Отговори на тема  [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща
Газовият пазар на САЩ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Газовият пазар на САЩ
Ха, че то като гледам нашта нафта и без налози пак е по-скъпа от вашта. Ама винаги ми е било много странно как смятат цените: (цена на горивото + %акциз)*1.2 ( ДДС-то) - демек плащаме и ДДС на акциза - баси наглите са тия. Не знам така ли трябва да е...

Чет Фев 16, 2012 6:24 pm
Профил ICQ
Аватар

ДДС-то нали е "данък добавена стойност" - демек данък върху всичко, дето се добавя :D .

Чет Фев 16, 2012 7:45 pm
Профил
Аватар

Цената на нафтата е по-висока от бензина на доста места. Със сигурност така е още в Швейцария и някой други евро страни.

Слушах веднъж един "капацитет" които обясняваше, че то от определено количество петрол, като влезне в рефракционната тръба (нали така се казваше) се получавали точно определени съотношения на видовете горива. Като това съотношение си е фиксирано за дадения завод и петрола които ползва. Демек не може лукоил да извади повече нафта и по малко бензин ако има по - голямо търсене на нафта например. Потреблението на нафта обаче в последните години, особенно в Европа рязко скочи за сметка на бензина. И за да балансират търсенето рафинериите надуват цената на нафтата за сметка на бензина.

В Германия и Франция обаче, тъй като са голям производител на дизелови коли, правителството държало акциза за нафтата на минимум, а надувало акциза за бензина. И затова там нафтата все още е по-евтина. В останалите страни , където акциза си бил равномерно разпределен нафтата трайно вече е по - скъпа от бензина.

Чет Фев 16, 2012 10:41 pm
Профил ICQ
Аватар

при фракционната дестилация (ректификация) се получава първичното разделяне на бензин, керосин, дизел и мазути.
съотношенията наистина варират в много малки граници.

последващо от дизела може да се получи още бензин и други органики (парафини и бла-бла) с крекинг.
от мазута се получават тежки деривати - масла, асфалт, котелно гориво.

като цяло, ако събереш продажната цена на компонентите се получава солидна печалба.

Чет Фев 16, 2012 11:05 pm
Профил

Dimitar написа:
Ами един галон е 3.785л, демек нафтата е $1.02 за литър. . Просто няма далавера да се кара дизелова кола тук и може би заради това, отделно изискванията за емисии са доста по-строги от европейските и може би това е още една причина. .

Митак -това твърдение -че изискванията за емисии в УСА са по строги от европеииските НЕ Е ВЯРНО.

И 3те американчета дет коват коли нямат дизелов мотор за коли,а даже и тия дет им са на пикапите пак не са техни а са японски в повечето случаи.

По причина че народа в Америкате е страшно прост и ужасно лесно манипулируем е по лесно да им се пробутват бензинови коли които дори и те не са оптимирани относно разхода (а и не само за това ).

За какво да се предлага нещо икономично след като клиента може да го издоиш....
В нашия щат макс скорост е 70мили -113 км в час- в 80% от случаите в 1 кола е 1 човек -за какав чеп му е на някои кола дето е 3 или повече литра обем.
Една кола дето е 4 цилиндъра и е 1,8л е 150 коне някъде, вози и 5 човека и може и каравана да тегли и да изкара 10 -15 години като се кара редовно с по 150 -160 км в час -виждал съм го с очите си.
Анма в америката 1,8 кола требе да се търси бая ,а и масово мнението ще е че е боклук поради причина че е малка.

при интерес мога да направя сравнение на това дето е в немско и това дет виждам тука в Моторния град на Америка....
Американчетата са с около 10-15години назад.....

Съб Фев 18, 2012 12:56 am
Профил
Аватар

Цитат:
По причина че народа в Америкате е страшно прост и ужасно лесно манипулируем

Да бе, как пък не се сетих, че е точно така - виж и аз колко прост съм станал покрай тоя народ в Америките :oops: .
А CAT и Cummins и те ползват японски дизелови мотори за машинарийте си Тия големите камиони, дето сноват насам-натам и те :) .
Т.е. в САЩ никой не знае как се прави дизелов мотор, даже не са виждали такива.
Само едно не мога да се светна - що така като сме толкова умни, а другите толкова прости все не можем да ги стигнем, даже и срещу тях да бягаме.
А някои даже и при простите дойдохме, сигурно за да можем да изпъкнем по-лесно, щото е къде-къде по-трудно да изпъкнеш измежду умните европейци, какво остава пък измежду още по-най-умните българи :D .

ПП. В разни други форуми пък съм се начел на това, колко са кухи немците, британците, австралийците, канадците, чехите, французите (чакай да не изпусна някой) и т.н.

Съб Фев 18, 2012 3:09 am
Профил

HSB написа:
Анма в америката 1,8 кола требе да се търси бая ,а и масово мнението ще е че е боклук поради причина че е малка.

Когато се срешнат челно 1 000 килограмова с 3 500 килограмова кола, веднага става ясно коя е за боклука и на коя й няма нищо.

Съб Фев 18, 2012 3:59 am
Профил
Аватар

ако трябва да избирам между:

А. 1200 кила кола
1200 двигател
<100 коня
харчи 6 литра на 100км ако я караш с 80км/ч
разход за 400 км - 5 часа и 25литра по 3 афро - 75 афро или $102

Б: 3 тона кола
3200 двигател (малолитражката за серията)
>250 коня
харчи 13 литра на 100 със 120км/ч
разход за 400км - 3:20, 52 литра * $1.00 = $52

комфорта на возене между А и Б е несравним
сигурността на Б е десетки пъти по-голяма от А
в Б може да натикаш половината си къща за допълнителен комфорт, в А най-много да имаш луксозна жабка
4 души в Б ще се чувстват като на семейно парти в хола
3-ма души в А, дори и без багаж, може да е "мисия невъзможна"

е? какъв ще е избора?
какви дизели, какви печки...

Съб Фев 18, 2012 10:29 am
Профил
Аватар

HSB написа:
при интерес мога да направя сравнение на това дето е в немско и това дет виждам тука в Моторния град на Америка....Американчетата са с около 10-15години назад.....

Не си първия , който прави тази констатация.

Дизела беше по-евтин от бензина около 2009-2010г. Спомням си когато бензина достигна $4.5 за галон нафтата си кюташе на около $4, но беше за кратко, може би месец-два.

ДедоБоре написа:
ако трябва да избирам между:
....
е? какъв ще е избора?
какви дизели, какви печки...

Дедо, сравнението е малко неуместно, защото разликата е в огромните разстояния тук, тия $52 ги харча за седмица с кола горяща 12л/100км лято и 15л/100км зимата, а с другата дето гори 16л/100км през лятото и 20л/100км през зимата ги харча за по-малко от седмица. Като имаш в предвид, че според тукашните стандарти карам малко ( под 36 хил.км. на година ). Ако работиш на до 25 мили от къщи е ок, можеш и автобус да си караш, но ако работиш на 75 мили и ти се събират къде $500 на месеца сметката излиза крива. Това е причината напоследък да се появат, че и да се купуват и малолитражки. Пробива го направиха миналата година Хюндай с Елантра, тази година Хонда ги последва с 2012 Сивик с от 2л на 1.8л, Субари Импреза от 2.5л на 2.0л, Форд пък пуснаха Фиеста ( какво кощунство само, да караш един американец да се вози в малка европейска кола ). Четох някъде, че увеличение на цената на един галон гориво с 10 цента води до загуби от $9млрд. месечно за икономиката поради намаляването на потреблението.

Преди седмица си правих сметката, че разходите за кола на месец са около $500, включвайки бензина, застраховките, данъците, поддръжката ( масла, спирачки, гуми и т.н. ) и поевтиняването на колата, в случай че решиш да я продадеш. Примерно едната я взех $16к, сега след 3 1/2г. струва $7к. Сега съм се загледал в 2012 Subaru Impreza, 4x4, двигател 2.0, 8.5л/100км градско и 6.5л./100км. извънградско. Ходих да я покарам, малко странна ми се видя отвътре, може би щото не съм сядал в седан от 3-4г. Днес ще отида при друг дилър, че там е голямо селото и пътищата са широки като магистрали та ще мога да я поиздуя малко. На една и съща цена с Хюндай Елантра, Хонда Сивик и Тойота Корола, само дето ония са 2 по 1 :) Импреза е стандартно оборудвана с 7 въздушни възглавници, което я прави дори по-добре защитена от таласъма дето го имам и дето мога да вкарам половината къща вътре.

Отностно сигурността, преди време един познат ми разправяше, че си купувал огромни коли заради сигурността на пътя, ако го блъснела баба на 85г. с бюик с броня от 10мм стомана. Викам му ако си забелязал бабите се модернизирват и вече не карат бюици ами лами като твоята, т.е. сигурността ти отива на кино. Що не си вземеш примерно автобус, камион, амфибия или танк, така няма да ти дреме за бабата. Отделно го попитах да ми каже последните 5 пъти когато го е блъскала баба с бюик, ама не си спомни.

Съб Фев 18, 2012 3:25 pm
Профил WWW
Аватар

Който каквото няма, това желае...

Ако цените на горивата и цените на колите тук бяха като при вас, никога нямаше да погледна Импреса с двулитров мотор. Нищо по малко от STI не бих погледнал. Ама тук такава кола е лудост като пари...

Съб Фев 18, 2012 4:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Който каквото няма, това желае...

Ако цените на горивата и цените на колите тук бяха като при вас, никога нямаше да погледна Импреса с двулитров мотор. Нищо по малко от STI не бих погледнал. Ама тук такава кола е лудост като пари...

Те може да са на 60% от българските цени, но нали се сещаш, че цената на горивото умножено по 5 кратно по-големите разстояния плюс разход от 15л/100км до 20л/100км и се получава значителна месечна сума за гориво, за да се придвижиш с половината си къща от точка А до точка Б ? То вярно е комфорт да си се движиш с къщата, но чак пък такива домошари..... Като започнеш да спираш на бензиноколонката на всеки 7 дни и да плащаш между $60 и $100 на зареждане, после умножи по 2 коли, и започваш да се питаш защо пък трябва да си караш къщата, като има и по-разумни от икономическа гледна точка решения. Получава се нещо като да направиш светодиодна мигалка и вместо с PIC за $1 да я направиш с ARM11 :-) Вярно че кефа да караш ARM11 ще е неповторим, но все пак има си и икономическа логика.

За да се реши този проблем тук в повечето случаи се подхожда с покупка на трета кола тип къща, която се използва когато семейството се натовари да пътува събота и неделя. В останалото време карат малолитражки според местните стандарти ( примерно да гори по-малко от 20л/100км ).

И малко факти от статистиката на пътя, повече от 75% от смъртните случаи при катастрофи в САЩ стават на магистралите, в болшинството от тези 75% катастрофите са предизвикани от товарни камиони. Т.е. тактиката 3.5 тона кола, която ми гарантирала сигурността леекичко понакуцва, защото 3.5т. срещу 10т. или 30т. няма никакъв шанс. По логиката на сигурността на тежката кола би трябвало американците по магистралите да се придвижват с камиони без ремаркета.

Нед Фев 19, 2012 1:37 am
Профил WWW
Аватар

Ми като ти гледам километража... не караш много повече от мен...и аз последните години все подминавам 30к :) Та разходите ти за гориво са съвсем съизмерими с мойте, силно вероятно е на 1 кола да са и по-малки. Но нашата фамилия се движи само с едната кола, жената не обича да кара и го прави само, когато съм в кофти ментално състояние:) Та поне от там пестим.

А защо са ви такива високи разходи на тия коли? Вие карате предимно извънградско. Мойта кола е 150 коня, вярно печка е, ама средно харчи 6-7 на сто извън града. На тъщата (тя ви е съсед в Чикаго) колата е 2.6 литра бензин(не и знам конете), ама се върти около 10. Една съвременна кола около 150-200 коня при умерено каране трябва да се движи около 10-тката. Говоря при каране според ограниченията де...Демек до към 90 мили/час по вашему. Вие как го правите тоя разход (15-20)? Много ми се струва...

Нед Фев 19, 2012 12:20 pm
Профил ICQ
Аватар

вилата ми е на 35км от офиса (да кажем 25 мили). пътувам час, понякога и повече. от 4 седмици пътя официално е затворен. винетката за този път е 70лв.
с $50 пълня малко повече от половината резервоар на джипчето. за стария котарак да не говорим - не стигат дори за половината на единия резервоар.
ако си ходя всеки ден на вилата, и аз се радвам на някоя бензиностанция всяка седмица. то голяма радост де, като да четеш мислите на премиера от стенограма на МС :?

местния търгаш на субару продава на старо Impreza 2.5 Turbo WRX STI (2008) на 75,000км за 45,000лв

тука за $14К можеш да си купиш някой по-скромен модел на дачия (нова кола). хапонските коли са доста по-нагоре, за толкова вървят 5 годишни втора ръка, "внос от италия, дето ги е карал зъболекар". ама това ще да е поради макроикономичестаката стабилност, предсказуемия темп на разтеж на доходите (0% за следващите 100 години), положителния ръст на БВП (1.8% май) и т.н.

номиналните доходи няма какво да ги обсъждаме. $50 би трябвало да са едно и също навсякъде, но не са

Нед Фев 19, 2012 1:08 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
местния търгаш на субару продава на старо Impreza 2.5 Turbo WRX STI (2008) на 75,000км за 45,000лв

STi не е евтина, та тази цена не е много нереална за европейската ни локация. Естествено че е нагоре, но не чак брутално много.

Нед Фев 19, 2012 2:34 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Ми като ти гледам километража... не караш много повече от мен...и аз последните години все подминавам 30к :) Та разходите ти за гориво са съвсем съизмерими с мойте, силно вероятно е на 1 кола да са и по-малки. Но нашата фамилия се движи само с едната кола, жената не обича да кара и го прави само, когато съм в кофти ментално състояние:) Та поне от там пестим.

А защо са ви такива високи разходи на тия коли? Вие карате предимно извънградско. Мойта кола е 150 коня, вярно печка е, ама средно харчи 6-7 на сто извън града. На тъщата (тя ви е съсед в Чикаго) колата е 2.6 литра бензин(не и знам конете), ама се върти около 10. Една съвременна кола около 150-200 коня при умерено каране трябва да се движи около 10-тката. Говоря при каране според ограниченията де...Демек до към 90 мили/час по вашему. Вие как го правите тоя разход (15-20)? Много ми се струва...

2003 Toyota RAV4, 2.0L 148hp @ 6800 RPM 4WD, 22mpg( 10.5л./100км. ) градско, 28mpg( 8.4л/100км. ) магистрала, няма смисъл да ти обяснявам че цитираните спецификации никога не съм ги достигнал, както и да я съм карал. Понеже си водя статистика бърз поглед за 2011 показва че най-добрия постигнат разход е през месец юли 2011 и е бил 21mpg(11.04l/100km) в режим 70% градско и 30% магистрала. Средния разход за цялата 2011 е 18mpg ( 13л./100км )

2007 Toyota Highlander Limited 3.3L V6 215hp @ 5600 RPM 4WD, 17mpg(13.8л/100км.) градско, 23mpg(10.2л/100км.) магистрала, постигнатия за 2011 среден разход е 15mpg ( 16л./100км. ) при почти 90% градско каране.

Не знам кой ти е редил тези глупости за 90 мили в час по магистрала, но такива отсечки са по-малко от 1%, дори не си спомням да съм виждал такъв знак. В Минесота веднъж видях 80 мили в час. Около нас средно е от 55 до 70 мили в час. В селата около Чикаго магистралите са посока север-юг, а на мен ми се пада да пътувам всеки ден запад-изток. Всъщност има една отсечка на магистралата от 2 мили , което бих могъл да използвам, но за достигна до магистралата ще трябва де се отбия за около 1 миля, т.е. не си заслужава за 1 миля.

И двете коли са от ниския клас в сегмента си и са може би най-икономичните в сегмента. Ако караш американска кола със сродни размири спокойно добавяш още от 2 до 5 л. отгоре на 100км., т.е. $500 на месец за бензин са ти в кърпа вързани.

ДедоБоре написа:
тука за $14К можеш да си купиш някой по-скромен модел на дачия (нова кола). хапонските коли са доста по-нагоре, за толкова вървят 5 годишни втора ръка, "внос от италия, дето ги е карал зъболекар". ама това ще да е поради макроикономичестаката стабилност, предсказуемия темп на разтеж на доходите (0% за следващите 100 години), положителния ръст на БВП (1.8% май) и т.н.

номиналните доходи няма какво да ги обсъждаме. $50 би трябвало да са едно и също навсякъде, но не са

2010г, Пловдив, Ford Fusion модел 2008г, ръчни скорости, на 40х.км. купих я на баща ми за 10хил.лв, колата беше и е в перфектно състояние, 82 hp, харчи около 5.0л. на извънградско и 7л. на градско. За 15 дни август 2010г. му навъртях 1000км. кръстосвайки България. Сделката я направих по Интернет, колкото и да звучи странно, явно има все още честни хора в България, при това дилъри на коли.

Та за $14к в България бих могъл да купя доста свястна кола на 2-3 години...

Последна промяна на Пон Фев 20, 2012 7:30 am, променена общо 1 път

Нед Фев 19, 2012 5:26 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща