|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:27 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Коли
В случай, че на някого е интересно, мога да разкажа за това, как смяната на горивен филтър в оторизиран сервиз (ситроен) излезе над 1000 лв.
|
| Пон Май 13, 2019 5:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не опитват, направо си го правят.  Една от причините никога да не си купя нова кола от БГ.
|
| Пон Май 13, 2019 5:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз на такива просто не си плащам. Последно тук в Мексико в Toйота, на 2-3 хил км беше като се запушиха дюзи ,на толкова няма как да се запушат ако е нямало нещо в резервоара, и понеже умният ми мениджър докато аз обяснявах на търговеца как няма да платя беше платил за почистването се огледах поръчах си 2 аксесоара обясних им че няма да ги платя и си тръгнах, то не че беше голяма сума около 100$ ама важен е принципа. Онзи ден като ходих за оферта за новите коли половин час ми се извиняваха че била станала грешка предният път. Може да е циганско или селско но така процедирам и с доставчици и с ресторанти и с магазини, ако нещо не ми хареса просто не си получават парите. Досега обаче никой не е отказал да работи с мен. Досега само от един Шел бяха подали оплакване в полицията, та дори си имам глоба, с минала давност вече, там касиерката ми се направи на интересна, не можело да платя докато говоря по телефона, ми като е така чао.
|
| Пон Май 13, 2019 5:32 pm |
|
 |
|
michev
|
Абе много интересно плюете по оторизираните сервизи, но забравяте, че не става въпрос за всички на дадената марка а за конкретен такъв. Аз например ходя в този на ситроен и съм повече от доволен. Предупредиха ме обаче, да не ми стъпва кракът в този на пежо. Говоря за сервизите във Варна. Пък аз наивният, си мисля, че винаги проблема е липсата на мангизиЙ...
|
| Пон Май 13, 2019 5:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дане би при ситроените той да се сменя заедно с двигателя? 
|
| Пон Май 13, 2019 5:56 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не. Да кажем - злощастен низ от събития, отключен от некадърната смяна на горивен филтър. Случката е отпреди около 25 г. Мой приятел си закарва BX - а за профилактични дейности в сервиз ситроен. Взима си я в един зимен петъчен следобед, малко преди края на работното време. Минава 300 м и колата угасва. Мъчи да запали докато изтощи акумулатора. Отива до сервиза, но хората ударили кепенците. Ползва жокер "обади се на приятел" и моя милост се озовава намясто. Разпитвам го, какво точно са правили и разглобявам филтъра. Нормално трябва да има 2 о-пръстена, по един от всяка страна на филтърния патрон. Виждам, че двата са ги нанизали от едната страна (откъм изхода) и те го запушили. Оправям ги, сглобявам и мъчим да палим. Неговият акумулатор умрял, моят слаб и нямаме кабели. Решавам да го дърпам, ама със самарка-та не става в поледицата. На свой ред ползвам телефонен жокер и на помощ се притичва приятел с чероки. При едно по-рязко потегляне, куката на ситроена се отпаря, капроновото въже я изстрелва и тя прави дупка в джама на джипката. Човекът казва - майната му на джама, дай поне да довършим работата. Връзвам въжето през една масивна греда, която минава под мотора. Дърпаме и палим. Гледам нещо под мотора тече. Хидравлично масло. От вътрешната страна на гредата била тръбата по която течността се връща от рейката в казанчето и въжето я стиснало. В резултат на това думнали и уплътненията на разпределителя в основата на кормилния прът. ............... Не виня сервиза, но всичко това нямаше да се случи, ако не им бяха ръцете заврени до лактите в задниците.
|
| Пон Май 13, 2019 6:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Много, много важно е да имаш добър сервиз. Преди много години имах форд и обслужването му беше кошмар, понеже и за дребни неща трябваше да ходя до Мотофое. Казвам трябваше, защото колкото пъти пробвах по-евтини сервизи винаги после съм имал ядове. От тогава избягвам да поддържам автомобил, който не е масов... Проблемът с калпавите сервизи е, че много често след тяхна намеса после става много сложно. Пресен пример тук с колегата ми. Реши да си слага газово. Имаме тук месни газаджии, които са добри но нещо били заети и той реши да не чака. Хем всички му казахме да не си прави експерти. Той обаче какво толкова имало да се монтират едни части, нямало какво да се обърка... Ех, нямало ама при него бяха успяли да объркат не едно, ами явно много неща. Пак му казваме да отиде при правилните хора, ама той щото не отиде при тях за монтажа го е срам и тръгна да търси други. Всеки открива набързо нещо, така сменя дебитомери, сменя един куп неща, обаче ако се оправи на бензин после се разваля газта. Ако оправят газта после като пали на бензин тресе. Ако му е настроят на топло време като стане студено не бачка и така вече почти цяла година той все е във филма. Едва миналата седмица намери свестен майстор и разбра за какво става дума. Едно че газовото е било монтирано супер неграмотно, инжекторите нерегулирани, налягането висок. На всичкото отгоре имал някакви проблеми по принцип и компютъра му давал някакви грешки. Хората обаче не са изчистили грешките и проблемите, а пък газовото като се инсталирали имало някакъв режим на обучение по който там гледа времената на бензин и си правело някакви калибрации. Да, ама като компютъра е с грешки му работи в някакъв режим, не точно авариен, но не и нормален. Съответно и настройките на газовото са се получили като за такъв, а не нормален режим. Не че и при добрите майстори/сервизи не стават грешки. Но поне объркват едно нещо, което после се диагностицира и се оправя. А когато ти объркат няколко неща, или оправят едно а ти прецакат две става мазало после...
|
| Пон Май 13, 2019 6:32 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Четене между редовете е ясно видимо, кошница нямам, колата ми е 2014г януари. А 15-20 годишна кола е кошница и нищо друго.
|
| Пон Май 13, 2019 6:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Пон Май 13, 2019 6:59 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Китайските крушки са за боклука още преди да ги продадат. Бях купил едни китайски боклуци брандирани като Филипс за няма и година отидоха на боклука. Сега съм с Осрам, май са читави.
|
| Пон Май 13, 2019 7:16 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Употребяването минало време, обикновено означава, че някой неща наистина са там в миналото. Все пак, човек се учи най добре от собствените си грешки. Как иначе щях да знам кое е кошница и кое не? 
|
| Пон Май 13, 2019 7:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Продавам Опел Кадет '87, само на 127354 км. 80 годишна баба германка го е карала в неделя до църквата само.
|
| Пон Май 13, 2019 8:10 pm |
|
 |
|
Tisho
|
 |  |  |  | itso.t написа: Тая сметка е много по диагонал, и май не си включил кръчмаря в нея... За около 3 - 4 лета цената на тоя автомобил е наполовина. Ако вземем нещо средна ръка - да кажем "клас Октавийка", това означава че вече си "назад" с поне около "двадесетка". Да сложа ли застраховките в сметката? Ако е купена в брой, и си "корав пич", може и без каско. Ако е на изплащане, не може. Предполагам си запознат за разликата в цената на консумативите във фирмения сервиз и при "бай някой"? Вероятно има и още, но не ми се задълбава. Тоест, след 3 - 4 лета ти си набил в тоя нов автомобил сума доближаваща се до тая на нов такъв, а си седнал да правиш сметки за решетки и крушки. Хм...  |  |  |  |  |
Хич не е по диагонал, за последните три години имам над 90 000км, коя 15-20 годишна кошница ще издържи това без да се разпадне? Ок не е хептен нова колата, но беше на две години и половина като я взех. Някой ден ако имам възможност и нова ще си купя(дай боже всекимо).
|
| Пон Май 13, 2019 8:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Сметката зависи от много неща. За сервиза купуваме само нови,карат се две макс три години. когато ги въртим между техниците правят около 60-70 к на година, но тов ане винаги е възможно, имам една която прави по 120 на година, после затиросвам в най-малкия регион и така за 2-3 години стига 200-250 к. Въпреки това се продават като топъл хляб, става въпрос основно за кадита, метанови. Реално цената на която ги вземаме, щото като купуваш постоянно е различна, и цената на която ги продаваме след 2-3 години, са доста близки, не губим повее от 10к на кола. като за БГ е екстра.
|
| Пон Май 13, 2019 8:23 pm |
|
 |
|
lcr
|
Големият пробег нищо не означава. Твърде е вероятно да се окаже, че кола на 200К, карана в Германия е в по-добро здраве от кола на 50К навъртяни у нас.
Моята я взех нов внос от Италия. Когато качвах зимните гуми, се оказа, че джантите са в перфектно състояние (на 130К). Сега реших да си спретна летен комплект и купих същите джанти, търкаляни у нас. Въпреки, че видимо изглеждаха без никакви кусури, когато ги качихме на баланс машината, се оказа, че всичките са криви.
|
| Пон Май 13, 2019 8:29 pm |
|
|