Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Grubi написа:
именно, самолет за радиоелектронна борба няма свой-чужд, както и ракетите, а да не говорим
как израелците с ф-16 са се крили зад самолета...без да ги видят. а може би всичко е станало толкова бързо, че не са имали шанс

и не го слагам в новини от цивлизования свят...вече

Експортните версии на зенитните комплекси, руснаците или не ги оборудват със система за разпознаване на свой-чужд или ако такава система има, то тя е старата. Никога действащата в момента система.

Потърси данни за операция "Кавказ" в Египет. Там съветските зенитчици са свалили египетски самолет защото е бил със старата система свой-чужд, която е несъвместима с новата, която само руснаците са имали.
А египетските зенитчици са пуцали по всичко що фърка, щото е имало доста сериозна парична награда за свален израелски самолет. Сваляли са и свои и чужди.

Като се има предвид, че съм обучавал подобни маймуни, нищо подобно не може да ме учуди. Перуанците, например искаха да правим учебен захват с бойна ракета, като използваме за мишени излитащите и кацащите самолети на летището на Лима (военномарската база Каляо е точно до летището). А разликата между учебен и боен пуск е едно положение на превключвателя на тренажора при премахната блокировка. 8O

Бе то и аз се учудих от кога страната ни се простира до Сирия, ама немам нищо против българия на три океана вместо на три морета. :) Би трябвало да има тема за новини от третия свят...

Сря Сеп 19, 2018 10:09 am
Профил
Аватар

казваш, няма такова нЯщо като backward compatibility за свой-чужд
нещо като совалката на Люк към Звездата на смъртта - опознавателния им код е стар, но валиден, но ако шефа каже ги пускаме

а не може ли да тренираш без ракета или ракета без двигател и взрив, т.е. и да пуснеш реален режим - няма какво да изстреляш, или то е нефелно
трениране по граждански самолети е практично (при липса на други), но безумно занятие...да не говорим че е незаконно

Сря Сеп 19, 2018 10:21 am
Профил
Аватар

Няма значение каква е системата, абсурдно е сирийските комплекси да разпознават руските самолети като свои.

Сря Сеп 19, 2018 10:58 am
Профил
Аватар

я явно системата не в толкова гъвкава, иначе Сирия има руски комплекси и руснаците им помагат, би трявало да има начин да се пре-програмира
или може би трябва поялник...

Сря Сеп 19, 2018 11:13 am
Профил
Аватар

Груби, системата свой-чужд се сменя само ако е пробита от противника, ако е неефективна или ако е прекалено стара и има много по-съвременно решение. Те затова нЕма смисъл от съвместимост.

На ПЗРК Игла-1 бяха сложили запросчик с доста компактна антена от два сгънати около пусковата тръба медни листа. Снеха я от въоръжение, защото се оказало (на едно мащабно военно учение), че иначе компактната антена има доста широки листа в диаграмата на насоченост назад и при прелитене в непосредствена близост от към тила на свои самолети, се блокира пуска на ракетата по чуждата цел по фронта.

На перуанците им продадохме ПЗРК Игла-1 и ге обучавахме тук и там, на място.

А обучението на стрелеца протича в 4 етапа:

1. Габаритно-теглови макет. Стрелеца, се учи да го носи, тича с него, тренира преминаване от походно в бойно положение и обратно. Това има голям смисъл, защото при еволюцията на руските пзрк от стрела-2 до игла, дължината и теглото доста нарастват и дребен и слабичък боец не става за стрелец. Трябва висок и здрав мужик, че при иглите, при изстрел има доста осезаем накат (обратното на откат).

2. Имитатор на пуска - метална балванка имитира ракетата, няма електоника и има само стартовия заряд. Тренира се изстрелването и как то влияе на психиката и физиката но стрелеца. След всеки пуск, тръбата се чисти с дървен банник, кайто прилича на имитатора на ракетата. Перуанците, вместо имитатора баха думнали с банника и после питат що ракетата се е счупила при първото изстрелване... :lol:

3. Полеви тренажор - работеща електроника, но без заряди и съответно стрелба. Тренира се захвата и проследяването на целта до пуска и времето за което се прави и как точна се прави.

4. Тренажар за контрол на пуска - бойна ракета с учебен пусков механизъм, свързан с кабел към тренажора (това искаха да използват). Има блокировка, с която може да се разреши изстрел или да се забрани. Целта е ако стрелеца не е оценил ддобре обстановката да се забрани пуска за да не се хаби бойтна ракета. Изразходва се само захранващия блок балон с батерията и азота.

То ракетата трудно ще свали пътнически самолет, но отзвука щеше да е огромен. :lol:

Онова поколение руско въоръжение си беше доста примитивно. А сегашното е само леко модифицирано. :) Специално по отношение на пзрк, хамериканците са на светлинни години пред рашките. :)

Сря Сеп 19, 2018 11:19 am
Профил
Аватар

С-200 е на 30 години бре!
'алгоритмите' в тези ракети са на транзистори, т.е. и без особен принос от арабеските, ще захапят по-едрата цел.
а нови по някаква причина не искат да подаряват на сирийците.

още повече, в момента руснаците са съвместили руските и израелски системи и взаимно си се показват като 'свои'.
Израел и Сирия де-юре са все още в състояние на война. въобще в 'циливилизования свят' в момента е голям турлю-гювеч с юридическия статус 'война' - някой водят продължителни битки с милиони жертви без такъв статус (Виетнам, Либия, Ирак, Украйна), други по 70 години са във война (Корея, Сирия-Израел). международните споразумения и право са лист хартия, от които всеки си излиза и влиза когато му е изгодно.

Сря Сеп 19, 2018 11:27 am
Профил
Аватар

Ами имам грешна опорна точка, че във всяка ракета има поне един Ultrascale ZYNQ с изкуствен интелект и затова - моля да ми простите
А то се оказва че са просто малко по-интелЕгентни фойерверки, с топлинно насочване разбира се...

Сря Сеп 19, 2018 11:56 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Grubi написа:
Ами имам грешна опорна точка, че във всяка ракета има поне един Ultrascale ZYNQ с изкуствен интелект и затова - моля да ми простите
А то се оказва че са просто малко по-интелЕгентни фойерверки, с топлинно насочване разбира се...

:)Груби
във всяка ракета има много експлозив и тъпа логика кога да гръмне.
тъпата логика може да е на транзистори, може да е на цинк, но сакатлъци винаги стават. :)

Сря Сеп 19, 2018 12:04 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Ами имам грешна опорна точка, че във всяка ракета има поне един Ultrascale ZYNQ с изкуствен интелект...

В руско военно КБ ще трябва да обясняваш какво е това. :wink: За хамериканците не знам, но знам, че в Стингер отдавна има проц. и препрограмиране на полето в зависимост от вида и характера на полет на целите.
Стрела-2/2М са на транзистори, в Стрела-3 и Игла-1 се появяват ОУ. Запросчика на И-1 е на TTL К133..., а в пусковия механизъм на Игла има специализирани модули. Не съм гледал под екраните на тези модули, но едва ли има проц., предвид на унифицираната апаратура за периодичен тест на ракетата и пусковия механизъм. Виж, самата апаратура за тест се управлява с К580... Игла-С е модификация на Игла и едва ли там има. А най новото рашънско пзрк (Верба) всъщност е започнато след Иглата в опит за копиране на оптичната система на Стингър, но и там надали...
Това за пзрк. Големите ракети са друга бира, но пак казвам - "подема" на военната индустрия при путин няма нищо общо с мащабите на това, което е било през Студената война.

Сря Сеп 19, 2018 12:22 pm
Профил

Реконструктор написа:
Няма значение каква е системата, абсурдно е сирийските комплекси да разпознават руските самолети като свои.

Защо, те са съюзници, оборудването са руските С-200, инструкторите руски /вероятно и поне част от персонала/. Не виждам никакви технологични причини това да не стане, напротив задължително е, нали всеки ден имат съвместни бойни действия.

Сря Сеп 19, 2018 3:07 pm
Профил
Аватар

е нали идват и млади конструктори -сигурно започват да мислят и малко по-различно, освен само да повтарят старите проекти, колкото и бавно да е
руснаците нямат ли вече някаква техна програмируема логика

Сря Сеп 19, 2018 3:15 pm
Профил

Grubi написа:

Безкрайно далеч от истината. Това са С-200, разработени някъде 1970г. Ако не са на радиолампи ами на транзистори пак добре.

Тук съм разправял как някъде 1980г бях на командировка в Москва. Първа командировка в СССР, веднага тичам в палатата "Космос" на ВДНХ за да видя най-висшите им технологии. За мое огромно учудване електрониката на спътниците беше на транзистори П13 а аз вече работех с операционни усилватели. Същото и в института им където бях командирован, половината на транзистори останалото на радиолампи, интегрални схеми нямаше. А пък в казармата където 1971г бях командир на взвод ПТУРС /противотанкови управляеми ракети/ всичко беше на радиолампи. Така че тези С-200 в най-добрият случай са ги модернизирали до някакви елементарни интегрални схеми но е абсурд нещо по-модерно.

Сря Сеп 19, 2018 3:18 pm
Профил

Grubi написа:
е нали идват и млади конструктори -сигурно започват да мислят и малко по-различно, освен само да повтарят старите проекти, колкото и бавно да е
руснаците нямат ли вече някаква техна програмируема логика

Бюрокрацията при тях е ужасяваща, никой няма да ги пусне да пипнат нещо. За съжаление не си запазих линка от Habrahabr където един от такъв военен завод искаше съвет за микроконтролер, нещо искал да модернизира. Съсипващо ниво, по-ниско от начинаещите тук които питат "С какво да започна". Нали я видяхте черната кутия на самолета който свалиха турците какво е нивото. А все пак това не е ракета за еднократна употреба.

Сря Сеп 19, 2018 3:23 pm
Профил

Бих се учудил, ако управлението не е на лампи. Разработката е доста стара, а и вероятно са ги продали отдавана. В случай, че има замяна на ламповите блокове, практиката е да се слага за тежест някакво желязо, щото се нарушава аеродинамиката. :D
Те, лампите си имат съществени преимства при военните, де. Устойчиви са на ЕМИ - електромагнитния импулс от ядрен взрив.

Сря Сеп 19, 2018 3:31 pm
Профил

Добре че го има това нещо "ЕМИ" та да има с какво да си аргументират ламповата техника.

По времето на соц-а, в много наши предприятия работеха така наречените "съветски специалисти", чиято цел беше да провеждат до нас "челния съветски опит". Бая спорове имах с един такъв по въпроса за ползването на светодиоди в индикациите на едни контролни пултове. Човекът си държеше на своето - че няма по-добро нещо от ЛНЖ за тази цел.

Сря Сеп 19, 2018 3:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592 ... 1080  Следваща