, не виждам какво има да не му се харесва на това.

Добави и това, че и полицаите ще станат по-стриктни и учтиви от едната предпазливост,
и ето ти два ефекта дето са все в добра посока. То не е панацея, просто изравняването
на силите е добро за обществото. Няма да реши всички проблеми, разбира се.

Нед Авг 12, 2012 8:14 pm
Профил WWW

Значи не ме разбирай погрешно, аз съм с две ръце за свободното притежание на оръжие, просто отбелязвах че то едно е да го притежаваш, друго да ти свърши работа. Нашето общество е овче, тези които реално ще им трябва няма да имат смелоста да го използват, тези срещу които ще се ползва често са достатъчно зле за да не им пука дали държиш пистолет или джадайски меч.
Учтивоста няма да се постигне с оръжие за съжаление, това е възпитание, сега тук чак се дразня от постоянната учтивост, на тия перуанци никой не им е навирал пистолет в лицето, нито пък имат право на оръжие, но са учтиви, направо досадно учтиви, и не само към мен, аз виждам че и един към друг са учтиви.
Относно оръжието има много фактори човек да не се страхува от него, първо рядко притежателите го носят с патрон в цевта, след това дори да има патрон в цевта малко разумни хора биха го носили с дръпнат ударник, естествено има модели в които ударника е скрит, има блокировки .. но отново, това си е съвсем заредено оръжие, малко хора биха рисковали да им гръмне от нищо в гащите. От тук идват няколко основни неща, първо, трябва да се бръкнеш и да го извадиш, след това много вероятно да заредиш патрон в цевта, ако имаш хубаво, ама все така ударника най-вероятно е спуснат, повярвай времето за което мога да замахна е доста по кратко от времето ти за реакция плюс времето нужно да натиснеш спусъка така че да предизвикаш изстрел при спуснат ударник. Това са техничекси проблеми, ако този срещу който го вадиш не е запознат с огнестрелното оръжие добре, но ако е, и ако те вижда на ккаво дереже си ... знам ли, много вероятно е тоя хипотетичен 60 кг чиновник да няма сила да произведе точен изстрел при спуснат ударник.
Всичко това го пиша да подчертая че ефекта от огнестрелното оръжие може да го има само и единствено ако се използва от трениран и подготвен човек, в противен случай ползата от него е твърде съмнителна.
Аз лично бих препоръчал лютиви спреьове, електрошок и др. средства за които първо психическата бариера за изпозлване е доста по леснопреодолима, второ имат ясен и предсказуем ефект за повечето хора и трето дори да попаднат в ръцете на този отсреща няма да те заровят.
Лично аз с удоволствие бих носил огнестрелно оръжие, но за съжаление съм носил и на няколко пъти затвора ми се е разминавал на косъм, познавам се и знам че ще гоизползвам далеч отвъд границите на неизбежната самоотбрана, ако изобщо говорим за самоотбрана, затова и не си купувам, като ми се стреля ходя на стрелбище.

Нед Авг 12, 2012 10:29 pm
Профил
Аватар

Е естествено, че човек трябва да е подготвен, ама това не е ракетна наука бе.
Дори и без подготовка на повечето хора би им стигнал акълът да не се опитват
да вадят пистолет ако са вече в обхвата на ръцете на врага.

Но то едното идва след другото, хората в щатите се учат на тия работи от малки
защото имат с какво. Като има с какво тука и тука ще се научат, не е трудно.
Или няма, кой както иска. Въпросът е да имат избор, който сега нямат.

Нед Авг 12, 2012 10:55 pm
Профил WWW
Аватар

Какъв избор нямаш бе човек?? Да се научиш ли ти пречат? Да си купиш оръжие ли ти пречат? Кой ти пречи? Не си решил, не си поискал - не си получил каквото искаш. Аз лично водя курсове и по самоотбрана и по използване и боравене с оръжие. Ела ще те покажа каквото искаш. Но трябва да го поискаш, а не да си говориш просто, че някой ти пречи. Ти хем казваш, че не ти трябва оръжие, хем искаш останалите да го взимат лесно. И защо? За да си мислят хората, че и ти е възможно да имаш оръжие у вас и да не те закачат. Ако някой реши да влиза у вас ще знае дали имаш оръжие или не, и не само, ще знае дори какви стойности са ти резисторите по кутиите. И ще отиде да бръкне точно където е това, което търси. Ти си като едно гну, дето се бута в средата на стадото и се сърди, че другите гнута не ходят по периферията, където нападат лъвовете.

Пон Авг 13, 2012 8:25 am
Профил
Аватар

А и има огромна разлика между това да запашеш пищов в гащите и това да имаш оръжие в къщи в касата.

Ако живеех в някое по-размирно селце или малък град, където мангали или българи с мангалско самосъзнание редовно правят набези, сигурен съм, че щях да държа нарезно оръжие в къщата си. Нещо повече редовно щях да стрелям в двора по кутиите, та да са знае, че оръжието ми гърми :)

Но това е нещо друго, много по-различно от това всеки дебилен келеш да запаше пищов и да почне да го размахва, щото сутринта си е намерил нова пъпка на лицето.

Пон Авг 13, 2012 10:32 am
Профил ICQ

Има и друго, в страна в която чакаш да дойде петък вечер за да се напиеш, да не говорим че много хора по села и малки градове се напиват целоседмично, свободното носене на оръжие може би няма да има ефекта като нанякои други места. Не збравяй че в САЩ оръжие имат от както са станали държава, и нравите и уважението не са били това което са сега преди 200 години. Ако у нас всеки носи оръжие мисля че престрелка в дискотеката няма да е новина и за последна страница на вестника. Освен това ако погледнем САЩ като общество където по принцип правото на оръжие произтича от конституцията, не е ясно къде и как е разпределено това оръжие. От хората които познавам в САЩ не мога да се сетя и за един който да притежава оръжие, не говоря за Българи а за американци, само от тук статистиката почва малко да куца. Верно може да имат много легални оръжия, но по интересно би ми било колко семейства имат огнестрелно оръжие. Има много хора които колекционират, или просто са фенове иимат не по 1-2 а по 10-на. Има щати където ти бутват пушката в ръцете още на 10, респективно тия щати генерират не малка част от бройката и то при условие че не са много населени. Ако изключим тексас и разни селски щати, аз не се сещам на друго място да съм видял някой запазн с пистолет, е верно може да си го държи в колата или в къщата. Никога когато съм бил там не мие хрумвала мисълта че някой с който контактувам може да е въоръжен, то лично мене това принципно не ме вълнува и може би това е и причината, но едва ли някой е по толерантен защото очаква че другие отсреща има оръжие.
Всъщност да ти кажа наблюдението ми е че не са чак толкова толерантни, на пръв поглед са, но всъщност не малко от тях доста бързо превъртат и то от откровенни глупости. На няколко пъти ми се е случвало разни идиоти да ми крещят, да ми размахват юмруци, няколко се правеха и на камикадзета, защото според тях съм ги засякал ... е за техните разбирнаия може и да е било засичане, за мен 100 м разстояние е много повече от достатъчно. Но и там са като тия тука, случвало се е да спирам колата за да го видя какво иска, но странно защо дава газ и ме подминава, а само до преди секунди се е опитвал даме избута от пътя или да ме засече. При все че не съм 2.20 и 200 кг та да се е притеснил от нещо подобно.

Пон Авг 13, 2012 2:42 pm
Профил
Аватар

ами тони има хора дето носят оръжие, но в дискотека с патлак не пускат, помислили са го хората :)
според мен е добре да се носи оръжие, аз съм физически слаб и това равенство което колт е дал на света ми е от полза :)
със сигурност ще има повече убийства къде по невнимание къде от нерезщина, но в дългосрочен план предполагам ще има полза.
всъщност предполагам че точно убийствата от нерезщина са по-важни, а не легалната употреба. у хората има много инстинкти, които сега се отричат и ги подтискаме, но те са ни направили това което сме. когато келешче демонстрира наглост, първия импулс у нормалния човек е "тоя да го убиеш му е малко", но разбира се никой никого не убива, а всъщност трябва.

Пон Авг 13, 2012 7:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща