Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
И в други теми съм го писал, правенето на бизнес в БГ е много по-лесно от колкото в много от ‘белите’ държави. Единствения проблем в бг е малкият, но забележи малкия, а не бедния пазар, липсата на кадри всякакви и завистта на ближния, ако не ти завиди със сигурност ще те копира, ни едно от тия не се оправят със закон.

Пон Фев 19, 2018 3:36 pm
Профил

ToHu написа:
И в други теми съм го писал, правенето на бизнес в БГ е много по-лесно от колкото в много от ‘белите’ държави. Единствения проблем в бг е малкият, но забележи малкия, а не бедния пазар, липсата на кадри всякакви и завистта на ближния, ако не ти завиди със сигурност ще те копира, ни едно от тия не се оправят със закон.

Това което изброяваш е обективният фактор, съществува и срещу него трудно може нещо да се направи. Поне в кратък исторически период.

Но освен него има и субективни фактори, може и доста вероятно са значително по-слаби но не са и за пренебрегване. Още повече, че те относително лесно могат ако не премахнати напълно поне значително подобрени.

Споделях случилото се като пример за един такъв фактор. Слаб ама масов, засяга много хора. Ето, например мен доста ме стресна това което няколко пъти прочетох тук "Това е цветенце, да видиш за износа какво е". Защото пазара ни действително е малък и ако се заврем само в него едно 90% от идеите загиват направо на корен. И второ, все пак това "И при другите не е по-добре че дори по-лошо" не е аргумент за успокоение, ние да гледаме как при нас да е добре а не да се радваме, че и при другите е зле.

Пон Фев 19, 2018 4:22 pm
Профил

Пак казвам, това не може да е спирачка, нали не сме само ние така, всички са така. Казвам ти го като човек всекидневно е в това, имаме регулярно производство в САЩ, Мексико, България, Чехия, Тайван компоненти се движат от и до тези страни и произхода им е почти целия свят, няма момент в който да няма внос или износ на нещо, и ти казвам БГ изобщо не е проблем, ако някой казва нещо не ни е наред просто няма достатъчно опит другаде, за момента най-безпомощен се чувствам в САЩ защото наистина е непредвидимо, дали днес ще има фк или не, дали ще са на кеф или не субективният фактор е страшен и извън контрол и нищо не можеш да направиш, дори не ги виждаш къде са и кои са.
Това дали като си купиш нещо от Китай идва до вратата или минаваш митница не е критерий, това не е дори и малък бизнес. Малкия. Изнесе не го оправя праг от 1000$. Това всичко са крайни потребители, за тях разлики има, за бизнеса няма.
И вноса и износа в БГ са прости, но не са за аматьори, или си имаш хора или плащаш на агент, другото не се връзва с думата бизнес. Какъвто и бизнес да имаш предполагам че времето ти не е безплатно, да изгубиш 2-3 часа е много повече от 60 лв.
Проблема е в човешкия фактор, не в законите и регулациите, дори не и в прилагането им.

Пон Фев 19, 2018 4:51 pm
Профил

Всеки с проблемите си.Ти имаш наемни работници и за тебе е проблем, че са мързеливи и некадърни. Поне според теб. Аз пък съм наел само себе си, и колко странно, не се смятам нито за мързелив нито за некадърен. Наистина загадъчно :) За теб не е проблем да мушнеш колкото трябва стотачки на когото трябва, аз пък броя всяко левче.

Наистина "Битието определя съзнанието" както пишеше в един учебник по който мнозина сме държали изпити :) Така че просто решаваме различни проблеми и няма начин решенията да са еднакви. Но да прекарваш по същата процедура, да искаш същите документи от човек който внася платка за 20 евро и такъв който внася същите платки за 200,000 евро е пълен абсурд,надявам се поне в това да сме на едно мнение.

Пон Фев 19, 2018 6:12 pm
Профил
sss56 , мисля че в момента необлагаемия праг в UK е колкото беше по-рано в БГ ` ~ $36 , 25 евро или нещо от сорта, но отделно има необлагаеми стоки и също - необлагаеми браншове. Отделно - китайците от Алиекспрес правят разни шашми понякога - плащаш си веднъж стоката и след това плащаш "EU Express" 5-10-20 долара (нещо от сорта) и в Европа ти преопаковат като вътреобщонстна доставка. Но не това имах предвид, а че в UK импорта като обем е брутален ( има цели градове съставени от складове и улици по които се движат само тирове) и правителството гледа да не стресира много много дребния потребител с цънцорене на пари от него. Процедурите и законите са си процедури и закони ,но когато някой или група от лично заинтересовани хора почнат да дебнат като Тарас Булба край пътя на коприната, ...това е друга работа.
В допълнение - процедурите на куриерските фирми са силно улеснени ( малко като тези на пощите в БГ) - ако е над определени килограми е Фрайт и ходиш да го получаваш на пристанище/летище, но под тези кила се получава на вратата независимо дали подлежи на митническо облагане. Сега - ако някой случайно му хрумне да накара баба Гуенда от Нарбърт да ходи да си вади ЕОРИ за да си получи преждите за 200 паунда от Барбуда ,ще е много интересно преживяване за всички . Не че баба Гуенда няма да иде , напротив - ще иде и даже ще ги почерпи чай и домашни мъфини , но ще иде и на следващия ден , и на по-следващия и така 365 дена в годината за десет години напред ще ги налива с чай и ще им говори за времето докато на чиновниците им излезнат мазоли на ушите и тутакси побЕгнат от сладката служба.
В заключение - леки потребителски стоки никой не държи по митниците в UK и Германия, независимо от стойността им . Да не говорим някой да ти иска пълномощно
да ти освободи стоката, да я унищожи...ако се наложи, да се изпикае върху нея...ако му се прииска и т.н.
Както казаха по горе - бизнеса си е бизнес, потребителските стоки са си потребителски и мародерстването над дребни потребители и попълване на документета срещу пари не може да е нечий бизнес

Пон Фев 19, 2018 7:38 pm
Аватар

fred написа:
.... човек който внася платка за 20 евро

Точно там ти е проблема, Тони е прав. Ти се фокусираш върху тези 20 евро и затова 60 лв. за агент ти се струват много.

Правилния подход е колко време ще загубиш и струва ли това време повече от 60лв. Стоката може и 1$ да струва и пак да си заслужава да мине през агента.

Естествено можеш да ползваш като агент самия куриер. Проблема там е първия път - трябва ти пълномощно и EORI. После вече е по-лесно.

Най-тъпо е сам да тръгнеш на борба с митниците. Там 60лв. ще ги загубиш при всички положения :)

Пон Фев 19, 2018 7:52 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
fred написа:
.... човек който внася платка за 20 евро

Точно там ти е проблема, Тони е прав. Ти се фокусираш върху тези 20 евро и затова 60 лв. за агент ти се струват много.

Правилния подход е колко време ще загубиш и струва ли това време повече от 60лв. Стоката може и 1$ да струва и пак да си заслужава да мине през агента. Естествено можеш да ползваш като агент самия куриер. Проблема там е първия път - трябва ти пълномощно и EORI. После вече е по-лесно.

Най-тъпо е сам да тръгнеш на борба с митниците. Там 60лв. ще ги загубиш при всички положения :)

Май че не обяснявам правилно. Не е нормално с една и съща процедура да минават неща които са за 20 евро и за 200,000 евро. Не само защото тези 60лв за някой дребен занаятчия са едно а за човек работещ със стотици хиляди друго. Но и защото за бюджета и икономиката това са различни неща, а митата са измислени за бюджета.

О кей, да говорим в часове както предлагате. За дребният занаятчия 2 загубени часа са 20 или 60лв. За едрият 2 загубени часа са 600, 6000 или 60,000лв, цената на часовете е различна съответно и подхода. Освен бизнесмени през митниците минават и обикновени хора, погледнете и с техните очи не само със своите, вие упорито не искате да го направите. За тях процедурите които се прилагат за бизнеса са безсмислен тормоз.

Икономисват време с митнически агент може би но те работят за друг, за тях това време не се превръща в пари. Да вземе от закуската на детето си за да си спести 2 часа? И като умножиш по броя на обикновените хора да не се окаже, че на тях губят повече време отколкото на бизнеса. А приходите за бюджета мизерни, само дето се хрантутят чиновници.

Нещата за обикновеният човек се решават елементарно, просто се вдига тази безумна граница 15 евро. И се прави специално бюро "Дребни пратки" някъде на удобно място където всичко става на едно гише, просто показваш личната карта и го вземаш, никакви бланки и други въртели. Или плащаш на куриер да ти го донесе в къщи или до бюрото на Спиди например. Защото аз с куриерските фирми вземам само от бюро, по-малко време ми отнема отколкото да вися цял ден в къщи да ги чакам.

И не забравяйте, че аз поставих въпросът по-широко, за администрацията която разкарва хората и им пилее времето, по същество ги тормози вместо да им върши услуги. Митниците са само един от примерите, навсякъде където си имаш работа с чиновници е така.

Иначе с DHL аз ще си направя още един експеримент при подходящ случай. Просто да видя след като съм извадил вече EORI и дал пълномощното колко време ще ми отиде. Надявам се да е значително по-просто. Ако и плащанията може с Интернет става вече поносимо.

Пон Фев 19, 2018 8:33 pm
Профил

trakon написа:
В заключение - леки потребителски стоки никой не държи по митниците в UK и Германия, независимо от стойността им . Да не говорим някой да ти иска пълномощно
да ти освободи стоката, да я унищожи...ако се наложи, да се изпикае върху нея...ако му се прииска и т.н.
Както казаха по горе - бизнеса си е бизнес, потребителските стоки са си потребителски и мародерстването над дребни потребители и попълване на документета срещу пари не може да е нечий бизнес

Аха, чак сега разбрах защо ме попита за килограмите на моят осцилоскоп. От чисто любопитство ги погледнах, 3.5кг заедно с опаковката. Лекичко е според мен, колкото няколко буркана домашно сладко :) Вярно, че трудно може да мине за потребителска стока но то пък и се прилага в разни хоби проекти, така че защо не.

Въобще да вземат митниците да оправят големите разбойници, това е начина да напълнят бюджета.Не да се пишат герои на гърбът на малкият човек, това е тезата която упорито защитавам.С риск да стана досаден както ми намекнаха, но затова и я направих онази специалната спам тема. Отговаряйте ми там и няма проблеми :)

Пон Фев 19, 2018 9:07 pm
Профил
До към 30 кг. се смята за лека доставка и трябва да отива до врата или в регионалния клон на пощи/куриер.
Осцилоскопа защо да не е потребителска стока? Не може за потребители да се смятат само разни кебапчии.
'Бюро дребни доставки' :D , нарича се 'Питни Боуес' -частен консорциум за митническа обработка и логистика. Имат халета на хъбовите летища и пристанища Хитроу , Франкфурт и т.н. Аз честичко внасям малка електроника и мехатроника от Щатите до БГ за себе си . По-рано се плащаше ДДС-то на пощите, после на Питни в УК и Джърмани през глобал шипинг , а на последните две доставки макар да са с USPS, пак са минали през Питни .
Тва което казвам е че докато наште си мерят... властта, ората по Света мислят и в скоро време в Англия , Германия и Холандия ще остават не само Де-де-се-то , ами и де-зе-се-то даже от всички дребни потребителски стоки влизащи в ЕС.
Сега чакам Боку и старозагорския Жифку да спрат лепенето на стиропори и да пренасочат парите към "старозагорското летище да го правят на международен хъб , дето щели да кацат Боинг 747" - Цитат. :D
Когато нямаш в страната едно свястно пристанище за големи контейнеровози, когато нямаш поне едно хъбово летище и всичко преминава от другаде, единствената стока която остава за наште родни 'митнически агенти' да обработят са наште Д***-та

Пон Фев 19, 2018 11:12 pm

Да ама това е частна услуга, няма общо с законодателството на тия страни според мен.
Иначе, да не е нормално, и да границата е ниска, ама ти сигурен ли си че е 15 евро, беше повече по спомен, но вътре влиза и транспорта.
Както казва Цецо, за мен 60-те лв си струват ако ще и 1лв да е, иначе загуба на време. Като не ми е зор а и за едната фирма, минава през нашите си агенти, не съм смятал колко ни струва да ти кажа, заплати, коли... За другата фирма или ако е нещо спешно птивам при агента и си плащам.

Вто Фев 20, 2018 6:04 am
Профил

Проблемът не е 15-20 или 100лв. а в това че митническият режим е безумен и неефективен. Една от причините да живея в София навремето беше, че пратките се спираха на летище София и там трябваше да се ходи лично. То това упражнение беше неприятно и за софиянци, поне 2 часа на ходене, а то обикновено не ставаше с едно ходене, платени паркинги, разходи и нерви. И ако към това трябва да добавиш 500км път в едната посока си е кошмар. Безумие щото от цялото това размотаване само загуби и никой не печели, нищо не влиза в хазната. Или влизат някакви смешни 20 или 100лв. Хайде сега е по-леко, има и агенти, но то пак сме далеко от белия свят.
И не само митническия режим - данъчният да не е цвете, ами здравеопазване, ами образование, ами полиция, общини, улици и пътища, ВиК което има 86% загуби като нашето....
Навсякъде неефективност и безумия. Наскоро имаше статистика - на 2.5млн работещи имаме 600х. държавна администрация, но това не включва общинската, не включва държавните и общински предприятия. Ако сметнеш всичките на 5 работещи имаме по 1 калпак тежест (отделно пенсионерите). И това в що-годе добре развиваща се икономика без безработица. Ами ако има криза и от тия 5 двама останат без работа, кво праим?

Вто Фев 20, 2018 10:42 am
Профил
Аватар

О аз не споря, че митницата е едно безумно учреждение пълно с тунеядци. Подкрепям с две ръце.

Просто не мога да разбера хора, които не си ценят времето. Тук сме все инженери - би следвало нашия труд да е платен по-добре от това да висиш половин ден пред гишетата за 60лв. Ако последното не вярно, то значи сме си сбъркали професията.

Аз лично взимам пратки директно от митница, само ако са през пощата. Там нещата са наистина облекчени и се минава за 20 тина минути. Ако е през големите куриери съм им раздал пълномощни на всичките. То даже DHL за малко позиции не взимаха такса за освобождаване (не съм сигурен). Въпроса е да си извадил EORI и да имат пълномощно и някаква що годе смислена фактура като цена. Обикновенно се справят за 1-2 дни, но по нови година например една пратка ми вися 1 седмица при тях, малко подивях и трябваше да пускам връзки....

Вто Фев 20, 2018 10:56 am
Профил ICQ

Така е, ако правиш редовен внос ще си наредиш нещата. Но за еднократно разправията си я има, щото докато намериш агент, пълномощни (нотариални) и не знам какво си...
Сега по-зле са данъчните и НОИ. Там без счети не можеш да се оправиш. Тва да подаваш декларация образец Х с която да декларираш че си подал декларация образец У е просто уникално. Да не говорим какво става ако си от ония късметлии от времето на Дянков в които системата им сама разпределяше плащанията, или ако банката ти е пратила файлове с разменени полета за ЕГН и ЕИК. Наскоро се разправяхме с нашето счети че колко милиона имало сгрешени само за нашето село. Хората са си ги внесли, имат си документи обаче системата не ги е разпределила правилно. За едно имаш надвнесени за друго се води че дължиш. И ако теглиш кредит и ти трябва чиста декларация за задължения щеш не щеш трябва да платиш втори път. А за да ти върнат надвнесеното трябва ти направят данъчна ревизия. Но при ревизиите винаги гледат да намерят нещо и да ти сложат акт, без значение за какво. Може да е пак нещо за което нямаш вина, тях не ги интересува. И така хората си мълчат и предпочитат да надвнасят вместо да се разправят...

Така че въпросът не е защо мрънкаме, а защо си мълчим и не правим нищо?

Вто Фев 20, 2018 11:17 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Така че въпросът не е защо мрънкаме, а защо си мълчим и не правим нищо?

защото е забранено със закон :|
не са много нещата, които бихме могли да направим, за да се постигне някакъв резултат.
но дори и при най-бруталното 'нещо', резултата е съмнителен и по-скоро ще е отрицателен.

а за ефективността - опираме до естествения интелект.
няма начин да искаме резултати от хора, които нямат капацитета да прочетат една страница (не да я напишат).
на много места в 'администрацията' съм срещал хора, които дори четенето им е трудно, камоли осмислянето.
не знам кой даде калашника на маймуната, сега всички сме се спотаили в харастите и се надяваме дървото, зад което сме се скрили, да е достатъчно дебело.

Вто Фев 20, 2018 11:50 am
Профил

Не съм съгласен... повечето неща зависят от нас. Примерно ако разширим проблемите и стигнем до боклука пред входа пак ли не зависи от нас?
И законите зависят от нас. Ако търпим всичко, какво да очакваме? Чудеса?
Примерно неотдавна тук една групичка (най-обикновени селски плямпала, сред тях и жена ми) се заядоха с русгъз за гъза в Тошевско. Намериха си козове, изиграха си картите правилно и... няма да вадят да вадят гъз поне за сега. Предполагам след време пак ще се пробват, но вярвам че пак няма да успеят. Просто всичко е пари и интереси и когато си на страната на по-силните е лесно. А ние в много случаи сме на страната на по-силните, просто не го осъзнаваме :-(

Вто Фев 20, 2018 12:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550 ... 1075  Следваща