|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 4:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Ицо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
За мен по-интересен е въпросът защо един СМС струва толкова много. Една минута разговор е поне 50 килобайта и струва примерно 40 стотинки. А един СМС е 160 байта , плюс още толкова служебна информация , да кажем 320 байта - поне 12 стотинки - т.е., около 50 пъти по-скъпо.
|
| Нед Фев 12, 2017 11:22 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Защото "тука е така"...В Дания май бяха най-евтините смс, да не говорим че затриха пейджърите (имам предвид затриха ги в БГ, в Европата май също няма, но в Щатско и на други места си ги има, май)
Последна промяна Grubi на Нед Фев 12, 2017 12:29 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 12, 2017 11:40 am |
|
 |
|
radolin
|
И на мен това винаги ми е било чудно. СМС-ите са сигурно най-скъпостурващия трансфер на няколко байта. Даже с пощенски гълъби по RFC 1149 ще е по-изгодно  .
|
| Нед Фев 12, 2017 11:56 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1512 Местоположение: София
|
Може би защото мобилните оператори гледат и някой леФ печалбица да придърпат? Капитализъм? 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Фев 12, 2017 2:46 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
ами май няма сравнителна табличка по въпроса. Някой от журналистите може да се вземе да се присети... Че и да направи сравнение по континенти и страни. Няма да донесе положителни емоции сравнението ...
|
| Нед Фев 12, 2017 3:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Историята на СМС-те е много интересна. Появяват се ей така между другото - имало свободни байтове в един пакет и някой се сетил да ги използва за текстови съобщения. Т.е. не са стрували нищо допълнително за да се направят пък за сметка на това са изключително скъпи за крайния клиент. Дълги години това е едно от основните пера в печалбата на операторите. Има цели бизнеси изградени върху тях включително микро плащания и т.н.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Фев 12, 2017 5:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да живей безкрайната риформа в образуваниету!  |  |  |  | Цитат: Ексминистър Тодор Танев заяви, че всяка година се дават 20 милиона лева за написването на учебници, а ето какво пише в тях:
„Морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол. Във водата се разтварят редица твърди вещества, течности и газове”, това пише в учебника „Човекът и природата” за 3-ти клас
„Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители” – „Човекът и природата“, 3 клас, изд. „Булсвет“
„Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него“ – Учебник по литература за 7 клас, изд. „Анубис“
„Левски е заловен от турската полиция” - "Човекът и обществото", 3 клас
„Мандатът на българският президент е 4 години“, „Човекът и обществото“, 4 клас, изд. „Анубис“
"Освобождението на България е излишно, защото трябва да се отделят пари за армия и се забелязва рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”, изд. "Червената къща"
„Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря. Възкачи се на небето и какво ли не видя. Две кебапчета крилати Пазят рая с автомати“ – Учебник по музика, 5 клас, изд. „Просвета“ |  |  |  |  |
И това е съвсем мънинка частица, вервайте ми!
|
| Нед Фев 12, 2017 11:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
viewtopic.php?p=211008#p211008И тоз барман стана шеф на наш'то завод - кеф ти немска, кеф ти австрийска и т.н. машина. Отдавна се съмнявах в марките, но сега го видях на практика. Иначе на качеството се държи де, не е като на китайски ефтинджос. Всъщност самите купувачи го изискват, сигурно за собствени ги представят. К'ви пари се правят от една лепенка само 
|
| Нед Фев 12, 2017 11:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 |  |  |  | bongo_x2 написа: Да живей безкрайната риформа в образуваниету!  |  |  |  | Цитат: Ексминистър Тодор Танев заяви, че всяка година се дават 20 милиона лева за написването на учебници, а ето какво пише в тях:
„Морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол. Във водата се разтварят редица твърди вещества, течности и газове”, това пише в учебника „Човекът и природата” за 3-ти клас
„Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители” – „Човекът и природата“, 3 клас, изд. „Булсвет“
„Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него“ – Учебник по литература за 7 клас, изд. „Анубис“
„Левски е заловен от турската полиция” - "Човекът и обществото", 3 клас
„Мандатът на българският президент е 4 години“, „Човекът и обществото“, 4 клас, изд. „Анубис“
"Освобождението на България е излишно, защото трябва да се отделят пари за армия и се забелязва рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”, изд. "Червената къща"
„Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря. Възкачи се на небето и какво ли не видя. Две кебапчета крилати Пазят рая с автомати“ – Учебник по музика, 5 клас, изд. „Просвета“ |  |  |  |  |
И това е съвсем мънинка частица, вервайте ми! |  |  |  |  |
Мдааааааа аз откога говоря за публични екзекуции ама .....
|
| Пон Фев 13, 2017 3:01 pm |
|
 |
|
Pif
|
Намери кой да я финансира а аз ще намеря кой да я направи.
|
| Пон Фев 13, 2017 4:27 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Вто Фев 21, 2017 1:39 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Перпетум мобиле ще има винаги, докато на уреда всеки, освен производителя, може да си наслага показания и коефиценти. Ето едно от мненията: http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id ... ent=151983
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Фев 21, 2017 2:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще му харчи лятото повече заради охлаждане .... ей това кретенията няма граници.
|
| Вто Фев 21, 2017 9:12 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Лирекс бяха сериозна фирма една време, вероятно все още са http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/ ... icoftheday
|
| Чет Фев 23, 2017 6:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда ... аз говорих преди седмица с тези които уж трябва да правят терминалите, не знам дали са хората на Лирекс, най-вероятно защото хората вече работеха, въпроса е че не знаят как ще направят 12 хиляди ... и цената няма да е 1000 лв на темринал. Друг вариант е този за който е гласена поръчката да се е отказал но защо пък ще работи по терминали ... половината доставчици на индустриални монитори се чудят от къде да намерят 12500 матрици, не са малко за тези кратки срокове, освен да минат на каквото дойде но там пък зор с тъчовете ако ще има тъчове... ще видим какво ще сътворят. Иначе и Лирекс отдавна го копаят ... ще ми е интересно какво ще направят, накрая ще е едно нищо май ама да видим. Говори се да се вземат част от машините от другаде но ... бюджета е нисък, иначе аз бих се ангажирал с производството им, преди няколко месеца правихме нещо подобно и успях да договоря производство на 16 хил. бройки за 3 месеца, а и там беше доста по-голямо чисто механично и с повече периферии, та не е невъзможно но да видим.
|
| Чет Фев 23, 2017 7:05 pm |
|
|