Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма.

На Боровец има една местност - Черната скала.

Там стои този надпис:

Изображение

Чет Фев 01, 2018 11:12 pm
Профил

В ЗИТ работех във входящ контрол. Първо на русенските платки и после на 29, 100 и 200 MB дискове. След 1 час на 50 гр. и захранени с горната допустима граница на напрежението, платките даваха около 20% брак.
Повечето ремонтирахме намясто. При дисковете бракът достигаше 30%. Обяснението беше с транспорта.

Чет Фев 01, 2018 11:20 pm
Профил

Пилчарник казвам, с има няма 20 хил гадинки едномесечни. Нямаше пауза, излизат едни, чистене, проветряване, дизенфекция и следващите, между 4 и 6 партиди на година. То си беше фабрика, автоматични поилки, хранилки, парно, вентилации. Нямам спомен за изкупни цени, но на година едно 40-60 хил са излизали от там. Обслужваха го той и баба ми, като трябя да се чисти бай мангал и фадрома, а като се зарежда семейно че трябва да им топиш човките на простите пилоци, не че аз точно ги топях, брка при мен беше по-голм.

Пет Фев 02, 2018 12:02 am
Профил

Тони, това с частната инициатива - пилчарници, гъбарници, "куче - касичка" и пр. го позволиха в началото на 80 - те. Имаше по въпроса едно 35 - то постановление. По-късно се появиха и частните таксита.

Пет Фев 02, 2018 11:38 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
lcr написа:
Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма.

На Боровец има една местност - Черната скала.

Там стои този надпис:

Lcr,
мисля че си голям човек за да вярваш на глупости :!:
може би даже си някакъв вид инженер щом списваш в този форум, та сега като знаеш горе/долу какъв обем заема едно човешко тяло - само сметни колко ще е 30000 х този обем, и дали от тази скала може да се хвърлят толкова хора, и къде са погребани. този вид приказки са за 10-ки и стотици хиляди избити са доста преувеличени.
само за пример виж документални снимки например от катинската гора - където са избити около 7000 поляци колко много място заема, или от някой концлагер - и после направи сравнение...
що не си намериш някой форум на СДС-то и там да си коментираш подобни табелки :?:

Пет Фев 02, 2018 12:44 pm
Профил

MYXATA написа:
Lcr,
мисля че си голям човек за да вярваш на глупости :!:
може би даже си някакъв вид инженер щом списваш в този форум, та сега като знаеш горе/долу какъв обем заема едно човешко тяло - само сметни колко ще е 30000 х този обем, и дали от тази скала може да се хвърлят толкова хора, и къде са погребани. този вид приказки са за 10-ки и стотици хиляди избити са доста преувеличени.
само за пример виж документални снимки например от катинската гора - където са избити около 7000 поляци колко много място заема, или от някой концлагер - и после направи сравнение...
що не си намериш някой форум на СДС-то и там да си коментираш подобни табелки :?:

Ако беше прочел малко по-внимателно надписа на табелата и ако беше способен да разбираш смисъла на прости изречения, нямаше да пишеш и глупостите за инженерните сметки и пр.

Пет Фев 02, 2018 12:54 pm
Профил
Аватар

Муха, не казвам че там са избити 30х човека, даже въобще не знам за какво става въпрос (а и табелата наистина не казва това), просто се сетих за един любопитен факт - ако събереш телата на всички хора, които в момента живеят на тая планета ще се получи куб с дължина на стената около една миля или 1.6 км. Раздели сега 30х на близо 7 млрд и ще видиш колко се получава. Аз не мисля че е чак толкова много - около 20х кубични метра мисля че е :).

Пет Фев 02, 2018 3:12 pm
Профил

Аз също не знаех нищо за това място, докато не се озовах там по време на един туристически излет и не видях надписа, който снимах. Останах потресен.

Ето повече по въпроса:

http://www.desant.net/show-news/41497

Пет Фев 02, 2018 3:25 pm
Профил

Не е точно така, пилчарника работи от 70-те, и винаги е било легално, все пак 20хил пилока идват от някъде. Същото е било и с доста други неща. Оокрай 35-то се навъдиха малки цехчета и най-вече кръчмички и барчета.
Работата му в търговия на едро и ДЗИ също е била на комисионна, не знам как го ви даш но за мен е един вид предприемачество. Не ме разбирай погрешно, не оправдавам строя, само казвам, че възможности е имало, но желанието е липсвало.

Пет Фев 02, 2018 4:24 pm
Профил
Аватар

А бе я по-празнично, въобще ли няма джендъри тука?! Да ви е честито! :D

ПС: ся се сетих как преди много години на този ден без никаква задна мисъл реших да се разходя край варненското море, май на Офицерския беше. На пътеката обаче двама милиционери: "Преминаването забранено!". Не знам как съм ги погледнал, но единият веднага допълни: "Ако сте за мероприятието - може, преминавайте!".
После научих какво е това "мероприятие", но е по-добре някой варненец да разкаже :)

Пет Фев 02, 2018 4:35 pm
Профил

Тони, все си мисля, че пилчарникът на дядо ти е бил някакво изключение или пък дейността му е минавала официално, като държавна. Едва ли преди онова 35 - то никой не е пускал шприцовете само защото не се е бил сетил или защото го е мързяло.

Пет Фев 02, 2018 5:14 pm
Профил

Спомени тип "А бяхме млади" :D
Да се вмъкна и аз с две чужди истории за шприцьори по времето на зрелия социализъм. То какви шприцове бяха това де - правени от хидравлика на трактор и друго какво е намерено из отпадъците, ама нейсе. Та единият от познатите ми "частници" партийният секретар на селото го проверявал вечерно време след 5 часа, да не би да работи. Ако работел в извънработно време, много щял да изкара. Другия пък са го привиквали периодично и са го приканвали да се откаже от тази работа и да ходи в завода, щото тая работа била за сакати хора (трудоустроени), които не могат да ходят на държавна работа.

Пет Фев 02, 2018 5:47 pm
Профил

lcr, в наше село имаше още 2, в региона и други, дейноста до колко е била държавна не знам, просто птицекомбината осигуряваше новоизлюпени пилета, ти сам си купуваш фураж, консумативи и всико останало, и като отрастнат те ти ги изкупуват, колтко отрастнат. Ако заредиш 20 хил и ти измрат 15 хил си е за твоя сметка, върви доказвай че са ти докарали бокни пилци .. или пък ако бай-мангал те е излъгал че е дезенфиктирал навсякъде и цял ден е спал, то затова и бай-мангал само чистеше, а дядо ми сам си дизенфектираше, ама се е случвало и да го прави манго. Никой с нищо не помагаше освен че с еосигуряваха излюпени, и ти изкупуваха отраслите, ама и не малк оотиваха по пазари заото изкупната цена не беше много актуална на фона на цената на пилока в магазина. Чат пат и фураж май-даваха, ама то ако разчиташ да ти го докарат те ... по добре търси хензел и гретел да ги хранят с трохи.
Просто си имаше поле за инициатива, малка голяма няма значение имаше. Същото е и с овошните градини, никой не забраняваше да вземеш някоя под наем, да гледаш а след това да гио продадеш на АПК-то или ТКЗСС-то или ако можеш направо на търговия на едро. И това държавата го даваше щото нямаше кой да го стопанисва и пустееха, какво ли не е гледано, дини, пъпеши, орехи, овошки разни, но най-голямата далавера бяха подправките, ким, кимион и др. В зания двор дядото садеше доста подправки, не само там де, но и там. Не знам кога намираше време за всичко, ама човека си беше селянин от планината, отрасъл с добитъка и на нивата, то тяхното не бяха точно ниви по тия баири ама ...
Имам познати които имах асервизи, и то от преди 35-то, помня ги от съвсем малък, все там са си били, правеха дребни ремонти. Занаятчии също имаше, абе ... как да е.
Пак казвам не оправдавам нито строя, нито какво се е случвало, всяко нещо си има плюсове и минуси, но не ми харесва пълното отричане и мрънкане. Е сега като има възможности и никой нищо не забранява какво, да не би да има някакво подобрение ? Само търгаши и тарикати са се навъдили, и хорта пак рипат, и като няма партия сега им е виновен работодателя .. ходят и пълнят гушата на тия дето продават без бандерол или крадено, и са им първи приятели, а щото шефа ги карал да рбаотят и да спазват норма бил лошо и крадец ...
Във всяко време, и ъв всеки строй има възможности и за честните и трудолюбивите, ама за да направиш нещо като честен човек се иска много работа, не става по лесния начин.

Пет Фев 02, 2018 6:34 pm
Профил

п.с. а за снимката по-горе, тя казва за хвърлените от тук, и 30-те хиляди убити .... а не че 30 хил са хвърлени от там. Но и това е много съмнителна цифра, дори да е вярна сигурно половината от тия 30 хил са си били истински престъпници, половината от половината някакъв род измамници от остатъка сигурно е имало и читави хора .. да напомняме ли какво е ставало в САЩ по това време ? може да е нямало разстрелвани, но има не-малко осъдени и пратени в затвора, хора и семейства със съсипан живот само защото някой ги е подозирал че са комунисти ....

п.с. Митко, 20 хил куб може да е ако са затлъстели хамериканци или мексиканци, по-малко е, доста по-малко, няма вече живи немци от времето на конслагерите май, иначе можеха да ни дадът точна статистика, сигурно и някакъв съвет как да ги редиш че да заемат най-малко място :)

Пет Фев 02, 2018 6:37 pm
Профил

ToHu написа:
....Във всяко време, и ъв всеки строй има възможности и за честните и трудолюбивите, ама за да направиш нещо като честен човек се иска много работа, не става по лесния начин.

Там е работата, че в онова време именно за честните и трудолюбивите нямаше много възможности. За даден човек се съдеше преди всичко по това дали е член на БКП, колко предан е на партията, кой е бил баща му или дядо му.................и някъде най-накрая, колко ум има в главата и какви реални способности притежава. Сега все пак е обратното и така трябва. Има разбира се и изключения, но масовото е това. Аз не познавам нито един кадърен човек, който
днес, най-малкото да не е вързал двата края. А в онова време беше пълно с такива. Сега казват имало безработица а тогава - нямало. Глупости на търкалета. В онова време една работа, която можеше да се свърши от 1 се вършеше от 10 и всеки от тях получаваше 1/10 та от стойността и.
Това си беше чиста проба скрита безработица. Днес не знам за някой честен, кадърен и трудолюбив, който да е безработен.
Ти ми кажи, как може на теб да не ти стигат 24 часа в денонощието за да си свършиш работата и същевременно мързеливецът да твърди, че няма работа. Няма безработица. Има мързеливи хора, хора, които не са инвестирали в себе си, хора които освен да мият чинии за друго не стават, но се мръщят на 500 лв. за такава работа. А не съзнават, че тия 500 лв не са 5000 поради простата причина, че всеки може да я свърши.

Последна промяна lcr на Пет Фев 02, 2018 7:00 pm, променена общо 1 път

Пет Фев 02, 2018 6:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543 ... 1075  Следваща