Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
ToHu написа:
П. С. Но вупреки ваичко населението е решаващо, в малко населените страни от региона нещта са като в БГ а и доста по зле, никой не инвестира а не са по лоши, ама нямат население.

И в рязък контраст с твойта логика изскача например една Словакия (по малко от нас) - която за 2017 е пета в Европа по производство на автомобили, в един порядък със страни като Франция, Англия и Италия.

Пък за 1 млн. Шкоди които бълва всяка година Чехия въобще няма смисъл да коментираме. Що офисите на технологичните фирми за Източна Европа са съсредоточени в Чехия - едва ли е щото има много жители :)

Всъщност обема на инвестициите зависи от броя на населението, само ако населението ти е таргетирано като пазар. Т.е. логично е Румъния да произвежда повече кашкавал или хляб. Ама то там добавена стойност няма и не мисля, че трябва да ревем за това. Виж за това, че Румънците захранват цяла Европа с евтинки Дачии вече трябва да ревем.

Добавената стойност е истината. За другото си има китайци.

Чет Фев 22, 2018 6:07 pm
Профил ICQ

Да така е, и горе долу до там. И за двете е съвсем ясно защо имат авто индустрия, то и Румъния влиза в тоя списък, наследство което не е затрито. Според мен избора на словакия е основно заради Чехия и инвестициите на фолсваген там. Не знам дали си в течение, но между двете има сериозно залюбване последно време и бъркане по дупките.

Пет Фев 23, 2018 3:11 am
Профил
Аватар

Не е баш така. Всъщност Словакия е даже по-напред от Чехия в това отношение. Аз лично останах много изненадан като ходих там. Реално най-големите заводи са на Кия, не на ФВ. ФВ пък си правят там скъпите модели, което също е странно. Последно преговаряха да събират Ягуар.

И най-странното е, че те даже нямат една магистрала като хората. Терена е относително планински и със сравнително тесни пътища. Всичкото производство на коли го возят на влакове. Много подредена държава, поне на пръв поглед е по-напред от Чехия. Направо си мяза на Швейцария в много отношения.

Друго което ме впечатли е страха от пътните полицаи. Не съм виждал другаде в Европа такова примерно каране като там. Навсякъде другаде си перкат с 20-30км отгоре и се има за нормално. Там - страх голям. Полицаите са с едни радари/камери като телескопи за далечния космос, през три баира те засичат.

Много интересна държава, а никога не ми е изпъквала с нищо преди да ида там.

Не си прав, че всичко е наследство от близкото минало. Чехите и словаците са си нации технически - правят влакове, реактори, турбини за централи. И то са ги правили още когато ние тук основно сме доили говедата.

Абе Сърбите даже правят коли. Ние как пък от толкоз опити всичко насрахме... Явно не ставаме. Верно може да сме технически форум, ама няма какво да се лъжем - проста земеделско-чергарска нация сме си. Ориенталщината също много ни пречи. Техническия ни прогрес се изчерпва с Фейсбук. И по времето на соца не сме били нещо кой знае какво. Просто доктрината ни е отредила да правим компютри, ние сме правили по-скоро компоти... Тук таме някой добър конструктор и на производствено ниво - Бай Иван ебава майката на пейзажа. Абе матриал.

Аз имам една теория, че нещата опират до остта - православие - католизъм... Ама това е друга страстна тема.

Пет Фев 23, 2018 10:30 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Аз имам една теория, че нещата опират до остта - православие - католизъм... Ама това е друга страстна тема.

По-скоро липса на пресечни точки с исляма. Колкото и да се опитват да й сложат човешко лице, тая религия е силно военизирана, и изключително назадничава. Поне по начина по който се практикува от 12-ти век насам.

https://www.youtube.com/watch?v=Fl1nJC3lvFs

Пет Фев 23, 2018 1:20 pm
Профил

Аз като казвам наследство от миналото, нямам предвид 40 те години, а това преди тях. Там има индустрия от доста отдавна. Там аз си мисля че бяха първите страни в които се наливаше капитал, те са и географски и като култура най-близки до Германия и Австрия, това нямаше как да не окаже влияние, в същото време пазар с ниско възнаграждение. Много е възможно католоцизма също да е от значение.
Това за турската следа и то е вярно.
Но като цяло, аз все още мисля че жолемината на пазара оказва влияние. Също така чисто логистично страните от централна европа са първи логичен избор.
Не е като да не идват у нас инвеститори, има, но не с много. Кажи кой да работи в тия заводи ако се построят. Младите хора масово се меатят в големите градове, а там очакването за заплати е друго, няма терени или са много скъпи... И като сложиш всичко останало явно не им излиза сметката. Виж около Пловдив е различно, но там земя бол, въпреки да се контролира от две фирми, хора много, университети, индустрия по принцип си имаше, лесна комуникация, има си дадености. Но и там вече работната ръка е проблем.

Пет Фев 23, 2018 5:04 pm
Профил
Аватар

Интересно че Леново са избрали Словакия за HQ.

Пет Фев 23, 2018 5:22 pm
Профил

Данъци .....

Пет Фев 23, 2018 8:33 pm
Профил
Аватар

Мии явно и комунизъма им е бил по-друг. Най-малкото: бихте ли си представили Софийска пролет?!
А ние сме забравили традицията на частното и май скоро няма да си изградим нова. И не народът е виновен.

Пет Фев 23, 2018 10:26 pm
Профил
Аватар

интересно ще ми е какво мисли либералната/пазарната част от форума за сделката "кака Гинка купува ЧЕЗ"
в правната рамка на кака Цецка и финансовата рамка на Владко.
ще ми е интересен и коментара за достойното поведение на теменуШки, калинки, герберчета и подобни флори и фауни.

Съб Фев 24, 2018 11:21 am
Профил

Нашите видяха, че могат да изкарват повече кинти без да се налага да се разправят с ЧЕЗ-ове и си взеха 100% от парите. До сега ползваха ЧЕЗ за параван. Вече не им трябва. Така е с всички останали бизнеси из БГ колкото и на някои хора да не им се вярва. Справка - била, фантастико, кауфланд.

Съб Фев 24, 2018 11:46 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

[quote="Цецо"]...
Не си прав, че всичко е наследство от близкото минало. Чехите и словаците са си нации технически - правят влакове, реактори, турбини за централи. И то са ги правили още когато ние тук основно сме доили говедата...

Не знам, колега Цецо, как не ти е известно, но навремето когато бяхме в СИВ, нещата които българската промишленост произвеждаше едва се побираха в два тома от по 600 страници всеки. И то само като преглед на съответното предприятие, адрес, телефон/факс и списък на номенклатурата на произвежданите изделия. Не знам също чехите или словаците да са правили кораби и танкери от по 100 000 бруто регистър тона, нито кула-кранове, мотокари и електрокари. Автобуси правеха, ама и ние правехме. За трамваите, вагоните, тракторите, селскостопанските машини, бронираните машини, оръжието и медицинските апарати също. Та не се ли питаш как и защо площадките на бившите ни заводи сега са празни, "извисяват" са кауфленди или просто са изравнени като паркинги и т.н... та с две думи, нека да не говориме от името на всички.

Съб Фев 24, 2018 1:14 pm
Профил

Продавахме електрокара, ама се носеще слуха че направо ги претопявали защото били по-евтини от скрап.

Съб Фев 24, 2018 2:42 pm
Профил

ike написа:
Продавахме електрокара, ама се носеще слуха че направо ги претопявали защото били по-евтини от скрап.

За елекрокарите не знам, но съм чувал подобна приказка за мотокарите, че японците ги купували заради оловните противотежести. В момента в който някакъв партиен рационализатор ги подменил с бетонни, японците спряли да ги купуват. :)

Това са само слухове, но на колегата с двата тома български стоки, в резултат на 14 - годишния ми стаж в Кремиковци, съм в състояние да обясня, как работеше флагманът на металургията ни по времето на соц - а, какво точно се случи след 89 - та и защо накрая всичко свърши с фалит.

Накратко - това не беше резултат от някакъв пъклен заговор а най-резонна и научно обоснована закономерност.

Съб Фев 24, 2018 3:24 pm
Профил

Ами дали японците са ги купували заради оловото е много лесно да се разбере, просто трябва да с епровери каква е била борсовата цена на оловото по това време, и за колко дларес сме им продавали карите. Може да плюем по всичко но практиката показва, че всички заводи са имали бъдеще и след 89-та, но не са случили на инвеститори. Ето завода за алуминий в Шумен, по времето на соца е работел единствено благодарение на руска суровина и руски газ, да каже човек съвсем изкуствено, да ама в момента продължава да си работи с новите си собственици, правят се инвестиции и май е еиднственото предприятие в региона което случи на собственик. Бирената 15 пъти я продаваха, доиха .. в момента гледам има шуменско пиво ама дали се прави в Шумен не знам. Има и други заводи от тежкото машиностроене които работят и в момента и то на пълни обороти, конкретно тези от проката. Защо Кремиковци не го оживиха, ами защото е нямало такъв интерес, твърде голяма хапка, и твърде много за крадене, можеше и то да оживее. Ако имаше шансове за сериозни инвеститори поне няколко, то това беше в големите заводи, най-вече в тежката индустрия. Ето Солвей си работи, прави постоянно инвестиции, скоро май приключи една за 300 млн, имат и нови. Лукойл работи, инвестират се стотици милиони всяка години, мините работят, очудващо как с Български собственици.
Лошото е че не можем да дърпаме мнго нови инвестиции в леката промишленост, идват разни фирми но са малко, а в тежката изтървахме влака, каквото е останало и не е взето вече не става за нищо, дори и за скрап.
Пиф не знам какво искаш да кажеш с Била, Кауфланд и др. единствено фантастико са Българи, другите са немци, 100% са немска собственост, миналата година преговаряхме директно със собствениците, разбирай с тези които дават парите за инвестициите и прибират парите от магазините, не знам защо ги намесваш след като там няма и 1 лв Български пари и участие. Там говорим за огромни немски инвеститори които диктуват политиката в цяла европа, в БГ няма кой и копче да им каже, пред тях нашите олигарси бледнеят. Това са инвеститори с огромно портфолио които пишат законите в европа и които контролират банки, не го намесва те нямат общо.
А и друго, не знам защо мислиш че в БГ няма частен бизнес, аз лично се сещам за доста компании с капитализация стотици милиони та и милярд и нагоре, те са си изцяло частни и нямат общо с политици.
Монополите са си монополи, такъв ни е бил закона, така са го направили, там е като да пикаеш срещу вятъра.

Съб Фев 24, 2018 10:10 pm
Профил

Тони,
не си се сблъсквал с мутренската машина. Реалния бизнес в БГ приключи около 2000 година. Останаха само държавните пари. За да има бизнес трябва да има индустрия. Къде е индустрията? Хотелите по морето дето си сменят собственоста на всеки избори ли? Дето се крадът държавни пари за да се купува крадена държавна земя и да се строи на нея. Много външни фирми и концерни се опитаха да виреят тук. Ама не става. Немците може да са големи в Германия и ЕС, да пишат закони но в нашата държава закона не важи. Ето как незнайна лелка от Пазарджик си купува за близо милиард предприятие. Това дали може да стане в друга европейска държава?
Ти със сигурност можеш да извадиш 50к да регистрираш фирма с такъв дялов капитал. Защо не си купиш ЧЕЗ ?

Съб Фев 24, 2018 10:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554 ... 1075  Следваща