Отговори на тема  [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 68  Следваща
Boeing 737 Max 8 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Boeing 737 Max 8
такива сложни работи технологично не се ли планират по от далеч?
иначе и аз чух за затегнатата процедура на ФАА - преди разследванията бъга е бил третиран като маловажен, и от боинг са можели да го фикснат без щателни тестове от ФАА, сега обаче бъга се третирал като сериозен, и искали щателен тест на всички поправки
та аз пак да питам - щом се е знаело за проблема от няколко години, и щом са имали възможност да го фикснат без щателни тестове и сертификации и без да спират работа, защо чак сега са започнали да го фиксват?

Съб Дек 21, 2019 2:34 pm
Профил

Може би никой не е осъзнавал до колко сериозни последствия може да доведе особенно съчетан с по-малко опит или не адекватен тренинг.

Съб Дек 21, 2019 3:04 pm
Профил

ами... професионалистите ги осъзнават тия неща, аматьорите не, явно нивото им е паднало до аматьорско....
аз бих обобщил всичко като комбинация на аматьорщина, алчност, и чувство за безнаказаност
https://business.dir.bg/kompanii/mudis- ... g-na-boing

Съб Дек 21, 2019 4:36 pm
Профил

Както и преди писах, погледнато от сегашната перспектива всичко е много лесно за анализ, но друго е да го анализира преди да се е случило. По тая логика всички са аматьори, и се га и преди 30 години и в бойнг и в ербъс, защото се е случвало и преди и в двете компании... не знам тогава каква е базата да определи някой като професионалист.

Съб Дек 21, 2019 5:47 pm
Профил

недей така бе тони, не става въпрос за сегашна перспектива, става въпрос за принципа, за логиката
ти ако имаш 2 сензора, които измерват ъгъл, и ако покажат различно, би ли взел по-голямата стойност? като имаш в предвид че резултата не отива за някаква си индикация, а директно за намеса в управлението
кажи ми едно логично обяснение за такова решение? аз дето съм пълен аматьор никога не бих направил такова нещо, не защото сега съм видял, че така падат самолети, а просто защото е лишено от всякаква логика, дори съм убеден, че едно 20-30-50 човека тук в тоя форум ако им възложиш такава задача биха излезли с по-смислено решение за четене на сензорите, дори без да са виждали самолет на живо

Съб Дек 21, 2019 6:10 pm
Профил
Аватар

Ще го измислиш ако знаеш че става въпрос за самолет. Кой ти гарантира че програмиста не си е мислил че пише програма за детска играчка? Няма как да знаем и едва ли някога ще научим.
https://youtu.be/cQ1DseELk-I

Съб Дек 21, 2019 6:36 pm
Профил ICQ
Аватар

nik написа:
...ти ако имаш 2 сензора, които измерват ъгъл, и ако покажат различно, би ли взел по-голямата стойност? като имаш в предвид че резултата не отива за някаква си индикация, а директно за намеса в управлението...

А по какъв критерий би избрал по-малката стойност?

Съб Дек 21, 2019 11:57 pm
Профил

избирането на по-малката на сляпо е също толкова лишено от логика колкото избирането на по-голямата

Нед Дек 22, 2019 1:20 am
Профил

Те не са избирали нищо аз доколкото разбрах, просто единият го отсвирват ако и от двата са получили сигнал. Такава грешка е абсолютно очаквана от софъуеристи, за тях това не значи нищо. Някой е трябвало да го помисли и специфицира.

Нед Дек 22, 2019 9:08 am
Профил
Аватар

nik написа:
избирането на по-малката на сляпо е също толкова лишено от логика колкото избирането на по-голямата

Така е. Затова требе да има стратегия какво се прави когато се получат различни данни от двата датчика. Когато се получат такива, се минава на план "Б" (работа в авариен режим).
Нещо което може да се види реализирано във всяко модерно ЕКУ дундуркащо ДВГ.

Нед Дек 22, 2019 10:18 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Цецо ФАА са американски орган, дали ще получи разрешение за Европа не е чак такъв проблем, а рано или късно ще ги получи. Пуснат ли го ФАА, ще могат да ги използват както в САЩ така и в още 2/3 от света, ако Европа не го пуска ще е Сашо локално. Това е макък самолет за къси дистанции.

Седи гледай филма. В политиката ако имаше логика, щеше да се практикува от инженери.

Нед Дек 22, 2019 12:10 pm
Профил ICQ

След около 80 минути ще започне излъчване на живо на приземяването на капсулата Старлайнар, изпекъл съм си пуканки и чакам с нетърпение да гледам разбиването на това примитивно чудо в Земята. Много прилича на корабите Союз, включително системата за евакуация, която отделя капсулата от ракетата в сучай на авария, само дето капсулата на американците има едни чували, които се надуват при приземяване, подобно на еърбаг, които предпазват капсулата от размазване в земната повърхност. Жалка работа, да копират нескопосано овехтяла руска технология, дори капсулата е изстреляна с руски двигател - РД180, единственият двигател на ракетата Атлас 5.
https://www.youtube.com/watch?v=083EXyevyZE

Нед Дек 22, 2019 1:35 pm
Профил

Цитат:
​Boeing is doing really great, their 737 MAX has maintained zero emissions since March

Някои имат добре развито чувство за хумор...

Нед Дек 22, 2019 3:09 pm
Профил

itso.t написа:
Затова требе да има стратегия какво се прави когато се получат различни данни от двата датчика. Когато се получат такива, се минава на план "Б" (работа в авариен режим).
Нещо което може да се види реализирано във всяко модерно ЕКУ дундуркащо ДВГ.

е точно тук бях потресен като започна разследването - от такъв гигант нито една мозъчна клетка не е помислила за такава стратегия...
фрапантни грешки неестествени дори за начинаещи...
1. системата не е била основна а спомагателна, т.е. самолета може да лети и без нея, следователно може освен индикация дори да се самоизключи при авария
2. никаква индикация за авария
3. никакъв авариен режим, единствено и само груба намеса в управлението
4. никаква проверка за валидност на входни/изходни стойности, най малкото една лампа можеше да светне при различни стойности от 2та сензора, или да се самоизключи, или изхода да бъде ограничен до разумни граници така че пилота все още да може да се върне в правия път, или още хиляди варианти за "авариен режим"
просто за мен това не е нормално дори за начинаещ инженер
обаче явно не само софтуеристите са се оакали
оказало се че MCAS системата си няма собствен ключ за изключване, а е на общ ключ с целия електрически трим, т.е. изключиш ли MCAS, спират да работят бутоните с които пилотите регулират трима, остава само ръчния трим от колелата, да обаче....ръчния трим е бил много труден за въртене, изисквало се е много сила и отготе на това на макс модела са сложили по-малки колела за въртене, т.е. още по-труден ръчен трим
до преди да въведат MCAS на никой не му се е налагало да върти ръчен трим, да обаче сега се е наложило и не са успели, и предполагат това е причината пилотите да са включили MCAS отново, в опит да си върнат електрическия трим от бутоните
от където и да го погледна за мен е пълна аматьорщина

Нед Дек 22, 2019 4:01 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

М-да, новото поколение хамерикански инженери са сдали вече от най-великото в света нелибералното давление :D.

Нед Дек 22, 2019 8:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 68  Следваща