|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:47 am
ЕС забранявя класическите крушки !?
| Автор |
Съобщение |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
Явно послено време тия крушки са много зле или е въпрос на късмет. Мисля, че едно време са били доста по-добри. При нашите все още е жива крушката, която купувах декември 1999. Фипипс 11 вата, (мисля че полска , но не и китейска) по спомен беше 15лв (на онези пари когато 300 лв заплата беше доста добре). Не мисля че и е намаляло светенето за тези години, поне не и видимо, но тя никога не е светила много силно 11 -> 60 вата уж. НО за помещението където е е добре. Явно ако искат могат да се правят добри крушки, но е ясно защо не се правят. Добро впечатление ми прави в момента една спирална от Конрад - за година и половина няма видими проблеми.
|
| Пет Дек 05, 2008 4:21 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами пак ще спомена, че китайските крушки в САЩ и китайските в България нямат нищо общо, тук китайските си пердашат здраво 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 05, 2008 5:38 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми то на 110 волта и баба знае 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 05, 2008 7:10 pm |
|
 |
|
¶
|
Напротив, даже е по-гадно, щото ламБата искаше доколкот поВня 130V, че да се подпали и да свети стабилно. С 220V и дядо знае да попали такава ламБа 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 05, 2008 10:41 pm |
|
 |
|
tgi
|
О не. Щракането на 150 волта през индуктивност (първичната в случая) е много пъти по-лесно
от щракането на 300 волта.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 05, 2008 11:38 pm |
|
 |
|
¶
|
И кое казваш му е по-лесното ? 
|
| Съб Дек 06, 2008 1:31 am |
|
 |
|
plameniv
|
 ?
Защо трябва да има разлика?
Лампата си е лампа това е специален проводник волфрам мисля че беше или нещо подобно което е съпротивление а не е индуктивност, проблема е при включване как това нискоомно съпротивление ще издържи на първоначалния ток токато се загрее и се промени. Дали ще е предназначена за 110, 160, 200 или 240 все е тая. Всяка лампа предназначена за даденото напрежение си има определеното съпротивление което би трябвало да издържа това натоварване. Но кой луд пройзводител ще си остави магарето в калта и ще я преоразмери. Вероятно се пести от дебелината на проводника но все пак струва пари. Няма смисъл да се ползва лампа предназначена за напрежение повече от 20%, ще издържа много но няма да излъчва достатъчно светлина.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Дек 06, 2008 2:16 am |
|
 |
|
ji4ka
|
 Re: ?
plameniv, мисля ,че по-горе tgi и ¶ си говорят за есл-ките а не за жичните крушки. Специално за крушките ниските напрежения са по-благоприятни защото за същата мощност трябва да тече по-голям ток - съответно жичката трябва да е с по-ниско R , което значи по-дебела , което я прави по-здрава.
Иначе на тия ЕСЛампи проблема им е топлината - затова тия с по-малка мощност (11W) се представят по-добре от 20/100W . Освен това не понасят добре затворени пространства - при мен тая навитата от Конрада не устиска и месец в банята в една плафониера.
|
| Съб Дек 06, 2008 2:55 am |
|
 |
|
tgi
|
Ами като начало в единия случай ключът е изложен на 600 волта, в другия на 300, грубо казано.
При тия малки размери това е серизна разлика, затова и гърмят ключовете.
Импулсните захранвания са отделна дисциплина с бая детайли, имам доста опит в нея;
не бих се хвърлил да изследвам с числа и т.н. цялата работа, но нямам причина да се
съмнявам в усещането си по споменатия въпрос, вероятността то да ме лъже е под 5%.
|
| Съб Дек 06, 2008 11:04 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Луминисцентките се палят при около 600V ,а след това работят на 80V в режим подобен на ценеровия диод. Така ,че при 220В ще се палят по-лесно, но по време на работа електрониката ще работи в "по-напрегнат" режим. Даже имаше едни лампи дето китаеца ги палеше с диоден удвоител на мрежовото напрежение. Иначе се ползват разни резонансни схеми, които повишават напрежението върху кондензатор паралелно на пурата.
|
| Нед Дек 07, 2008 12:46 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
А бе като ходих това лято на село видях из курниците читави древни крушки които поне 10 г. са светили потънали в прахоляк по цяла нощ (лека им пръст на баба и дядо). А новите редовно си ги сменяме и без да светят.
Колкото до икономичните: най-после намерих покой като спрях да купувам Филипс и Нарва и минах на "ментета". По-евтини са 3и пъти и поне засега издържат 3и пъти повече, още нямам изгоряла. Във шкафчето в банята вече 2ра година работи 11=60Вт при огромна влага и тясно пространство (там няма друга крушка). Иначе ползвам над 20Вт за в стаите (обичам да ми е светло), висят си надолу, дори тази над главата ми се е поразлепила ама си свети. И са със синкава светлина за да си ги светкам и в облачните дни или на заздрачаване и да се вързват с другите луминесцентки. Ако искам "интимна обстановка" ще си окача червен фенер
А ако в Европата толкова държат на икономията защо направо не насърчат LED лампите? Една и съща джаджа на БГ битак ми излезе 6 (шест) пъти по-евтино отколкото тук в евтин магазин. Освен това LEDовете лесно се поддават на регулиране...
P.S.: От супермаркет в БГ за по-малко от лев си купих "обикновена" газова запалка с часовник и фенерче с бял LED. Още работи. Значи: колко би струвала "крушка" от 100 такива LEDа?
Става дума за презареждаща се газова запалка, електронен часовник, 3 батерии и LED.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Дек 07, 2008 5:40 am |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
 Re: ?
Ами в плафона е от 10.05.2008 . Много ме сърбяха ръцете , но не я отворих. В Бриколаж ми я смениха с уточнението , че гаранцията е 1 година , но може да се смени само 1 път. Новата вече е пак в плафона.
|
| Пон Дек 08, 2008 9:06 am |
|
 |
|
zealod
Ранг: Минаващ
|
_________________ SERVANT IN HEAVEN,KING IN HELL
|
| Пон Дек 08, 2008 10:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пфу, и баш тогава не съм в БГ. Трябва да пратя някой до Метро да ми попълни запасите от класическите вредни 100W крушки. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 08, 2008 10:21 am |
|
 |
|
¶
|
 |  |  |  | tgi написа: Ами като начало в единия случай ключът е изложен на 600 волта, в другия на 300, грубо казано. При тия малки размери това е серизна разлика, затова и гърмят ключовете. Импулсните захранвания са отделна дисциплина с бая детайли, имам доста опит в нея; не бих се хвърлил да изследвам с числа и т.н. цялата работа, но нямам причина да се съмнявам в усещането си по споменатия въпрос, вероятността то да ме лъже е под 5%. |  |  |  |  |
tgi, ако ги разправяш тези неща в детската градина ще събереш много суперлативи, но тук някак си няма да ожънеш нищо.
Нали знаеш, че има транзистори за 60V, има и такива за 600V. По твоята логика тогава е по-лесно на 220V щото тока е 2 пъти
по-малък от този при 110V ? Не гърмят ключовете, ами гърми един високоволтов кондензатор, слагат 630V, а трябва да е доста
по-голям. На китайски ЕСЛ ламБи в БГ, свалям този кондензатор, и слагам два последователно по 1000V единия и нито ключ
гърми нито нищо. Вярно, импулсните захранвания си имат доста детайли и са отделна дисциплина, но ако слагаш читави
елементи не са толкова сложни. И аз не мога да се оплача от липса на опит в тази дисциплина
Иначе голяма истерия разпалихте с ламБите, голям праз като спрели обикновените ламБи, ще преминем на необикновени.
|
| Пон Дек 08, 2008 5:49 pm |
|
|