|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:20 am
USB logic analyser/osciloscope
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: USB logic analyser/osciloscope
Да има китайци за по $10 но те не работят със софта на сале, не знам техния софт колко работи. То и на сале в началто имаше проблеми. Тъпо ще е ако се чупи на дълги записи, или прави мизери, примерно дебнеш нещо дето се случва веднъж на 3-4 часа, и точно тогава да не е записал. Иначе според мен са различни неща, ригола е едно, тия анализатори са друго, с тия параметри ригола не изглежда зле, ако ги и постигат си е супер за тая цена, а и имаш логически който за много случаи сигурно ще върши работа. Да може да синхронизираш скопа с логическия си е важна екстра която с нещо от типа на сале няма как да стане. А иначе бавните аналогови входове пък си имат техните предимства, абе в общи линии май и двете си трябват 
|
| Чет Юни 15, 2023 9:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Софтуера работеше и с ментетата. Може в новите версии да има промени и вече да не работи. Обратния вариант - изхода за тригер на скопа стартира ЛА. Иначе ЛА на хамего-скопа работи доста по-прилично от Dslogic. Май не ставаше за запис на продължителни поредици, но възможността да се гледат аналогови и цифрови канали е полезна.
|
| Чет Юни 15, 2023 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да с тригер от скопа може, ама това ако дебнеш нещо конкретно. Но за всяко си има приложение, с по един уред трудно се оправя човек. И аз се замислям да купя още някой логически, ама може би ще е от тия китайчовци, 1000 пари за 16 канала сале няма да дам, смисъл няма.
|
| Чет Юни 15, 2023 11:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Виж това - DSLogic U3Pro32 Гигахерц, 32 канала, 2 гигабита памет... https://www.dreamsourcelab.com/product/dslogic-series/
|
| Чет Юни 15, 2023 11:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мерси, това вече си струва парите, ще взема едно да видим как ще е.
|
| Чет Юни 15, 2023 11:43 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 |  |  |  | ToHu написа: Да има китайци за по $10 но те не работят със софта на сале, не знам техния софт колко работи. То и на сале в началто имаше проблеми. Тъпо ще е ако се чупи на дълги записи, или прави мизери, примерно дебнеш нещо дето се случва веднъж на 3-4 часа, и точно тогава да не е записал. Иначе според мен са различни неща, ригола е едно, тия анализатори са друго, с тия параметри ригола не изглежда зле, ако ги и постигат си е супер за тая цена, а и имаш логически който за много случаи сигурно ще върши работа. Да може да синхронизираш скопа с логическия си е важна екстра която с нещо от типа на сале няма как да стане. А иначе бавните аналогови входове пък си имат техните предимства, абе в общи линии май и двете си трябват  |  |  |  |  |
Май си се наплашил - първото Салеае е много лесно за копиране защото няма никакъв фирмуер а всичко се налива по усб - съответно бай китаец го прави за без пари. Софта си работи, не съм имал грижи. Ама за тези пари взимаш една фърчаща платка без кутия и без сонди т.е. за колкото си си платил. Иначе не е проблем да взема и Ригол и Салеае и Дижилент т.е. за нещо което ще го ползвам и ще си извади парите ще се прежаля и ще си платя цената. Проблема е, че и аз не знам на 100% какво точно ми трябва, пък мразя да харча за неща от които нямам реална нужда.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Юни 16, 2023 12:27 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Стара ти е информацията, Saleae 16 про вече е 1499 пари.
|
| Пет Юни 16, 2023 12:29 am |
|
 |
|
palavrov
|
Гигахерц ама само на 3 от 32 канала ... и не пишат ако имаш 3 на гигахерц останалите канали на каква честота семплират. 
|
| Пет Юни 16, 2023 12:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това е за случая когато сендваш към PC-то , вътрешния буфер предполагам може да го запълниш със всички канали, но то на 1 GS няма да е много  , какво идва 2 сек запис .. зависи колко битова им е паметта. Ама 1 Ghz ... тая работа вече не е за такива играчки според мен. Поръчах едно, като дойде ще пиша. Ицо добри жокери дава, от Hioki-то съм много доволен. Така и така сме на тема анализатори, те това : https://sensepeek.com/ тук заслугата е на Груби, страхотна работа върши, аз скоро го купих и бях пробвал ей така да видя дали става, но от няколко седмици работя с една платка и това е просто незаменимо. За постоянна работа е логично да си запоиш кабелче на тестовите точки, но да сложиш някъде сонда да погледнеш е перфектно. Струва си всяка стотинка, аз малко скептично го купих само с 4 логически сондички и две за скоп, но със сигурност ще купя още логически, за скопа няма нужда, моите сонди му пасват идеално. Мойте са от тоя модел : https://sensepeek.com/4x-sq10-probes-with-test-wires и според мен това е по-добрият вариант, първо че може да сложиш и скопска сонда вътре, отделно ми се струва по дуракоустойчиви. Изобщо последните придобивки се оказват доста полезни, микроскопа и той върши чудна работа, изобщо се чудя къде ми е бил акъла та не съм купил досега.
|
| Пет Юни 16, 2023 1:53 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Практично е, много колеги се родиха с това. Шведска му работа... Има разбира се и други решения като MSA100 / 3D positioner / PMK, но са безумно скъпи https://www.elfa.se/en/probe-accessorie ... lsrc=aw.dsти понеже си в дизайна, може да измислиш нещо хибридно и още по-полезно 
|
| Пет Юни 16, 2023 9:56 am |
|
 |
|
itso.t
|
Повечето инструменти тип "кутийка с жички" имат подобни особености. Който е използвал такива е наясно... По аналогия с DsLogic 16+, ако са избрани 3 канала, останалите си почиват. Защо трябва да семплират ако не се използват?
|
| Пет Юни 16, 2023 10:45 am |
|
 |
|
palavrov
|
Зачетох се и всъщност проблема идва заради усб3 - каквото успеят да преточат до 5Гбита и толкова - ти си го разпределяй както искаш по канали и семплиране. Май заради това на по лачените има и етернет - въпреки, че и там през 1 гигабит трудно ще преточиш 10. Еми не може, хем това в онва ,хем душата в рая ...
|
| Пет Юни 16, 2023 11:32 am |
|
 |
|
syscop
|
5gbit < 1gbit - сметката излиза 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Юни 16, 2023 11:46 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Предполагам, че семплираните данни се "компресират" хардуерно от логиката на читава "кутийка" преди да се буферират в паметта ѝ и да се предадат към РС-то. При константни сигнали на входовете и 1GS/s предаваните данни към РС-то трябва да клонят към 0Bytes/sec.
От друга страна с такава "кутийка" с "жички" за сонди - лично на мен ми изглежда много странно да се снифят логически сигнали с над 50-100MHz.
|
| Пет Юни 16, 2023 1:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами докато жичките са еднакво дълги закъсненията ще са сходни, друг въпрос е как това може да повлияе самите сигнали, тия входове едва ли са с висок импеданс ...това според мен е повече реклама. Ако зачетеш рекламите им, има една част където обясняват как ако семплираш с 10х сигнала имаш по-точно измерване, което си е така де, това са импулси, ако не семплираш бързо ще лъже за времената, което ще обезмисли използването му в доста случаи. Та с 1 gs, гледаш 100-на мхц където и жички са ок. По интересно ми е как може да гледаш диференциални сигнали.
|
| Пет Юни 16, 2023 4:38 pm |
|
|