|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:18 pm
Дънна платка ASRock AliveNF6P-VSTA и RAM
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Дънна платка ASRock AliveNF6P-VSTA и RAM
Е той е със 8 GB. А SSD, в Алиекспресс гледам има, но са SATA и с различни скорости. Това дъно е SATA2. Пък гледам ike ми е писал за някакво SSD дето е на PCI-E слота. То като гледам е няколко пъти по-бързо. Тук може да се отвори тема на тема "bottleneck" или "тясно гърло на бутилка" което спъва работата. Тема за компютърни конфигурации (не просто за това дъно) Има процесор AMD Phenom II X6 1100t който е 6 ядра по 3.3 GHz. Това нещо евентуално би могло да заработи на това дъно. Но има затапване от HT Link. В момента съм с вградена видеокарта. Тя ползва паметта на компа. Тук въпрос, това забавя ли работата на компютъра ? Новите процесори, примерно AMD Ryzen имат варианти с вградено видео. То все пак ползва тази памет. Това бави ли системата ? Видеоданните от RAM паметта се прехвърлят първоначално от нея после във паметта на видеокартата. Но някои 3D или хардуерни енкодинги стават от GPU процесора. Това значи ли, че ако той си има негова памет, нещата стават по-бързо ?
Принципно този комп се ползва за работа. В момента уча C# на него. И MPLAB-X работи долу-горе добре. На MPLAB имам един проект компилира се за 11 сек. На лаптоп с AMD Ryzen5 3500U, SSD, DDR4 2666MHz се компилира за 7сек. CPU-Z дава 426 срещу 1700 бенчмарк, ползва на лаптопа.
Иначе дъното е напът да преживее втора световна криза...
|
| Съб Апр 04, 2020 1:30 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Мъчи се с този компютър и събирай пари за десктоп Ryzen 4000 с видео когато ги изкарат на коледа, с ново захранване, нова памет и ново NVMe. За старите компютри каквото и да вземеш, само ще си похарчиш парите и ще се ядосваш че няма да имаш пари когато на пазара излезне нещо подходящо.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Апр 04, 2020 3:46 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вградената видеокарта е "подарък" към дънната, нали не чакаш производителност? Да не говорим, че обикновено е мнооого стар модел. Може би това е единственото, което си струва да барнеш и ако имаш RAID и дискове из чекмеджето... То и аз заради HD видеото на тубата отскочих от лаптоп с едноядрен 1.2ГХц на i5, ама заради скапаното интелско видео единствено на 720p не ми дропва, иначе проца не се товари. Ако питаш мен направи го за "фейсбучене", т.е. интернет под Линукс и ако не ти трябват свръхмощности вземи нещо на старо, да речем от тук: https://www.kvantservice.com/kompyutri/
|
| Съб Апр 04, 2020 10:32 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
На времето изпуснах момента да сменя техниката и в момента съм с подобен компютър. Phenom ii x4 945 на 3GHz, 8 GB DDR2 8000 RAM, MB GA-M720-US3, SSD SATA 3 Samsung Evo 500 GB, Quadro 2000. Компютърът е на 11 години и работи много добре. Windows 10 Pro 64 bit зарежда за 25 секунди. Altium 20 си работи супер. Интернет, филми, чат-пат растерна графика. За друго не го ползвам. Основeн принос за бързата работа има SSD дискът, въпреки, че е SATA, /вярно, дъното е малко по-ново и поддържа SATA 3/, както и видео-картата. Quadro 2000 не е върхът, но е в пъти по-добре от вградено видео. Относно ASRock AliveNF6P-VSTA - не видях да поддържа Phenom II процесори. Също така, тези дъна не могат да зареждат ОС от PCIe-NVme дискове - трябва да зареди от SATA и след това да се прехвърли управлението на PCIe-NVMe.
|
| Съб Апр 04, 2020 11:06 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
При условие че има стар компютър, какъв е смисъла да има втори стар компютър? Все едно да трябва да ходиш до София, обаче имаш само каруца. Трябва ли да си купиш още една каруца или е по-добре да изчакаш да излезне някой изгоден автомобил и с него да ходиш до София?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Апр 04, 2020 2:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Може би ще поддържа и тоя, пише че поддържа Am2+/AM3 обаче сваля систем бъса почти тройно. Ако ще се ъпгрейдваш гледай нещо ново, няма смисъл втора ръка или стари като поколение дъна/процесори. Въпросът е че каквото ново да вземеш ще е по-добре от това, без значение интел или АМД.
|
| Съб Апр 04, 2020 3:59 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Пише, че ако се инсталира AM3 на дъно AM2 сваля бъса. Ама това правило специално за това дъно ли е писано или е всеобщо ? Демек ако изобщо става, тогава ще ограничи бъса. Щот феном 2 го няма в списъка. Бях поръчал феном 2 ама го отпоръчах. Понеже не останах сигурен може или не може да работи АМ3. Сигурно може ама ме съмнява, че може и да не е баш тей. Няма нищо за моето дъно в нета. Освен това има случаи в които процесорът тръгва ама на 800 MHz. Та взех феном 1 от списъка да ми е мирна главата. Някакви микрокодове имало за BIOS. Можело да се екстрактнат от друг BIOS на друго дъно и да се пачнат на моя биос. Избарах от един сайт една програма за пачване на микрокодове и се надянах на един дебел вирОс - инсталира копачка за биткойни на компа и още много шмекерии. Махнах го де. Ама май няма да се занимавам повече с щайгата. Сега взех изпита по C# и като почна работа ще събирам за нов комп... Интересно ми стана защо все пак на лаптопа няма кой знае каква разлика в компилирането на проекта. Пък там и RAM-а е DDR4 и десятката си върви гладко...
|
| Съб Апр 04, 2020 7:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А ти погледна ли там да видиш к'в "стар" компютър можеш да си купиш за 300лв? За повече - повече. Не съм му господар на джоба, като му е кеф - да дава 5 пъти повече... ПС: И Феномите бяха няк'во тъпо изхвърляне - мноо ватове за нищо.
|
| Съб Апр 04, 2020 8:44 pm |
|
|