Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
UNIX technical support - 900лв
junior java developer - 2200лв
Regular JAVA Dev - 2500лв
Java Dev - 2760лв
И после защо бай ви Бонго запецна върху циците на мацката като почна да учи лайнукс :)

Сря Юни 14, 2017 10:03 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
интересно, няма нищо за хардуеристи?
Има версия, че твърдуеристите са срамежливи и заради това не са се включили в схемата. :D Нищо не им пречи.

Сря Юни 14, 2017 10:17 am
Профил
Аватар

ами в анкетата няма копче за твърдуер... освен някой да го напише в 'друго'

преди 2 седмици се мярна една мацка, която в CV-то беше написала 'драйвери за Броудком'. светнаха ми едни лампички - пред няколко месеца май ми се мярна такова име на един безплатен курс по С, пък и Броудком не са най-лесните за тезгяха, когато става въпрос за драйвери, или дори за информация за регистри.

на въпроса 'за кой чип/чипсет на Броудком иде реч за драйверите' отговора беше 'кво?'

Сря Юни 14, 2017 10:23 am
Профил

Интересно, това което се търси от кандидатите ми изглежда над средното което е като заплати, а не като стартови заплати. А това което се чува че се дава тук и таме, или коеот с епредлага уж от фирми, изобщо липсва, не говорим за един два отговора които очевидно не значат нищо. От тук следващият въпрос, статистиката е невярна, много хора не са искали да участват, или просто тези със заплати над 6-7 са единици в бранша /при нас имаме доста от тия единици/ но самият факт че ги има, оказва много негативно влияние защото всеки сульо и пульо почва да мечтае за такава заплата.
Това е горе долу каквото съм си го представял, но ето вече черно на бяло. Отдавна имам една теория че кандидатите за работа, дори и тези които са сравнително добри специалисти масово лъжат за текущото им възнаграждение като го завишават значително, и очакват още по-високо на новото място.
Много фирми държат заплащането конфиденциално, като идеята е защита на кадрите малко или много, а не утре някой да му предложи със 100 лв повече и той да се премести, защото м-у другото в тези среди това е практика, но какво може да с еочаква от идиоти.
Според мен обаче, вредата от конфиденциалните заплати, е по-голяма от ползата, това води до едно огромно изкривяване на пазара. Ако аз наистина се нуждая от някой специалист, и той ми каже че работи на 5000 сигурно ще му пртедложа поне 5500 стартово , но в същото време ако той работи на 4000, или 3500 за него разликата е не 500 а 1500 или 2000 лв, което естествено е много голям стимул. Ако обаче той работи във фирма Х и тя е изнесла информация кои специалисти на какви заплати са, аз бих му предложил пак толкова повече но вече за него разликата ще е само 500. Може и да не се навие, вече заивси наистина колко ми трябва, може след това да вдигна с още 500. Но първа, така фирма Х много по-трудно ще изгуби служителя си, второ дори да го изгуби той няма да отиде на 5500, което индиректно ще с еотрази на фирма Х, тъй като аз вдигам летвата за тази специалност, и то в случая много.
Това, че сме българи много ни пречи. В много държави дори и най-големите конкуренти обсъждат както цени, така и заплати. Дали е картел или не, това е нормална бизнес практика, защото противното не е в полза на никого, дори и на работниците макар те да не го осъзнават. Между другото тук е един от малкото пазари където масови и нискоквалифицирани служители, каквито са болшинството "програмисти" успяват да принудят работодателите да вдигнат заплатите много над разумните нива.
Каквото и да си говорим, всички нови технологии модерни в момента са направени с една единствена цел, понижване разходите за развой. Целта им е всеки полуидиот да може да стане "разработчик" и да бълва някакъв продукт, съответно да нямаш нужда от скъпоплатени системи прогрмаисти, C++ специалисти и т.н. Това е двигателя на всички нови технологии. Самите оракъл го казват, изпозлвайки Java и web технологии имат предимството на по-евтин развой и повече налични кадри.
В БГ картинката е точно обратната, точно тия машинописки и мишомисти, вземат най-високите заплати на пазара защото търсенето било голямо. Ами голямо е, не може да искаш да првиш IT хъб в страна с 6 млн и негативен прираст, просто е идиотско. Аз за БГ фирмите разбирам, как обаче големите западни фирми се връзват на тая алабалистика не знам.
Лъжа е че тук нивото е по-високо от това в Инидия, не защото в Индия е високо, защото тук масовото ниво е ужасно ниско.Лъжа е че има кадри, кадри няма, няма кой и къде да ги обучава, в крйана сметка дори нямаме достатъчно полуидиоти които да бъдат обучени. И вместо няой да си каже, да сгреших, България не е мястото, той започва да харчи бюджети много над предвидените, за да държи нещо според мен със спорна ефективност живо ...
Много е тъжно е истинските специлисти са много по недооценени и ниско платени от тия java, .net и какви ли не драскачи.
А за хардеуристи какво да говорим, там логично да е ниско възнаграждението, няма конкуренция, има кадри, няма да обсъждаме тяхното качество, но ги има.

Сря Юни 14, 2017 10:24 am
Профил

ДедоБоре написа:

преди 2 седмици се мярна една мацка, която в CV-то беше написала 'драйвери за Броудком'. светнаха ми едни лампички - пред няколко месеца май ми се мярна такова име на един безплатен курс по С, пък и Броудком не са най-лесните за тезгяха, когато става въпрос за драйвери, или дори за информация за регистри.

на въпроса 'за кой чип/чипсет на Броудком иде реч за драйверите' отговора беше 'кво?'

Ти да не си търсиш хора, или искаше да измериш / провериш ТТ параметри :D

Сря Юни 14, 2017 10:28 am
Профил
Аватар

да бе...
за да преброя пазара на ментор специалисти дори не трябва да си събувам чорапите. може би и втората ръка ще ми остане свободна 8)

едно време съотношението мекуеристи/твърдуеристи беше почти равно. дори отношението към мекуера беше малко насмешливо (клавиатурист, какво искаш от него). значително по-малко бяха механичните конструктори. в днешно време обаче да правиш хардуер се оказва не толкова лесно и всеки се стреми да го избегне. общо-взето нещата са стабилизирани в двете крайности - или мигаш пикове, или връзваш i9 с 64 PCIe линии. първото не е особено добре платено, второто е за много малко хора. такайците бълват на кило, къде играчки, къде по-сериозни неща. традиционно чиповете вече идват с порт за лайнукс и дори нуждата от писачи на драйвери понамаля. много от меринджейте кроят бизнес планове, базирани на ардуино, къпинки, малинки, че и на олимекс дори.

а както забелязваш - хора няма. още по-лошото - няма ентусиазъм и желание, от там и липсата на хора.
а пчелички, дето до 30-тата си година са сменили вече 15 работни места, са по-скоро норма. и са изключително горди с това си постижение.

Сря Юни 14, 2017 10:52 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
Ако авторите са мекуеристи и не са имали по-широкия поглед да добавят още специалности, остава вариантът с поле "друго". :D Или ако не са ги интересували "другите". Хипотези може да се разгърнат разни.

Сря Юни 14, 2017 10:54 am
Профил
Ранг: Почетен член

Java развой може да се прави навсякъде по света където има читав Интернет - затова заплатите за този тип работа са малко по-глобални от колкото за други видове работа при които трябва да си на съответното място.

Сря Юни 14, 2017 11:05 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
DanielDimov написа:
Java развой може да се прави навсякъде по света където има читав Интернет - затова заплатите за този тип работа са малко по-глобални от колкото за други видове работа при които трябва да си на съответното място.

както винаги разцепи мрака/прпеби коча с метлата/изкърти мивката с това изказване :)
ами хайде отиди в Грац(Австрия) в NXP да пишеш за техните нови карти на джава и да те питам с такива локуми - нали е джава мога са съм навсякъде .. докъде ще стигнеш

Сря Юни 14, 2017 11:18 am
Профил

Естествено, че има неща които не можеш да ги работиш от разстояние, но общата картина е такава. Преобладаващо в България се работи за външни фирми (на Java).

Сря Юни 14, 2017 11:23 am
Профил
Аватар

При нас от около 50-тина кандидата през последните няколко години за позиция разработка на хардуер/фърмуер нито един не отговори на изискванията. Не правим совалки, но срещата с клиента е директна и се започва от там.

Сря Юни 14, 2017 11:27 am
Профил

Какво значи по-глобални, защото точно там е проблема, заплатите изобщо не са глобални ако сте забелязали и то в много области. Ако погледнем процентно, тамкъдето им най-мнго девелопъри заплащането е най-ниско, та какво значи глобално ?
Съвсем откровенно ти казвам, в момента развой в БГ не излиза по-евтин от развой в САЩ, ако вземеш под внимание всички фактори, или ако е по-евтин е малко по-евтин. Но цените сам можеш да прецениш, защото ако там храната е евтина, всичко останало не е толкова евтино колкто изглежда, и нормалният живот там е доста по-скъп от тук. Нормално ли е в такъв случай развоя да излиза на инвеститроа почти същите пари ?
Ако в САЩ си оправят данъците и регулациите ще ударят в земяна като цени цяла източна европа, там големия проблем, и многото разходи не идват от заплатите, има други оскъпяващи фактори.

Сря Юни 14, 2017 11:32 am
Профил

Значи, че за всяко нещо което се аутсорсва лесно - заплащането става с по-малки вариации. Разбира се вариации си има и винаги ще ги има, но аномалиите ще са по-малки.

Обратното - неща които се аутсорсват трудно - вариациите в заплащането ще са по-големи.

Колко ще излезе на инвеститора зависи от много фактори (заплащането на час за чисто програмиране е само един от многото), така че защо в САЩ и в България е почти същото не мога да кажа.

Сря Юни 14, 2017 11:46 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:

Ко, не :D

Иначе в Бг и САЩ излиза почти същото, защото в САЩ се работи яко, а и мениджмънта и бизнеса като цяло е на много по-друго ниво.

Тони, тук също завишават заплатите с цел да изкрънкат повече, но се прави бакграунд чек после. Последния, дето наехме го уволнихме на 5-я ден, защото си беше инфлейтнал предната заплата с 50% и съответно и ние като му дадохме повече, за да дойде при нас и пича си вдигна с лъжа заплатата с едно 60-65%. В БГ не се ли проверяват тия неща също?

Сря Юни 14, 2017 2:28 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

^ Ъ? Че откога това е незаконно?

Сря Юни 14, 2017 2:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484 ... 1080  Следваща