Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ji4ka написа:
От 60-70 години ел.енергетиката се крепи на тия "глупости". Интересно защо тия проценти са недостижим за "умните" PV. :wink:
За сведение парните турбини в бг работят s пара от 435оЦ@50атм. до 565оЦ@130атм. При наличие на газ се слагат директно газови турбини но те са съвсем друга технология.

Жичка чети по-внимателно какво ти пиша ;-)

ji4ka написа:
http://www.innovationsolarco.com/bg/rub ... a0f97ab50c
Цитат:
Ние по българската иновационна технология постигаме когенерация - съвместно високо-потенциална топлина с около 390 градуса по Целзий на топлоносителя и същевременно добив на електрическа енергия с коефициент на полезно действие над 47% - 48% в практически условия!!!

:P :P :P

За тия май се сещам кои са.... Ако са същите, нявремето правеха разни военни разработки с огромни лупи щяха самолети да свалят. КомунизЪмът обаче взе че падна преди самолететите ;-)
После се мъчиха да разграждат вода пак с тия лупи... Тия хора явно обичат да патентоват разни "изобретения". Няма лошо, някой ден може да измислят нещо полезно...
Иначе кпд-то е супер, само че един варел боядисан в черно лятото има кпд около 90% и то в практически условия :D

Пон Сеп 29, 2008 6:25 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Жичка чети по-внимателно какво ти пиша ;-)

Чета аз ама ти все към 1000оЦ теглиш, пък аз дърпам към 300. Сега смъквам на 390оЦ и се оглеждам за по-ниско. :) Тука има малко снимки - хората действат ей, не си играят.
http://ns.neochim.bg/news/turbogenerato ... 9b1f97c7d5

Пон Сеп 29, 2008 7:21 pm
Профил

Мнение 
ъх дърпам... не съм аз, оня идиот Карно тъй е казал че на ниски температури няма кпд ;-)

Пон Сеп 29, 2008 7:47 pm
Профил

Мнение "Гринтех" ще строи ветрогенераторен парк
"Гринтех" ще строи ветрогенераторен парк за 150 млн. евро в Стара планина

http://money.ibox.bg/news/id_1693142756
http://www.sgrada.com/news_6610.html

Като оставим настрана безсмислията от сорта на:

Цитат:
Инвеститорът иска да постави 58 стълба с мощност 2 мегавата на площ от 100 декара ... Във всеки от парцелите ще се изгради по един ветрогенератор с мощност 3 мегаватчаса

Явно става въпрос за 2-мегаватови перки, при цена около 1.25 евро на ват мощност. Разумна цена на инвестицията, частни инвеститори, държавата само ще лапа пари... За къф дявол ни беше Белене, ама аре...

Сря Окт 01, 2008 9:47 pm
Профил

Мнение 
Ами сметни колко ще изкара с тези ветрогенератори и пак ще говорим, същото дърво е и с слънчевите, бях се замисли за момент, даже го асмятах и подготвих за около 1 MW слънчева ама вятър работа, абсолютно неоправдана инвестиция. Та тия с тия 150 млн ЕУР ... познай дали не се опитват да смукнат от някой еврофонд и ще с еокаже накрая че квото може са го изсмукали а парка не работи ама айде ...

Сря Окт 01, 2008 10:10 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ами сметни колко ще изкара с тези ветрогенератори и пак ще говорим

ми да говорим.... при средно 2500 работни часа годишно имаш 2.5 киловатчаса на всеки инсталиран ват мощност. В момента изкупуват на 12 ст. без ДДС (всъщност не знам дали с последното покачване не е скочило). С други думи имаш 30ст. годишно от всеки ват. Инвестицията ти е 1.25 евро, демек 2.50 лв. Или говорим за възращаемост в рамките на 10г.

Това без субсидии и без проекти, а те вероятно вземат някакви... Освен това цената на тока скача поне 2 пъти годишно, т.е. няма да чакаш 10г. ;-)

ToHu написа:
същото дърво е и с слънчевите, бях се замисли за момент, даже го асмятах и подготвих за около 1 MW слънчева ама вятър работа, абсолютно неоправдана инвестиция.

Е те тука се уля Тони ;-)
С такава мощност ще си нъмбер оне... :D
Иначе сметката е подобна - изкупна цена някъде да кажем 75ст. пак средни е околи 2500 часа, демек по 1.875 изкарваш на ват годишно. Вече зависи какво ти е PV-то цената да кажем някъде 4-5 евро на ват, в най-лошия случай 10лв, демек за 6-7 години може да си го избил. Особено ако сега спечелиш някоя програма (има за селски райони и определени производители) и гепиш 30-40% от инвестицията от фондове. Тогава за 5г си го избил. След това 1МW ще ти носи по 1.8 млн годишно за следващите 15-20г, малко ли ти са? :D
Истината е че за слъчевите има и разходи... и мнооого особености, та по-добре перки.

Сря Окт 01, 2008 10:50 pm
Профил

Мнение 
Четох една статия за вятъра в България - целия потенциал (удобни места с достатъчно вятър) го оценяваха на 700-800МВт. В момента енергетиката ни е 10-12000 МВт.
Правилния въпрос е не "За какво ни е АЕЦ БЕлене?" , а е "За какъв чеп ги затворихме 1,2,3,4 блок в Козлодуй?" .Ако малките блокове работеха въпроса за нови 2000Мвт щеше да е безпредметен.
Той чепа е ясен де - един зелен, германски. От тях чепа, от нас .....та кункина. :x

Сря Окт 01, 2008 10:52 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Четох една статия за вятъра в България - целия потенциал (удобни места с достатъчно вятър) го оценяваха на 700-800МВт. В момента енергетиката ни е 10-12000 МВт.

За толкова ще бъде гарантирано изкупуването, като проблемът не е в липсата на вятър а на енергийна стратегия. Принципно в една енергийна система може до 10-15% да бъде от нестабилни източници. Но ако не могат да се разпределят равномерно процента може да падне наполовина, т.е. ако нищо не иска да прави държавата наистина 700-800МВт е таванът. Ние обаче разполагаме и с около 2500МВт ПАВЕЦ, които биха могли да компенсират пиковете. Това, заедно с едно правилно разполагане на перките по територията на страната би могло да вдигне тавана и на 2000-3000МВт.
Само дето затова се иска дупе...

Сря Окт 01, 2008 11:08 pm
Профил

Мнение 
Не, не за субсидии - 700-800Мвт е природния ресурс за сегашното ниво на технологията. Даже и рентабилните райони бяха посочили - в сп."Инженеринг ревю" беше. То иначе може и 10000Мвт да ти е перката , ама като няма кой да ти я духа... :wink:

Сря Окт 01, 2008 11:17 pm
Профил

Мнение Re: "Гринтех" ще строи ветрогенераторен парк
miro_atc написа:

Сега се зачетох... Ами още един пример как се пробутват мъниста на аборигените. Ще субсидираме печалбите на датчаните а за нас ще остане съмнителното удоволствие да гледаме отаралежения Балкан. 500е наем за перка при положение ,че тя прави оборот от 300хил.е ?!?!?! Някой ще каже -наем 500е за 2дка каманак е добре само дето в случая не даваме под наем каманак, а вятър. Хич не са много местата в България удобни за ветропаркове и билото на Ст.планина е точно едно от тях.
+5% от ПЕЧАЛБАТА на фирмата - направо да се разплачеш от умиление. Тия счетоводители така ще извъртят нещата , че не печалба ,а направо загуба ще изкарат. И какво ще стане например ако сегашната фирма вземе ,че се закрие и си препродаде генераторите на "друга" фирма?
За по-малко от 20% от ОБОРОТА на генераторите не трябва въобще да се дават тия сладки местенца - това е уникален , невъзпроизведим ресурс. По-добре да го имаме и да не го ползваме отколкото да го подаряваме на друг. Защото ако след време ни дотрябва няма откъде да си вземем втори Балкан.

Чет Окт 02, 2008 12:07 am
Профил
Аватар

Мнение Re: "Гринтех" ще строи ветрогенераторен парк
ji4ka написа:
miro_atc написа:

Сега се зачетох... Ами още един пример как се пробутват мъниста на аборигените. Ще субсидираме печалбите на датчаните а за нас ще остане съмнителното удоволствие да гледаме отаралежения Балкан. 500е наем за перка при положение ,че тя прави оборот от 300хил.е ?!?!?! Някой ще каже -наем 500е за 2дка каманак е добре само дето в случая не даваме под наем каманак, а вятър. Хич не са много местата в България удобни за ветропаркове и билото на Ст.планина е точно едно от тях.
+5% от ПЕЧАЛБАТА на фирмата - направо да се разплачеш от умиление. Тия счетоводители така ще извъртят нещата , че не печалба ,а направо загуба ще изкарат. И какво ще стане например ако сегашната фирма вземе ,че се закрие и си препродаде генераторите на "друга" фирма?
За по-малко от 20% от ОБОРОТА на генераторите не трябва въобще да се дават тия сладки местенца - това е уникален , невъзпроизведим ресурс. По-добре да го имаме и да не го ползваме отколкото да го подаряваме на друг. Защото ако след време ни дотрябва няма откъде да си вземем втори Балкан.

Не се коси толкоз, сиганета ще ги бастисат преди да им е изтекъл гаранционния срок :D

Чет Окт 02, 2008 7:37 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бе незнам. Преди месец като бях на Калиакра... верно се е отаралежило. 31 перки шибнали ЕВН, че и се въртяха. Направо се почуствах като в Швабия.

Интересното е, че ги нашибаха за има няма 2 години. Поне преди 2 години като бях беше гола поляна. Което показва че е строено със замах - значи далавера има.... поне за инвеститора :)

Докато при АЕЦ-Беляне, намирането на "стратегически" инвеститор се оказва проблем. По точно има няма двама кандидати, което им дава прекрасната възможност да извиват ръце...

Чет Окт 02, 2008 8:41 am
Профил ICQ

Мнение 
ji4ka написа:
Не, не за субсидии - 700-800Мвт е природния ресурс за сегашното ниво на технологията. Даже и рентабилните райони бяха посочили - в сп."Инженеринг ревю" беше. То иначе може и 10000Мвт да ти е перката , ама като няма кой да ти я духа... :wink:

Ох, ако вярваш на журналята....
Фирмата ни притежава складове и един от наемателите ни се занимава точно с тия изследвания. Имат инсталирани хиляди мачти с които правят карти на ветровете. Предполагам си наясно, че никой не закопава милиони на място, което преди това не е изследвано.

Както и да е... тия хора имат един проблем, който ако има тук мераклии може да се реши. Станцийките които ползват нямат дистанционно отчитане, освен това се опакват, че на няколко месеца се бъгват. Това им е голям проблем, щото първо наистина става дума за много мачти пръснати не само в България ами вече и доста в Румъния. И второ мачтите са около 70м високи и за всяка операция се сваля долу. Аз лично не съм виждал как ги изправят и свалят, но очевидно става въпрос за неприятна процедурка...
Та хората искат да им се разработи логер, който може да се ползва дистанционно. Идиалния вариант би бил нещо с gsm, че да не ходят изобщо. Но в лошия вариант поне на място да могат по радио да свалят данните и ако евентуално се е бъгнала, да я рестартират - пак по радио, без да свалят един куп железа.
Ако някой има мерак да разработи подобно устройство, мога да го свържа с хората и да уточняват. Аз не съм говорил за подробности, щото нямам време да се занимавам с подобно нещо сега и честно казано като ставало дума, директно сменях темата на разговора ;-)

Чет Окт 02, 2008 8:59 am
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Бе незнам. Преди месец като бях на Калиакра... верно се е отаралежило. 31 перки шибнали ЕВН, че и се въртяха. Направо се почуствах като в Швабия.

Интересното е, че ги нашибаха за има няма 2 години. Поне преди 2 години като бях беше гола поляна. Което показва че е строено със замах - значи далавера има.... поне за инвеститора :)

Докато при АЕЦ-Беляне, намирането на "стратегически" инвеститор се оказва проблем. По точно има няма двама кандидати, което им дава прекрасната възможност да извиват ръце...

Абе те перки се намират ама удобните места за тях са кът, така ,че като се появи някое веднага го лапат акулите. Лошо няма, да слагат като са мераклии ама поне и за индианците да има далаверка. В края на краищата ние я плащаме тая субсидия. Бързат защото вратата хлопва 2010г.(поредната тъпотия - уреждаме си нашите хора и за другите к**).
За АЕЦ-а какво се чудиш - колко са фирмите в света които могат да изпълнят такъв проект? 3 - САЩ, РУСИЯ и Франция. Нещата са дебели и току така случайни "инвеститори" не се допускат. Там игрите са на високо и спечелилия взема всичко. Аз доколкото си спумням Путин даде гаранция за строежа - по-добра от държавната гаранция няма. Така ,че ще си я построят руснаците ,а ние ще си я платим щото иначе ще ни мачка медвед(ев). :D Западнярите също ще получат някоя хапка защото през нас Русия се цели в Еропа. В интерес на руснаците е да я направят качествено и в срок, мен в това ме обнадеждава за успех, не че им пука за нас. А тука нашите гащници ако много вземат да пипат с мазни пръстчета ще им свиват сърмите централно, от Москва. Станишката неслучайно виси из кремълските фоайета. :wink:

Чет Окт 02, 2008 11:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Жичка бъркаш инвеститор с изпълнител.

Това е все едно разликата между Азис и видна столична мутра :)

Държавата няма толкоз пари, ако не си го схванал... да ти кажа. Търси се кой да плати 49% срещу акции. Според мен на държавата ще са и проблем и останалите 51%, предвид на сериозната криза която се очертава.

Както и да е, досега инвеститора за тези 49% е един единствен.

Чет Окт 02, 2008 11:42 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 40  Следваща