Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Е точно пък за електричка някой да казва че трябва да гледа километража и постоянно да бъзика педала че да поддържа скорост - те темпоматите са ги измислили много отдавна и ги има на возила с двг от незапомнени времена - не вярвам да ги няма по електричките. Между другото мойто CVT се държи почти по същия начин който описва Миро с изключение на това че като се пусне педала надолу по баира се мъчи да поддържа скорост с моторна спирачка като играе постоянно с предавката - това няма значение дали ми е включен темпомата или не. А темпомата го използвам нон стоп като пътувам - само в градски условия не го ползвам. Защо постоянно трябва да гледам таблото и да модулирам педала като мога да си кръстосам краката, да си гледам пътя и само да въртя геврека? Ако искаш да се чувстваш като в спортна кола - ами трябва да е в спортна кола - не става в голф комби със 85 коня дизелов двигател. Не става и с Рено Зое - иска си нещо с поне 400-500 киловата ел. маторчета...
Един колега разправя като бил в Китай му дали някво BYD ама не тия лъскавите лимузини дето се точат лиги по тях ами няква сапунерка - пробвал да я кара "по-спортно" след 15 километра онова му казало че няма да му стигне тока до там до където е тръгнал пък му оставали 5 и било заредено като тръгнал.

Сря Май 22, 2024 1:42 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
Рекуперацията е вид принудително спиране. Колко ще е интензивно то зависи от това колко си навинтил масура "дзифтарлък" в менюто на тъча. :D

Не е точно така... Скоростта може даже да се увеличава и пак да имаш рекуперация. И от меню се избира само така да се да каже диапазона, но конкретната стойност се определя от педала на газта.
В ситуацията която обяснява Cekins намалението на скоростта очевидно е решение на шофьора. От една страна това е логично решение, ще зареди повече ако се движи с по-ниска скорост. От друга страна няма много логика да зареждаш ако следва баир нагоре и ще разреждаш. КПД-то на рекуперация и батерия е по-ниско, отколкото ако оставиш колата по инерция да си ускори и да ползваш тая инерция после нагоре по баира.
И Cekins може и грешно да се е изразил, щото много вероятно точна тая ситуация да е видял и тя наистина е по-неприятна за ДВГ колите. Щото надолу електричките карат по-бързо и му е трудно да ги изпревари, а нагоре карат по-бавно и иска да ги изпревари но няма да му е лесно да ускори, ако конете на ДВГ-то му са малко.

Цитат:
те темпоматите са ги измислили много отдавна

Така е, но при натоварено движение ти трябва и ADAIS или както там се казваше, че да следи колата отпред...
На Зое-то е няма тая функция, а темпоматът е супер прецизен и държи точно една и съща скорост. А никой нормален шофьор не поддържа точна скорост до километър, съответно постоянно трябва да изключваш темпомата. Казвам изключване, защото ако натиснеш спирачка веднага забива рязко и никак не е комфортно. С две думи при голям трафик темпоматът е трън в задника. На хюндая работи добре, обаче пък като види кола отпред пибитка и това също е досадно. Може и да има начин да се изключи, не съм карал чак толкова много.

Сря Май 22, 2024 2:00 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не е точно така... Скоростта може даже да се увеличава и пак да имаш рекуперация...

Ами не съм съгласен. Ускорение може да има, но автомобилът който се движи в режим моторна спирачка или рекуперация ще има по-ниска скорост от сходен автомобил движещ се по инерция.
А и ускорение е относително понятие. Ако се "засилиш" и ускориш от 40 на 50 км/ч пак ще правиш задръствания по междуградската пътна мрежа.

Както и да е. Ползвайте EV щом ви кефят и радват...

Сря Май 22, 2024 2:20 pm
Профил
Аватар

Точно си карат бавно надолу и на баира ток до дупка и на следващия баир пак намаля до 70. И то все така се случва че по нанадолнището не може да се изпреварва - де завои де няма видимост де коли отсреща. Пък нагоре почват да ускоряват ама служебната каручка няма толкоз вътък че да изпревари. Тука от едно известно време пътувам всяка сутрин и вечер 35 км. по един и същ маршрут - 5 баира и 5 спускания и само на две места равно. По принцип ако няма коли навсякъде мога да си карам с 95-100 (че и повече ама с тая дърта Дачия не е много комфортно) без грижи. Оня ден един фолксваген го псувах половината трасе. Забелязал съм че единствено теслите карат без да правят такива магарии.

Ясно че човек не може да поддържа скоростта ама ситуация : изпреварвам някъв с лъскава таратайка - вътре шофера ръкомаха разгорещено - спори нещо със спътника си - кара със 70. След малко минава покрай мен все едно съм спрял - шофьора със замръзнала физиономия, държи волана - кара. След 10 минути го настигам пак - пак кара със 70 и пак ръкомаха нещо - е седнал е в колата да кара не да води спорове и да жестикулира - извинявай ама това си е до култура на водача. Това съм го виждал и от вътре на колата - не знам шофьора (единия ми шеф) как не забеляза че човека дето го изпреварва за 5-ти път зверски се изнерви. И накрая като го изпревари с мръсна газ и отпраши със 150 че да не го настигнем скоро вика "тоя пък кво го прихвана" - ми и аз да бях и аз щях да побеснея - в рамките на 15 километра 5 пъти се го изпреварва и 5 пъти намаля че да го настигне. Пък като му е зор да поддържа скоростта да си пусне темпомата. От 3 години я има тая кола и не знае как се пуска. И други такива съм виждал - под предтекст че не било удобно (а реално не знае как да го ползва) темпомата седи като украшение на волана. Даже и на кола с ръчни скорости може да се ползва - стига да имаш желание.

Сря Май 22, 2024 3:02 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
И други такива съм виждал - под предтекст че не било удобно (а реално не знае как да го ползва)

Ми на рендето не е удобен... А не е като да не искам да го ползвам, щото редовното ми каране е до село и особено на връщане след тоя "агрофитнес" съм така скапан, че ми се схващат мускулите на краката. Та много искам да си опъна краката и да ги отпусна. Но за съжаление пътят е доста натоварен и няма как да се кара на темпомат. Постоянно трябва + или - да цъкаш или пък да го изключваш, което както казах е деликатна процедура. Трябва да подадеш газ преди да го изключиш от волана. Абе не е измислено добре според мен.

Сря Май 22, 2024 3:41 pm
Профил

Единствената причина да съм използвал някога темпомат /в по голяма част от света се нарича круиз контрол/ е че някой постоянно е натяквал че много бързо карам и в един момент ми писва и го включвам. Като цяло много опасна за мен функция, особено на по-новите коли които държат дистанция и лента, перфектен начин да се успиш и претрепеш.

Сря Май 22, 2024 4:46 pm
Профил

Темпоматът е голяма беля, хич не ме радва, добре, че не го ползвам. По същите причини, изброени от Тони. Вече и забравих как се пуска на моя хибрид.
И като четях последните коментари, взех да се усещам, каква краста е на нанадолнище да си "зареждам батерията", просто не мога да спра да го правя. Ама почнаха да ми бибиткат изнервено няколко шампиона, та вече като наближа спускане, се оглеждам дали някой не се е залепил зад мен. Ако е, давам газ, ща, не ща.

Сря Май 22, 2024 10:36 pm
Профил

Аз аз зареждам ан бензиностанцията, 36 галона и си свиркам :)

Чет Май 23, 2024 12:11 am
Профил
Аватар

@d_jelev - зареждай ама със скорост съобразена със движението - не зад теб да има 10 коли и ти да караш с 60-70, щото аз постоянно това виждам. Позволената скорост по българските пътища е 90 - надолу от това дразниш почти всички.
Миро - на мойта темпомата се спира всякак - спирачка, копче на волана (две даже), превключване на ръчен режим от скоростния лост... + и - са ми не съвсем цифрови - копчето е като джойстик нагоре и надолу - докато го държиш в някоя посока увеличава/намалява плавно няма да вдига с 1 - 5 - 10.
Карайте си както си знаете - никого не насилвам да ползва темпомат - на мен ми е удобен. В интерес на истината от всички дето съм карал до сега, на Субару-то ми е най удобен. Има някой дето наистина много гадно са направени и стават само за магистрала.

Чет Май 23, 2024 8:32 am
Профил ICQ
Аватар

Тук EV имат голямо предимство. Ако фабрично нямат темпомат, такъв може да се изведе съвсем лесно. Монтира се потенциометър от Веф на волана, свързан към педала за газ, и готово. :D

Чет Май 23, 2024 8:51 am
Профил

Cekins написа:
Миро - на мойта темпомата се спира всякак

И при мен се спира всякак... но нека да ти обясня как работи рекуперацията при електричките, за да разбереш за какво иде реч.

Значи при по-новите имаш режими, но зое-то няма режими и е постоянно в нещо като one pedal drive. Разликата е единствено при скорости под 20км/ч. При истинския еднопедалов режим колата спира, докато при мен рекуперацията е изключена при тия скорости, т.е. държи се като стандартен автоматик.
Над 20км/ч до към 50 рекуперацията е сравнително умерена, а над 50 си става доста агресивна.
Сега как се работи с педалите. Първите 2-3 см от хода на педала на газта изключват рекуперацията. Нулевата позиция е много трудно да я усетиш, ако не гледаш таблото. При нормално каране, т.е. ако не ти изкочи нещо на пътя, силата на рекуперацията е такава, че няма нужда да ползваш спирачка. Просто отпускаш леко газта. Ако я отпуснеш съвсем това е еквивалентно на умерено натисната спирачка при теб. Така че аз спирачка ползвам само в екстремни ситуации и при скорости под 20-30.
Сега за спирачката - първия 1 см. от хода на педала реално не задействат дисковете и барабаните (отпред дискове, отзад барабани). Вместо това усилват рекуперацията на макс. Както казах при скорости над 50, още докато пуснеш педала на газта имаш рекуперация с мощност 20-30kw, това са ти 30-40 коня. В момента в който обаче само докоснеш спирачка рекуперацията се удвоява. Стойността зависи от скоростта, но е сравнително сериозна. И това е основната разлика между това което ти си свикнал и еднопедаловия режим. Ако се свикнал "нежно" да натискаш спирачка, тук такова понятие няма. И най-нежното докосване е еквивалентно на да набиеш кучките както се казва.

Та сега за темпомата... Да, докосваш спирачката и той се изключва. Супер. Ама автоматично влизаш не просто в рекуперация, а в режим на почти максимална рекуперация. Представи си, че настигаш някой който кара с 2км/ч по-бавно от теб. Уж леееко докосваш спирачката, но скоростта ти моментално пропада с около 20км/ч. Повярвай ми не би искал да изключваш темпомата със спирачката в такава ситуация. Ще е некомфортно както за пътниците, така и за тоя дето кара зад теб. Просто това не е решение. Единствената причина да докоснеш спирчка е да избегнеш катастрофа...
Изключването през волана е малко по-добър вариант. Пак влизаш в рекуперация, но поне не е максимална рекуперация. За леко намаляне на скоростта по-добрия вариант е с +/- отколкото да изключваш темпомата. Изключвам го по тоя начин само когато да кажем влизам в населено място или друго ограничение на скоростта. Тия зад мен естествено им се налага да натиснат спирачки малко повече от обикновено, но кой ги е карал да ми се лепят отзад ;-)
Единственото правилно изключване на темпомата при мен е като предварително натисна газта, така че да не тръгне рекуперация след като го изключа от волана... Но са нужни месеци да посвикнеш и да можеш да прецениш колко точно да натиснеш газта, така че изключването да стане неусетно. Нито да тръгне да спира, нито да ускорява. Щото това не е ДВГ, ако си дал газ мигновено тръгва да ускорява. С две думи усеща се, ако не си на правилната позиция.

Чет Май 23, 2024 10:34 am
Профил
Аватар

Ами аз си мисля че в твоя случай е въпрос на софтуер - някой мениджър е решил така да се направи и ... Вероятно има електрички на които всичко това е направено по интуитивно и удобно. Би било по правилно шофьора да има поне някакъв избор - примерно да имаш режим в който спирачката ти работи плавно като рекуперация когато я натискаш малко и плавно и да си стиска дисковете когато натиснеш по-силно а газта да не се държи и тя като спирачка. Глупавите дачии разпознават кога натискаш аварийно спирачката и ти включва аварийните мигачи сама. Явно тия дето ги псувам напоследък още не са свикнали с тия особености и надолу по баира пускат педала по навик ама не е нормално да е чак такава рекуперация че да намаляш скоростта. Така както го описваш ми изглежда твърде "бинарно" направено - такива скоци от по 20-30 кВ - това си е живо натискане на спирачката и то по-смело. И от докосване на педала да спира толкова рязко също не е нормално. Спирането на тоя зад теб не зависи само от възможностите на колата му а и от времето на реакция на водача, което не е никак малко по принцип.

Аз нямам нищо против електричките - даже съм ЗА, оплакванията ми са от шофьорите. То и без това има идиоти, ама като стане идиот с електричка вече съвсем ...

Чет Май 23, 2024 11:03 am
Профил ICQ

Е да, при новите имаш режими и аз бих изключил рекуперацията преди да включа темпомата. Но и това даже не се налага, щото коната да кажем е с адаптивен круйз контрол, т.е не се налага нищо да правиш. Тя си намаля като настигнеш някой, единственото което ме дразни е че те предупреждава. Но сигурно и това пибиткане може да се изключва.

Сега дали е "нормално" или "ненормално" е доста субективно. Аз давах примера с лентовия асистент. Има два типа, единия държи да те центрира, другия реагира чак като тръгнеш да излизаш от лентата. Практиката, обаче показва че и двата имат плюсове и минуси и зависи от ситуацията. Примерно тоя дето държи да караш в центъра е ОК като караш по хубав път. Обаче като има дупки постоянно трябва да се бориш с него, щото ти дърпа волана, докато се опитваш да заобикаляш дупките. С другия няма проблем да заобикаля дупки, обаче на хубав път ако го оставиш сам те лашка от единия край на лентата до другия. Все едно кара пиян немец.
Така и за много други неща, затова почнаха да вкарват хиляди режими и екстри и екстри на екстрите... За някои това изглежда като излишно усложняване. Но за други дето знаят детските болести естествено предпочитат да имат тия опции.
Не забравяй че има и технологични проблеми. Примерно аз първото нещо, което ме подразни в електричките е липсата на режим "инерция". Още повече, че първото нещо което купихме преди години беше голф количка и там под педала за газта има само един бутон. Демек натискаш - пуска двигателя. Пускаш и продължаваш по инерция. Само on/off нямаш регулиране на мощност или обороти. Но въпреки това е много естествено и много бързо свикваш. Даже и почва да те кефи и да се стремиш повече да си по инерция, отколкото с включен двигател.
Но при електричките, поне по-старите са със синхронни мотори и нямаш истински idle. Магнитите си се въртят винаги, щото няма съединител и съответно си или в генераторен или двигателен режим. Нямаш средно положение. От там предполагам е дошла идеята за "one pedal"-а. И тая идея в повечето ситуации е ОК и не само аз, много хора я харесват. Просто караш само с един крак без да се налага да го местиш от педал на педал. По-бързо се случват нещата, по-лесно. Няма нищо ненормално като му свикнеш. Ненормалното идва като вкараш темпомата в играта. Не са го измислили както трябва, поне при по-старите модели като моя.
Аз не искам да рекламирам електричките... и винаги повтарям, че има някои особености. Първия ми съвет към мераклиите е бил винаги да помислят как ще ги зареждат преди да купуват каквото и да е. Но сега бих добавил и втори съвет - задължително тест драйв. И то желателно на различни модели, дори и такива дето не са ви по джоба или не ви кефят. Хубаво е човек да усети и да прецени дали всичките тия режими и особености му харесват. Но под тест разбирам да се покара поне няколко дена. Само с 5-10км не става, само може да се шашнете или пък да не видите мотиките.

Чет Май 23, 2024 11:56 am
Профил

Като ви случам имам усещането, че карате не модерни коли а от времето на Фред Флинтстоун.
Уан педъл дойде от некадърниците от тесла. Те взеха готовия референс дизайн на ТИ и директно го наляха 1:1 в първата модел С. Всички останали тогава си имаха и свободна и инерция. Нямаш никакъв проблем с карането по инерция. Ако спреш транзисторите мотора си генерира напрежение но то не води до протичане на ток защото бек ЕМФ-а е по нисък от ДЦ бъса на батерията. Освен това електричките имат свободна която върти магнитното поле така, че да няма ток.
На моя приус като пусна педала на газта рекуперацията ми е 2-3 Н/м. Ако скоростта ми е по-висока стигам до 10-15 ампера. При ниски скорости е 2-3-5 ампера. Ако карам над 100 става към 20-30 ампера което си е 5-6 киловата.
В същия момент педала за спирачката е електрически. Когато го натискаш не знаеш каква част от спирането е от мотора каква е от накладките. Реално натискането на педала казва с какъв торк искаш да спираш а мотора и батерията казват всеки от тях колко поема и останалото се праща към АБС-а който с хидравлична помпа натиска накладките. Има режим моторна спирачка който ако си е ЕВ режим пълни 50-ина ампера в батерията (10-12кВ).
А темпомата си работи перфектно. Ползвам го дори понякога като имам няколко стотин метра. Никакви резки изпълнения.
Просто си вземете нормални коли. Тея европейските не стават. Тойота ги правят от 96-та с такива електромотори и са се научили.

Последния разход който ми даде - Враца - Козлодуй - 2.6/100. Козлодуй - София през Петрохан 3.1/100. Сега като е топло из София ми дава 4.2/100 като си ускорявам с трафика, не се влача като костенурка.

Чет Май 23, 2024 12:53 pm
Профил

Pif написа:
Последния разход който ми даде

Хайде да си говорим реални неща. Ако е въпросът кой какво му дава, при мен ми дава и отрицателен разход. Но това не значи че имам перпетум мобиле под капака, нали...
Да, приуса харчи малко... но средно под 4-5 няма как да стане. Физика брат!
И не са единствените с такъв разход и други има. Аз преди да купя електричката се оглеждах за хонда сивик. И техните хибриди не са лоши и вече е въпрос на вкус. И донякъде това е най-важното! В смисъл щом те кефи тойотата и нямаш забележки, супер!

Реалността обаче, че феновете на Тойота се топят като ланския сняг. От производител №1 в света, сега отиват в киреча. Мен това не ме радва с нищо. Наистина компания който има история с много иновации сама да спре да прави иновации е жалко. Аз така и не разбирам защо решиха да не правят електрички. Точно те, които имат опит с хибриди... Но е факт, имат само 1 модел, който е под всякаква критика. Значи като оставим настрана въпроса кой какво го кефи, има чисто бизнес неща като пазари. Няма значение кой какво смята за електричките, но примерно в момента 50% от пазара в Китай е само електрички. А това е най-големият пазар в света. Глупаво е да се подценяват пазарите... но японците (не само Тойота) се правят на много умни. Както и да е, да се оправят. Не мога да ги мисля, но със сигурност много бих помислил преди да си купя японски автомобил вече. Без значение на ток или не.

Чет Май 23, 2024 1:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 165  Следваща