|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:47 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Как така хем бачкам като роб да си плащам кредитите, хем имам спестовна сметка  . Не се бачка толкова, щото трябва непременно да се плашат кредити (има и такива хора и то не малко, но обикновено са под средната класа), а защото просто се бачка много и то без много да се мрънка. Ако трябва да бъда честен - да имам кредити (нали не си мислиш че ще прасна половин милион на масата за къща, даже и да ги имам кеш), но като цяло имам доста добър положителен нетуорт и мога да си платя абсолютно всички кредити във всеки момент, в който пожелая. Най-голямата ми лихва по заем обаче е 2.5% (за къщата) и всички са фиксирани за целия период на заемите, така че много много няма смисъл да ги плащам, защото в момента даже лихвите по дипозитите вече стигат около 2.3% на година. Отделно като се има предвид, че лихвата по заема за къшата се приспада от дохода и си спестявам поне 30% от нея, накрая излиза че съм на плюс от лихвите по дипозитите. Други кредити освен за къщата имам само един за едната кола и той е мисля беше с около 2.35% лихва. А това, дето го обясняваш е точно фракшанъл резерв банкинг-а и е валидно за всички страни, не само за щатите. И не е само 1:2 ами стига и 1:10. Пак да ти повторя - ако беше само в щатите долара наистина щеше да е тоалетна хартия, ама за твоя нерадост хич не е тоалетна хартия. Или по-правилно да го кажем - всички валути на днешно време са тоалетна хартия.
|
| Нед Мар 10, 2019 4:50 am |
|
 |
|
fred
|
Абе тези хем ни обясняват какво голямо зло е резервната валута долара хем се подпикават от мерак резервна валута да стане рублата. В краен случай и юана, само да не е долара. И какво щастие щяло да настъпи тогава макар че според тях именно резервната валута е начина да се източват другите. Комунисти, сър 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Мар 10, 2019 6:36 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Тръмп предлага китаеца да се откаже да внася европейски и японски коли и да почне да внася само американски (примерно). Смехотворна работа. Как се постига - обясних вече, с разплащане на износа в национални валути.
|
| Нед Мар 10, 2019 11:03 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ник, така като чета излиза, че Димитър е толкова заблуден и се скъсва от работа с илюзията че всичко му е наред и живота му е розов, щото онези, които и да са те, са му промили мозъка, надруса ли са го и само папкат на негов, и други като него, гърбове....
|
| Нед Мар 10, 2019 2:58 pm |
|
 |
|
nik
|
аха... ще си признаеш накрая ето това е най важния момент, щото това е условието което вземащия кредит трябва сам да си постави, не да слуша този който дава кредита. реално обаче 90% от вземащите кредит не го спазват, и по чиста случайност сащ е държава с много кредити на глава от населението, за това при най малкото сътресение започват вълни от катаклизми, а при толкова алчни хора и толкова корумпирани политици сътресения има постоянно в това число влизат и държавите с постоянен дефицит които вземат заеми, пак по чиста случайност сащ е една от тях и всяка една повела се по акъла на щатите, япония е другия цветущ пример какво следва от хамериканския модел а ако искаш да разбереш защо фракшън ризърв банкинга за кредитите и хамериканския модел е гарантиран провал, потърси за кризата в исландия, понеже е малка изолирана държава последствията се виждат много бързо, няколко банки съсипват държавата, накрая са принудени да изгонят тия банки и отново си стъпват на крака, дори имаше филм по дискавъри май... с доста подробности по темата сега ако сметнеш и инфлацията към лихвите които плащаш (обезценяването на парите които дължиш + поскъпването на имота) вероятно и на печалба ще излезеш, но това не означава че нещата вървят към добре, нали се сещаш че всяко нещо привидно изглеждащо добре е за сметка на нещо друго което не е толкова добре, безплатен обяд няма, просто си заравяш главата в пясъка и не мислиш за сметка на какво е временното благоденствие тони, не е само димитър.... но димитър поне получава нещо в крайна сметка за залъгване да гласува послушно, обаче за да получи той нещо, някъде в някоия друга държава някой друг е работил без да получи нищо, и не е защото е работил по-малко или по-лошо, а защото големите самаряни хамериканците не са чак такива самаряни
|
| Нед Мар 10, 2019 3:38 pm |
|
 |
|
fred
|
То ако погледнем по-сериозно и златото не се различава от валутите, т.е. от тоалетната хартия. Тук мнозина ще скочат "Ама как така, през вековете... никой досега не се е отказал...".
Не се е отказал и го трупат поради една единствена причина, има общото СЪГЛАСИЕ да бъде обменяно срещу СТОКИ. Като важният елемент тук е именно съгласието. Което си е чисто условно, като стока златото няма особени положителни свойства, меко е, не носи на натоварване, единствено че издържа добре на корозия. Затова в редица народи преди да се наложи европейската цивилизация то въобще не е приемано за ценност, някъде за платежно средство са използвали например раковини, други с лекота са го разменяли срещу мъниста. Тези примери добре показват каква условна ценност е златото.
Само че и валутите разчитат точно на това взаимно съгласие да служат като средство за размяна на стоки. Ако то изчезне те стават хартийки. Но същото важи и за златото. ВСИЧКИ платежни средства са "тоалетна хартия" ако го няма съгласието срещу тях да бъдат разменяни стоки.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Мар 10, 2019 3:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Разплащането в национални валути няма абсолютно нищо общо с постигането на нулев търговски баланс между търгуващите страни, който между другото е една утопия. Би било много хубаво търговията между всички да се нулира, но е невъзможно. Даже бившия СИВ с неговата специализация между отделите държави не можа да го постигне. Винаги ще има държави, които или са по-напред технологично или пък с по-евтина работна ръка или пък с по-голяма консумация и съответно винаги ще има дисбаланси. А търговията в национални валути само ще оскъпи цялото нещо. Това за което си мечтаеш е подобно на комунизма  . И Тръмп никога не е искал Китай да спре да купува европейски коли за сметка на американските. Това, което Тръмп иска от Китай и другите търговски партньори на САЩ е да се махнат митата и субсидиите и търговията да стане по-балансирана. Също, за което си мечтаеш и ти - само, дето ти искаш невъзможното, докато той е готов да се задоволи образно казано със социализъм, вместо комунизъм 
|
| Нед Мар 10, 2019 4:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ник, вземането на по-голям кредит, от колкото човек може да си позволи не са го измислили американците. Още преди 2000 г. първите, които са измислили фалита са били древните гърци. В Америка за разлика от много други държави има възожност за обявяване на фалит и почване на чисто. Абсолютно нормална за мен практика, защото всеки си преценява рисковете като прави бизнес. Просто американската икономика е най-голямата и другото, което е най-важното за мен - държавата взе много да се меси и да се опитва да спасява банките. Това обаче го правят всички държави. Ако оставят банките на произвола на съдбата всичко ще си дойде на мястото. Това обаче както казах не е само американски патент, а глобален щото политиците искат да бъдат преизбирани. Трябва да се забрани на тези, дето не плащат данъци да гласуват.
|
| Нед Мар 10, 2019 4:19 pm |
|
 |
|
nik
|
не е само тръмп, и всички преди него, просто той е глупав и не умее да го представи по-завоалирано за да не разберат всички щатите искат от другите държави неща които те самите не спират да правят било то подслушване, мита, или субсидиране на частни компании сащ нямат за цел балансирана търговия, а всичко да е само и единствено в тяхна полза, щото иначе не могат да избутат до следващите избори
за банките обаче много си се объркал - не се меси държавата в банките, а банките се месят в държавата, ако ти е трудно да го асимилираш помисли на къде върви потока с рушвети
|
| Нед Мар 10, 2019 4:23 pm |
|
 |
|
fred
|
Историята познава и по-сурови мерки, например продаване на длъжника в робство, дори обесване. И пак не ги е спряла. Човешката лакомия и глупост са неизчерпаеми.
|
| Нед Мар 10, 2019 4:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
В конспиративни теории не вярвам.
|
| Нед Мар 10, 2019 4:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Робството е един много хубав обществен строй и може би трябва да се върнем към него. И без това е невъзможно всички да живеят като бели хора.
|
| Нед Мар 10, 2019 4:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Зависи от кой край на тоягата си. Те и кучетата живот си живеят...
|
| Нед Мар 10, 2019 5:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Аз съм за робство с двете ръце, пък било и с риск аз да съм първият подробен. И какво му е на риба, хранят го, има къде да спи, от него се иска да симулира работа с някакъв минимален резултат все пак... ми че то се получи социализъм....
|
| Нед Мар 10, 2019 5:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, нали знаеш - каквото му е писано на човек  .
|
| Нед Мар 10, 2019 6:31 pm |
|
|