Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Човещинка е да се сбърка, причини много. Обаче авторът да не се върне и да си поправи аканото или да помоли колега да му го поправи, вече е странно, особено за журналист (ако изобщо е такъв, де). :D Изданието е електронно, редакцията е супер лесна и бърза, само някой да има желание. Малко пропаганда в полза на по-добрия правопис:

-------------------------------------------------------------

> The Art of Making a Book

-------------------------------------------------------------

Снимката е от 884 страничен хартиен речник, наблъскан със ситен шрифт:

Прикачени файлове:
Печатни грешки.jpg
Печатни грешки.jpg [ 84.9 KiB | Прегледано 5395 пъти ]
Листчето с описанието на грешките се печати след излизането на речника от печатницата и се добавя, за да не бъде подведен читателят, който ще ползва написаното като сигурна основа. Ако се изложат авторите, коректорите и печатарите, ще се изложи и читателят, защото им се е доверил. Сред авторите има професори и доценти. Ако всеки от тях се фръцне и каже "Аз съм безгрешен, какви сте вие да ме поправяте!", представям си в каква боза би се превърнал речника. Но както се вижда, това не е станало, защото хората са отговорни.

Сря Юли 04, 2018 8:43 am
Профил

Ти виждал ли си ново издание с такова листче, аз не съм, или са безгрешни или не им дреме.

Сря Юли 04, 2018 9:11 am
Профил
Аватар

хех... то интел не ебава да оправя грешки, ти за някакви буквари на бълграски
xeon e3 стр 9-12, 119 бъгове със статус 'no fix'
е, поне има лиСЧе...

Сря Юли 04, 2018 9:32 am
Профил

...за хумор беше ама ....

Сря Юли 04, 2018 10:08 am
Профил
Аватар

Ако това ще ви успокои, преди 3 години намерих грешка в 60601 стандарта - тестова методология за изпитване на медицинска техника. Грешката беше такава, че ако спазваш методологията, да се скъсаш няма как да докараш правилния резултат. Т.е. всеки, който я следва би следвало да се проваля на теста и то дефинитивно. Просто няма как да стане. Грешката е тъпа, копи - пейст вероятно, но обърква тотално крайния резултат.

Този стандарт е редакция от преди няколко години. Има преиздадени няколко аденума с грешки. Тая я няма. Писах им тогава, резултата е нулев. Целия свят изпитва медицинската техника по тоя стандарт, ами и аз го правя... гледайки разсеяно на този тест. Айде ние сме ясни, ама ми е чудно как американци и азиатци го ползват, те са буквояди. :)

Сря Юли 04, 2018 10:11 am
Профил ICQ

Ти да не четеш стандарти на Български, или имаш в предвид в оригинала. Аз писах едно писмо на някаква лелка която отговаря за превода на 12845, то там е пълно с глупости, ама някои са фрапантни, обаче никакъв отговор :) превели post pallets като стелаж ... сигурно гледайки картинката в стандарта ама и нея не са я разпознали.

Сря Юли 04, 2018 10:14 am
Профил
Аватар

А, не в оригинал си ги чета, IEC изданието. Превод на БГ май има, ама кой знае там какво има заложено... Иначе не съм поглеждал американския вариант, интересно е дали там също е сбъркано.

Иначе Ганьо добива газ:

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07 ... ts-wrapper

Сря Юли 04, 2018 10:23 am
Профил ICQ
Аватар

ъпдейт: уничето намери всички грешки. хили се и не разбира за какво го карах да чете и да търси грешки.

Сря Юли 04, 2018 11:38 am
Профил

ДедоБоре написа:
ъпдейт: уничето намери всички грешки. хили се и не разбира за какво го карах да чете и да търси грешки.

Проблемът е, че човек на който през главата са минали милиони страници текст вече при четенето мозъкът автоматично трансформира грешната дума в правилната и той не успява да види грешката си. Аз чак на следващият ден почвам да си ги виждам, иначе докато чета написаното всичко ми изглежда нормално. Доста често мисълта ми тече по-бързо от писането, т.е. пропускам букви и пак не си го забелязвам. Е, разбира са, "образУвание" веднага ще ми издере окото, това не е правописна грешка ами от неграмотност.

Сря Юли 04, 2018 5:51 pm
Профил
Аватар

ако е веб-базирано писането е елементарно да пуснеш на браузъра спел-чекера.
обаче по-добре е на някой уърд да го накълвеш и после да го копнеш за публикуване.
и във всички случай има функция 'редактиране' на вече публикувана статия.

то от край време по вестниците не се спазват никакви правила, ама напоследък стана страшно.
на мен фаворита са ми горещите новини на Сега (ей, и на то тоя сайт му разказаха играта!)
особено завъртяни каламбури се получават, като преведат статия от англисйки, преведена от руски.

Сря Юли 04, 2018 6:17 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ако е веб-базирано писането е елементарно да пуснеш на браузъра спел-чекера.
обаче по-добре е на някой уърд да го накълвеш и после да го копнеш за публикуване.
и във всички случай има функция 'редактиране' на вече публикувана статия.

Абе пускам го, и подчертава червено. Но мозъкът ми някак си така се е специализирал, че вече и на червеното много не обръщам внимание. Нали има разни непознати за речника думи които също подчертава червено пък ме мързи да ги внасям в него. А речника няма как да провери пропуснатата дума, често го правя.

Да не говоря за пълен/непълен член, запетаята пред "че" и т.н., бързаме всички... Покрай този Интернет станахме немарливи. Когато бях на специализацията в Глазгоу това ми направи впечатление, професорът проверяваше дипломната работа на ръководеният от него дипломант изключително грижливо, с червено подчертаваше буквално всяка сгрешена дума и буква. А при нас често двамата се виждат само при заданието и после направо предаване.

Дадох примера в друга насока, защо мозъкът на едно малко дете намира по-лесно грешките, защото още не е задръстено от милионите прочетени думи. Е, естествено има значение и неграмотността която става все по-тотална. Също разбираемо, съдържанието все повече е мултимедийно, картинки. А преди само книги, щеш не щеш четеш и подсъзнателно усвояваш правописа.

Сря Юли 04, 2018 6:41 pm
Профил
Аватар

Аз съм си въвел собствен правопис. На пук на всички норми ползвам само непълен член. Просто ми се губи смисъла да се разделят на два вида, при положение че повечето хора се затрудняват в определянето къде да има и къде да няма, отделно че не носи никаква информация когато го има (освен ако не си някой езиковед).
Виж за римските пълководци, от сорта на Батерий, там ругая наред.

Чет Юли 05, 2018 1:06 pm
Профил
Аватар

Ами той езика има свойството да се самоопростява с времето. В крайна сметка целта му е да общуват максимален брой хора, максимално улеснено. Ние по-дъртите можем да се правим на лингвисти и филолози, ама на кой му пука, не ние определяме бъдещето в тая област :)

Чет Юли 05, 2018 2:41 pm
Профил ICQ
Аватар

И ще си говорим с ъъъ ааа ууу. От това по просто здраве му кажи. То нали от там и е тръгнала речта, та и на там ще отиде.

Чет Юли 05, 2018 5:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Ммм, хем си прав, хем не.
Лошото е че когато се прави промяна в правописа, обикновено тя е частична и остават разни остатъци от предишното положение. Пример мога да дам с немците и тяхното "ß" - кажи-речи излишна буква. Дори на места се комбинира с двойно s - "ss", се получава все едно тройно s. "Наскоро" (преди няколко години), промениха правописа за да избегнат това, и в крайна сметка се получи така че пак остана но с някои изключения и правила (по-запознатите могат да кажат по-точно).
Предполагам не искаш да се върнат малката и голямата носовка? Или да пишем "ъ"/"ь" в края на думите (Дриновски правопис). Сигурен съм обаче че и тогава тази промяна е имала противници.

Според мен ако правописа не е интуитивен и се налага твърде много да се мисли, значи има нещо сбъркано в него.

Така де, на кратко исках да кажа че промените в езика обикновено са за добро (регламентираните).

Чет Юли 05, 2018 7:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580 ... 1075  Следваща