| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Бабини девитини. Доматите не е хубаво да ги мокри дъждът, защото влажните листа са податливи на гъбични заболявания. Същото е и с лозята и доста други растения. А "киселият" дъжд е по същество тор - азотен или серен. За радиоактивния дъжд нямам какво да кажа. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Яну 19, 2018 2:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ти на село освен за почивка ходил ли си?! А попарена кайсия посред лято виждал ли си? Доматите ясно - ядеш ги без колците.
|
| Пет Яну 19, 2018 2:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
Aз съм селянче. И да - кайсиите всичките ми изсъхнаха и повече няма да садя. Такъв ми е района - не е като вашия - покрай пътя да има засадени кайсии вместо орехи като при нас.
|
| Пет Яну 19, 2018 3:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Проблемът с кайсиите (и не само) почна преди 30 години! После "приватизаторите" ги изсякоха за дървен мат'рял и така върнаха масивите на хората. Сега тук-там има новозасадени, но други (безвкусни) сортове и ги пръскат по 20-30 пъти годишно - да ти е сладко! В личните дворове дават плод по-рядко от веднъж на 5 години. Имам два нови сорта и тази година сварих ракия, а за компот и сушени набрах от добрите стари, нищо че са без фаца.
И друг път съм го казвал: баба ми, която викаше "Дай, Боже, дъжд!" ще има да се кръсти и рИве ако види как вдигам заслони над зеленчуците. А к'ви странни буболечки се навъдиха...
|
| Пет Яну 19, 2018 3:43 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ето ти за кайсията: http://recepty.bg/cat31_view.php?id=123 ... 0&frm=viewИма още материали из нета, но никъде не се споменава дъжда, като причина за мора по кайсиите, така че не си длъжен да им вярваш. 
|
| Пет Яну 19, 2018 4:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Това е отскоро, бе, знам/видял съм го. Друго си е когато след дъжд листата на кайсиите в цялото село омекнат като сварени.
ПС: Що кайсиите? Явно са по-нежни - кокошките единствено техните листа ядяха с удоволствие.
|
| Пет Яну 19, 2018 6:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А бе майната им на кайсиите - децата са по-важни! Заради рИформите кажи-речи всяка година мелят историята от пещерния до тодорживковския човек и съответно нищо не научават. Ей ся по ТВ-то компетентни разправят, как в девети и десети клас щяли да учат за най-новото време (дето и на родителите им не е ясно), напр. какво е "дисидент", но няма да учат за 13-тата република защото не било научно доказано. НЕма такава държава!!! Едит: ей ся жената се хили: питала децата какви диви животни има в градския парк - Чакали и лисици!. Викам й: децата са по-умни от вас,ма, то и аз отначало не повярвах на очите/ушите си. Е па нЕма такава държава! Едит2: и щото наистина нЕма такава държава (имам нещо на ум) - рестартирам от преди кайсиите:  |  |  |  | Цитат: А бе представяте ли си бедуините как живеят? От прах до прах има доста разлика, важно е с какво е съпроводен и какъв е източника. Например: сахарският прах е тор за джунглата на Амазонка, а ние си крием доматите от дъжд. Локалните източници като Факултето са най-забележими и дразнещи, но работата е далеч по-глобална. Основният източник за Балканите са северна Италия и "Черния триъгълник" . Мръсна карта на Европа за ФПЧ10: https://en.wikipedia.org/wiki/File:PM10_in_Europe.png от която не си личи защо моите домати не трябва да ги вали дъжд. Как става номерът е илюстрирано във викито (повтарям се): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... GSFC_S.ogv , т.е. на тях им идва сол от Атлантика, а над нас се завихря тяхната "сяра". ПС: Проблемът започна преди 30-на години (първоначално го отдавахме само на самолетния трафик) и постепенно се засили. Или са почнали да замърсяват повече или въздушните течения са се променили. Второто е по-вероятно, защото навремето по нашенско снегът идваше от североизток, а сега, ако изобщо дойде - от запад. Пък БАНаджиите не го виждат... |  |  |  |  |
|
| Пет Яну 19, 2018 6:57 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
коя е тая 13та република бе?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Яну 20, 2018 10:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ся пък и ти! Такава ми останала в главата, коя точно беше - пише в гугъл 
|
| Съб Яну 20, 2018 11:04 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
kaто писа за бедуините та се сетих стара бедуинска поговорка: "Ако камилата си е показва муцуната в палатката, скоро цалат ще се намъкне вътре  "
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Яну 22, 2018 1:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Я, родната полиция ни пазела, бе, особено ГДБоб! Пък аз си мислех, че се задъхват от разследване на корупция, КТБ-та и ловене на ало-измамници. https://news.bg/crime/gdbop-preseche-ne ... ernet.html
|
| Сря Яну 24, 2018 1:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 24, 2018 11:40 am |
|
 |
|
fred
|
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Яну 24, 2018 12:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Шестнайста по хронология, но вписана под вакантния No13 Ама той май бил запазен още за Задунайская губерния  Иначе: добре, че ме светна за сайта - предупреди ме, че до 24.06.2018 трябва да си изпия ракията за да не ми я изпият гаднярите от Нибиру. Това ще е истинският свършек на света, другите съм ги преживявал вече 20-30 пъти.
|
| Сря Яну 24, 2018 12:40 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ако трябва да помагаме - само свиркай 
|